دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری

چرا زمزمه تمدید یک‌ساله برنامه پنجم در مجلس شنیده می‌شود؟ انتقاد بهارستان‌نشینان از بی‌توجهی دولت‌ها به برنامه‌های توسعه

در حالی که دولت در حال تهیه لایحه برنامه ششم توسعه است، به تازگی برخی نمایندگان مجلس شورای اسلامی خواستار تمدید یک ساله برنامه پنجم توسعه شده‌اند.
کد خبر : 47701

به گزارش خبرنگار گروه اقتصادی آنا، در دوره ریاست جمهوری محمود احمدی‌نژاد که دیر رساندن لوایح بودجه به یک امر متداول تبدیل شده بود،‌ چنین تاخیری به لایحه برنامه پنجم توسعه نیز رسید.


در آن زمان دولت می‌گفت برنامه چهام توسعه به درستی نوشته نشده و تدوین برنامه پنجم به دلیل لزوم بازنگری‌های جدید زمان‌بر شده است. سرانجام لایحه برنامه پنجم توسعه در زمان مقرر آماده نشد و به همین دلیل مجلس مجبور شد مدت اجرای برنامه چهارم را یک سال تمدید کرد.


با این حال دولت یازدهم که تا کنون لوایح بودجه را در زمان مقرر به مجلس تقدیم کرده، این بار هم در تلاش است تا لایحه برنامه ششم را به موقع به دست نمایندگان مجلس برساند.


بهتر است برنامه پنجم تمدید نشود


در همین زمینه نایب رئیس کمیسیون برنامه و بودجه مجلس شورای اسلامی به خبرنگار اقتصادی آنا گفت: از آنجا که دولت احکام دائمی برنامه‌ها را ارائه کرده، احتمال تمدید برنامه پنجم توسعه زیر 50 درصد است.


علی‌محمد احمدی با اشاره به اینکه ارائه این احکام ناظر بر این است که دولت قصد دارد برنامه ششم را در دستور کار داشته باشد، گفت: تنها جداول و پیوست‌های این برنامه باقی مانده است که به احتمال زیاد با بودجه ارائه خواهد شد.


احمدی: دولت احکام دائمی برنامه‌ها را ارائه کرده و بر این اساس احتمال تمدید برنامه پنجم توسعه زیر 50 درصد است

وی با بیان اینکه احتمال دارد مجلس کمیسیونی برای بررسی برنامه ششم و ‌کمیسیون دیگری نیز برای بررسی بودجه تشکیل دهد، ادامه داد: در نهایت نیز کمیسیون مشترکی برای بررسی مصوبات تشکیل خواهد شد.


نماینده مردم ایلام درباره تبعات تمدید برنامه پنجم توسعه نیز گفت: وضع جدیدی را در پساتحریم خواهیم داشت و این فضا توقعاتی را در زمینه رشد اقتصادی ایجاد خواهد کرد. البته البته ما برنامه چهارم را هم یک سال تمدید کردیم و خیلی اتفاق خاصی نیافتد


این نماینده مجلس با تاکید بر اینکه در وضع موجود بهتر است برنامه پنجم تمدید نشود، اظهار کرد: با تمام این تفاسیر اگر این برنامه تمدید شود هم اتفاق خاصی در پی نخواهد داشت.


وی با بیان اینکه اصولاٌ باید بودجه‌‌های کشور را بر اساس برنامه‌ها تنظیم کنیم، افزود: اکنون منابع زیادی نداریم که قدرت مانور داشته باشیم و بگوییم بودجه در قالب برنامه نمی‌گنجد.


احمدی گفت: از آنجا که برای منابع مالی دولت اتفاق خاصی نیفتاده است با همان احکام برنامه پنجم می‌توانیم پیش برویم.


وی با بیان اینکه امسال اتفاقات خوبی در حوزه قانون‌گذاری افتاده است، عنوان کرد: تنظیم بخشی از مقررات مالی دولت، تصویب برنامه خروج از رکود، و بهبود فضای کسب و کار از این جمله‌اند، لذا حتی اگر برنامه پنجم یک سال دیگر نیز تمدید شود، خیلی اتفاق خاصی نمی‌افتد.


تمدید شدن برنامه پنجم تفاوتی در اداره کشور ایجاد نخواهد کرد


یک عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس شورای اسلامی هم گفت: تمدید برنامه پنجم توسعه بستگی به عملکرد دولت دارد، زیرا مجلس منتظر ارائه لایحه برنامه ششم است.


موسی‌الرضا ثروتی در گفت‌وگو با خبرنگار اقتصادی آنا با اشاره به اینکه بودجه سال 95 باید بر اساس برنامه ششم نوشته شود، عنوان کرد: تنها 40 درصد برنامه پنجم توسعه عملیاتی شده است و دولت یازدهم نیز آیین‌نامه‌هایش را هنوز ارائه نکرده، پس ضرورتی برای تنظیم برنامه ششم نیست.


وی درباره تبعات تمدید برنامه پنجم توسعه گفت: هر برنامه برای یک بازده زمانی ارائه شده است، اما دولت‌ها خیلی به این برنامه‌ها عمل نکرده‌اند.


نماینده بجنورد در مجلس با بیان اینکه برنامه سوم 30 درصد،‌ برنامه چهارم 35 درصد و برنامه پنجم تنها تا 40 درصد عملیاتی شد، افزود: دولت‌ها برای نوشتن برنامه‌های توسعه وقت زیادی می‌گذارند، اما در اجرا ضعیف هستند و نتایج معینی هم نمی‌گیرند.


وی توضیح داد: هیچ کدام از شاخص‌های کلانی که ما درباره رشد بیکاری، نقدینگی، سرمایه‌گذاری و آموزش و پرورش در برنامه‌ها پیش‌بینی می‌کنیم به نتیجه نمی‌رسند.


ثروتی عنوان کرد: از آنجا که دولت‌ها خیلی برنامه محور نیستند، تمدید شدن برنامه پنجم تفاوت خاصی را در اداره کشور ایجاد نخواهد کرد.


وی با اشاره به اینکه کشورهای پیشرفته در انجام برنامه‌های توسعه‌ای خود بسیار دقیق هستند، گفت: ما یک کشور در حال توسعه هستیم و مدیران ما نیز در حد یک کشور جهان سومی عمل می‌کنند، به همین دلیل خیلی جدیت در اجرای قوانین و برنامه‌ها ندارند.


ثروتی:‌ برنامه سوم 30 درصد،‌ برنامه چهارم 35 درصد و برنامه پنجم تنها تا 40 درصد عملیاتی شدند

این نماینده مجلس با بیان اینکه قوانین فراوانی نوشته شده است که عملیاتی نشده‌‌اند، افزود: قانون‌های هدفمندی یارانه‌ها، رفع موانع تولید، بهبود فضای کسب و کار، مبارزه با قاچاق کالا و ارز و بسیاری قانون‌های دیگر وجود دارند که اجرا نمی‌شوند.


ثروتی تشریح کرد: وضع کشور عوض شده و باید برنامه‌های جدیدی در راستای سند چشم انداز نوشته شود.


وی با اشاره به اینکه سند چشم انداز توسعه در 1404 مستلزم 4 برنامه است، عنوان کرد: تا به حال دو برنامه جلو رفته‌ایم و دو برنامه دیگر باقی است، اما نتایج نشان می‌دهد یا برنامه‌نویس‌های ما درست نیستند یا اجرای ما درست نیست.


انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب