جهانبانی: 701 میلیارد تومان تسهیلات گرفتم/ نماینده دادستان: درآمد روزانه متهم این پرونده 200 میلیون تومان است، اما از تسویه تسهیلات خودداری میکند
به گزارش خبرنگار حوزه قضائی گروه اجتماعی خبرگزاری آنا، جلسه رسیدگی به پرونده بانک سرمایه صبح چهارشنبه(18 دی ماه 98) به ریاست قاضی مسعودی مقام در شعبه سوم ویژه رسیدگی به جرائم اقتصادی برگزار شد.
قاضی مسعودی مقام در ابتدای جلسه با بیان اینکه در جلسه امروز آخرین دفاع از آقایان جهانبانی و صالحی اخذ میشود، گفت: دادگاه در موعد مقرر حکم پرونده را صادر خواهد کرد.
اخلال عمده در نظام اقتصادی از طریق تحصیل مال نامشروع به مبلغ 6 هزار و 40 میلیارد ریال، اتهام جهانبانی است.
قاضی این پرونده در ادامه اتهامات محمدرضا جهانبانی فرزند علی را مجدداً به وی تفهیم کرد و از او خواست تا با حضور در جایگاه آخرین دفاعیات خود را ضمن کنار گذاشتن حواشی مطرح کند.
متهم این پرونده پشت تریبون قرار گرفت و با بیان اینکه متأسفانه این پرونده با ادعاهای واهی شاکی تشکیل و دادسرا پس از چندین مرتبه بازداشت و انجام تحقیقات عیناً شکایت اولیه بانک را تحت عنوان کیفرخواست صادر کرده است، گفت: تسهیلات دریافتی از بانک سرمایه طی 4 سال 91 تا 94 نسبت به 7 شرکت و در زمان مدیرعاملی 5 نفر جمعاً 701 میلیارد تومان بوده که 50 میلیارد تومان آن را عمار صالحی دریافت کرده است و کل مبلغ دریافتی 651 میلیارد تومان است.
وی ادامه داد: از این مبلغ 651 میلیارد تومان در سررسیدهای مقرر توسط شرکتها بهصورت نقدی پرداخت شده است و خالص مانده بدهی 300 میلیارد تومان است. این در حالی است که نرخ سود دریافتی بانک 3 درصد نبوده بلکه 29 تا 33 درصد بوده یعنی دو برابر نرخ مصوب بانک مرکزی سود دریافت میکردند و حتی در برخی موارد 10 درصد بیشتر از سایرین سود داده شده است. همانطور که گفتم اصل مانده بدهی 300 میلیارد تومان است که بیش از این مبلغ اموالی را بهعنوان وثیقه به بانک تودیع کردم و مشکلی برای دریافت مطالبات بانک وجود ندارد و عمده تسهیلات دریافت شده صرف واردات کالا شده است و در همین مدت یک میلیون و 114 تن کالا توسط 27 کشتی وارد کشور شده و 7500 تن گوشت نیز وارد کشور کردیم.
جهانبانی گفت: در واردات کالاهای اساسی به کشور هیچگونه ارز مرجع دولتی دریافت نکردیم در حالی که استحقاق دریافت ارز مرجع را داشتیم و واردات تمام کالاها با مجوز رسمی بوده است و حقوق دولت تماماً پرداخت شده است. تا سال 94 هرگز بدهی معوق و سررسیدشده نداشتیم و تنها در تاریخ 27 اسفند 94 مانده تسهیلات بنا به دلایل موجه استمهال شد. تاریخ اولین سررسید تسهیلات پس از استمهال 27 آذر 95 بود که هشت روز بعد از این تاریخ یعنی 5 دی سال 95 مرا بازداشت کردند.
این متهم اظهار کرد: همچنین در زمان دریافت تسهیلات سرمایه ثبت شده شرکتها حداقل یک دهم تسهیلات دریافتی بوده و تنها در یک مورد تناسب سرمایه با مبلغ تسهیلات وجود نداشته که در این رابطه نیز مدیران اقدام به افزایش سرمایه کشور از 2 میلیارد به 4 میلیارد کردند.
وی تسهیلات دریافتی را در قالب مشارکت مدنی بازرگانی خواند و گفت: اتهام مطروحه با توجه به واردات کالاها در زمان تحریم و مستندات مربوط به مالیات عملکرد شرکتها از مصادیق تمسک به امور واهی است و مبنای طرح اتهام اخذ تسهیلات است. در حالی که اقدامات گروه شرکتها با روش مشخص و قانونی در دریافت تسیهلات بوده است و نمیتواند مصداق بزه مورد اشاره در کیفرخواست باشد.
در ادامه رسول قهرمانی نماینده دادستان در جلسه رسیدگی به اتهامات جهانبانی و عمار صالحی از متهمان پرونده بانک سرمایه خطاب به متهم جهانبانی گفت: شما چه شرکتهایی داشتید که افراد روستایی هیئت مدیره و مدیران آن بودند؟ شما با این شرکتها وارد بانک شدید و بانک خارج از حد اعتباریتان به شما تسهیلات داده است. حد اعتباری شما ۲۹ میلیارد بوده است اما چرا بسیار بیشتر از اینها تسهیلات گرفتید. شما با زعفران وارد بانک شدید و در زعفرانیه ملک میگرفتید.
وی افزود: شما میگویید ارتباطی با آقای بخشایش نداشتید اما در تمامی تسهیلات امضای آقای بخشایش وجود داشته است و در هیچ کجا نام درخشنده نبوده است. عمده تحصیلات شما توسط شخص بخشایش و کاظمی پشتیبانی میشده است و باید در این خصوص پاسخ دهید. شما میگویید ۳۵ میلیارد تومان رد مال کردید اما ما چنین چیزی را ردیابی نکردیم.
نماینده دادستان ادامه داد: من خیلی به شما کمک کردم باید بگویم ۱۲۰۰ میلیارد اصل تسهیلات شما در پرونده ذکر شده است اما ما اصل تسهیلاتی که در ید شما بود را در نظر گرفتیم یعنی ۷۰۱ میلیارد تومان. البته بعد از آن رضوی و دیگر بدهکاران بانکی پرتوقع شدند.
قهرمانی خطاب به قاضی مسعودی مقام گفت: جهانبانی اموال زیادی در بیرون دارد. ۳۴ میلیارد تومان در کارخانه سنگستان پاسارگاد دارد و بارها به همسرشان اعلام کردم که در این رابطه کمک کنند. همچنین ملک اردبیل ایشان به گفته خودش روزی ۲۰۰ میلیون درآمد دارد و از دادگاه در رابطه با اموال بیرون از زندان این فرد از جمله مجتمع گردشگری در مشکین شهر تقاضای کمک دارم.
وی اظهار کرد: اموال زیادی از جمله سهامهایی در رابطه با جهانبانی مطرح است. ۱۱ درصد سهام مؤسسه ملل برای جهانبانی است. در رابطه با عمار صالحی هم باید بگویم که این فرد با پول شرکتها ۴ واحد مسکونی در بلوار دریا سعادت آباد و دو واحد تجاری دارد. از طرفی ۱۷۰ نفر از مردم بیچاره سندشان را به جهانبانی دادند تا با آنها وام بگیرد. من هر روز اشک آنها را در جلوی محل کارم میبینم.
نماینده دادستان ادامه داد: در رابطه با فاکتورهای صوری هم باید بگویم چطور شرکتهایی که همگی در یک اتاق بودند برای هم فاکتور صادر میکردند؟ آیا این غیر از این است که معاملات صوری بوده است.
قهرمانی خطاب به جهانبانی گفت: شما میگویید اصل را تسویه کردید پس سود آن چه میشود؟ ردیابیها فاجعه بار بوده است که جهانبانی گفت که موضوع عقد قرارداد مطلق بوده و من میتوانستم هر کجا سرمایه گذاری کنم. آیا این مشارکت عمومی بوده است؟ البته تخلف بانک در این زمینه سر جای خودش مطرح است.
نماینده دادستان گفت: موضوع مشارکت شما نمیتوانست مطلق باشد و ملک و ماشین خریدن سرمایهگذاری نبوده است. البته الان خیلی به نفع شما و سایر بدهکاران بانکی شده است و بدهکاران بانکی آن روز ۲۸ درصد را امضا کردند اما امروز مدعی هستند که این مسئله مصداق نزول است. ملک شما ۵۰۰ درصد رشد کرده اما اکنون نگران آن ۲۸ درصد هستید افزایش قیمت مسکن که یک بخشی از آنها بانک عامل بودند باعث شده که بدهکاران بانکی خوشحال باشند.
وی ادامه داد: بارها گفتید کار بازرگانی کردم، من میگویم شما اهل آن نبودید شما پول میگرفتید و آن را به کسان دیگری میدادید تا برایتان کار کند و حرف ما این است که اگر واردات کالاهای اساسی میکردید پول آن کجاست؟ اگر گندم و گوشت آوردید پولهایش کجا رفته است؟
قهرمانی خطاب به قاضی گفت: متأسفانه آقایان با سفته تسهیلات میگرفتند و بعد از اینکه تسهیلات میگرفتند برای رفع مسئولیت کیفری از امضا سفتهها را عوض میکردند به طوری که فردی را به بانک میفرستادند تا چک و سفتهها را کارتونی به بیرون بیاورد.
در ادامه عمار صالحی در آخرین دفاعیات خود در دادگاه در خصوص تسهیلات ۶۰ میلیارد تومانی گفت: یک روز بعد از خروج من از شرکت، بانک، در تاریخ ۲۱ اردیبهشت ۹۳ با اعطای تسهیلات موافقت میکند. این در حالی است که در کیفرخواست عنوان شده بنده تسهیلات ۶۰ میلیارد تومانی را دریافت کردهام. بدون هیچ اطلاعی از شرکت خارج شدهام اما بنده با بانک مکاتبه کردم که شعبه نامههای ما را در پرونده قرار نداده است. مستند این سخن نیز موجود است.
قهرمانی نماینده دادستان خطاب به متهم صالحی گفت: مستند آن را نشان دهید. صالحی هم در ادامه مستندات را به نماینده دادستان ارائه داد.
وی افزود: تاریخ استعلام موجود است و بانک در جریان بوده است. به شکل عجیب و قریبی اما اصول اسناد گم شده است و من نمیدانم چرا همان سندی که روی آن ادعای جعل داریم توسط بانک گم شده است.
متهم صالحی افزود: به بازپرس مراجعه کردم که جعل را ثابت کنم اما گفته شد اصول اسناد وجود ندارد؛ کلافه شدم و گفتم یک بچه هم میتواند از روی کپی تشخیص دهد که این امضا، امضای من نیست. شاید اشتباه کردم که پذیرفتم از روی کپی بررسی کنند چون وقتی اشتباهی پیش بیاید میگویند خودتان گفتید.
در این لحظه قاضی مسعودی مقام خطاب به متهم گفت: اصول اسناد آقای رضوی و شما وجود ندارد.
متهم صالحی در واکنش به سخن قاصی گفت: من با رضوی نسبت فامیلی دارم اما متصل کردن افراد به یکدیگر صحیح نیست. نوع ارتباط من با آقای رضوی با وجود اینکه فامیل هستیم اصلاً نزدیک نیست و این گونه نیست که با هم کاری انجام داده باشیم.
انتهای پیام/4110/
انتهای پیام/