فینتک؛ فناوری که دنیا را خواهد بلعید/ آینده از آن فناوری مالی است
به گزارش خبرنگار حوزه علم، فناوری و دانش بنیان گروه دانشگاه خبرگزاری آنا، در اوایل دهه 2000 میلادی مردم تکنولوژی را یک صنعت میدانستند. در نظر مردم تکنولوژی مجزا، منحصربهفرد و به نوعی بیگانه به شمار میرفت و حوزه نوآوران و فناوریهای چون مایکروسافت و گوگل بود. به مرور زمان این مفاهیم تغییر کرد و تکنولوژی از واژهای غریب به مفهومی حیاتی تبدیل شد. حالا هیچ کمپانی و صنعتی وجود ندارد که از تکنولوژی استفاده نکند.
اتفاق مشابهی نیز در خصوص خدمات مالی اتفاق افتاد. تا دهه گذشته سرویسهای مالی نیز به صورت انحصاری در خدمت بانکها، کمپانیهای بیمه و پردازندههای پرداخت بود اما امروزه به لطف نوآوریها و فناوریها باعث شده که دسترسی به صنعت خدمات مالی بیشتر شود. حالا فینتکها بخش جداییناپذیری از اقتصاد به شمار میروند.
وقتی کمپانیهای غیرمالی محصولات مالی ارائه میدهند
شرکتهای غیرمالی، از توزیعکنندگان کسبوکار الکترونیک گرفته تا ارائهدهندگان خدمات بهداشتی، داراییهای بیشمار، دیدگاههای منحصربهفرد، مشتریان بسیار و روابط مهم و قابلاعتمادی دارند. بنابراین کمپانیهای غیرمالی بهراحتی میتوانند محصولات و خدمات مالی به مشتریان خود ارائه دهند.
در بازار ارزش اعتبار و ارتباط پایدار با مشتری بسیار مهم است، این امر باعث میشود کسبوکار بتوانند با هزینه مقرون به صرفهای از بهترین مشتریان خود پشتیبانی کنند. برای مثال «علی بابا» از طریق «انت فایننشیال»، استارتاپ فعال در حوزه پرداخت، فعالیت وامدهی خود را گسترش داده است. در آمریکا نیز آمازون و شاپیفای تبدیل به وامدهندگان اصلی در زنجیرههای تأمین خود شدهاند. به عبارت دیگر فینتک باعث رهایی بازارها شده است. استارتاپها با استفاده از خدمات مالی فینتکها نهتنها میتوانند اصطکاک مالی در تراکنشها را کاهش دهند بلکه با حذف واسطههای میان خریدار و فروشنده قادر به بهبود تراز مالی هستند.
فینتک تنها بازار را تحت تأثیر قرار نداده و دنیای استارتاپها و شرکتها را نیز متحول کرده است. کمپانی «هوم لایت» در سنفرانسیسکو با آژانسهای معاملات املاک همکاری میکند تا محصولات خود را به مشتریان نهایی پیشنهاد دهد. این کمپانی به تازگی شروع به ارائه وام خانه نیز کرده است. از ردیابهای تناسب اندام برای دسترسی به بیمه درمانی کمهزینهتر استفاده میشود و کمپانیهایی مانند اپل و سامسونگ با ارائه محصولات متنوع نرمافزاری و سختافزاری در حوزه بهداشت و بیمه از این فرصت بهترین استفاده را میکنند.
بیشتر بخوانید:
فینتک چیست؟/ انقراض سیستمهای بانکی سنتی با ظهور فینتک
فینتک نقش مهمی در این میان بازی میکند. بسیاری از کمپانیها و استارتاپها تلاش میکنند محصولات یا خدمات اعتباری به مشتریان ارائه کنند و برای این کار نیاز به سرویسهای مالی دارند که استفاده از آنها آسان و همواره در دسترس هستند. سیستم بانکداری سنتی قادر به هیچ عنوان قادر به رفع این نیازها نیست. بنابراین به جرأت میتواند گفت که فینتک کلید حل ماجرا است. حتی صنعت بیمه و پرداخت نیز برای بقا از فینتکها استفاده میکنند.
خدمات مالی؛ انگیزه اصلی خرید محصولات
گاهی اوقات یک محصول یا سرویس مالی پیشنهاد مجزایی نیست بلکه کلیدی جاسازیشده برای دستیابی به محصول یا سرویس دیگری است. وقتی اجاره دادن و اجاره کردن خودرو میان مردم رایج شد، بازاری جدید به وجود آمد. در روزهای ابتدایی این بازار بیمه کلید اصلی بود که به محصول نهایی ختم میشد. بدون بیمه نه تنها صاحبان خودرو راضی به کسب درآمد از خودرویشان بودند و بلکه اجارهکنندگان نیز تمایلی به استفاده از این خدمات نداشتند. برای مثال کمپانی «ایر بی ان بی» را در نظر بگیرید، استارتاپی که از راه اجاره خانه و اتاق در سراسر دنیا کسب درآمد میکند. این استارتاپ برای جلب اعتماد کاربران پوشش بیمهای یک میلیون دلاری برای خانههای میزبان در نظر میگیرد. این امر باعث ایجاد انگیزه در صاحبان خانه برای پیوستن به پلتفرم این کمپانی میشود و از سوی دیگر ویژگی مهمی در بازار رقابتی برای ایر بی ان بی به شمار میرود.
با پیشرفت فناوریهایی چون هوش مصنوعی، جاسازی ابزارهای مالی پیچیده به عنوان بخشی از مجموعه سرعت خواهد گرفت. برای مثال خودروهای خودران را در نظر بگیرید، بسیاری بر این باورند با ظهور خودروهای هوشمند کاربران از بیمه به عنوان یک محصول مالی استفاده نخواهند کرد اما ممکن است بیمه ضمانتی باشد که توسط کارخانه سازنده خودرو یا توسعهدهنده نرمافزاری سیستم هوش مصنوعی به مشتری ارائه شود.
محصولات مالی صنایع جدید خلق میکنند
تقریباً نیمی از جمعیت کره زمین به بانک دسترسی ندارند یا تعداد بانکهای در دسترس آنها بسیار اندک است. نوآوریهای مالی مانند نرمافزارهای بانکی موبایل باعث میشود که مردم آسانتر به خدمات بانکی دسترسی پیدا کنند. در حال حاضر بیش از 250 میلیون سامانه پرداخت موبایلی در جهان فعالیت میکند.
این مدلها در حال خلق صنایع و خدمات نوین در جهان است. برای مثال میتوان به کمپانیهایی مانند «زولا الکتریک» و «ام کوپا» اشاره کرد که برای خانوادههای ساکن جنوب صحرای آفریقا که به شبکه برق دسترسی ندارند، خانههای مجهز به سیستم خورشیدی فراهم میکنند. بسیاری از مشتریان تمایلی به استفاده از این خدمات نشان ندادند اما با یک با یک حسابرسی ساده مشخص شد که هزینه پرداختشده برای نفت سفید بیشتر از هزینهای است که این کمپانی برای ارائه برق به خانهها طلب میکنند.
این دو فینتک به صورت موازی با یکدیگر کار کردند تا بازاری برای محصولات و خدماتشان ایجاد کنند. ابتدا اعتماد مشتریان را به محصولات و خدماتشان جلب کردند و تسهیلات وامی برای خرید سیستم انرژی به مشتریان ارائه کردند. از سوی دیگر امکان پرداخت دیجیتال از طریق موبایل را فراهم کردند، بدین ترتیب مشتریان میتوانند مبالغ کمی را به صورت روزانه، هفتگی یا ماهانه به صورت دیجیتال پرداخت کنند.
همانطور که میبینید فینتک باعث خلق صنعت جدیدی شده است. فینتکها باعث ایجاد نوآوری در صنعت انرژی شدهاند و نرمافزارهای بانکی موبایل نیز منجر به خلق مدلهای جدید و کاربردی در آموزش، بهداشت و صنایع دیگر شدهاند. در آیندهای نه چندان دور فینتک تبدیل به نقطه کانونی هر صنعت، کمپانی و استارتاپ میشود.
انتهای پیام/4021/
انتهای پیام/