طرح دارکوب با هدف شناسایی استعدادهای دانشآموزی برگزار میشود/ کشف استعدادهای برتر دانشآموزی در حوزه کدنویسی
فاطمه صبری در گفتگو با خبرنگار حوزه علم، فناوری و دانشبنیان گروه دانشگاه خبرگزاری آنا، در خصوص مسابقه بزرگ کتابخوانی الکترونیک دارکوب بیان کرد: این طرح حاصل تفاهمنامهای مشترک میان معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری، دانشگاه پیام نور و سازمان فنی و حرفهای است که آموزش معلمان و مربیان کدنویسی در کشور نخستین مرحله آن به شمار میرود. تربیت مربیان و معلمان کدنویسی در مراکز آموزش فنی و حرفهای در حال اجرا است.
معلمان و مربیانی که در رشتههای کامپیوتر تحصیل کردهاند، میتوانند در این دورهها شرکت کنند، پس از گذراندن دوره و شرکت در آزمون گواهی کدنویسی را از سازمان فنی و حرفهای دریافت کنند. در مرحله بعدی این مربیان شروع به آموزش در مراکز فنی و حرفهای میکنند. این فاز به تازگی شروع به کار کرده و تاکنون 120 نفر در آن شرکت کردهاند.
وی افزود: برای توسعه این طرح و افزایش دسترسی، یک کتاب برنامهنویسی الکترونیک مخصوص دانشآموزان در سایت دارکوب کد قرار دادیم تا کاربران آن را دانلود و مطالعه کنند، سپس پروژهای طراحی و برای دبیرخانه ارسال کنند. پروژهها داوری میشود و از 20 طرح برتر تقدیر میشود. جوایز شامل دوچرخه، تبلت، میکروسکوپ، ساعت هوشمند و اعتبار آموزشی است.
این کتاب آموزشی به زبانی ساده نوشته شده تا دانشآموزان به راحتی مفاهیم آن را درک کنند. دستورالعمل استفاده و کار با این کتاب نیز در سایت موجود است و شماره تلفنی برای راهنمایی بیشتر در اختیار دانشآموزان قرار گرفته است.
دبیر اجرایی مسابقه بزرگ کتابخوانی الکترونیک دارکوب مطرح کرد: همچنین در حال آمادهسازی اپلیکیشنی هستیم که حاوی ویدئوهایی آموزشی از دورههای کدنویسی است. به زودی از این اپلیکیشن رونمایی میشود و در دسترس کاربران قرار میگیرد تا با استفاده از آن ویدئوهای آموزشی را ببینند و تمرینها را انجام دهند. این اپلیکیشن در مرحله اول تنها زبان برنامهنویسی اسکرچ و پایتون را آموزش میدهد اما در آینده ویژگیهای بیشتری به آن اضافه میشود.
مجموعههای مشابهی در کشور اقدام به آموزش کدنویسی کردهاند و بیشتر به شکل جزیرهای عمل میکنند. بنابراین هیچ کدام از آنها جامعیت طرح دارکوب را ندارند. ستاد فرهنگسازی اقتصاد دانشبنیان معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری در حال شناسایی این مراکز است تا از ظرفیت آنها استفاده کند. بدین ترتیب نه تنها استانداردی در آموزش کدنویسی تعریف میشود بلکه همافزایی در این حوزه ایجاد میشود.
طرح دارکوب با هدف استعدادیابی دانشآموزان انجام میگیرد، بدین ترتیب افراد مستعد شناسایی و راهنمایی میشوند. دانشآموزان 8 تا 18 ساله میتوانند در این طرح شرکت کنند. زبان اسکرچ بیشتر برای کودکان استفاده دارد و مبانی آموزش زبان پایتون برای بازه سنی 16 تا 18 سال نیز طراحی شده اما از آنجایی که برخی از دانشآموزان هیچ زمینهای در کدنویسی ندارند و باید از پایه شروع کنند. دانشآموزانی که دورههای آموزشی کدنویسی ابتدایی را در مدرسه یا آموزشگاه دیده باشند نیز میتوانند زبان پایتون را یاد بگیرند.
دانشآموزان موظف به طراحی و توسعه نرمافزارهای موبایلی هستند اما میتوانند بازی و انیمیشن نیز تولید کنند. مسابقه دارکوب طراحی شده تا دانشآموزانی که قادر به شرکت در کلاسهای کدنویسی نیستند، راحتتر به آموزشهای کدنویسی دسترسی داشته باشند. شاید مطالعه یک کتاب به اندازه شرکت در کلاس آموزشی کدنویسی مؤثر نباشد اما به شکلگیری ذهنیت کودک کمک میکند.
ستاد فرهنگسازی اقتصاد دانشبنیان معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری قصد دارد در آینده زبانهای کدنویسی دیگر مانند سیپلاس و php را آموزش بدهد اما برنامه این است که آموزش کدنویسی مرحله به مرحله و از پایه به دانشآموزان ارائه داده شود.
صبری در این خصوص توضیح داد: محتوای این دورهها در حال آمادهسازی است اما سازمان فنی و حرفهای در حال حاضر استانداردهای آموزش پایتون و اسکرچ را دارد. در حال تهیه استانداردهای آموزش زبانهای دیگر برای گروه سنی دانشآموزان هستیم تا دورههای آموزشی آن مرحله به مرحله برگزار شود.
شاخصهایی برای داوری آثار دانشآموزان در نظر گرفته شده که محتوا یکی از آنهاست. گروه داوری نیز افرادی هستند که در زمینه کدنویسی و توسعه برنامه فعالیت داشتهاند. شرکتکنندگان تا 30 آذر فرصت دارند آثار خود را به دبیرخانه مسابقه ارسال کنند. نتایج نهایی نیز در هفته اول دی ماه اعلام خواهد شد.
دبیر اجرایی مسابقه بزرگ کتابخوانی الکترونیک دارکوب بیان کرد: استعدادیابی یک فرایند است. بسیاری فکر میکنند که تنها با یک تست میتوانند استعدادیابی کنند. تفاهمنامه مشترک میان معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری، دانشگاه پیام نور و سازمان فنی و حرفهای نیز با هدف استعدادیابی صورت گرفته و قرار است در مرحله اول با توجه به شناسایی نیازهای کشور، استعدادهای حوزه کدنویسی شناسایی شوند.
در مراحل بعدی شناسایی استعدادها در حوزه بازیگری، سینما، ادبیات و ورزشی صورت میگیرد. برای برگزیدگان کلاسهای آموزشی گذاشته میشود و حتی برای والدین آنها نیز دورههای آموزشی در نظر گرفته شده؛ چراکه والدین در آموزش بازوهای کمکی به شمار میروند و اگر آگاهی و دانش کافی را داشته باشند در روند آموزش کودکان بسیار مفید واقع خواهند شد.
انتهای پیام/4021/
انتهای پیام/