دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
24 آبان 1394 - 13:45
در پیام به همایش بزرگداشت هفدهمین سالگرد درگذشت استاد علامه محمدتقی جعفری(ره) مطرح شد؛

میرزاده: علامه جعفری از کسانی بود که مسیر گفت‌وگو بین فرهنگ‌ها را در پیش گرفت

دکتر حمید میرزاده، رئیس دانشگاه آزاد اسلامی در پیامی به دومین همایش «ققنوس اندیشه» بزرگداشت هفدهمین سالگرد رحلت استاد علامه محمدتقی جعفری (ره)، او را یکی از چهره‌های درخشان تاریخ تفکر اسلام دانست.
کد خبر : 49763

به گزارش گروه دانشگاه خبرگزاری آنا، در متن این پیام آمده است:


«با نگاهی گذرا در جهان معرفت و دانایی در ادوار مختلف تاریخی چهره‌هایی پدیدار می‌گردند که نقش تعیین کننده‌ای در تغییر جهت و مسیر عالم تفکر ایفا می‌نمایند. علامه محمدتقی جعفری را باید چهره‌ای درخشان در تاریخ تفکر اسلام در ایران معاصر دانست که باید به درک او همت گماشت و به ابعاد، زوایا و دوایر متعدد و گسترده او پی برد.


استاد محمدتقی جعفری (ره) مشعل دار دانش رهایی‌بخش معنوی است که برای برون رفت انسان سرگشته و خودبیگانه و جهان پر از نزاع و کشمکش اندیشه‌پردازی کرده است. وجه بارز افکار او را باید در شخصیت و منش و کردار او دانست. ایشان با باور عمیق به اعتقادات و عاملیت بی‌نظیر در عمل در توسعه معنویت و سعادت گام برداشت. نگاهی مختصر به آثار قلمی و گفتارهای کلامی ایشان حاکی از دیدگاهی جامع الاطراف به موضوعات مهم دینی، فلسفی، اجتماعی، سیاسی، تاریخی، هنری و کلامی، فرهنگی، جهان‌شناسی، عرفانی، اخلاقی پرورش و تربیتی و حقوقی است. دایره و عمق اندیشه‌های علامه جعفری به حدی است که ایشان هندسه معرفت خود بر بنیادهای دین، فلسفه و ادبیات و تاریخ بنا نهاد و با طرح موضوعات محوری و با هدف ارائه راه‌حل‌ها و نشان دادن مسیر حقیقت، نقش بزرگی در اندیشه و عمل در جهان معاصر ایفا کرد.


او با درکی عمیق از قرآن، فقه و عرفان و بنیان‌های فلسفی و اجتماعی مسئله مهم حقوق بشر را تشریح نمود و به فاصله رویکرد انسانی و الهی خاتمه بخشید.


علامه جعفری را به‌حق باید پرچمدار، نظریه پرداز حیات معقول دانست. ایشان با بینشی وسیع موضوع محوری (زندگی) و (روش زیست در جهان زندگی) را مورد توجه قرار داد و با طرح حیات معقول ضمن ترسیم ارتباط سازمان یافته و ارگانیک بین انسان با خدا و دیگر هم‌نوعان خود و ارتباط با جهان هستی و تاریخ و جامعه نظریه حیات معقول را به جهان اندیشه و جامعه علمی عرضه کرد که خود می‌تواند در دنیای امروز مبنای نظری مبحث سبک زندگی قرار گیرد.


علامه جعفری دستی قوی در جهان فرهنگ و هنر و ادبیات داشت و با شیوه و روش خاص خود به بازکاوی آراء فلسفی و کلامی و حکمت‌های شاعران بزرگی چون حافظ، سعدی، نظامی و خیام پرداخت و علاوه بر ترسیم جایگاه ادبی آنان، حکمت‌های نظری و عملی آنان را به مخاطبان معرفی کرد.


علامه جعفری را باید در زمره انسان شناسان بزرگ در دنیای معاصر دانست که در قرآن و نهج البلاغه و سنت و سیره ائمه اطهار (ع) غور ورزید و با مطالعه آثار ادبی و بررسی عمیق در مثنوی معنوی با هدف دستیابی به شناخت انسان نظریه تصعید حیات تکاملی را مطرح کرد و به موضوع فرهنگ رسید.


علامه در بحث فرهنگ‌شناسی با بررسی همه جانبه آثار فرهنگ شناسان مرز فرهنگ و ضدفرهنگ را از یکدیگر بازشناخت و فرهنگ پیشرو را به عنوان فرهنگ تعالی بخش و سعادت آفرین به جامعه عرضه کرد.


علامه جعفری در مجموعه کسانی است که با آگاهی عمیق ارتباطات بین فرهنگ‌ها مسیر گفت‌وگو را در پیش گرفت و با اندیشمندان بزرگ عرصه فلسفه و حقوق و اجتماع مراوده و ارتباط داشت و ضمن طرح و اندیشه اسلامی از نکویی اندیشه‌های بشری و متفکران جهان معاصر بهره‌برداری کرد و آنها را در مسیر هدایت و سعادت قرار داد.


وجه دیگر شخصیت معنوی علامه را باید در موضوع هنر دانست. ایشان در تبیین چیستی هنر از دیدگاه مکتب و تأملات فلسفی و کلامی در این باره آراء جدید و ارزشمندی را مطرح کرد که هرکدام می‌تواند سرآغاز مباحث جدید به شمار آید و در زمینه کاربست آموزه‌های هنری به بسیاری از معضلات امروز عرصه هنر و فرهنگ در جامعه پاسخ گوید.


جای بسی خوشبختی است که دانشگاه آزاد اسلامی در دهه چهارم فعالیت یکی از محورهای اصلی فعالیت خود را تکریم مفاخر دینی، علمی، فرهنگی و تاریخی قرار داده است.


در اینجا لازم است از اهتمام رئیس دانشگاه آزاد اسلامی واحد اصفهان (خوراسگان) و معاونت دانشجویی و فرهنگی آن، موسسه علامه جعفری و خانواده گرانقدر ایشان و تمامی کسانی که در این مسیرکوشش کرده اند تشکر نمایم.


امید است در این همایش ارزشمند، اندیشمندان و نویسندگان مقالات با طرح آراء ونظرات خود گامی موثر در پیشبرد علمی جریان تمدن ساز فرهنگ اسلام با رویکردهای عقلانی و معنوی برداشته شود.


حمید میرزاده


رئیس دانشگاه آزاد اسلامی»


انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب