جزئیات ورود مسکن به بورس/ مسکن ارزان میشود؟
به گزارش خبرنگار گروه اقتصادی خبرگزاری آنا، نابسامانیهای تولید و عرضه مسکن موجب شده تا قیمتگذاری در آن با چالش جدی روبرو شود. یکی از برنامههای دولت برای فروش املاک مازاد دولتی راهاندازی بازار بورس مسکن است که طبق گفته وزیر اقتصاد دولت قصد دارد با عرضه املاک دولتی در بورس کالا، املاک مازاد دولتی و بانکها را به فروش برساند. این طرح که حاصل همفکری وزارت راه و شهرسازی با سازمان بورس است به عرضه پروژههای ساختمانی و حمل و نقل در بازار سهام میپردازد. البته این فرآیند هنوز عملیاتی نشده و منتظر اصلاح آییننامه از سوی دولت به سر میبرد.
گمانهزنیهایی برای روش و نحوه اجرای بورس مسکن مطرح شده اما هنوز جمعبندی نهایی از راهکار اجرای بورس مسکن ارائه نشده است. حسن قالیباف درباره راهاندازی بورس املاک معتقد است که تشکیل بورس املاک اتفاق جدیدی نیست. همچنین طبق برنامه سازمان بورس قرار است در کنار املاک، امتیازات و اموال معامله شود. وی تأکید میکند که بورس املاک میتواند دو مشکل اصلی بازار آن یعنی نقدشوندگی و قیمتگذاری را رفع کند.
سناریوهای اجرای بورس مسکن
تاکنون دو سناریوی راهاندازی تابلوی مستقل برای عرضه مسکن در بورس کالا و همچنین راهاندازی یک بورس مسکن مستقل از سوی کارشناسان و مسئولان وزارت اقتصاد مطرح شده است. محمود محمودزاده، معاون ساختمان و مسکن وزر راه و شهرسازی درباره سازوکاری که این وزارتخانه در نظر دارد میگوید، در موضوع ارتباط بازار مسکن و بورس سه اتفاق جدید از جمله صندوقهای زمین و ساختمان، یونیتهای متعلق به پروژههای انبوه مسکن و ورود اکثر مصالح ساختمانی به بورس و به همینطور ایجاد تابلوی اختصاصی حوزه مسکن و ساختمان در بورس کالا رخ خواهد داد.
براساس برنامه وزارت راه و شهرسازی قرار است نقدینگی موردنیاز برای برای پروژههای ساختمانی و حمل و نقل از طریق واگذاری برگههای سهام به متقاضیان تامین شود. طبق مدلی که در این برنامه بیان شده پروژههای ساختمانی وزارت راه و شهرسازی به صورت متری عرضه شده و هر سهم شامل یک متر مربع از هر ساختمان لحاظ خواهد شد به عنوان مثال اگر یک ساختمان شامل 1000 برگه سهام شود فردی که هزار برگه را میخرد، مالک آن ساختمان خواهد شد.
آیا مسکن ارزان خواهد شد؟
گفتنی است که نقش بورس املاک در کاهش یا افزایش قیمت به نحوه رفتار مردم وابسته است درصورتیکه سرمایهگذاران و انبوه سازان حوزه مسکن، املاک خود را در بازار عرضه نکنند قیمت مسکن در این بازار افت نخواهد کرد. همچنین بازار بورس مسکن باید کمک اصلی را به تامین مالی ساخت مسکن انجام دهد زیرا در حال حاضر مهمترین معضل کمبود عرضه مسکن و مشکلات حوزه ساخت و ساز است.
از طرفی در صورت افزایش تمایل مردم به استفاده از صندوقهای سرمایهگذاری در حوزه مسکن، اثر بازار بورس مسکن بر کاهش کمبود مسکن در بازار بیهوده خواهد بود. تنها اتفاق مثبتی که عرضه متری مسکن و همچنین املاک دولتی در بازار بورس میتواند رقم بزند، شفافیت در قیمتها و همچنین ایجاد چارچوب قیمتگذاری مسکن است.
انتهای پیام/4141/پ
انتهای پیام/