دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
سعدوندی در گفتگو با آنا:

روش‌های جبران کسری بودجه، آینده فروشی است/ نرخ مالیات بر ارزش افزوده کاهش یابد

یک اقتصاددان درباره روش‌های جبران کسری بودجه گفت: هر دو روش انتشار اوراق و استقراض از بانک مرکزی، آینده فروشی است ولی تجربه نشان می‌دهد که استفاده از اوراق موجب شفافیت بیشتر در بودجه می‌شود.
کد خبر : 469082
علی-سعدوندی.jpg

علی سعدوندی در گفتگو با خبرنگار اقتصادی گروه اقتصادی خبرگزاری آنا گفت: در حال حاضر فرقی نمی‌کند فروش نفت خام ایران چقدر است. در هر صورت کسری نقدینگی ریالی را از محل افزایش پایه پولی جبران می‌کنیم و همچنین تفاوتی بین فروش ارز حاصل از صادرات نفت به بانک مرکزی و استقراض ریالی از بانک مرکزی وجود ندارد.


وی ادامه داد: وضعیت ما در 50 سال گذشته تغییری نکرده و تغییرات در میزان فروش نفت تغییری در درآمد ریالی ایجاد نمی‌کند بلکه تنها درآمد ارزی کشور تغییر کرده است.


این اقتصاددان درباره راه‌های جبران کسری ریالی بودجه کشور گفت: برای حل وابستگی بودجه به نفت باید روش دیگری تحت عنوان بودجه ارزی طراحی شود که به زیرساخت‌ها تخصیص پیدا کند و صرف واردات کالای اساسی نشود. اما در کوتاه‌مدت در صورت تحقق این پیشنهاد، دولت در زمان 4 تا 5 ساله با کسری بودجه بالایی مواجه خواهد شد. این کسری بودجه را می‌توانیم از محل فروش اوراق تأمین کنیم و می‌توانیم اندکی نسبت‌های بدهی را افزایش دهیم. برای همین توصیه می‌شود دولت اوراق بدهی ریالی ایجاد کند.


سعدوندی افزود: اگر این روش انجام شود می‌توان تورم را در سه سال کنترل و به زیر 10 درصد کاهش پیدا کند و رشد اقتصادی مجدد مثبت می‌شود زیرا بودجه عمرانی برخلاف سال‌های اخیر تأمین می‌شود و پروژه‌های عمرانی کشور اجرا خواهند شد.


وی درباره تأمین کسری بودجه از محل درآمد مالیاتی نیز گفت:‌ برای افزایش درآمد مالیاتی حدود 4 سال زمان نیاز است تا در کشور انقلاب مالیاتی به وجود بیاید در این مدت ناچاریم از انتشار اوراق استفاده کنیم. در سال‌های اخیر پیشنهاد‌های بسیاری برای اصلاح سازوکارهای مالیاتی مطرح شده است اما مطرح کنندگان از پیچیدگی‌های اجرا مطلع نیستند به عنوان مثال روش مالیات بر مجموع درآمد که مطرح می‌شود، در یک سال قابل اجرا نیست.


این کارشناس اقتصادی افزود: در بین پایه‌های مالیاتی،‌ مالیات بر مصرف بسیار مهم است و باید در ساختار مالیاتی آورده شود. مالیات بر ارزش افزوده گام مثبتی در اقتصاد کشور بود اما  افزایش نرخ آن مشکلاتی برای بنگاه‌ها به وجود آورده که توصیه بنده این است، در کوتاه مدت نرخ مالیات بر ارزش افزوده کاهش پیدا کند و گستره سایر مالیات‌ها برای مقابله با سوداگری و مصرف‌، افزایش یابد. به‌عنوان مثال از افراد زیادی که میلیاردر هستند و مالیات نمی‌دهند، باید مالیات اخذ شود.


سعدوندی در پایان خاطر نشان کرد: تنها دو راه برای جبران کسری بودجه داریم. اول اینکه استقراض از بانک مرکزی انجام بدهیم و دوم آنکه با استفاده از اوراق، استقراض از جامعه انجام شود. در هر دو روش آینده فروشی اتفاق می‌افتد ولی تجربه نشان می‌دهد که استفاده از اوراق موجب شفافیت بیشتر در بودجه می‌شود و کشورهایی که تأمین کسری بودجه را از محل اوراق انجام داده‌اند، هم نرخ رشد بیشتری داشته‌اند و هم نرخ تورم پایین‌تر. برعکس آن کشورهایی مانند ایران و ونزوئلا که به سمت پولی‌سازی کسری بودجه می‌روند به افتضاح اقتصادی می‌انجامد.


انتهای پیام/4141/


انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب