دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
04 مرداد 1399 - 15:10
گزارش آنا؛

هدف واشنگتن از ایجاد مزاحمت برای ایرباس ایرانی چه بود؟/پیام‌های چندگانه کاخ سفید

به نظر می‌رسد حکومت ایالات‌متحده با رهگیری هواپیمای مسافربری ایرانی قصد داشته با یک تیر چند نشان بزند و پیام‌های مختلفی به ایران و دیگر کشورهای جهان بدهد.
کد خبر : 503899
2991311.jpg

به گزارش گروه بین‌الملل خبرگزاری آنا، پنجشنبه‌شب یک هواپیمای مسافربری تحت مالکیت شرکت ماهان که از تهران برخاسته بود تا به بیروت برود در فضای هوایی سوریه مورد مزاحمت یک جنگنده ناشناس قرار گرفت.
این جنگنده که ساعاتی بعد با قبول مسئولیت توسط ارتش ایالات‌متحده مشخص شد آمریکایی بوده، به هواپیمای ایرانی نزدیک شد و برای لحظاتی پیرامون آن پرواز کرد.
بر اساس روایت مقامات ایرانی، در پی نزدیک شدن جنگنده اف-15، خلبان هواپیمای ایرانی اخطار سیستم هوشمند حفاظت از هواپیما (TCAS) را دریافت می‌کند و به همین خاطر به‌صورت فوری ارتفاع خود را کم می‌کند تا از بروز تصادم احتراز کند.
بالاخره پس از لحظاتی جنگنده از هواپیما دور می‌شود و ایرباس A310 ماهان ساعتی بعد در مقصد خود به‌سلامت فرود می‌آید، البته با چند مصدوم.
مقامات ایرانی این اتفاق را حرکتی تروریستی از سوی آمریکا عنوان کرده‌اند که ممکن بود منجر به بروز حادثه‌ای ناگوارتر شود و اعلام کرده‌اند به مراجع بین‌المللی شکایت خواهند کرد.
اما آمریکایی‌ها پرواز جنگنده را اقدامی حرفه‌ای و مطابق با استانداردهای بین‌المللی برای حفاظت از پایگاه نظامی خود در منطقه التنف سوریه عنوان کرده‌اند.


آمریکا اف 15


جنگنده اف-15 آمریکا
بر اساس بیانیه ارتش آمریکا جنگنده آمریکایی مشغول یک مأموریت هوایی «روتین» بود و یک بازرسی هوایی «استاندارد» از هواپیمای ایرانی در فاصله حدوداً 1000 متری انجام داده است.
توضیحات مقامات آمریکایی ابهام‌های متعددی در ذهن مخاطب برمی‌انگیزد. سؤال این است که چه نیازی به این بازرسی هوایی وجود داشته است؟ هواپیماهای مسافربری از مسیرهای هوایی مشخص عبور می‌کنند و در مورد ایرباس ایرانی ادعایی خلاف این مطرح نشده است. اگر فرض کنیم هواپیما از مجاورت پایگاه التنف عبور می‌کرده باید پرسید با وجود رادارهای آمریکایی چه نیازی به بازرسی این هواپیما وجود داشته است؟



خلبان جنگنده آمریکایی با پرواز در نزدیکی هواپیما چه چیزی را می‌خواست ببیند؟ چرا باید این جنگنده آن‌قدر نزدیک شود که سیستم هوشمند حفاظتی هواپیما اخطار صادر کند و خلبان تصمیم بگیرد شیرجه بزند؟




تاکنون پاسخ قانع‌کننده‌ای به این سؤالات از طرف آمریکایی‌ها داده نشده و بنابراین فرض قوی این است که رهگیری هواپیمای ایرانی اقدامی غیرعادی و با اهداف خاص بوده است.
اما هدف واشنگتن از ایجاد مزاحمت برای هواپیمای ایرانی چه می‌تواند باشد؟ در این خصوص فرضیات متعددی وجود دارد که در ادامه شرح داده می‌شوند:
1.     فشار بیشتر به ایران: اصلی‌ترین مخاطب آمریکا ایران است. این اتفاق مدت کوتاهی پس از سلسله حوادث مشکوک به‌ویژه انفجار سایت هسته‌ای نطنز به وقوع پیوست که گمانه‌زنی‌هایی مبنی بر نقش داشتن آمریکا و اسراییل در آن‌ها وجود دارد. براین اساس مزاحمت برای هواپیما گام دیگری در مسیر تشدید تنش‌ها بین ایران و آمریکا در چهارچوب سیاست فشار حداکثری دولت ترامپ است.
2.    زمینه‌سازی برای اقدامات آتی: اقدام روز پنجشنبه آمریکا را می‌توان زمینه‌سازی برای اقدامات تحریک‌آمیز و حتی حملات نظامی آتی ضد ایران توصیف کرد. آمریکا با تلاش برای مشروعیت بخشیدن به اقدام خطرناک خود می‌خواهد بدعت جدیدی برای تکرار این دست اقدامات بنیان نهد.
3.    ضربه زدن به شرکت‌های هواپیمایی ایرانی: آمریکا شرکت هواپیمایی ماهان را متهم به انتقال تسلیحات و پول و نیروی نظامی برای دوستان ایران در سوریه و بعضی دیگر کشورها کرده است. واشنگتن بر اساس همین ادعا از سال 2011 به اتهام کمک به سوریه و در سال 2019 به دلیل «حمل موشک و اقلام هسته‌ای» تحریم‌هایی علیه این شرکت وضع کرده است. جالب است که مایک پمپئو وزیر خارجه آمریکا چند ماه پیش از چین به این خاطر که هواپیماهای ماهان را به خاک خود راه می‌دهد انتقاد کرده بود. مزاحمت برای هواپیمای ایرانی می‌تواند جنبه اقتصادی داشته باشد و برای تحت‌فشار قرار دادن شرکت‌های ایرانی انجام‌شده باشد.
4.    جدیت در تحریم ایران: احتمال دارد دولت آمریکا با این اقدام خواسته باشد به جهان این پیام را بدهد که در پیگیری تحریم‌های ضدایرانی جدی است و کوچک‌ترین کمک به ایران ممکن است تبعات ناگواری برای کشورها داشته باشد. واشنگتن می‌داند که شکست خوردن سیاست فشار حداکثری ضربه بزرگی به منافع و پرستیژ آمریکا خواهد زد و به هر قیمت باید جلوی ترک برداشتن دیوار تحریم‌ها را برداشت.
5.    هشدار به سوریه: مخاطب دیگر اقدام آمریکا می‌تواند سوریه باشد. این اتفاق می‌تواند هشداری به دمشق باشد مبنی بر اینکه آمریکا ساکت نخواهد ایستاد تا سوریه به کمک گرفتن از ایران ادامه دهد. همچنین احتمال تهدید نیروهای نظامی حاضر در سوریه به‌خصوص در التنف جایی که ۱۵۰ تا ۲۰۰ سرباز آمریکایی حضور دارند وجود دارد. اقدام آمریکا ممکن است هشداری به سوریه باشد تا جلوی مخالفان حضور آمریکا در این کشور را بگیرد و امنیت آمریکایی‌ها را تأمین کند.
6.    هشدار به ونزوئلایی‌ها: هواپیماهای ایرانی با جابجایی متخصصان ایرانی توانسته‌اند در شرایط تحریم به ونزوئلایی‌ها کمک بزرگی ارائه دهند. همچنین نفت‌کش‌های ایرانی اخیراً با انتقال محموله‌های بزرگ سوخت کمک بزرگی به ونزوئلا کردند. ممکن است واشنگتن خواسته باشد پیامی به ونزوئلایی‌ها بدهد که در شرایط فعلی نباید چندان روی کمک ایران حساب کنند و واشنگتن قدرت جلوگیری از ارسال کمک به این کشور را دارد.
7.     ضربه به ثبات لبنان: لبنان در ماه‌های اخیر با مشکلات فراوانی روبه‌رو شده و آشوب‌های خیابانی ثبات در این کشور را برهم زده‌اند. ظاهراً دولت آمریکا بنا دارد با وضع تحریم‌های گسترده علیه شرکت‌ها و اتباع لبنانی، دوستان ایران ازجمله حزب‌الله را دچار مشکل کند تا تهدیدات علیه رژیم صهیونیستی خنثی شوند. در این شرایط پرواز یک هواپیمای ایرانی به بیروت نباید به مذاق مقامات آمریکایی خوش بیاید و این احتمال وجود دارد این اقدام با هدف ضربه زدن به ثبات لبنان انجام‌شده باشد.
8.    انتخابات آمریکا: درنهایت مخاطب دیگر این اقدام را می‌توان افکار عمومی مردم داخل آمریکا دانست. ترامپ در آستانه انتخابات وضع خوبی در نظرسنجی‌ها ندارد و اقبال به بایدن بیشتر شده است. مزاحمت برای هواپیمای ایرانی می‌تواند این پیام را به اوانجلیست‌ها که حدود 30 درصد جامعه آمریکا را تشکیل می‌دهند بدهد که ترامپ محکم جلوی ایران خواهد ایستاد و از اسراییل محافظت خواهد کرد. اوانجلیست‌ها پایگاه مهم رأی ترامپ هستند و کمک شایانی به پیروزی وی در انتخابات سال 2016 کردند.


انتهای پیام/4106/
 


انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب