چگونه با کمترین آسیب از مشکلات اقتصادی سال 99 عبور کنیم؟
گروه استانهای خبرگزاری آنا؛ چرا سال ۱۳۹۹ یکی از دشوارترین سالهای اقتصاد ایران در نیم قرن اخیر خواهد بود؟
مشکلات ساختاری حل نشده و کاهش نیافته اقتصاد ایران در سه دهه گذشته، بیش از هر زمان دیگری در سال ۱۳۹۹ بر استمرار پدیدههای مخرب اقتصادی دامن خواهند زد.
دو دوره تحریمهای ظالمانه دهه ۱۳۹۰ از یکسو و سوء مدیریت اقتصادی دولتها در مقابل آنها از سوی دیگر، آستانه تحمل اقتصاد ایران را به پایینترین سطح ممکن رسانده است.
رشد اقتصادی منفی و مثبت کشور با یک روند سینوسی در دهه ۱۳۹۰ به لحاظ مجموع و میانگین در سال ۱۳۹۹ به پایینترین سطح خواهد رسید.
عناصر تقاضای کل اقتصاد به ویژه تشکیل سرمایه ثابت ناخالص و مصرف نهایی خانوارها بهشدت تضعیف شده و توان کافی برای تحرک تولید در اقتصاد ایران را ندارند.
بودجه سال ۱۳۹۹ به لحاظ تحقق درآمدهای پیش بینی شده غیرواقعی و بهشدت با محدودیت مواجه خواهد بود. این موضوع کسری بودجه عظیمی را رقم میزند که خود مشکلساز است.
تعدد و تنوع تکانههای اقتصادی و غیر اقتصادی در فواصل زمانی کوتاه در سال ۱۳۹۸، انتظارات کارگزاران اقتصادی را پیرامون حرکت اقتصاد ایران به سمت ثبات نسبی در سال ۱۳۹۹ شکل نمیدهند.
تکانههای سه ماه چهارم سال ۱۳۹۸ مانند شیوع کرونا ویروس در کشور، حداقل تا نیمه اول سال ۱۳۹۹ اقتصاد ایران را تحت تاثیر آثار مخرب خود قرار خواهند داد. ممکن است این پرسش مطرح شود که با این مرثیه سرایی آیا راه حلی برای عبور از این وضعیت وجود دارد؟
به نظر نگارنده چنانچه در بستر واقعگرایی، تصمیم سازیها با تشریک مساعی همه ارکان نظام روی سازههای عقلانیت اقتصادی عملیاتی و با ارتقای اعتماد عمومی همراه شود، این انتظار وجود خواهد داشت که آسیب پذیری اقتصاد ایران در سال ۱۳۹۹ کاهش یابد.
عباس علویراد عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد اسلامی ابرکوه و عضو انجمن اقتصاددانان ایران
انتهای پیام/4121/4062/
انتهای پیام/