معاون تحقیقات و فناوری وزیر بهداشت: کشور تاکنون برنامه تربیت محقق پزشکی نداشته است
به گزارش گروه اجتماعی آنا، دکتر رضا ملکزاده در سمینار تولید علم و رتبهبندی دانشگاهها در خراسان شمالی با اعلام کسب رتبه نخست منطقه در تولیدات علمی در سال 2014 خاطرنشان کرد: این رتبه در سطح جهان برای ایران 17 است زیرا 40 هزار مقاله علمی توسط محققان کشور طی یک سال تولید شده که 50 درصد عمده این تولیدات علمی در زمینه علوم پزشکی بالینی است.
وی با تاکید بر اینکه تولیدات علمی زمانی نافع خواهد بود که در سطح ملی و بینالمللی مورد ارجاع قرار گیرد، گفت: متاسفانه میزان ارجاع به مقالات علمی پژوهشگران ایرانی نسبت به تولید آنها کم است. برای نمونه،ردانشگاه علوم پزشکی تهران به عنوان دانشگاه پیشرو کشور، تنها 94 مقاله سطح بالا و قابل استناد دارد.
معاون تحقیقات و فناوری وزیر بهداشت با بیان اینکه تحقیقات باید در جهت پاسخ به مشکلات حوزه سلامت و عملیاتی باشد، اظهار کرد: تلاش میشود پژوهشهای پزشکی نیز در جهت تولید علم نافع، کاربردی و قابل استناد باشد.
وی تصریح کرد: بخشی از تحقیقاتی که به صورت مقاله چاپ میشود، سطحی است؛ زیرا روشهایی که به کار میرود دقیق نیست؛ از سوی دیگر تجزیه و تحلیل این پژوهشها نیز ضعیف و حتی ممکن است تفسیر آن نیز غلط باشد.
ملکزاده با تاکید بر اینکه ملاک ما در تولید مقالات علمی کیفیت آنهاست نه کمیت، گفت: کیفیت یک مقاله با تعداد دفعاتی که به آن ارجاع و استناد شده است، سنجیده میشود که متاسفانه این میزان در مورد مقالات محققان کشورمان پایین است.
وی افزود: نظام علمسنجی و اعتباردهی باید بین تحقیقات کاربردی و بنیادی تفاوت قایل شود. باید تلاش کرد زیرساختهای تحقیقاتی را ارتقا دهیم تا محققان نیز وقت، بودجه و انرژی خود را صرف اقدامات اثربخش کنند.
معاون تحقیقات و فناوری وزیر بهداشت با تاکید بر اینکه برای توسعه علمی باید بر روی نیروی انسانی سرمایهگذاری صورت گیرد، گفت: همچنین باید زیرساختها برای اشتغال، تحقیق و پیشرفت دانشجویان فراهم شود تا به تحقیقات از نظر کیفی عمق ببخشیم.
وی با توجه به وجود چهار میلیون دانشمند در سراسر جهان که مقالات آنها در موسسه ISI منعکس شده است، خاطرنشان کرد: از این افراد تنها 60 هزار نفر به عنوان دانشمند برتر از نظر تعداد ارجاع به مقاله انتخاب شدهاند و انتظار میرود حداقل 3 تا 4 هزار نفر از آنها ایرانی باشند در حالی که فقط 88 نفر از این تعداد ایرانی هستند .
ملکزاده افزود: باید تلاش کرد افرادی که میتوانند در این فهرست قرار بگیرند حفظ و حمایت شوند؛ زیرا این افراد به خاطر مهیا نبودن زیرساختها به نقاط دیگر جهان مهاجرت میکنند.
وی با توجه به برنامه وزارت بهداشت برای تربیت پزشکان پژوهشگر گفت: این برنامه در سراسر جهان اجرا و سرمایهگذاریهای بزرگی در این مورد صورت میگیرد اما تاکنون کشور ما برنامه تربیت محقق نداشته است و این درحالیست که مقام معظم رهبری از مجلس و دولت خواستهاند در زمینه تولید علم، تحقیقات و پژوهش برنامهریزی کنند.
انتهای پیام/