دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
02 فروردين 1399 - 13:00

محفظه ضدسانحه جعبه سیاه «ایران‌ساخت» شد

یک شرکت ایرانی موفق به طراحی، توسعه و تولید محفظه ضدسانحه جعبه سیاه شده است. بدین ترتیب ایران نخستین کشور در خاورمیانه به شمار می‌رود که به این تکنولوژی دست یافته است.
کد خبر : 478165
unnamed.jpg

به گزارش خبرنگار حوزه علم، فناوری و دانش‌بنیان گروه دانشگاه خبرگزاری آنا ، یک شرکت فعال در  حوزه طراحی و ساخت قطعات و تجهیزات خاص موفق به تولید جعبه سیاه مخصوص هواپیما و تجهیزات مورد نیاز برای ذخیره اطلاعات آن شده است. این شرکت در سال ۸۰ با هدف رفع نیازهای استراتژیک  و تحریمی کشور تاسیس شد و با تحقیقات، ایده‌پردازی، طراحی و ساخت محصولات در صنایع خاص توانست بسیاری از نیازهای کشور را رفع کند.


سید مهدی ایزدپناه، مدیرعامل این شرکت در گفتگو با خبرنگار آنا در خصوص  فعالیت‌های این شرکت بیان کرد: محصولات شرکت شامل قطعات و تجهیزات خاص در زمینه مکاترونیک است که در صنایع هوایی، نفت و گاز، نیروگاهی  و خودرو کاربرد دارد. همچنین در حوزه تجهیزات تست و آزمایشگاهی  نیز فعالیت می‌کنیم که شامل تست هیدرواستاتیک و نشتی هوشمند و فوق‌العاده دقیق، انواع تست‌های دوام و عملکرد و طول عمر تمام اتوماتیک و روبات‌های هوشمند تست و شبیه‌سازی عملیات می‌شود.


وی افزود:  از دیگر ماموریت‌های این شرکت تأمین قطعات و تجهیزات با تکنولوژی بالا بود که به دلیل نبود دانش فنی در کشور امکان تولید داخلی آن وجود نداشت. تجهیزات محفظه ضدسانحه جعبه سیاه یکی از این محصولات بود که تحقیقات برای ساخت آن از سال 88 بدون دسترسی به اطلاعات نمونه خارجی  شروع  شد. این محصول در سال 90 ساخته شد و تمامی مراحل استاندارد جهانی را با موفقیت سپری کرد.


ایزدپناه با اشاره به این که این محصول  تا پیش از این در انحصار تنها پنج کشور دنیا از جمله آمریکا فرانسه و روسیه بوده است، مطرح کرد: ایران در خاورمیانه نخستین کشور تولید کننده جعبه سیاه به شمار می‌رود. بخش الکترونیک و ذخیره اطلاعات آن نیز به صورت بومی انجام شده که گام بزرگی در جهت رفع نیاز هواپیماها، هلیکوپترها و کشتی‌های داخلی و عدم وابستگی به کشورهای خارجی محسوب می‌شود.


مدیر عامل این شرکت گفت: از صفر تا 100 طراحی، توسعه و تولید محفظه ضدسانحه جعبه سیاه توسط محققان ایرانی انجام شد و با توجه به نتایج تست‌های عملیاتی، به جرئت می‌توان گفت که توانایی رقابت با نمونه‌های خارجی را دارد. در کنار این محصول و بنا به نیاز کشور برای انجام تست‌های عملکردی، قابلیت اطمینان در ذخیره‌سازی و حفظ اطلاعات پروازی، تجهیزات تست انحصاری این محصول مورد نیاز بود که علی رغم تکنولوژی بالا و حساسیت بالا در صنعت عملکرد تماما توسط شرکت طراحی و ساخته شد.


وی افزود: این امر منجر شد انجام تمامی تست‌های جعبه سیاه در کشور امکان‌پذیر شود، از جمله این تجهیزات دستگاه شوک (شبیه‌ساز برخورد هواپیما به کوه)، شبیه‌ساز سقوط در اعماق 6 هزار متری اقیانوس، تست قرارگیری در حرارت شعله‌های دمای بالای حاصل از انفجار و تست قرارگیری طولانی مدت در حرارت‌های ناشی از گدازه‌های سوختی اجزای پرنده بود که تمامی آنها با موفقیت اجرا و تست شد.


ایزدپناه مطرح کرد: از زمان اجرای این پروژه تاکنون طی پنج قرارداد تولید این محصول با صنایع مربوطه انجام شده که علاوه‌بر سودآوری بالا برای کشور، یکی از نیازهای اصلی صنعت هوایی را نیز برطرف کرده است. قیمت نهایی فروش این محصول حدود یک سوم نمونه شرقی و یک پانزدهم نمونه غربی آن است.  بازنگری طراحی محفظه ضدسانحه جعبه سیاه طی دو سال گذشته انجام شده و با اعمال راهکارهای جدید در طراحی و ساخت این محصول، موفق به افزایش قابلیت اطمینان آن به میزان ۲۰ درصد همراه با کاهش هزینه‌های تولید شده است.


مدیرعامل این شرکت در خصوص پروژه‌های در دست اقدام گفت: در حال حاضر روی پروژه عظیم تست برخورد اتومبیل با مانع کار می‌کنیم که محصول کلیدی و استراتژیک در صنایع خودرویی به شمار می‌رود. طراحی تست ملخ  هلیکوپتر، ارابه فرود هلیکوپتر، روغن مورد استفاده در هواپیماها و وسایل پرنده و تست لوله‌های راکتورهای هسته‌ای و غیره از جمله پروژه های فعلی این شرکت است.


وی در خصوص مشکلات و چالش‌های شرکت‌های فعال در حوزه فناوری‌های های‌تک در کشور بیان کرد: ۱۸ سال فعالیت  ما در پروژه‌های خاص در حالی انجام شد که علیرغم نیازهای شدید صنایع، سازمان‌ها و صنایع مختلف به دلایل متفاوت از جمله حذف بسیاری از ماموریت‌ها، حذف سودهای جانبی،  عدم باور به محصولات ایرانی باکیفیت و رفع مسئولیت در خرید و استفاده از تجهیزات ساخت ایران، نسبت به خرید محصولات داخلی مقاومت می‌کردند.


ایزدپناه ادامه داد: همواره با چالش‌های بسیاری در ایجاد باور به محصولات داخلی مواجه بوده و به همین دلیل با انجام اقداماتی چون حذف حذف سود سعی کرده‌ایم تا  سازمان‌ها و نهادها را متقاعد به  استفاده و خرید محصولات بومی و رفع وابستگی به کشورهای دیگر کنیم. از آنجا که اکثر سازمان‌های طرف قرارداد شرکت ما، دولتی یا سازمان‌های بزرگ هستند دولت می‌تواند با اعمال سیاست‌گذاری‌های خاص از جمله الزام صنایع وابسته به تجهیزات و افزایش کیفیت، راه‌های خرید خارجی و استفاده از سازندگان خارجی را مسدود کند. بدین‌ترتیب نه تنها صنایع داخلی حمایت می‌شوند بلکه کمک بزرگی به تقویت تولید داخلی می‌شود.


انتهای پیام/4021/


انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب