دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
 مدیرعامل سازمان انتقال خون:

شایعه ابتلای بیشتر گروه‌های خونی خاص به کرونا صحت ندارد

مدیرعامل سازمان انتقال خون با بیان اینکه نیازمند همکاری مردم برای اهدای خون در ماه مبارک رمضان هستیم، گفت: اینکه در برخی مقالات علمی ذکر می‌شود گروه‌های خونی خاص بیشتر در معرض ابتلا به کرونا هستند، صحت ندارد.
کد خبر : 484612
عشقی انتقال خون.jpeg

به گزارش خبرنگار حوزه بهداشت و درمان گروه اجتماعی خبرگزاری آنا، پیمان عشقی ظهر امروز در نشست خبری ویدئوآنلاین با خبرنگاران اظهار کرد: همه گروه‌های خونی جزء بیماران مبتلا به کرونا بوده اند و مقالات منتشرشده در خصوص اینکه فلان گروه خونی بیشتر به کرونا مبتلا می‌شوند اعتبار علمی ندارد که بخواهیم اطلاع‌رسانی کنیم.


وی گفت: بخش خصوصی اظهار آمادگی کرده است که به ما کمک کند؛ البته در فعالیت ساختاری و حاکمیتی هیچ دخالتی نداشته و تنها در بحث تحقیقات فعال است.


مدیرعامل سازمان انتقال خون کشور در پاسخ به پرسشی درباره نحوه جمع‌آوری پلاسمای خون برای درمان بیماران کرونا توسط بخش خصوصی گفت: جمع‌آوری پلاسما به بخش خصوصی واگذار نشده است، بلکه در یک کارآزمایی بالینی بخش خصوصی اظهار آمادگی کرده است، در پروژه ملی جمع‌آوری فقط سازمان انتقال خون فعال است و این وظیفه ماست که خون و فرآورده خونی موردنیاز مراکز درمانی را جمع‌آوری کنیم و تنها متولی این کار ما هستیم، ازآنجاکه ممکن است پلاسما نقش خوبی در بهبود بیماران داشته باشد، این اقدام در حال انجام است.


عشقی گفت: کمبود خون در مقطعی در کشور پیش آمد و در تمام دنیا این اتفاق افتاد ولی بحرانی نشد؛ اکنون ذخایر خونی در حد قابل قبولی است و روزانه ذخایر رصد می‌شود؛ بااین‌حال با توجه به فرارسیدن ماه مبارک رمضان نیاز به ادامه همکاری مردم برای اهدای خون است.


وی در پاسخ به سؤالی در مورد گروه‌های خونی که بیشتر مبتلا به کرونا شدند، اظهار کرد: بیماران کرونا مثل بقیه بیماران از همه گروه‌های خونی هستند. برخی مقاله‌های منتشرشده در این زمینه اعتبار علمی زیادی ندارد. همان توزیع گروه خونی در سطح جامعه در میان مبتلایان به کرونا نیز وجود دارد.


مدیرعامل سازمان انتقال خون کشور در مورد جمع‌آوری پلاسما گفت: هرگز نگفته‌ایم که جمع‌آوری پلاسما به بخش خصوصی واگذار می‌شود. در یک کارآزمایی بالینی مثل بسیاری از کارآزمایی‌های دیگر، بخش خصوصی در زمینه جمع‌آوری پلاسما اظهار آمادگی کرده که کمک کند. در جمع‌آوری پلاسمای بهبودیافتگان کرونا فقط سازمان انتقال خون فعال است و این وظیفه سازمانی ما محسوب می‌شود که خون و فرآورده‌های خونی مراکز درمانی را تأمین کند.


عشقی افزود: پیش‌بینی این است که پلاسمای بیماران بهبودیافته می‌تواند نقش مهمی در بهبود بیماران داشته باشد. مباحثی که در زمینه تولید دارو در آینده می‌شود موضوع دیگری است.


وی در پاسخ به سؤالی درباره کمبودهای ذخیره خون گفت: بحران کووید-۱۹ در جهان و ایران منجر به کمبود شد، اما فعلاً به بحران نرسیده و ذخایر خونی کشور در حد قابل قبولی است. ذخیره خونی کشور به طور روزانه رصد می‌شود و با توجه به رسیدن ماه مبارک رمضان و شروع اعمال جراحی و فعالیت‌های روتین بیمارستان‌ها نیاز به همکاری مردم برای نجات جان هم‌وطنان و بیماران داریم.


مدیرعامل سازمان انتقال خون کشور افزود: درخواست خون در این بحران کاهش یافت، اما اهدای خون بیشتر کاهش داشت. در دو هفته نوروز میزان درخواست خون نسبت به سال گذشته حدود ۴ تا ۵ درصد کاهش داشت، اما اهدای خون حدود ۲۰ درصد کاهش یافت. این موضوع در برخی کشورهای پیشرفته دنیا فاجعه‌بار بود و اهدای خون حدود ۷۵ درصد در برخی کشورها کاهش پیدا کرد. در برخی کشورها استانداردهای پذیرش اهداکننده را بسیار پایین آورده و امنیت خون را کم کردند تا خون اهدا شود، اما در ایران این اتفاق نیفتاد.


عشقی بیان کرد: ذخایر خون در کشور بین ۵ تا ۷ روز است. در تمام ایام بحران کرونا بالای ۹۰ درصد درخواست خون‌ها پاسخ داده شده که مربوط به بیماران تالاسمی، سرطان، شیمی‌درمانی، تروماها، بیماران دیالیزی و فوریتی بوده است. الآن نگران این هستیم که با وجود این‌که اهدای خون امیدوارکننده است، با افزایش درخواست خون، دچار مشکل نشویم. درنتیجه از مردم می‌خواهیم که برای اهدای خون مراجعه کرده و همکاران ما در بیمارستان‌ها هم تقاضای خون را مدیریت کنند.


وی گفت: دریافت‌کنندگان خون نیز این باور را دارند که خونی که ما می‌دهیم امن‌ترین خون است. بسیاری از کشورها استانداردهای اهدای خون را پایین آوردند، اما در ایران این اقدام را انجام ندادیم. ۲۰ درصد اهداکنندگان شرایط اهدای خون ندارند. شرایط ما این است که اگر کسی در یک ماه گذشته کوچک‌ترین علائم تب و سرفه داشته، از او خون گرفته نمی‌شود؛ بنابراین خون‌هایی که در اختیار بیماران قرار می‌گیرد با سخت‌گیرانه‌ترین استانداردهای جهانی قابل بررسی است.


عشقی اظهار کرد: هر سال در ماه مبارک رمضان نگرانی کمبود خون هستیم. امسال با توجه به این‌که اعمال جراحی هم‌زمان با ماه رمضان شروع می‌شود، درخواست خون بالا می‌رود و اهدای خون هم ممکن است به حد قابل قبول نرسد. درنتیجه از مردم می‌خواهیم در ماه رمضان نیز برای اهدای خون مراجعه کنند.


وی افزود: تلاش ما این است که پایگاه‌های سیار با کمک شهرداری‌ها فراهم کنیم و در اختیار مردم بگذاریم تا بدون این‌که بخواهند به پایگاه‌های انتقال خون مراجعه کنند، به این پایگاه‌های سیار برای اهدای خون بروند.


مدیرعامل سازمان انتقال خون گفت: اهدای خون در ایران بدون چشم‌داشت انجام می‌شود و هزینه‌ای به اهداکننده پرداخت نمی‌شود و خون کامل نیز به‌صورت رایگان در اختیار مراکز درمانی قرار می‌گیرد. البته عمده خون‌های مصرفی و فرآورده‌های خونی، فرآوری شده است؛ یعنی جداسازی و فیلتر شده است. این فرآورده‌های فرآوری شده بر اساس مصوبه شورای عالی انتقال خون و شورای عالی بیمه سلامت، تعرفه دولتی و قانونی دارد که در ازای آن باید مبلغی از طرف مراکز درمانی به سازمان انتقال خون پرداخت شود.


عشقی افزود: این هزینه منجر به مدیریت مصرف خون در بیمارستان می‌شود؛ بنابراین به دلیل فرآوری و هزینه‌های سازمان انتقال خون و فیلترها، این منابع باید از طرف مراکز درمانی جبران شود که این اقدام در بسیاری از کشورها هم در حال حاضر اتفاق می‌افتد.


وی اظهار کرد: اسفند ۹۸ نسبت به اسفند ۹۷ اهدای خون حدود ۳۵ درصد در کشور کاهش یافت، اما در برخی کشورها این کاهش حدود ۷۵ درصد بود. در ۱۷ اسفند ۹۸ ذخیره خون به چهار روز رسید، اما فعالیت‌های ما که قبل از بحران کرونا شروع شده بود جواب داد. در حال حاضر ذخیره خون کشور ۶ روز است. این در حالی است که بین ۵ تا ۷ روز قابل قبول است و بیش از ۷ روز مازاد است.


مدیرعامل سازمان انتقال خون گفت: سالانه دو میلیون و ۵۰۰ هزار نفر برای اهدای خون مراجعه می‌کنند که از دو میلیون و صد هزار نفر خون گرفته می‌شود و شرمنده ۴۰۰ هزار نفر دیگر می‌شویم. این خون نگرفتن باعث سلامت اهداکننده و گیرنده خون است.


عشقی در پاسخ به سؤالی در مورد زمین پالایشگاه خون اظهار کرد: مسئله زمین پالایشگاه کاملاً حقوقی است. وزارت بهداشت در مجموعه دولت نسبت به تقدم و تأخر انجام وظیفه شرکت پالایش و پژوهش پلاسما بر تصاحب این زمین اعتراض جدی و پافشاری کرد. در دوره‌ای یک واگذاری انجام و قراردادی نوشته شد. شرکت پالایش و پژوهش پلاسما که به بخش خصوصی واگذار شد، تعهدات خود را ایفا نکرده و خواست سند زمین زودتر به این شرکت واگذار شود. این موضوع نه از نظر وزارت بهداشت و نه از نظر سازمان انتقال خون منطقی نیست. تا وقتی تعهدات به معنی استقرار پالایشگاه و تحویل تولیدات صنعتی به جامعه انجام شود، موضوع واگذاری زمین قابل بحث است.


وی افزود: باید پالایشگاه و داروی مربوطه دیده شود و سپس زمین واگذار شود. باید مسائل حقوقی و حق دولت در این زمینه رعایت شود.


مدیرعامل سازمان انتقال خون گفت: در حال حاضر سند این زمین در اختیار دولت است. این شرکت مسائلی مانند عدم همکاری وزارت بهداشت در گذشته و تحریم‌ها را برای توقف فعالیت مطرح می‌کنند و می‌گویند نمی‌توانند تعهدات خود را انجام بدهند.


عشقی در پاسخ به سؤالی درباره پلاسما درمانی برای بیماران کرونایی گفت: پلاسما درمانی به معنی استفاده از پلاسمای بیماران بهبودیافته برای بیماران بدحال است. این روش سابقه علمی در دنیا دارد که به صد سال قبل بر می‌گردد. این روش در دو دهه اخیر در زمینه سارس و مرس و ابولا نتیجه خوبی داشت. حتی سازمان جهانی بهداشت هم برای ابولا توصیه‌نامه‌ای در این زمینه دارد و مبنای کار چین شد. بعد از چین، ایران این کار را با کارآزمایی بالینی آغاز کرد. کارآزمایی بالینی جز اصول ورود یک روش درمانی به درمان مورد تأیید یک کشور است.


وی ادامه داد: تاکنون ۴۰۰ پلاسما دریافت شده که هنوز روی تعداد کافی بیمار برای کارآزمایی بالینی استفاده نشده است. از وقتی وارد کارآزمایی بالینی شدیم از ساوه، گناباد، اردبیل، ایرانشهر، زاهدان، سبزوار، سمنان، قائم‌شهر از ما پلاسما خواسته‌اند.


مدیرعامل سازمان انتقال خون گفت: دیروز در نیویورک هزار نفر اهدای پلاسما انجام داده‌اند، اما این روش هنوز برای مردم ما جا نیفتاده است. این تلاش باید از طرف سازمان انتقال خون و روابط عمومی و رسانه‌ها انجام شود که حرف‌های ناصحیح منتشر نشود. گاهی می‌گویند پلاسمای مردم را می‌گیرند و می‌فروشند که این موارد اصلاً ارزش پاسخ دادن هم ندارد. از افرادی که کرونا گرفته و بهبود یافته‌اند می‌خواهیم به شکرانه بهبود، به مراکز تعیین‌شده مراجعه کنند و حتی هزینه رفت‌وآمد هم توسط سازمان انتقال خون تقبل می‌شود تا پلاسما اهدا کنند.


عشقی افزود: هنوز باور اهدای پلاسما در بهبودیافتگان کرونا وجود ندارد و این باور باید ایجاد شود.


وی گفت: کرونا وقتی وارد یک کشور می‌شود دیگر هیچ گروه خونی خاصی را نمی‌شناسد. چند مقاله در این زمینه منتشرشده که هنوز کسی آن‌ها را جدی نگرفته است. امکان دارد چند محقق گفته باشند که یک گروه خونی بیشتر مبتلا به کرونا می‌شود.


مدیرعامل سازمان انتقال خون اظهار کرد: یکی از چیزهایی که در فضای مجازی منتشر شد این بود که گفتند پلاسما درمانی روش پرهزینه و سختی است. این مورد هم حتی ارزش پاسخ دادن نداشت، اما گروه اقتصاد درمان برای این موضوع گذاشتیم تا محاسبه کنند که هزینه تأمین و نگهداری و حتی پول برق فریزر و کارکنان خدماتی را هم حساب کنند. این هفته قرار است در شورای پژوهشی طب انتقال خون این موضوع به بحث گذاشته شود و عدد آن بعد از محاسبه اعلام خواهد شد.


انتهای پیام/4076/پ


انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب