دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
29 خرداد 1399 - 09:28

چگونه سهام عدالت خود را بفرشیم؟

سهام عدالت را می‌توان به عنوان نوعی یارانه در نظر گرفت. طرحی که در آن مقداری از سهام شرکت‌های دولتی، به اقشار ضعیف جامعه از نظر درامدی اختصاص یافت. این طرح در دولت نهم و به عنوان کمکی به افزایش سطح رفاه مردم، اجرایی شد.
کد خبر : 496301
بخقخسا.jpg

به گزارش گروه رسانه‌های دیگر خبرگزاری آنا،قبل از اینکه به سراغ چگونگی فروش سهام عدالت برویم بهتر است ابتدا اندکی با آن آشنا بشیم در علم اقتصاد همیشه بر لزوم خصوصی سازی کمرنگ کردن نقش دولت تاکید شذه است،هر چند این فرآیند همیشه در ایران پیگیری شده است اما از سرعت کمی برخوردار بوده است.در سال 1385 با پررنگ‌تر شدن نام سهام عدالت در مباحث اقتصادی روند اعطای سهام به بخش خصوصی سرعت بیشتری گرفت.به این منظور 80درصد سهام کارخانه‌ها و بنگاه‌های دولتی به بخش خصوصی واگذار شد که شامل سهام شرکت‌هایخودروسازی‌، فولاد، معادن، بیمه، بانک، هواپیمایی، کشتیرانی، نیروگاه‌ها، مخابرات و نفت گاز می‌شد.البته افراد مشمول در این طرح به چند دسته تقسیم شدند که به هر دسته دسته تعداد متفاوتی سهم تعلق گزفت.


سهام عدالت در واقع یک سبد سهام است که مشمولان در سود و زیان آن شریک هستند.دو مرحله اول واریز سود این سهام به ترتیب در سال‌های 1395و1396 واریز شد،مرحله سوم آن نیز در سال 1398 واریز شد،البته همانطور که گفته شد به هر دسته مقدار متفاوتی سهم اختصاص داده شده است پس طبیعتا سود آن‌ها نیز متفاوت خواهد بود.


در این طرح، هر یک از افراد خانواده، یک شماره شبای جداگانه در سیستم ثبت کرده است؛ بنابراین سود سهام مثل یارانه به حساب سرپرست خانوار واریز نمی‌شود و مستقیما به حساب اعضای خانواده واریز خواهد شد.


روش های مدیریت سهام عدالت


برای آزادسازی سهام عدالت دو راه مدیریت مستقیم و غیرمستقیم وجود دارد. در مدیریت مستقیم خود فرد مالکیت سهام خود را برعهده می ‌گیرد و به شخصه آن‌ها را مدیریت می‌کند. اما در مدیریت غیرمستقیم،مدیریت از طریق شرکت‌ های سرمایه‌ گذاری استانی سهام عدالت و سرمایه‌ گذاری انجام می‌شود، عملا مالکیت را در دست خود دارد ولی مدیریت را به این نهادها واگذار می‌ کند. هر دو روشی که در سامانه سهام عدالت برای آزادسازی اعلام شده، بورسی است، یعنی از طریق بازار سهام انجام خواهد شد. در روش آزادسازی مستقیم سهامدار خودش مسئولیت سبد سهام خود را به عهده می‌گیرد، ولی در روش غیرمستقیم سبد سهام افراد در شرکت سرمایه‌ گذاری استانی قرار می‌ گیرد و شرکت ‌ها بجای  سهامداران سهام آنها را مدیریت می ‌کنند؛ بنابراین در روش دوم شخص به‌طورغیر مستقیم درگیر است.


نحوه انتخاب نحوه مدیریت سهام عدالت


بعد از این که ابلاغیه آزادسازی سهام عدالت اعلام شد، از ۱۰ اردیبهشت تا ۱۰ خرداد ماه یک ماه فرصت وجود داشت تا سهامداران  که می ‌خواستند مدیریت سهام عدالت خود را‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌ به عهده بگیرند، وارد سامانه سهام عدالت به نشانی www.samanese.ir شوند و گزینه روش مدیریت مستقیم سهام عدالت را‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌ انتخاب کنند که اگر کسی این گزینه را‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌ انتخاب کرد، دیگر امکان برگشت برای مدیریت غیر مستقیم یعنی توسط شرکت‌ های سرمایه گذاری استانی سهام عدالت را‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌ نداشت.


هر کسی که در این یک ماه به سامانه سهام عدالت مراجعه نمیکرد، به معنی بود که گزینه دوم که عبارت است از مالکیت و مدیریت غیر مستقیم سهام عدالت را‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌ انتخاب کرده و نیازی به ورود به سامانه هم ندارد. به صورت خودکار سهام این افراد به شرکت ‌های سهام عدالت استانی منتقل شد؛ یعنی سهام عدالت همچنان در مالکیت آن ها است، اما مدیریت سهام با شرکت ‌های سرمایه گذاری سهام استانی خواهد بود و سود این سهام سالانه به صورت مرتب برای صاحبان سهام واریز خواهد شد.


آیا برای فروش سهام عدالت نیاز به کد بورسی است؟


سوالی که معمولا برای افرادی که روش مدیریت مستقیم انتخاب کرده‌اند پیش میآید این است که برای انجام کارهای سهام عدالت نیازی به کد بورسی است یا خیر؟پاسخ خیر است،کسانی که روش مدیریت مستقیم سهام عدالت را‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌ انتخاب می ‌کنند، فعلا نیازی به کد بورسی ندارند، بلکه بعد از مهلت یک ماهه فهرست این افراد به شرکت سپرده ‌گذاری مرکزی و تسویه وجوه، سمات، فرستاده شده و در آن جا برای سهامداران عدالت کد معاملاتی بورسی در نظر گرفته می ‌شود و سهام به نام فرد می‌ شود.


بیشتر بخوانید:ارزش سهام عدالت در سال ۹۹ چقدر است ؟


                                                       


نحوه فروش سهام عدالت


با توجه به مصوبه مورخ ۹۹/۰۲/۳۰ شورای عالی بورس، کلیه دارندگان سهام عدالت که قصد فروش قسمتی از سهام خود را دارند، می‌توانند از روز سه شنبه مورخ ۹۹/۰۳/۶ به شعب بانک هایی که قبلاً در آن دارای حساب بانکی بوده و شماره شبای آن حساب را به سازمان خصوصی سازی معرفی کرده ‌اند، مراجعه و با تکمیل فرم های مربوط نسبت به تکمیل سفارش فروش ۳۰ درصد از سهام عدالت خود و تعهد نامه مربوطه، اقدام کنند. براساس این مهلت اعلام شده در تاریخ ۹۹/۰۳/۰۸ به پایان می ‌رسد و از تاریخ ۹۹/۰۳/۱۰ بانک ها از طریق کارگزاری های خود یا کارگزاری های طرف قرار داد، به تدریج نسبت به فروش سهام متقاضیان در بورس اقدام و وجوه حاصله را در قالب توافق شده به حساب آنها واریز خواهند کرد. بعد از چند روز که فروش از سوی کارگزاری انجام شد مبلغ مربوطه از طریق حساب دریافت شده از سوی بانک در اختیار متقاضی قرار خواهد گرفت.


بر اساس دستور رئیس جمهور شبکه بانکی کشور به سازوکار فروش و عرضه سهام عدالت اضافه شده است تا فرایند فروش با سرعت بالایی انجام شود. این فروش سهام با توجه به کشش بازار و منافع سهام داران انجام خواهد شد. بانک ها به تدریج و در قالب توافق با دارندگان سهام عدالت جهت فروش اقدام خواهند کرد.


انتهای پیام/


انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب