انسان با ژن فیل بر بیماری سرطان غلبه میکند
به گزارش خبرنگار گروه اجتماعی آنا، فیلها به عنوان موجودات غولپیکری که در مقابل سرطان مقاوم هستند، توجه دانشمندان را به خود جلب کردهاند.
مشخص شده است که ژنهای این جانور قابلیت از میان بردن سلولهای آسیبدیده را پیش از آنکه به سلولهای سرطانی بدل شود، داردو از این رو می توان از آن برای ریشهکن کردن سرطان در جوامع بشری استفاده کرد.
به گزارش CNN در پژوهش تازهای که نتایجش در این هفته منتشر شده است، دانشمندان مدعی شدهاند که ژنهای فیل سرنخهای اساسی را در مبارزه با سرطان در انسان فراهم میآورد.
این پستانداران غولپیکر به ندرت به سرطان مبتلا میشوند و با توجه به اینکه تعداد سلولهای فیل حدود یکصد برابر انسان است، این موضوع برای مدتی طولانی است که ذهن دانشمندان را به خود مشغول داشته است.
پژوهشگران دانشگاه یوتا در مقاله تحقیقی خود نوشتهاند: «احتمال تبدیل به سلول های سرطانی و ابتلا به سرطان در فیلها در با طول عمر طولانی از 50 تا 70 سال باید یکصد بار بیشتر از انسانها باشد.»
اما این اتفاق نمیافتد و همچنان که در این مطالعه تصریح شده، نرخ مرگ و میر از سرطان برای فیل ها کمتر از 5٪ در مقایسه با 25٪ در انسان است.
گروهی مشترک دانشمندان دانشگاه یوتا و دانشگاه ایالتی آریزونا گفتهاند که علت آمار پایین سرطان در فیلها را یافتهاند. پاسخ آنها در DNA فیلها و یک تفاوت کوچک در این ژنهاست. فیلها ژنهایی اضافی دارند که مدتها پیش از شکلگیری تومورها جلوی تشکیل آن را میگیرد.
به گفته این پژوهشگران در فیل «حداقل 40 نسخه از ژنهایی وجود دارد که با کد P53 شناخته میشوند، پروتئینی که خواص ضد سرطان آن شناخته شده است.» در مقام مقایسه، انسانها فقط دارای دو نسخه از این ژن هستند.
در این حیوانات عظیمالجثه نیز سلولهای آسیبدیده را می شود تشخیص داد، اما این سلولها ترمیم یا نابود میشوند.
در این مقاله آمده است: «فیل مکانیزم قویتری برای کشتن سلولهای آسیب دیده که در معرض خطر تبدیل شدن به سلول های سرطانی هستند، در خود دارند.»
در این تحقیق، پژوهشگران سلولهای سفید خون فیل را استخراج کردند و به DNA برخی از سلولها آسیب وارد آوردند. مشخص شد که این سلولها خود بهخود از بین می روند و سلولهای تازهای ساخته و جایگزین آنها میشود. یکی از نویسندگان مقاله به نام جاشوا شیفمن، انکولوژیست کودکان از دانشکده پزشکی دانشگاه یوتا در این مورد میگوید: «اگر سلولهای آسیبدیده کشته شوند، از میان میروند و نمیتواند سرطانی شوند. این را میتوان رویکرد مؤثرتری برای پیشگیری از سرطان به شمار آورد تا تلاش برای جلوگیری ازتقسیم یک سلول جهشیافته که قادر نیست خود را کاملاً ترمیم کند.»
این مطالعه حاصل همکاری پژوهشگران دو دانشگاه و مرکز برادران رینگلینگ برای حفاظت از فیلها بوده و نتایجش این هفته در in the Journal of the American Medical Association. منتشر شده است.
گزارش از: ساسان گلفر
انتهای پیام/