دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
19 خرداد 1399 - 00:02
نویسنده ضدجنگ آمریکایی در گفتگو با آنا:

اعتراضات به قتل جورج فلوید اوضاع سیاه‌پوستان را بهبود نخواهد داد/نقض حقوق مدنی، هزینه حفظ آرامش در آمریکا

یک نویسنده ضد جنگ آمریکایی-کانادایی معتقد است اعتراضات به قتل جورج فلوید چیزی را برای سیاه‌پوستان تغییر نخواهد داد و اعتراضات هرازچندگاه تکرار خواهند شد چراکه کاخ سفید حاضر به پذیرش مسائل آن‌ها و تلاش برای رفع این چالش‌ها نیست.
کد خبر : 494318
1.jpg

به گزارش گروه بین‌الملل خبرگزاری آنا، اعتراضات عمومی به قتل جورج فلوید به دست یک پلیس سفیدپوست در بخش‌های مختلف آمریکا به پایان هفته دوم خود نزدیک می‌شوند. معترضان همچنین  در روز شنبه و یکشنبه که برای آمریکایی‌ها آخر هفته محسوب می‌شود، تجمعات بزرگی برگزار کردند.


انتشار ویدئوهای مختلف از بدرفتاری و خشونت پلیس در قبال تظاهرات‌کنندگان در روزهای اخیر بر آتش خشم معترضان افزوده است. ترامپ نیز روز جمعه پس از انتشار آمار کاهش نرخ بیکاری در آمریکا این روز را «یک روز» خوب برای آمریکا و جورج فلوید نامید و این به جنجال‌ها شدت بخشیده است.


برای کندوکاو تحولات اخیر آمریکا، با «رابرت فانتینا»، نویسنده ضد جنگ و فعال حقوق بشر آمریکایی-کانادایی گفتگو کرده‌ایم تا از تحلیل او از چگونگی شروع اعتراضات، عوامل پیش‌زمینه‌ای و پیش‌بینی او از آینده مطلع شویم.


فانتینا معتقد است چه ترامپ و چه جو بایدن، رقیب وی در انتخابات ریاست جمهوری سال جاری قصدی برای حل مشکل نژادپرستی در آمریکا ندارد، مانند باراک اوباما که در طول هشت سال ریاست جمهوری خود این مشکل را حل نکرد. متن کامل گفتگو در ادامه آمده تقدیم می‌شود:


آنا: شما چگونه مرگ جورج فلوید را تفسیر می‌کنید؟ آیا این فقط یک نمونه بدرفتاری یک پلیس متخلف بود یا نوک کوه یخ و نشانه وجود نژادپرستی سیستماتیک در آمریکا؟


فانتینا: قتل وحشیانه جورج فلوید آخرین نمونه جنایات سفیدپوستان علیه سیاه‌پوستان است. نژادپرستی در جامعه آمریکا نهادینه است و این در رفتار حکومت آمریکا نیز منعکس می‌شود. پلیس آمریکا به‌طور روتین سیاه‌پوستان بی‌دفاع و غیرمسلح از مرد و زن و کودک را می‌کشد و قاتلان به‌ندرت مجازات می‌شوند.



اگر قتل جورج فلوید توسط یکی از مردم فیلم‌برداری نشده بود و تظاهرات اعتراضی در شهرهای مختلف برگزار نشده بود بعید بود قاتل وی متهم به ارتکاب جرم شود.



دادستان مینیاپولیس احتمالاً می‌دانست اگر قاتل متهم و محاکمه نشود، اعتراضات از کنترل خارج خواهند شد و به خشونت کشیده خواهند شد.


آنا: در چند سال اخیر ما بارها شاهد تظاهرات حقوق سیاه‌پوستان در آمریکا بوده‌ایم. آیا اوضاع سیاه‌پوستان بدتر شده یا اینکه آن‌ها در دفاع از حقوق خود فعال‌تر شده‌اند؟


فانتینا: در دهه 1960 قبل از اینکه سیاه‌پوستان حداقل روی کاغذ از حقوق مساوی برخوردار شوند، سیاه‌پوستان با تأسیس گروه «پلنگ‌های سیاه» به تلاش برای اعاده حقوق اولیه خود پرداختند. آن‌ها توجه همه را به نژادپرستی که به بخشی از فرهنگ آمریکایی تبدیل‌شده جلب کردند. آن‌ها اغلب اوقات به‌صورت صلح‌آمیز و البته گاهی به شکل خشن‌تر اعتراض می‌کردند تا اوضاع را تغییر دهند اما در دهه‌های بعد متوجه شدیم که تغییر قوانین لزوماً موجب تغییر دیدگاه‌ها نمی‌شود. مقامات آمریکایی همچنان با موفقیت نسبی رأی سیاه‌پوستان را نادیده می‌گیرند و البته سیاه‌پوستان در این کشور به‌طور متناوب به قتل می‌رسند.


تظاهرات علیه کشته شدن یک سیاه‌پوست بدست پلیس آمریکا


مارتین لوتر کینگ جمله‌ای دارد که می‌گوید: «شورش صدای کسانی است که شنیده نشده‌اند.» رنگین‌پوستان وقتی می‌بینند که سرکوب بیش‌ازحد تحمل شده و نمی‌توانند فرصت‌های آموزشی و کاری برابر با سفیدپوستان داشته باشند و وقتی می‌بینند که دوستان و اعضای خانواده آن‌ها بی‌دلیل توسط پلیس کشته می‌شوند برای شنیده شدن صدایشان تلاش می‌کنند و این تعجب‌برانگیز نیست. به نظر می‌رسد دولت آمریکا صدای اعتراضات صلح‌آمیز و طومارهای اعتراضی را نمی‌شنود و آن‌ها را نادیده می‌گیرد.


آنا: بعضی مقامات آمریکایی از بروز این حادثه ابراز تأسف کرده‌اند و افسر خاطی قرار است به اتهام قتل درجه دو مورد محاکمه قرار گیرد. چرا معترضان برگزاری تظاهرات را متوقف نمی‌کنند؟


فانتینا: معترضان متوقف نمی‌شوند چراکه قتل جورج فلوید نه یک مسئله بلکه صرفاً عارضه تراژدیک یک مسئله بسیار بزرگ‌تر است و این مسئله نژادپرستی در آمریکاست. خشم و ناراحتی مردم در آمریکا محصول قرن‌ها ظلم است. اگر اعتراضات اکنون متوقف شوند با کشته شدن سیاه‌پوست بعدی توسط یک پلیس سفیدپوست دوباره شروع خواهند شد.




بیشتر بخوانید:


۶ دلیل برای بحرانی شدن اوضاع آمریکا پس از قتل جورج فلوید/ سیاه‌پوستان پرچم ابرقدرت را به آتش کشیدند


ابوالفتح: چشم‌اندازی از فروکش کردن آشوب‌های آمریکا دیده نمی‌شود/ورود ایالات متحده به بحران عمیق امنیتی




رابرت اوبراین، مشاور امنیت ملی آمریکا معتقد نیست که پلیس آمریکا نژادپرست است. وی نمی‌خواهد واقعیتی را که سیاه‌پوستان روزانه با آن مواجه هستند ببیند و این، مسائل را وخیم‌تر می‌کند. بنابراین اعتراضات چه حالا و چه پس از قتل سیاه‌پوست بعدی ادامه خواهند یافت.


آنا: آیا دونالد ترامپ در مقام رئیس‌جمهور در قبال این بحران مسئولانه رفتار کرد؟ چرا شاهد طرح انتقادات گسترده به رفتار او هستیم؟


فانتینا: رفتار ترامپ به‌شدت غیرمسئولانه است. ترامپ علناً معترضان را تهدید کرد و گفت: «وقتی غارتگری شروع شود، شلیک هم شروع می‌شود.» این جمله نژادپرستانه‌ای است که سال 1967 هم مطرح‌شده بود. وی معترضان را تهدید کرده که با سگ‌های وحشی و تفنگ‌های پرقدرت روبه‌رو خواهند شد. عصر روز یکم ژوئن چند کامیون پر از سربازان تا بن دندان مسلح به کاخ سفید رفتند تا از ترامپ محافظت کنند، انگار که واشنگتن پایتخت یک حکومت اقتدارگرا است.



ترامپ معترضان را تبهکار خوانده است و این واژه، نیز بار نژادپرستانه دارد.



ترامپ برخلاف رؤسای جمهور قبلی هیچ تلاشی برای آرام کردن اعتراضات سراسری نکرده است. او رئیس‌جمهور کشوری است که بیشترین تلفات را در بحران کرونا داشته است و نرخ بیکاری در آن به‌قدری بالا رفته که از زمان رکود بزرگ دهه 1930 بی‌سابقه است. اما او کاری برای رفع این مشکلات نکرده و اقداماتش برعکس بر وخامت اوضاع افزوده است.


آنا: رفتار رسانه‌های آمریکایی را چطور تفسیر می‌کنید؟ آیا این رسانه ماجرای جورج فلوید را منصفانه و عادلانه گزارش کردند؟


فانتینا: رسانه‌های جریان اصلی آمریکا ابزارهای پروپاگاندای کاخ سفید هستند. گرچه رسانه‌های مستقلی وجود دارند که اخبار را با تحلیل روشن و واقع‌گرایانه گزارش می‌کنند، اما اکثر رسانه‌ها چیزی را می‌گویند که دولت دوست دارد.


تظاهرات علیه کشته شدن یک سیاه‌پوست بدست پلیس آمریکا


اکنون خیلی از برنامه‌های خبری خشونت و غارتگری در بعضی شهرها را محکوم می‌کنند. اما آن‌ها با تمرکز بر غارتگری، حواس مردم را از خشم و ناامیدی که در خیلی از مردم به نقطه جوش رسیده پرت می‌کنند. اگر با آفریقایی‌تبارها و هندی‌تبارها مانند سفیدپوستان رفتار می‌شد هیچ غارت و خشونتی را شاهد نبودیم.


آنا: نظر شما در خصوص رفتار پلیس آمریکا چیست؟ آیا آمریکا در جایگاهی است که نحوه برخورد با مخالفان را به مردم آموزش دهد؟


فانتینا: رفتار پلیس آمریکا مشابه پلیس کشورهای سرکوبگر است. پلیس هیچ تلاش واقعی برای حل مسائلی که مردم را به خیابان‌ها می‌کشاند نمی‌کند. آن‌ها تنها تلاش می‌کنند آرامش را به قیمت نقض آزادی و حقوق مدنی حفظ کنند.


دولت آمریکا همیشه بعضی دولت‌های خاص را در خصوص نحوه رفتار با مخالفان نصیحت می‌کند.



واشنگتن تلاش رئیس‌جمهور ونزوئلا برای حفظ صلح در آن کشور را محکوم می‌کند چون آمریکا در آنجا از تروریست‌ها حمایت می‌کند. آمریکا مدعی انتقاد از نقض حقوق بشر در سوریه است، درحالی‌که از رژیم آپارتاید نژادپرست، خشن و قاتل اسراییل حمایت می‌کند.



آمریکا تنها کشوری است که تاکنون از تسلیحات هسته‌ای استفاده کرده است، آن هم علیه دو شهر پرجمعیت. اما همه رؤسای جمهور ازجمله ترامپ سعی می‌کنند آمریکا را رهبر اخلاقی جهان به تصویر بکشند. این ادعاها را هیچ‌کس باور ندارد جز عده معدودی از هواداران ترامپ.


آنا: قتل فلوید چه تأثیری بر آینده آمریکا خواهد گذاشت؟ آیا می‌توان تظاهرات فعلی را نقطه عطفی در تاریخ معاصر آمریکا توصیف کرد؟


فانتینا: بعید است که قتل جورج فلوید آینده آمریکا را تغییر دهد. ممکن است ترامپ در ماه نوامبر مجدداً انتخاب نشود، اما رقیب وی، جو بایدن نیز فرق چندانی با او ندارد. هشت سال رئیس‌جمهوری اوباما مشکل نژادپرستی در آمریکا را حل نکرد. حتی می‌توان گفت نژادپرستی ترامپ یکی از جاذبه‌های اصلی وی برای هواداران کم‌اطلاع او است. تعداد سیاه‌پوستان بی‌دفاع و غیرمسلحی که در همین چند سال گذشته توسط پلیس به قتل رسیده‌اند به چند صد مورد می‌رسد، اما تعداد قاتلانی که نهایتاً محکوم شدند بسیار کم است. در خصوص این نوع قتل‌ها هیئت‌‌های منصفه‌ ایالت‌ها باید تصمیم بگیرند و اکثر این هیئت‌‌های منصفه‌، طرف پلیس را می‌گیرند و نه عدالت. قتل آقای فلوید این را تغییر نخواهد داد.


انتهای پیام/4106/پ


انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب