دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
17 آبان 1394 - 16:07
اجلاس سالانه موسسه مطالعات خاورمیانه در اربیل عراق

پولاک: آمریکا نرمش زیادی نسبت به ایران به خرج داده است/ میریوسفی: ایرانی‌ها همچون آمریکایی‌ها به «استحاله پس از برجام» می‌نگرند

رئیس گروه مطالعات خاورمیانه اربیل گفت سیاست‌های اصولی ایران در منطقه تغییری نخواهند کرد و این آمریکاست که باید رویکردی جدید و متفاوت از دهه‌های گذشته در قبال خاورمیانه اتخاذ کند.
کد خبر : 48440

به‌گزارش خبرنگار گروه بین‌الملل خبرگزاری آنا، در جریان اجلاس سالانه موسسه مطالعات خاورمیانه در اربیل عراق که با حضور شخصیت‌های برجسته سیاسی و دانشگاهی از جمله وزیر امور خارجه ترکیه، رئیس‌جمهوری و رئیس مجلس عراق برگزار شد، موضوع «توافق هسته‌ای با ایران و آثار آن بر تحولات منطقه‌ای» یکی از محورهای نشست بود.


در این نشست علاوه بر «علیرضا میریوسفی» رئیس گروه مطالعات خاورمیانه دفتر مطالعات سیاسی و بین‌المللی و «کنت پولاک» محقق ارشد موسسه «بروکینگز»، «جان جنکینز» رئیس بخش خاورمیانه موسسه بین‌المللی مطالعات استراتژیک لندن نیز به عنوان سخنران اصلی حضور داشت.


«میریوسفی» در واکنش به اظهارات «پولاک» گفت: این آمریکاست که اکنون باید در قبال سیاست‌های تغییرناپذیر ایران، رویکردی جدید و متفاوت از دهه‌های گذشته اتخاذ کند.


وی در آغاز نشست به ترسیم چارچوبی نظری برای کاهش خشونت ساختاری در خاورمیانه شامل زدودن فقر و نابرابری اقتصادی، کاهش خشونت سیاسی و بی‌توجهی به انتخابات و خواسته‌های مشروع مردم، کاهش خشونت هویتی و دامن زدن به اختلافات مذهبی و قومی و سرانجام نفی امپریالیسم ساختاری و دخالت قدرت‌های خارج از منطقه پرداخت.


«میریوسفی» در واکنش به اظهارات «پولاک»: این آمریکاست که اکنون باید در قبال سیاست‌های تغییرناپذیر ایران، رویکردی جدید و متفاوت از دهه‌های گذشته اتخاذ کند.

این کارشناس روابط بین‌الملل با یادآوری سیاست‌های ثبات‌ساز ایران در منطقه در سال‌های گذشته افزود: از دیدگاهی واقع‌گرایانه، ایران دارای جمعیت، وسعت و قدرت سیاسی، اقتصادی و نظامی مناسبی است و حفظ صلح و آرامش را در راستای منافع خود می‌بیند.


وی منافع راهبردی و سیاست‌های مشارکت‌جویانه و واقع‌بینانه در منطقه را ازجمله دلایل نفی هرگونه زیاده‌خواهی منطقه‌ای به‌وسیله ایران و از منظر قانون اساسی دانست و گفت: ایران برای حل معضلات پیچیده خاورمیانه بر گفت‌وگو، سازوکارهای جهان‌شمول ضد تروریسم و پرهیز از هرگونه یک‌جانبه‌نگری و سیاست‌های سلطه‌جویانه یا سلطه‌پذیرنده تاکید دارد.


«میریوسفی» دو طرح چهارمرحله ای ایران درباره یمن و سوریه را روی میز خواند و گفت که ایران هیچ‌گاه به‌دنبال حذف دیگر کشورهای منطقه و از جمله عربستان از سازوکارهای منطقه‌ای نبوده است، ولی تاکنون پاسخ مناسبی از طرف مقابل دریافت نکرده است.


در ادامه این نشست، «جان جنکینز» مدعی شد که بعد از «برجام» توافق معناداری در رفتار ایران در منطقه انجام نشده است و معلوم نیست «برجام» چه تاثیری بر تحولات منطقه‌ای بگذارد.


وی با طرح این ادعا که ایران و عربستان منطقه را دوقطبی کرده‌اند، تصریح کرد: هر دو طرف از ابزارهای قومیتی و مذهبی برای پیشبرد اهداف سیاسی خود استفاده می‌کنند.


در ادامه این نشست، «کنت پولاک» گفت: همواره منتقد سیاست‌های اوباما در قبال ایران بوده‌ام و ایران باید درک کند که آمریکا تساهل زیادی در قبال آن به خرج داده است.


وی با طرح این سوال که آیا «برجام» باعث استحاله ایران می‌شود یا صرفا جابه‌جایی و گذار موقت است، تصریح کرد: بیشتر نخبگان آمریکایی «برجام» را صرفا جابه‌جایی می‌دانند و از رفتار ایران به‌طور کامل ناامید شده‌اند.


میریوسفی: ایرانی‌ها هم دقیقا همین سوال را راجع به استحاله آمریکا از سیاست‌های استعماری گذشته‌اش با جدیت مطرح می‌کنند و از خود می‌پرسند آیا «برجام» نشانه استحاله آمریکا است یا صرفا تغییری تاکتیک است؟

«پولاک» افزود: من واقعا از چرخش سیاست خارجی آمریکا از خاورمیانه به شرق نگران هستم که باعث می‌شود تمرکز آمریکا بر خاورمیانه و حمایت از متحدانش کاهش یابد.


مباحثه داغ «میریوسفی» و «پولاک»


در بخشی از این نشست، میان «میریوسفی» و «پولاک» مباحثه‌ای جنجالی درگرفت.


«میریوسفی» در پاسخ به تاکید چندباره «پولاک» درباره ناامیدی از استحاله ایران پس از «برجام» و لزوم تغییر این رویه گفت: اگر منظور از استحاله، بازگشت به روابط قبل از انقلاب با ایران است، قطعا چنین اتفاقی هرگز نخواهد افتاد. اتفاقا ایرانی‌ها هم دقیقا همین سوال را راجع به استحاله آمریکا از سیاست‌های استعماری گذشته‌اش با جدیت مطرح می‌کنند و از خود می‌پرسند آیا «برجام» نشانه استحاله آمریکا است یا صرفا تغییری تاکتیک است؟


وی افزود: واقعیت این است که در دهه‌های گذشته مداخلات آمریکا در خاورمیانه و ایران، هیچ‌گاه سازنده نبوده است و همواره عامل اصلی یا دستکم علت بخش بزرگی از مشکلات منطقه بوده است.


این کارشناس روابط بین‌الملل تصریح کرد: در حال حاضر بیشتر صاحب‌نظران سیاسی عمده در آمریکا از «جوزف نای» گرفته تا «والرشتاین» ادعا می‌کنند که دوران این‌گونه سیاست‌ها به سر آمده است. نامه‌های رئیس‌جمهوری آمریکا به رهبر عالی ایران نیز حکایت از همین موضوع دارد، ولی به قول «والرشتاین» هرچقدر آمریکایی‌ها دیرتر این واقعیت را قبول کنند و درباره آن به اجماع دست یابند، به همان نسبت باعث افزایش زحمت خودشان و بقیه جهان خواهند شد.


انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب