دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
07 اسفند 1398 - 00:13
آنا گزارش می‌دهد؛

یک قدم مانده تا جذب 75هزار دانشجوی بین‌المللی در دانشگاه‌های ایران/ در جلسه ستاد نقشه جامع علمی چه گذشت؟

دانشگاه‌های ایران با توجه به جایگاه علمی و جغرافیایی که دارند، از ظرفیت بالایی در جذب دانشجوی غیرایرانی دارند؛ اما این جذب نیازمند تدبیر مسئولان در معرفی این دانشگاه‌ها به جهانیان و فراهم سازی زیر ساخت‌های لازم دارد.
کد خبر : 474310
دانشجویان افغانستانی- ویکی گرام.jpg

به گزارش گروه دانشگاه خبرگزاری آنا-محدثه حسینی؛ هدف برنامه ششم توسعه در بین‌المللی‌سازی دانشگاه‌ها جذب ۷۵ هزار دانشجوی بین‌المللی در دانشگاه‌های ایران است؛ اکنون بیش از ۴۰ هزار دانشجوی خارجی در ایران مشغول به تحصیل هستند؛ ۲۸ هزار دانشجوی خارجی در دانشگاه‌های وزارت علوم، ۸ هزار دانشجوی خارجی در دانشگاه‌های تحت پوشش دانشگاه آزاد اسلامی و ۳ هزار دانشجوی خارجی تحت پوشش وزارت بهداشت هستند.


برای رسیدن به‌ اهداف برنامه ششم توسعه در خصوص بین‌المللی‌سازی دانشگاه‌ها باید زیرساخت‌های آن فراهم شود. ایران از نظر علمی توان جذب 75 هزار دانشجوی غیر ایرانی را دارد. بر اساس گزارشی که «اسکوپوس» (Scopus) منتشر کرده است، ایران در جایگاه شانزدهم تولید علم در جهان و جایگاه نخست تولید علم در کشورهای اسلامی قرار دارد. از همین رو کشوری مطلوب برای جذب دانشجو محسوب می‌شود.


بیشتر دانشجویان خارجی از کشورهای منطقه ازجمله افغانستان، سوریه، هند، پاکستان و کشورهای آسیای میانه به ایران سفر کرده‌اند. از همین رو رفت‌وآمد برای این دانشجویان به کشور خود نسبتاً راحت است و این‌ یک نکته مثبت برای تحصیل در ایران برای دانشجویان خارجی محسوب می‌شود؛ اما متأسفانه دانشجویان خارجی پس از ورود به کشور برای هر خروج باید مجوز دریافت کنند که این مسئله در این روزها که دانشجویان به دلیل ویروس کرونا قصد بازگشت به کشور خود را دارند، مشکلات زیادی برای این دانشجویان به وجود آورد.


دانشجوی خارجی


روز گذشته منصور کبگانیان، دبیر ستاد راهبری نقشه جامع علمی کشور در حاشیه جلسه ۱۲۸ شورای راهبری ستاد نقشه جامع علمی کشور در جمع خبرنگاران از اصلاح قانون تردد دانشجویان خارجی خبر داد و در خصوص اخذ مجوز برای هر بار خروج از کشور دانشجویان خارجی گفت: مصوبه مناسبی در این زمینه تدوین‌شده است. این قانون سال‌ها قبل از انقلاب وجود داشت و توسط نیروی انتظامی اجرا می‌شد؛ بنابراین نیاز بود که قانون اصلاح شود، بر همین اساس قانون تردد یک‌ بار دانشجویان خارجی به چند بار تغییر کرد.


وی افزود: با اصلاح این قانون، دانشجویان خارجی می‌توانند در طول دوره تحصیل خود به‌جای یک‌ بار تردد چند بار تردد داشته باشند. قانون دیگری هم در این رابطه وجود داشت، مبنی بر اینکه دانشجویان خارجی وقتی به کشور خود بازمی‌گشتند، فقط سه ماه می‌توانستند بیرون از ایران باشند که این موضوع موجب نارضایتی این دانشجویان شده بود، بر همین اساس ۳ ماه به ۶ ماه افزایش یافت.


نیاز به قانون بالا دستی برای تسهیل جذب دانشجوی خارجی در ایران


کبگانیان عنوان کرد: تبصره‌ای هم اضافه شد که بر اساس آن باید سامانه‌ای برای ثبت اطلاعات دانشجویان خارجی ایجاد شود تا این دانشجویان اطلاعات خود را در این سامانه ثبت کنند، همچنین قرار شد این مصوبه در کمیسیون دولت و هیئت دولت مطرح شود و درخواست ما این است که به‌صورت لایحه و اصلاح قانون مجلس باشد.


دبیر ستاد راهبری نقشه جامع علمی کشور یادآور شد: در جلسه قبل ستاد بین‌الملل نقشه جامع علمی کشور، ایجاد یک سازمان برای توسعه روابط علمی بین‌المللی پیشنهاد شده بود و از کار گروهی در معاونت علمی ریاست جمهوری درخواست شده بود برای ایجاد این سازمان طرح خود را ارائه دهد.


کبگانیان افزود: پیشنهاد شد مرکز تعاملات معاونت علمی ریاست جمهوری با محوریت این معاونت فرایند اجرایی این کار را بر عهده بگیرد و پیشنهاد خود را در جلسه بعد این ستاد ارائه کند تا تناقضی در وظایف وزارتخانه‌های، علوم، بهداشت و دانشگاه آزاد ایجاد نشود.


دبیر ستاد راهبری نقشه جامع علمی کشور ادامه داد: با توجه به تجربه خوب جذب طلاب خارجی در جامعةالمصطفی از طرف معاونت بین‌الملل دفتر مقام معظم رهبری در دانشگاه‌ها، پیشنهادی برای جذب، اقامت و بهره‌گیری از دانشجویان و طلاب خارجی ارائه شد که بر اساس آن در سطح دانشگاه‌های برتر نیز چنین تشکیلاتی داشته باشیم.


وی ادامه داد: درنهایت مقرر شد، وزارتخانه‌های علوم، بهداشت، آموزش‌وپرورش و دانشگاه آزاد اسلامی این موضوع را بیشتر بررسی کرده و ابعاد قانونی آن را استخراج کنند و در جلسه بعد ارائه دهند تا کارها و پیش‌بینی‌های لازم صورت گیرد.


جای خالی تدبیر مسئولان برای جذب دانشگاه‌های خارجی


با توجه به اشتراک‌های مذهبی و فرهنگی ایران با کشورهای همسایه و جایگاه خوب دانشگاه‌های ایران، این دانشگاه‌ها می‌تواند به‌عنوان اولویت اول دانشجویان غیرایرانی قرار بگیرد که لازمه آن معرفی دانشگاه‌های ایران و فراهم‌سازی زیرساخت‌های لازم است.


انتهای پیام/4084/پ


انتهای پیام/

ارسال نظر
هلدینگ شایسته