دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
06 مهر 1398 - 10:32
سریال ادامه‌دار وزارت علوم در برابر دانشگاه آزاد اسلامی؛

وقتی وزارت علوم مانع توسعه آموزش عالی می‌شود!/ قانون درباره «تکمیل ظرفیت» چه می‌گوید؟!

وزارت علوم بار دیگر قصد دارد با در پیش گرفتن اقداماتی جلوی پذیرش دانشجو در دانشگاه آزاد اسلامی به عنوان تنها دانشگاه خصوصی واقعی کشور را بگیرد.
کد خبر : 417795
photo_2018-10-03_13-41-25.jpg

به گزارش خبرنگار حوزه آموزشی و پژوهشی گروه دانشگاه خبرگزاری آنا، وزارت علوم همانند سنوات قبل برای دانشگاه آزاد اسلامی در پذیرش دانشجو مانع‌تراشی می‌کند. ماجرا از این قرار است که دانشگاه آزاد اسلامی پس از اعلام نتایج نهایی کنکور سال 98 و خالی ماندن تعدادی از ظرفیت‌ها با استناد به مصوبه سنجش و پذیرش دانشجو در سال 92 اقدام به ثبت‌نام در مرحله تکمیل ظرفیت کرد. اما سازمان سنجش در اطلاعیه‌ای در روز سوم مهرماه اعلام کرد که ثبت‌نام در مرحله تکمیل ظرفیت دانشگاه آزاد اسلامی وجاهت قانونی ندارد.


دکتر محمدمهدی طهرانچی، رئیس دانشگاه آزاد اسلامی در پاسخ به این اطلاعیه سازمان سنجش آموزش کشور در جلسه شورای دانشگاه گفت: پذیرش دانشجو بخش‌های مربوط به خود را دارد، چه کسی گفته است که پذیرش باید تک‌مرحله‌ای باشد. دانشگاه اختیار دارد به‌صورت دومرحله‌ای عمل کند و با تکمیل‌ظرفیت تعداد دانشجویان خود را به حدنصاب برساند. جای تعجب است که اطلاعیه می‌دهند اقدام دانشگاه آزاد اسلامی غیرقانونی است، در صورتی‌که پذیرش دانشگاه آزاد اسلامی کاملا قانونی بوده است.


خالی ماندن ظرفیت رشته‌‌های باآزمون و پرمتقاضی


در ادامه روابط عمومی دانشگاه آزاد اسلامی در اطلاعیه‌ای در توضیح بیشتر درباره تکمیل ظرفیت تاکید کرد: مسئله تکمیل ظرفیت در دانشگاه آزاد اسلامی امری عادی، لازم و سنواتی در ثبت‌­نام داوطلبان است و بدون این فرآیند، ظرفیت اختصاص‌یافته به داوطلبان برای رشته‌‌های باآزمون و پرمتقاضی - که فقط ۵ درصد از رشته‌های دانشگاه آزاد اسلامی را تشکیل می‌دهد - تکمیل نمی‌شود.


دانشگاه آزاد در ادامه این اطلاعیه آورد: از آنجا که مطابق تبصره 2 ماده 5 قانون سنجش و پذیرش دانشجو مصوب 92/6/10 مجلس شورای اسلامی، صرفاً مسئولیت سنجش داوطلبان به سازمان سنجش آموزش کشور سپرده شده، لذا فرآیند پذیرش دانشجو در آزمون سراسری در حیطه اختیارات دانشگاه آزاد اسلامی بوده و این دانشگاه خود را مجاز به تکمیل ظرفیت طی این فرآیند می‌داند.


دانشگاه آزاد اسلامی در این اطلاعیه تصریح کرد: ظرفیت دانشگاه در رشته‌های علوم پزشکی و غیرپزشکی ارائه شده در این مرحله در چارچوب ظرفیت‌های اعلام­ شده از سوی وزارتین علوم، تحقیقات و فناوری و بهداشت، درمان و آموزش پزشکی بوده و عدم تکمیل این ظرفیت‌ها فرصت ادامه تحصیل در این رشته‌ها را در سال جاری از متقاضیان سلب خواهد کرد.


رجوع به نص صریح قانون سنجش و پذیرش دانشجو


به نظر می‌رسد بهترین راهگشا در موارد اختلافی رجوع به متن اصلی قانون باشد. قانون سنجش و پذیرش مصوب شهریورماه 1392 می‌گوید که مسئولیت سنجش داوطلبان ورود به دانشگاه‌ها با سازمان سنجش آموزش کشور و پذیرش برعهده دانشگاه‌هاست. دانشگاه آزاد اسلامی هم تاکنون اینگونه عمل کرده و همواره پذیرش را خود انجام داده است.


براساس همین قانون، لازمه حذف تکمیل ظرفیت، یکسان‌سازی پذیرش از طریق وزارت علوم است در حالیکه هنوز وزارت علوم در این زمینه اقدامی نکرده است چراکه تاکنون سنجش یکسان‌سازی شده ولی پذیرش هنوز بر همان منوال قبلی پابرجاست. با این وجود دانشگاه آزاد اسلامی به داوطلبان توصیه کرده در مرحله تکمیل ظرفیت شرکت و رشته‌های مورد علاقه خود را انتخاب کنند. کسانی که حدنصاب لازم را داشته باشند می‌توانند در مرحله تکمیل ظرفیت دانشگاه آزاد اسلامی ثبت‌نام کنند.


نگاه جانبدارانه وزارت علوم به دانشگاه آزاد اسلامی


سازمان سنجش آموزش کشور به عنوان دبیرخانه شورای سنجش و پذیرش هم باید از نگاه جانبدارانه به دانشگاه آزاد اسلامی دست بردارد و براساس نص صریح قانون عمل کند تا افکار عمومی و داوطلبان در این کش‌وقوس‌های سلیقه‌ای متضرر نشوند. دانشگاه آزاد اسلامی در اطلاعیه خود ضمن توصیه به داوطلبان در استفاده از فرصت تکمیل ظرفیت، از سازمان سنجش آموزش کشور خواست که مباحث کارشناسی، حقوقی و تفسیر‌های مختلف را به سطح جامعه تعمیم ندهد و با توجه به قانون­مداری دانشگاه آزاد اسلامی و حمایت وزرای محترم علوم، تحقیقات و فناوری و بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، سال کاری خوبی در خلق همکاری فی‌مابین در جهت خدمت به ملت عزیز ایران به وجود آید.


متاسفانه پیش از این وزارت علوم در سال‌های 93، 94 و 96 نیز برای دانشگاه آزاد اسلامی موانعی ایجاد کرده بود. آخرین اقدام این وزارتخانه در مواجهه با دانشگاه آزاد اسلامی حذف2800 کدرشته بود که در نهایت دانشگاه آزاد اسلامی توانست با ارائه مدارک کافی تعدادی زیادی از این رشته‌ها را برگرداند. در کشوری که مدام از اقتصاد مقاومتی و کاهش هزینه‌های دولت سخن به میان می‌آید مشخص نیست که چرا بخش‌های خصوصی واقعی مدام سرکوب می‌شوند. دانشگاه آزاد اسلامی به عنوان تنها دانشگاه خصوصی واقعی کشور تاکنون توانسته نیمی از بار آموزش عالی را به دوش بکشد.این اتفاق در حالی است که آمارها نشان می‌دهد داوطلبان دانشگاه از زیرمجموعه‌های وزارت علوم قهر کرده‌اند.


سرکوب آموزش عالی خصوصی و حمایت از خصولتی‌ها


جای سوال است که چرا دولتی‌ها همواره به دنبال حمایت از دانشگاه‌های شبه دولتی هستند آنچنان که دانشگاه‌های پیام‌نور، غیرانتفاعی و علمی کاربردی مدام از طرق مختلف می‌توانند به نام‌های گوناگون در مقاطع متعدد از سال دانشجو جذب کنند اما وقتی نوبت به دانشگاه آزاد اسلامی می‌رسد فقط و فقط یکبار در سال این دانشگاه می‌تواند دانشجو پذیرش کند در غیراینصورت این دانشگاه تخلف کرده و حتما باید مجازات شود. افکار عمومی توقع دارند که مسائل کارشناسی در میان مسئولان مطرح و رفع شود نه اینکه مدام ابهاماتی درباره دانشگاهی که مولد انقلاب است، مطرح شود.


انتهای پیام/4040/


انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب