دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
19 مرداد 1399 - 14:32
آنا گزارش می‌دهد؛

اعتراضات در لبنان و بازتاب‌های آن در جریان‌های سیاسی/سناریوهای مطرح در انفجار بیروت کدامند؟

اعتراضات مردم لبنان که برخی وقوع آن را با اشاره عوامل خارجی می‌دانند، واکنش‌های متفاوتی در میان جریان‌های سیاسی این کشور داشته است.
کد خبر : 506927
2020-08-08t163941z-662183485-rc2s9i95nt6d-rtrmadp-3-lebanon-security-blast-protests.jpg

به گزارش گروه بین‌الملل خبرگزاری آنا، انفجار فاجعه‌بار بندر بیروت که تاکنون 157 کشته و بیش از 5 هزار زخمی به جا گذاشته، موجب شده زندگی برای لبنانی‌ها که با بحران کرونا و رکورد اقتصادی شدید دست و پنجه نرم می‌کنند، سخت‌تر از قبل شود.


مشکل بزرگ‌تر این است که حدود 300 هزار لبنانی بی‌خانمان شده‌اند و سیلوی گندم بیروتی‌ها که منبع غذایی بسیار مهمی بود، نابودشده است.


شرایط دشوار زندگی موجب خشم بسیاری از لبنانی‌ها از بی‌کفایتی دولت شده و آن‌ها را به خیابان‌ها کشانده است.




بیشتر بخوانید:


پشت پرده شوآف مکرون روی ویرانه‌های بیروت/ فرانسه به دنبال قیمومیت دوباره بر لبنان است؟


شلیک موشک نیمه‌هسته‌ای از اف-۱۶ انفجار بیروت را رقم زد




روز شنبه حدود 10 هزار نفر در نزدیکی ساختمان مجلس لبنان در میدان شهدا تجمع کردند و دولت را مسئول انفجار بندر بیروت دانستند. معترضان با پرتاب سنگ و عبور از موانع مختلف سعی کردند وارد ساختمان مجلس شوند، اما پلیس با شلیک گاز اشک‌آور مانع آن‌ها شد.


معترضان همچنین سراغ ساختمان وزارت خارجه رفتند و بنر بزرگی بر فراز آن برافراشتند. تعدادی از معترضان توانستند وارد ساختمان وزارت اقتصاد، محیط‌زیست و آب و انرژی شوند و در جریان درگیری‌ها خرابی‌هایی به بار آمد. ساختمان انجمن بانک‌های لبنان نیز موردحمله معترضان قرار گرفت.


تظاهرات به وضع مالیات‎ها و اوضاع معیشتی در لبنان


رسانه‌های محلی وضعیت در مرکز بیروت را یک «میدان جنگی» توصیف کردند.


معترضان از دست نیروهای امنیتی فرار می‌کردند و گاز اشک‌آور را به سمت آن‌ها برمی‌گرداندند. بر اساس گزارش رویترز پلیس اعلام کرد گلوله پلاستیکی به سمت معترضان شلیک کرده است.


صلیب سرخ لبنان اعلام کرد که بیش از 500 نفر در جریان اعتراضات مجروح شدند و حداقل یک‌سوم آن‌ها به بیمارستان برده شدند.


مقامات لبنانی گفتند 70 افسر امنیتی در جریان اعتراضات مجروح شده‌اند و یک نفر نیز کشته‌شده است.


دیاب: برگزاری انتخابات، راه خروج از بحران


با شدت گرفتن اعتراضات، حسن دیاب، نخست‌وزیر لبنان خواهان برگزاری انتخابات زودهنگام شد.


وی گفت برگزاری انتخابات تنها راه برای خروج از بحران سیاسی بزرگی است که بعد از انفجار در بندر شهر شروع‌شده است.


دیاب در سخنرانی کوتاهی روز شنبه گفت که این کشور «نمی‌تواند بدون برگزاری انتخابات پارلمانی زودهنگام از این بحران خارج شود.»


نخست‌وزیر لبنان اما گفت لبنان در «وضعیتی اضطراری» است و از همه احزاب سیاسی خواست دنبال راه‌هایی برای برون‌رفت از وضعیت کنونی باشند.


دیاب همچنین افزود که تحقیقات در خصوص انفجار همچنان ادامه خواهد یافت تا همه ابعاد آن آشکار شود. وی همچنین تصریح کرد که شخصاً مسئول بحران عمیق سیاسی و اقتصادی لبنان نیست.


پیش‌تر تعدادی از سران احزاب مخالف دولت نیز خواهان برگزاری انتخابات زودهنگام شده بودند. ولید جنبلاط، رهبر حزب سوسیالیست ترقی‌خواه و سمیر جعجع، یکی از سیاستمداران مسیحی ازجمله این افراد بودند. همچنین حزب کتائب که سه نماینده در مجلس دارد، اعلام کرد از حضور در مجلس استعفا می‌دهد.


احتمال حمله موشکی


بیروت پیش از انفجار نیز برای ماه‌ها شاهد تظاهرات در اعتراض به سوءمدیریت اقتصادی و فساد بود.


خیلی از لبنانی‌ها از این ناراحت هستند که چطور مسئولان اجازه دادند حجم عظیمی از آمونیوم نیترات برای سال‌ها در یک انبار در قلب پایتخت لبنان رها شود.


تحقیقات دولت لبنان تاکنون منجر به دستگیری 21 نفر از مسئولان گمرک و کارگران بندر شده است. دادگاه نظامی لبنان نیز در حال بازجویی از ده‌ها مقام اداری و امنیتی و دولتی است.


انفجار در بیروت


در همین حال بانک مرکزی لبنان دستور توقیف دارایی‌های هفت مقام بندری و گمرکی را صادر کرده است.


دیده‌بان حقوق بشر خواستار انجام تحقیقات بین‌المللی برای روشن شدن حقیقت ماجرا شده است، اما دولت لبنان روز شنبه این درخواست را رد کرده است.


رئیس‌جمهور لبنان، میشل عون روز شنبه درخواست تحقیقات بین‌المللی در خصوص انفجار بیروت را رد کرد و گفت که سیستم «فلج شده» دولت لبنان باید اصلاح شود. عون همچنین به‌طور رسمی از احتمال نقش داشتن دشمنان در انفجار بیروت سخن گفت و عنوان کرد دو سناریوی تصادفی بودن انفجار و حمله با موشک یا بمب مطرح هستند.


ماکرون لبنان را رها نخواهد کرد


امانوئل ماکرون، رئیس‌جمهور فرانسه روز پنجشنبه با حضور در بیروت ادعا کرد وی لبنان را رها نخواهد کرد و کنار مردم این کشور ایستاده است.


ماکرون در اشاره به استعمار فرانسه در لبنان و سوریه که از سال 1920 تا 1946 جریان داشت از «تاریخ و فرهنگ مشترک» پاریس و بیروت سخن گفت. وی همچنین متکبرانه از آزادی مردم لبنان و فرهنگ بالای آن‌ها در مقایسه با همسایگان «مرتجع» یعنی سوری‌ها و فلسطینی‌ها گفت.


ماکرون گفت روز یکم سپتامبر که صدمین سالگرد شروع استعمار فرانسه در لبنان است به این کشور بازخواهد گشت تا بر روند اصلاحات نظارت کند.


منتقدان ماکرون در فرانسه، وی را به اتخاذ سیاست‌های نو استعماری متهم کرده‌اند و گفته‌اند او به دنبال دور کردن توجه از مشکلات عدیده داخل فرانسه است.


سعید پیرزاده


انتهای پیام/4106/پ


انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب