دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
21 دی 1398 - 15:41
کاربردهای هوش مصنوعی4/ آنا گزارش می‌دهد؛

هوش مصنوعی چگونه در دهه گذشته بر زندگی ما حاکم شد؟

در سال 2010 شاید کسی فکرش را نمی‌کرد هوش مصنوعی چنان مورد توجه و استفاده قرار بگیرد که این روزها حتی شغل مردم را نیز تحت تاثیر قرار دهد. در این گزارش به تاثیر هوش مصنوعی به زندگی مردم در دهه گذشته پرداخته‌ایم.
کد خبر : 463391
3267944.jpg

به گزارش خبرنگار حوزه علم، فناوری و دانش‌بنیان گروه دانشگاه خبرگزاری آنا، در سال 2010، هوش مصنوعی بیشتر از آنکه در زندگی روزمره مردم نمود داشته باشد، در فیلم‌های علمی-تخیلی ظاهر می‌شد. مطمئناً این چیزی نبود که مردم را نگران کند در آینده نزدیک شغل خود را بخاطر آن از دست بدهند.


از آن زمان تغییرات گسترده‌ای صورت گرفته است. هوش مصنوعی اکنون برای همه‌چیز استفاده می‌شود؛ ازجمله کمک به شما در گرفتن عکس‌های بهتر در گوشی‌های هوشمند، تجزیه‌وتحلیل شخصیت خود در مصاحبه‌های شغلی، خرید ساندویچ بدون پرداخت پول نقد، دوربین‌های نظارتی مانند نرم‌افزار تشخیص چهره، و همچنین برای پخش اطلاعات نادرست مانند ویدئوهای دیپ‌فیک (جعل عمیق).


چگونه هوش مصنوعی چگونه در طی یک دهه گذشته به نقاط مختلف زندگی ما حمله کرده است؟ پاسخ این است که پیشرفت‌های فناوری در این زمینه، همراه با دسترسی ارزان‌تر و آسان‌تر به رایانه‌های قدرتمندتر، باعث این نفوذ شده است.


بخش اعظمی از هوش مصنوعی که به‌طور مرتب با آن روبرو می‌شوید از تکنیکی موسوم به یادگیری ماشین استفاده می‌کند، یعنی زمانی‌که کامپیوتر با جمع‌کردن داده‌ها خود را آموزش می‌دهد. به‌طور خاص، تحولات عمده در یک دهه گذشته بر نوعی یادگیری ماشینی موسوم به یادگیری عمیق متمرکز شده است، که این امر پس از نحوه کار نورون‌ها در مغز شکل می‌گیرد.


هوش مصنوعی هنوز کاملاً ساده است. برای مثال، یک الگوریتم یادگیری ماشین به‌طور معمول فقط یک کار را انجام می‌دهد و اغلب به حجم انبوهی از داده‌ها نیاز دارد تا نحوه انجام آن کار را به‌خوبی یاد بگیرد.


در این رابطه یک استاد دانشگاه واشنگتن می‌گوید: در توسعه هوش مصنوعی ما هزار مایل را طی کرده‌ایم، اما هنوز یک‌میلیون مایل باقی مانده است!


در ادامه به ذکر مواردی می‌پردازیم که در دهه گذشته توسط هوش مصنوعی تحت تأثیر قرار گرفته است.


تلفن‌های هوشمند



این روزها هوش مصنوعی در تلفن‌های هوشمند کاربردهای بسیاری دارد؛ از نرم‌افزار تشخیص چهره برای باز کردن قفل گوشی گرفته تا برنامه‌های محبوبی مانند گوگل مپس.  شرکت‌هایی مانند اپل و گوگل به‌طور فزاینده در تلاش‌اند تا هوش مصنوعی را مستقیماً بر روی گوشی‌ها اجرا کنند (به کمک تراشه‌هایی که به‌طور خاص قابلیت‌های مبتنی بر هوش مصنوعی را اجرا می‌کنند)، بنابراین فعالیت‌هایی مانند تشخیص گفتار را می‌توان بر روی تلفن انجام داد، چیزی که می‌تواند انجام کارهایی مانند ترجمه کلمات از یک زبان به زبان دیگر و حفظ حریم خصوصی داده‌ها را سریع‌تر کند.


یک نمونه ساده و فریبنده از این قضیه در ماه اکتبر ظاهر شد، هنگامی‌که گوگل یک برنامه‌ای به نام Recorder را معرفی کرد. این برنامه می‌تواند در زمان واقعی صدا را ضبط کرده و به متن تبدیل کند. این اپلیکیشن حرف زدن شمارا می‌فهمد و صداهای مختلفی مانند موسیقی و تشویق کردن را تشخیص می‌دهد. این برنامه می‌تواند در تلفن‌های هوشمند Google Pixel اجرا شود.


به گفته گوگل انجام این کار دشوار بود، زیرا به چندین قطعه هوش مصنوعی نیاز بود که باید بدون از بین بردن عمر باتری گوشی یا کار کشیدن بیش‌ازحد از پردازنده اصلی آن، کار کند.


شبکه‌های اجتماعی



هنگامی‌که فیس‌بوک در سال 2004 شروع به کار کرد، این شرکت بر روی ارتباط افراد متمرکز شد. این روزها، انجام این کار با هوش مصنوعی ادامه دارد. یان لكون، دانشمند ارشد فیس‌بوک معتقد است بدون تکنیک یادگیری عمیق (هوش مصنوعی) شبکه‌های اجتماعی تبدیل به غبار خواهد شد.


پس از سال‌ها سرمایه‌گذاری، یادگیری عمیق اکنون همه‌چیز را، از پُست‌ها و تبلیغاتی که در سایت می‌بینید تا روش‌هایی که دوستانتان به‌طور خودکار در عکس‌ها تَگ می‌شوند، را در برمی‌گیرد. حتی می‌تواند به حذف محتواهایی مانند سخنان نفرت‌انگیز و خشونت‌آمیز از شبکه اجتماعی کمک کند.


فیس‌بوک بزرگ‌ترین شبکه اجتماعی است که از هوش مصنوعی استفاده می‌کند و پس از آن اینستاگرام، توئیتر و سایر شبکه‌های اجتماعی نیز به‌شدت به هوش مصنوعی اعتماد دارند.


دستیاران مجازی



هر زمان که با سرویس‌هایی همچون الکسای آمازون، سیریِ اپل یا دستیار گوگل صحبت می‌کنید، شما در حال تعامل نزدیک و شخصی با هوش مصنوعی هستید. این نکته از قابل‌توجه‌ترین روش‌هایی است که این سرویس‌ها می‌توانند آنچه را که می‌گویید درک کرده و پاسخ دهند.


ظهور این دستیاران مجازی از سال 2011 آغاز شد، هنگامی‌که اپل سیری را در آیفون منتشر کرد. در ادامه گوگل در سال 2012، Google Now را معرفی کرد که نسخه جدیدتر آن یعنی گوگل اسیستنت (دستیار صوتی گوگل)، در سال 2016 منتشر شد. آمازون نیز اسپیکر هوشمند خود را در سال 2014 معرفی کرد که باعث شد هوش مصنوعی به بسیاری از خانه‌های دیگر راه پیدا کند.


نظارت



همانطور که هوش مصنوعی بهبود و توسعه یافته، توانایی‌هایش به عنوان یک ابزار نظارتی نیز افزایش یافته است. یکی از بحث برانگیزترین این‌ها، فناوری تشخیص چهره است، که افراد را از طریق تصاویر ویدئویی زنده یا ضبط شده یا عکس‌های ثابت، (به‌طور معمول با مقایسه ویژگی‌های چهره آنها با آن‌هایی‌که در پایگاه داده صورت‌ها قرار دارند) شناسایی می‌کند. این فناوری در زمینه‌های مختلفی ازجمله در کنسرت‌ها، پایگاه‌های پلیس و فرودگاه‌ها استفاده می‌شود.



با این حال، سیستم‌های تشخیص چهره نگرانی‌هایی را نیز در پِی داشته است. در ماه دسامبر، یک تحقیق دولت ایالات متحده در 200 الگوریتم تشخیص چهره، تعصبِ‌نژادی گسترده‌ای پیدا کرد که در آن اقلیت‌های نژادی بسیار بیشتر از سفید‌پوستان شناسایی می‌شوند.


در ایالات متحده، قوانین خاصی برای استفاده از هوش مصنوعی و تشخیص چهره وجود ندارد،‌ بنابراین در سال 2019، چندین شهر از جمله سان فرانسیسکو، اوکلندو سامرویل، ادارات شهر (از جمله پلیس) را از استفاده کردن از این فناوری ممنوع کردند.


مراقبت‌های بهداشتی و درمانی



هوش مصنوعی به طور فزاینده‌ای برای تشخیص و مدیریت انواع مسائل سلامت مورد استفاده قرار می‌گیرد، از تشخیص سرطان ریه گرفته تا مشکلات سلامت روان و دستگاه گوارش. اگرچه بخش اعظم این کار هنوز در مرحله تحقیق یا مراحل اولیه توسعه است، اما استارت‌آپ‌هایی وجود دارند که برای بهداشت دهان و دندان، مشکلات دستگاه گوارش و بیمارانی که با مشکلات سلامت روان مواجه‌اند، از نرم‌افزارهای هوش مصنوعی برای درمان آنها استفاده می‌کنند.


هنر



آیا هوش مصنوعی می‌تواند هنر ایجاد کند؟ جواب مثبت است. در طی 10 سال گذشته، از هوش مصنوعی برای ساختن موسیقی، نقاشی‌ها و موارد دیگری استفاده شده است که به‌نظر می‌رسد بسیار شبیه به انواع چیزهایی است که انسان با آن روبرو می‌شود و بعضی اوقات، آن هنر حتی می‌تواند یک درآمدزایی بزرگ انجام دهد.


شاید واضح‌ترین نشانه‌ای که نشان می‌دهد هنر تولید شده توسط هوش مصنوعی در حال افزایش است، در اواخر سال 2018 رخ داد، هنگامی که یک قطعه نقاشی به نام "Edmond de Belamy" اولین اثری بود که توسط یک ماشین تولید شد و در یک حراجی به فروش رفت. این چاپ با استفاده از یک تکنیک هوش مصنوعی معروف به GANS ایجاد شد. از این فناوری همچنین می‌توان برای ایجاد ویدئو‌های دیپ‌فیک (جعل عمیق) استفاده کرد.


انتهای پیام/4112/


انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب