تلاش دانشمندان برای خداحافظی با رنگهای شیمیایی/ «پنبههای رنگی» متولد میشوند
به گزارش خبرنگار حوزه علم، فناوری و دانشبنیان گروه دانشگاه خبرگزاری آنا، دانشمندان در شهر کانبرا پایتخت کشور استرالیا در حال کار روی پروژهای هستند که با استفاده از نتایج آن میتوان پنبههایی با رنگهای مختلف پرورش داد. چنین پنبههایی نیاز انسانها به رنگهای شیمیایی را از بین میبرند. در واقع این پنبهها به طور ذاتی با رنگهای مختلف پرورش یافته و میتوان از آنها برای تولید پارچههای گوناگون استفاده کرد.
بیشتر بخوانید: یادگیری ماشینی و تغییرات اقلیمی/ فناوریهای نوین به کمک زمین میآیند؟
پنبه یکی از محصولات بسیار ارزشمند کشاورزی است و بخش عظیمی از نیازهای صنایع نساجی در سراسر جهان را تأمین میکند. پنبهها به صورت طبیعی سفیدرنگ هستند و به همین دلیل تولیدکنندگان پارچه برای طراحی محصولات رنگی از رنگهای مصنوعی استفاده میکنند. رنگهای مصنوعی از مواد شیمیایی ساخته شده و میتوانند آسیبهای زیادی به طبیعت و بدن انسان وارد کنند. حالا مهندسان در تلاش هستند تا با استفاده از علم مهندسی مواد پنبههای رنگی را جایگزین رنگهای مصنوعی کنند.
محققان برای پرورش پنبههای رنگی به ساختار مولکولی آنها نفوذ کرده و تغییراتی را در این گیاهان به وجود آوردهاند. در واقع مهندسان مواد ژنهایی را به ساختارهای فیزیکی گیاه پنبه اضافه و شرایط لازم برای پرورش پنبه رنگی را به ایجاد کردهاند.
تعیین رنگ پنبهها قبل از پرورش
کالین مکمیلان محقق و گیاهشناس گفت: بهزودی از نظر علمی و عملی در مهندسی مواد به جایگاهی میرسیم که میتوان رنگ مورد نظر برای پنبه را پیش از رویش گیاه تعیین کرد. یعنی در آیندهای نه چندان دور در مزارع پنبه شاهد رویش گیاهانی با رنگهای گوناگون خواهیم بود.
پس از اینکه تحقیقات اولیه در پروژه تولید پنبههای گیاهی به اتمام برسد، دانشمندان دور جدیدی از تلاشها برای اضافه کردن رنگدانههای طبیعی به دیانای گیاه را آغاز میکنند. قرار است در مرحله اول پنبههایی با رنگهای نارنجی، طلایی و ارغوانی تولید شوند. پنبههای رنگی فعلاً در شهر کانبرا پرورش خواهند یافت و درصورت موفقیت در این طرح نمونههای تکثیرشده در سراسر جهان پخش میشوند تا همه مردم از این نوع پنبهها استفاده کنند.
بررسی وضعیت گیاه پنبه با توجه به ظاهر برگها
گیاهشناسان با دقت به ظاهر برگها و دیگر قسمتهای هر گیاه میتوانند سلامت آنها را تأیید یا رد کنند. یعنی زمانی که متخصص گیاهشناسی به برگهای گیاهی مانند گل رز نگاه کند میتواند تشخیص دهد که میزان آب یا مواد شیمیایی که به گیاه میرسد در حد مجاز قرار دارد یا خیر؟ ویژگیهای گیاه پنبه توسط گیاهشناسان بررسی شده و هرگونه تغییر ظاهری تحلیل میگیرد تا پیش از اضافه کردن رنگدانهها از نابودی ساختارهای مولکولی گیاه جلوگیری شود.
تلاش برای تولید پنبههای سیاه رنگ
یکی از موضوعاتی که دانشمندان به صورت شبانهروزی برای آن تلاش میکنند پرورش پنبههایی به رنگ سیاه است. اگرچه تولید و پرورش پنبههایی به رنگهای آبی، ارغوانی و چند رنگ دیگر در آیندهای نزدیک ممکن میشود ولی محققان از تولید این پنبه در آینده نزدیک اطمینان ندارند. مطالعات دانشمندان نشان میدهد رنگ سیاه نسبت به رنگهای دیگر هماهنگپذیری کمتری با ساختارهای مولکولی گیاه پنبه دارد. به همین دلیل اگر نحوه ارتباط و نفوذ رنگدانههای سیاه به گیاه پنبه مشخص گردد، میتوان گفت محققان موفقیتی بزرگ را به دست آوردند.
پنبههای رنگی، گیاهانی دوستدار محیط زیست
مک میلان در مصاحبه با یکی از نشریاتی که به صورت تخصصی موضوع پنبههای رنگی را دنبال میکند، عنوان کرد: پنبههای رنگی صنعت نساجی در سراسر دنیا را متحول میکند. این پنبهها نه تنها به تولید کنندگان پارچه و لباس کمک میکند تا محصولاتی با رنگهای گوناگون داشته باشند بلکه با قطع نیاز به رنگهای مصنوعی تولید آلایندهها را نیز کاهش میدهد.
دیگر ویژگی پنبههای رنگی بدون چروک بودن آنها است. یعنی لباسهایی که از این پنبهها تولید خواهند شد به هیچ عنوان چروک نشده و نیازی به اتو ندارند. علم و فناوری در زمینه کشاورزی و گیاهشناسی نیز تغییرات زیادی را به وجود آورده و یا در آینده به وجود میآورد لذا باید مراکز علمی در کشور به گونهای برنامهریزی کنند که با تلاش شبانهروزی از این روند پرشتاب عقب نمانده و با تولید محصولاتی طبیعی نیاز انسانها به مواد شیمیایی که آسیبهای زیادی به محیط زیست وارد میکنند، کاهش دهند.
انتهای پیام/4144/پ
انتهای پیام/