دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
20 آذر 1398 - 17:03
تکلو بختیاری:

سیاست‌گذاری توسعه اکوسیستم استارتاپی متناسب با وضعیت اقتصادی کشور نیست

یک دانشجوی دکتری مدیریت دانشگاه تهران گفت: سیاست‌گذاری توسعه اکوسیستم استارتاپی متناسب با وضعیت اقتصادی کشور نیست.
کد خبر : 449947
jyzjsrcnkng3.jpeg

به گزارش خبرنگار حوزه‌ علم، فناوری و دانش‌بنیان گروه دانشگاه خبرگزاری آنا، احسان تکلو بختیاری در نشست دال با موضوع اکوسیستم استارتاپ که بعد از ظهر امروز در حسینیه هنر برگزار شد، اظهار کرد: به طور کامل مخالف توسعه اکوسیستم استارتاپی در کشور نیستم، بلکه با نحوه طرح مسئله مشکل دارم. در ۶ سال اخیر سیاستی در کشور به عنوان رشدو توسعه اکوسیستم استارتاپی اتخاذ شده که متناسب وضعیت اقتصادی کشور نیست.


وی افزود: این الگو از سوی تمام دانشگاه‌ها، بخش خصوصی و نهادهای دولتی و خصوصی پیگیری می‌شود و همه افراد فکر می‌کنند که تنها راه نجات کشور توسعه اکوسیستم استارتاپی کشور است.


دانشجوی دکتری مدیریت دانشگاه تهران و فعال بخش خصوصی ادامه داد: اتخاذ این سیاست تأثیر و پیامدهای زیادی دارد. سیاست‌گذاری توسعه اکوسیستم استارتاپی بدون فکر  و تعمق اتخاذ شده است. این سیاست‌گذاری بدون فکر کردن به ابعاد جامع و شامل انجام شده و متناسب با وضعیت اقتصادی کشور و جامعه نیست.


تکلو بختیاری بیان کرد: تنها تأثیر این سیستم بر اقتصاد نیست و علاوه بر  پیامدهای اقتصادی، پیامدهای سیاسی و فرهنگی نیز دارد. ساده انگاری در اتخاذ این سیاست هویداست. ساده انگاری در ساختارهای تصمیمی اثرات مهم و پررنگی دارد اما متاسفانه از این دست تصمیم‌ها زیاد گرفته شده است. نکات اساسی نادیده گرفته می‌شود و این امر مشکل ساز است.


وی افزود: این سیاست نابه جا باعث شده که در حال حاضر با مشکلاتی روبه رو شویم و این مشکلات در آینده  نیز بیشتر می‌شود. باید گونه‌ای از پرسش و پاسخ فراهم شود تا سیاست گذاران درک کنند تصمیم اتخاذ شده چه تأثیراتی بر جامعه می‌گذارد. هر سیاستی که اتخاذ می‌شود بدین معنا نیست که تنها راه و رویکرد نجات است. باید دید که پیامدهای یک تصمیم چیست و در آینده چه اتفاقاتی می‌افتد؟


تکلو بختیاری گفت:  انگیزه اصلی برای دامن زدن به سیاست توسعه اکوسیستم استارتاپی، اقتصادی نیست. نیت دولت نیز از ارائه ادبیات استارتاپی سیاسی است. این تصمیم تنها برنامه‌ای بود تا جوانان کارآفرینی کنند اما هیچ برنامه‌ای برای کسی که شکست می‌خورد و ناامید می‌شود ندارد. چگونه باید با نسلی از جوانان که کسب و کارشان شکست خورده و سرخورده شده رفتار کرد؟


دانشجوی دکتری مدیریت دانشگاه تهران بیان کرد: سیاست‌گذاری و قانون‌گذاری باید به نحوی صورت بگیرد که امکان مدیریت کسب‌وکارها را برای دولت امکان‌پذیر کند. یکی از سیاست‌گذاری‌های غلطی که در حال حاضر با آن مواجه هستیم شبکه‌های اجتماعی است. نوعی تفکر و برنامه‌ریزی باید برای این موضوع وجود داشته باشد تا ابتدا درک شود که شبکه اجتماعی چیست و سپس به این موضوع پرداخته شود که چه تأثیری بر زندگی مردم می‌گذارد. شبکه‌های اجتماعی ابزارهای خنثی نیستند که بتوان از آنها بدون هیچ مشکلی استفاده کرد.


وی افزود: دولت ریگولاتور یا تنظیم‌گر دولتی است که بتواند بازار را تنظیم کند و با کسب‌وکارها به نحوی رفتار کند که متناسب با نیازها و سیاست‌های دولت پیش بروند. متاسفانه سیاست‌گذاری‌ها در کشور از بالا به پایین است. دولت دوست دارد اشتغال‌زایی، کارآفرینی، توسعه فناوری و نوآوری در کشور ایجاد شود اما چگونه باید به این اهداف برسد را نمی‌داند.


تکلو بختیاری مطرح گفت: الگوی اکوسیستم استارتاپی از سیلیکون‌ولی آمریکا گرفته شده است. آیا این الگوبرداری متناسب با وضعیت اقتصادی کشور ماست؟ در اکوسیستم استارتاپی ایده‌ را از جای دیگری گرفتیم، بال و پرش دادیم، جذابش کردیم، ادبیاتی خاصی برای آن ایجاد کردیم و به جوانان ارائه دادیم. این امر باعث القای ایده‌ای به جوانان شد و حال فکر می‌کنند که انتخاب دیگری به جز کارآفرینی ندارند.


دانشجوی دکتری مدیریت دانشگاه تهران بیان کرد: معاون علم و فناوری ریاست جمهوری همواره اعلام می‌کند که اقتصاد دانش‌بنیان تنها جایگزین اقتصاد نفتی است. این امر بدین معناست که تنها انتخاب پیش‌رو برای آینده اقتصاد دانش‌بنیان خواهد بود. دانشگاه‌های برتر نیز در حال ادامه دادن این راه هستند و هر کدام چند فضای نوآوری، مرکز رشد و شتاب‌دهنده دارند.


وی افزود: با این کارها به جوانان القا می‌کنیم که ایده داشتن مهم‌تر از درس خوانده است. یک سری بت کارآفرینی مثل برادران محمدی، مؤسسان دیجیکالا، ایجاد می‌کنیم و به جوانان نشان می‌دهیم که انتهای راه کارآفرینی و نوآوری به اینجا ختم می‌شود. در حالی که 90 درصد استارتاپ‌ها شکست می‌خورند. آیا القای این تصویر به جوانان درست است؟


تکلو بختیاری مطرح کرد: گفتمان ستاری و دولت گفتمان ریسک و خطرپذیری نیست، بلکه می‌گویند دنیا و آینده در تسخیر فضای استارتاپی و کارآفرینی است. وقتی اینقدر تبلیغ می‌کنیم که کارآفرینی خوبی است یعنی القا می‌کنیم که کارمندی بد است. شیوه اعمال سیاست و جریان‌سازی در جامعه خطرناک است.


دانشجوی دکتری مدیریت دانشگاه تهران گفت: معاونت علم و فناوری ریاست جمهوری تصویری از موفقیت برای جوانان ایجاد کرده و زمینه همکاری و شراکت با انحا را نیز فراهم کرده است. این در حالی است که الگوی پول دادن به استارتاپ‌ها درست نیست. اگر اعتقاد داشته باشیم که کسب‌وکاری پول تولید می‌کند به آن پولی نمی‌دهیم چراکه بالاخره تولید ثروت می‌کند.


وی افزود: گفتمان ستاری و دولت گفتمان استارتاپی نیست بلکه می‌گوید من ایده‌ای برای اشتغال‌زایی ندارم، بنابراین جوانان باید خودشان ایده بدهند و کارآفرینی کنند. رویکرد جدیدی در اکوسیستم فناوری ایجاد شده که «ریورس پیچ» نام دارد، بدین معنا که ابتدا نیاز و مشکلات شناسایی می‌شود و سپس از استارتاپ‌ها و صاحبان ایده خواسته می‌شود تا راه‌حلی برای انحا ارائه کنند.


انتهای پیام/4021/


انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب