دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
12 بهمن 1398 - 00:02
حلقه وصل 5/ بخش دوم گفتگوی آنا با دانشجویان جهان اسلام؛

اِبی توی: لزوم تشکیل پارلمان دانشجویان جهان اسلام برای تحقق امت واحده/ هاشم‌زاده: جنبش‌های دانشجویی در مطالبه‌گری خود حد و مرزی دارد

ذکرالله ابی توی معتقد است برای پیشرفت دانشجویان جهان اسلام باید بتوانیم یک پارلمان جهانی با فکر اسلامی برای دانشجویان فعال در این عرصه تشکیل دهیم.
کد خبر : 464172
Saeed Sajjadi 13.JPG

به گزارش خبرنگار حوزه دانشگاه و سیاست گروه دانشگاه خبرگزاری آنا، تشکیل جبهه واحد دانشجویان جهان اسلام به‌عنوان قشر فرهیخته و نخبه کشورهای اسلامی برای حرکت، جهت‌دهی و هدایت افکار عمومی جامعه در راستای تعالی، رشد و پیشرفت کشورهای هدف از یک‌سو و مقابله به سلطه و گردنکشی‌های جبهه استکبار و اختلاف‌افکنی در میان مسلمانان از سوی دیگر خبرگزاری آنا را بر آن داشت تا در سلسله مباحثی به واکاوی چگونگی شکل‌گیری «امت واحده» و بررسی نقش دانشجویان، انجمن‌ها و تشکل‌های دانشجویی در این مسیر بپردازد.


در سومین نشست از این سلسله نشست‌ها به گفتگو با ذکرالله ابی توی، دانشجوی نیجریه‌ای دانشگاه مذاهب اسلامی و مهدی هاشم‌زاده، مسئول بسیج دانشجویی دانشگاه مذاهب پرداختیم تا با ارائه راهکارهایی نقش دانشجویان در تشکیل جبهه واحد ضد استکبار را بررسی کنیم. در ادامه مشروح گفتگوی خبرگزاری آنا را می‌خوانید.


آنا: بحثی که هست بین جوامع دانشجویان مسلمان و کشورهای اسلامی و کلاً کشورهایی که به سمت استکبارستیزی هستند، متأسفانه هنوز اتحادیه دانشجویان جهان اسلامی شکل نگرفته و شبکه‌سازی که باید باشد، شکل نگرفته است؛ بفرمایید علت چه بوده و چه آسیب‌شناسی در آن بوده است؟


اِبی توی: به نظر من برای پیشرفت بین دانشجویان جهان اسلام باید بتوانیم یک پارلمان جهانی بافکر اسلامی برای دانشجویان فعال در این عرصه تشکیل دهیم؛ این کار خیلی می‌تواند به وحدت بین مسلمانان و تشکیل امت واحده کمک کند. هرسال مجمع جهانی تقریب مذاهب برگزار می‌شود اما افراد آن ثابت نیستند و پیوستگی وجود ندارد که نشان می‌دهد هنوز جبهه واحد از دانشجویان تشکیل نشده است.


ضرورت تشکیل این اتحادیه احساس می‌شود. خروجی اجلاس وحدت اسلامی باید به تشکیل انجمن متشکل از نخبگان، اندیشمندان و عالمان جهان اسلام ختم شود تا این‌ها را به‌صورت ثابت دور هم جمع کند تا بتوانیم خروجی خوبی داشته باشیم و بعد آن سازمان‌های دانشجویی را مدیریت کنیم؛ چراکه تعداد زیادی دانشجویان خارجی در دانشگاه‌های ایران تحصیل می‌کنند و ظرفیت خوبی دارند که باید سازمان‌دهی شوند.


همچنین برای تشکیل جبهه واحد ضد استکبار توسط دانشجویان ابتدا باید از قبل مثل ساختمان پایه‌های آن شکل بگیرد؛ و کمیته‌هایی تخصصی و مسئله‌محور با حضور دانشجویان خارجی از اکثر کشورهای جهان اسلام باشد، جمهوری اسلامی به نظر من از ظرفیت بسیار بالای برخوردار است که بتواند بانی این کار باشد.


هاشم‌زاده: نکته این است که اگر تا به الآن اتحادیه دانشجویان مسلمان شکل نگرفته است، می‌بینیم که مجموعه‌هایی که در حوزه بین‌الملل فعالیت داشته‌اند زیاد بوده اما مقطعی فعالیت کرده‌اند پیوسته نبوده است. همچنین افرادی هم که در این حوزه کارکرده‌اند به نظر من شناختی از مسائل جهان اسلام ندارند چون برای تشکیل این اتحادیه قرار نیست فقط با دانشجویان ایرانی کار کنند، لذا باید شناختی وجود داشته باشد تا به دانشجویان نیز آموزش داده شود که دقیقاً چه‌کاری باید انجام دهند.




بیشتر بخوانید:


 ابی توی: انجمن نخبگان، متفکران و اندیشمندان جهان اسلام باید تشکیل شود/ هاشم‌زاده‌: لزوم پرهیز از فعالیت مقطعی در عرصه جهان اسلام




کشورهای جهان اسلام ازنظر ژئوپلیتیک غنی هستند، برای همین استعمار به دنبال استفاده از منابع آن‌ها است. اگر بتوانیم نخبگان، علما و دانشمندان کشورهای مسلمان دور هم جمع شوند و کارهایی در حوزه اقتصادی و فرهنگی انجام دهند می‌توان به پیشرفت‌های دست‌یافت اگر هم تا به الآن این مجموعه تشکیل نشده یا دوستان احساس ضرورت نکرده‌اند، یا هدفشان در حد برگزاری کی همایش بوده است.


البته این‌طور هم نیست که هیچ اتفاقی نیفتاده باشد، مقام معظم رهبری در نشست دانشجویی سال 93 گفتند یکی از راهکارها تشکیل کارگروه‌ها و گروه‌های نهضتی در مسائل بین‌الملل و جهان اسلام است. نمی‌گوییم که این اتفاق رخ‌داده است؛ اما بعضاً برگزاری برخی نشست‌ها حداقل فضا را مهیا کرده و ارتباط‌گیری خوبی بین دانشجویان جهان اسلام رخ‌داده است.


مصاحبه با فعالان تشکل دانشجویی جهان اسلام


همچنین از ظرفیت دانشجویان خارجی که در کشور ما در حال تحصیل هستند خیلی می‌شود استفاده کرد. برخی از دوستان وقتی در این نشست‌ها شرکت می‌کنند می‌گویند خروجی نداشته‌اند اما می‌بینیم الآن در کمسیون دانشجویی همایش تقریب مذاهب از 27 ملیت دانشجو داریم و همچنین برای اولین بار سال گذشته راهیان نور بین‌المللی را برگزار کردیم که از 11 کشور از مناطق جنگی ایران بازدید کردند. فلذا این مجموعه اتحادیه دانشجویان جهان اسلام تشکیل شود مثل کارهای دیگر شکلی نیست صرفاً با الفاظ بازی می‌کنیم گاهی مجمع است گاهی اتحادیه و... اما این اتفاق رخ‌داده است.


اما در مورد راهکار صحبت‌های حضرت امام (ره) و مقام معظم رهبری، خود شامل راهکارهای بسیاری است که یکی از آن تشکیل هسته‌های مقاومت و مسئله‌محور در بین دانشجویان جهان اسلام است. اگر بتوانیم این هسته‌ها را تشکیل بدهیم می‌توانی گام مهمی را برای تشکیل تمدن اسلامی برداریم.


آنا: یکی از اتفاقاتی که در سال‌های اخیر در جهان اسلام افتاده است، مثلاً در مسئله فلسطین، شیخ زکزاکی و... دانشجویان جهان اسلام در هر کشور به‌صورت جزیره‌وار فعالیت‌های مقطعی انجام می‌دهند که در آخر هم نتیجه خاصی نخواهند داشت به نظر شما چطور می‌شود ید واحده شکل بگیرد؟


هاشم زاده: برای اینکه ید واحده شکل بگیرد موانعی هست، یک سری ظرفیت جنبش‌های دانشجویی هست و مطالبه‌گری را از مجموعه‌هایی که باید مطالبه‌گری کرد، در کنار هم قرار گرفتن مجموعه‌ها دانشجویی در این موضوع می‌تواند راهکار مناسبی باشد و نکته بعدی اینکه یک‌زمانی کم‌کاری مسئولان باشد و خیلی توجیه نشدند که این موضوع اهمیت دارد و رسالت جمهوری اسلامی ایران است و رسالت انقلاب اسلامی است که در این واحد ورود پیدا کند بسترش به نظر من این است که اگر مجموعه‌ها باهم ورود پیدا کنند و اهمیت این موضوع را جا بیندازند، تأثیرش به‌تبع بیشتر است.


همچنین پروژه نفوذ استکبار هم در این اتفاق خیلی مهم است چراکه الآن دولت‌مردان کشورهای اسلامی باهم همراه نیستند و استکبار هم از همراهی آن‌ها ترس دارد؛ و متأسفانه جهان اسلام از تعالیم اسلامی خیلی دورمانده است.


اِبی توی: ببینید الآن در نیجریه تعداد شیعیان زیاد است و همچنین برخی از آن‌ها از مناصبی در حد وزیر برخوردار هستند ولی همچنان هم فعالیت‌های آن‌ها مخفی و غیرعلنی است. به نظرم باید به فعالیت‌های سیاسی علنی ولی با شیوه‌ای جدید روی آورد که متناسب با زمان حال جهان اسلام است. مسئله بعدی نیز عدم وحدت کشورهای اسلامی است که اگر روابط خوبی شکل بگیرد اتفاقات مهمی رقم خواهد خورد.


آنا: با توجه به نفوذ دولت‌های مستکبر در جهان اسلام و برخورداری آن‌ها از رسانه‌های قوی و همچنین عدم توجه برخی کشورهای اسلامی به مسئله استکبار به نظر شما چطور می‌توان مردم مسلمان را زیر یک پرچم گرد هم آورد و ید واحده را شکل داد؟


هاشم زاده: ببینید الآن چقدر به بحث «نارداران» جمهوری آذربایجان در رسانه ملی و خبرگزاری‌ها و روزنامه‌های ایران پرداخته می‌شود؟ گاهی از سوی رسانه‌ها هم کوتاهی می‌شود. بله از ظرفیت جنبش دانشجویی در کنار نخبگان هم خیلی می‌شود خوب استفاده کرد، منتهی باید سازمان‌دهی شوند. مسئله بعدی هم همان‌طور که قبلاً گفتم یکی از چالش‌های جهان اسلام دوری از تعالیم قرآنی است، در نامه مقام معظم رهبری به جوانان غربی هم‌محورهای صحبت این است که بدون پیش‌داوری از طریق منابع اصلی مثل قرآن تصمیم بگیرید.


همین بحث برای کشورهای اسلامی هم صدق می‌کند. مثلاً اگر قاعده نفی سبیل را بدانند راهی جز ضدیت با استکبار وجود نخواهد داشت؛ اما متأسفانه جهان اسلام هم از این تعالیم به دور هستند حتی می‌بینیم طرف خادم‌الحرمین است اما «اشداء علی الکفار و رحماء بینهم» را اشتباه فهمیده است که درنهایت باید شاهد وقوع فجایع در یمن باشیم.


یا به‌واسطه ایجاد گروه‌های مثل داعش از اسلام چهره دیگری می‌سازند. درنهایت کشورهای اسلامی درگیر مسائل حاشیه می‌شوند و از دغدغه استکبار خارج می‌شوند. این درگیری‌ها از تفرقه استکبار نشئت گرفته که راهی جز بازگشت به تعالیم اسلام نیست.


اِبی توی: مشکلی که وجود دارد، دانشجویان خارجی محصل در ایران بعد از اتمام درسان به کشور خود بازمی‌گردند و ارتباط چندانی با دیگر دانشجویان ندارند درواقع لیدر و رهبری هم وجود ندارد در این عرصه که بشود از ظرفیت این دانشجویان برای به راه انداختن جنبش‌های مردمی در کشور خودشان استفاده کرد. البته جمهوری اسلامی می‌تواند در این امر مؤثر باشد اما فعلاً چندان ورود پیدا نکرده است.


ما الآن در نیجریه با همان محوریت شیخ زکزاکی اما با استراتژیک جدیدی باید از تقیه خارج شویم و به فعالیت‌های سیاسی روی بیاوریم. تا امثال ما در آینده تأثیر بگذارند. چراکه در حکومت نیجریه الآن وهابیان بعد از استعمار خیلی نفوذ کردند و چیزی که باعث نفاق شده است بحث‌های بین شیعیان و اهل سنت نیجریه نیست بلکه نفوذ وهابیت در بین سران حکومت نیجریه است که تفرقه‌افکنی می‌کند.


هاشم زاده: اینکه بخواهیم ذهن خود را درگیر کنیم که دولت‌ها همراه ما می‌شوند یا خیر در فعالیت‌های خودمان وقفه ایجاد می‌کنیم. نمی‌خواهم انتقاد کنم که دیپلماسی ایران حمایت می‌کند یا نه چراکه الآن وقت انتقاد کردن و منتظر ماندن نیست. اصلاً لفظ آتش به اختیار یعنی همین اینکه با محوریت مقام معظم رهبری و با استفاده از ظرفیت‌های رسانه‌ای و مجموعه‌های همچون انجمن اسلامی دانشجویان اروپا و... باید حرکت کرد این سکون و منتظر ماندن و عدم موضع‌گیری و مطالبه‌گری برای جنبش دانشجویی سم است.


مصاحبه با فعالان تشکل دانشجویی جهان اسلام


الآن مجموعه تشکل‌های دانشجویی و انقلابی درگیر بازی‌های سیاسی و مباحث رادیکال شده‌اند، درست که مجموعه دانشجویی باید سیاسی باشد؛ اما با سیاست‌زده شدن تفاوت دارد. متأسفانه جنبش دانشجویی درگیر مباحثی شده است که گاهی اوقات می‌بینیم، ته آرمان‌گرایی و مطالبه‌گری دانشجویان تجمع برای آزادی یک فرد شده است. جنبش دانشجویی در مطالبه‌گری خود مرز ندارد اگر بشود پای‌کار بیایند و از ظرفیت آن‌ها استفاده شود می‌تواند اتفاقات خوبی رقم بخورد آتش به اختیار بودن در این فضا خیلی مؤثر است.


اِبی توی: می‌شود ظرفیت رسانه‌ای را پای‌کار بیاوریم و رسانه‌های آن‌ها را به گفتگو دعوت کنیم، دانشجویانی که دغدغه دارند بانی شوند محتوا آمده کنند و انتشار دهند. همچنین از ظرفیت مجموعه‌های دانشجویی در همین شبکه‌های مجازی هم می‌شود خیلی خوب استفاده کرد. با ورود دانشجویان پرمحتوا و متفکر به این فضا چه ایرانی و چه از دیگر کشورها به قول مقام معظم رهبری کار تمیز فرهنگی انجام شود می‌توان نتیجه‌های مثبتی گرفت.


آنا: در جنبش‌های دانشجویی و مقاومت در کشورهای جهان اسلام مکاتبی مثل سوسیالیسم و... هم نفوذ دارند به نظر شما شبکه‌سازی دانشجویان علیه استکبار باید بر مبنای همان استکبارستیزی باشد؟


هاشم زاده: خود همین افکار موانع تشکیل جبهه واحد ضد استکبار است. تفکر اصیل اسلامی بهترین راه‌حل برای تسلط است، برای از بین بردن موانع تشکیل این جبهه رجوع به تعالیم اسلامی مشکلات را حل می‌کند و برخلاف برخی مکاتب تاریخ انقضاء ندارد برخلاف مکاتب دیگری که ناقص هستند و هر بار رنگ عوض می‌کنند درنهایت به نتیجه هم نمی‌رسند اما بازبگشت به تعالیم دینی مفید و مؤثر است.


اِبی توی: یک‌زمان کشورهای اسلامی با تمسک و پایبندی به هویت اصلی اسلامی در راه تشکیل تمدن اسلامی قدم برمی‌داشتند. یقیناً این نوع تفکرات در قواره‌ تفکر اسلامی نیستند، شاید الآن در برخی کشورهای جهان اسلام تفکر لیبرالیسم نفوذ پیداکرده که راهی برای تسلط استکبار در آن کشورها شده اما جمهوری اسلامی کشوری است که خواسته تفکر اسلامی را در کشور حاکم کند و برای آن هزینه داده و استقلال خود را هم از این طریق به دست آورده است. لذا این بهترین نوع تفکر برای فعالان در این عرصه است.


آنا: اگر دانشجویان بخواهند در کشور اسلامی فعالیت کنند چه موضوعاتی اولویت دارد؟


هاشم زاده: بزرگ‌ترین موضوعی که اولویت دارد مسئله قدس است. چراکه منشأ بسیاری از اتفاقات در دیگر کشورهای اسلامی به علت حضور اسرائیل در این منطقه است. البته ان‌شاءالله به فرموده مقام معظم رهبری رژیم صهیونیستی 25 سال آینده را نخواهد دید و نفوذ حذف می‌شود. با حذف این غده سرطانی قطعاً بسیاری مسائل و مشکلات حل خواهند شد. نمی‌گویم مسائلی دیگر مثل کشمیر، یمن، نیجریه و... مهم نیست چرا هست اما منشأ همه آن‌ها نیست به دلیل حضور اسرائیل در منطقه است که باید تلاش شود همه مجموعه‌های اسلامی و دانشجویی برای رفع این مشکل پای‌کار بیایند.


اِبی توی: به نظر بنده الآن مهم‌ترین موضوع در جهان اسلام قدس است، اما اول باید اهمیت آن در میان کشورهای اسلامی جا بیفتد و بعد پرداخته شود. همچنین جمهوری اسلامی نیز همان‌طوری که هست بانی کار بماند تا کشورهای اسلامی نسبت به این موضوع حساس شوند واکنش نشان دهند. تا مسئله فلسطین فراموش نشود. همچنین روحیه شهادت‌طلب، ارمان خواهی و عدالت‌خواهی را نشر دهد جمهوری اسلامی ایران به‌عنوان کشوری شناخته‌شده که نشان داده توانسته به اهدافش دست پیدا کند و الگوی خوبی برای آزادی خواهان جهان است به نظرم می‌تواند محور دیگر کشورهایی باشد که استکبارستیز هستند؛ و درنهایت پوزه آمریکا را به خاک بمالد.


آنا: نظر شما در مورد نامه رهبری به جوانان غرب چیست و چه تأثیراتی داشت؟


هاشم زاده: بحث در مورد نامه حقیقتاً خیلی زیاد است. در عین سادگی اما از عمق بالایی برخوردار است و تأثیر زیادی می‌تواند در قلوب عامه و ضمیر افرادی که به دنبال نور هستند بگذارد. شما ببینید قرآن کریم آیا موضوعات سختی را مطرح می‌کند؟ خیر اما چقدر تأثیرگذاری دارد. اینکه مقام معظم رهبری در نامه اشاره می‌کند در برابر همه سیاه‌نمایی‌هایی که علیه اسلام در غرب شکل‌گرفته بهتر است از منابع دسته اول استفاده شود و بعد تصمیمی بگیرند؛ و در نامه سعی می‌کنند که حوادث تروریستی را درد مشترک بیان کنند و چهره واقعی اسلام را نشان دهند.


اِبی توی: در حال حاضر این نامه جزء بهترین نامه‌هایی است که خصوصاً در مورد مردم آمریکا و اروپا نوشته‌شده و برای دولتمردان آن‌ها بسیار مضر بوده؛ چراکه این نامه خطاب به جوانانی نوشته است که سرمایه اصلی انسانی هستند که آینده کشورهای غربی در دست آن‌هاست اما به‌واسطه این نامه ممکن است ضمیر حق‌طلبی‌شان بیدار شود. مقام معظم رهبری در آن نامه از واقعیات اسلام و تحلیل فرهنگ غرب می‌گوید.


*گفتگو از علیرضا غفاری


انتهای پیام/4133/پ


انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب