دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
26 شهريور 1398 - 15:48
آنا از مراکز «پرتو» گزارش می‌دهد؛

فعالیت مراکز نگهداری از کودکان کار در گیرودار دعوای سازمان‌های حمایتی/ شهرداری: مجوز داریم ؛ بهزیستی: مجوزی صادر نکردیم!

به‌دلیل حساسیت زیادی که موضوع کودکان کار دارند باید هرچه سریعتر دوگانگی و اختلاف بین شهرداری و بهزیستی حل شده تا حمایت بیشتری از مراکزی که در جهت ساماندهی آسیب‌های اجتماعی مشغول فعالیت هستند، صورت بگیرد.
کد خبر : 415913
peyk-ketab-2-sazman.jpg

 گروه اجتماعی خبرگزاری آنا- مریم حضرتی؛ حمایت از کودکان کار موضوعی است که همه نهادها و سازمانها موظف به فعالیت در این زمینه بوده و ساماندهی و دوری آنها از معرض آسیب‌ها را به صورت جدی دنبال کنند.


کودکان کار بسیاری هستند که به دلیل نداشتن سرپرست خانوار یا به دلایلی همچون دوری از خانواده سرپناهی برای اقامت ندارند و بعضاً به کارتن‌خوابی روی می‌آوردند و سنگ و کارتن را بالش زیر سر می‌گذاشتند و شب را تا صبح سحر می کردند.


بر همین اساس و برای ساماندهی وضعیت آنان، موسسات خیریه و نهادهای خدماتی و اجتماعی که در این زمینه مسئولیت داشتند با راه‌اندازی مراکزی به نام پرتو سعی کردند معضل کارتن‌خوابی کودکان کار را حل نمایند.


سازمان خدمات اجتماعی شهرداری تهران به این منظور ساختمان‌هایی را در اختیار سازمانهای غیردولتی و موسسات و خیریه‌هایی که در حوزه حمایت از کودکان کار و خیابان تشکیل شده‌اند قرار داده تا این مراکز در حمایت از آموزش تحصیلی و سلامت اجتماعی این کودکان اقدام کنند.


حمایت شهرداری با ایجاد 21 مرکز پرتو برای 3 هزار کودک کار


هرکدام از این موسسات و خیریه‌ها در جهت آموزش تحصیلی و توزیع وعده غذای گرم، کفش، لباس و برنامه‌های تفریحی دیگر برای کودکان کار وظایفی دارند که با تشکیل مراکز پرتو می‌توانند برای حمایت بیشتر از کودکان کار برنامه‌ریزی کنند.


به گفته یکی از مسئولان شهرداری، 21 مرکز پرتو برای 3 هزار کودک کار در شهر تهران فعال است و این کودکان در این مراکز علاوه بر تحصیل، مشاوره، مددکاری، وعده‌های غذای گرم، اردوهای تفریحی، کلاسهای آموزشی و همینطور کفش و لباس دریافت می‌کنند.


البته این مراکز که برگرفته از سازمانهای غیر دولتی و موسسات خیریه هستند در جهت هموار کردن برای کودکان بازمانده از تحصیل و همینطور ادامه آموزش و تحصیلات آنها بخصوص اینکه در مدارس عادی درس فراگیرند، فعالیت دارند و برای زدودن بی سوادی از این کودکان و توانمندسازی آنها خدمات‌رسانی می‌کنند.


مشخص نبودن متولی خاص برای دادن مجوز فعالیت مراکز پرتو


آنچه که در خصوص فعالیت مراکز پرتو قابل توجه است مشخص نبودن متولی خاص برای دادن مجوز فعالیت به این مراکز است. موسسات خیریه تا 2 سال پیش برای فعالیت تنها نیازمند اخذ پروانه تاسیس از سازمان بهزیستی بودند ولی در حال حاضر علاوه بر گرفتن پروانه تاسیس باید پروانه فعالیت هم از سازمان بهزیستی دریافت کنند؛ این همان مشکلی است که بین شهرداری به عنوان مسئول مراکز پرتو و سازمان بهزیستی به عنوان نهاد ناظر بر عملکرد این مراکز به وجود آمده است.


طبق شواهد و گفته‌های برخی از مسئولان در ارتباط با مراکز پرتو، برخی از این مراکز بدون مجوز از سازمان بهزیستی در حال فعالیت هستند در صورتی که شهرداری تهران معتقد است از 21 مرکزی که در اختیار مراکز پرتو قرار داده 18 مرکز آن از سازمان بهزیستی مجوز دارند.


علی صادقی معاون حمایت‌های اجتماعی سازمان شهرداری تهران در گفتگو با خبرنگار اجتماعی خبرگزاری آنا، در خصوص مراکز پرتو می‌گوید: از سال 1393 تا به امروز شهرداری تهران اقدام به راه‌اندازی مراکز پرتو کرد که این مراکز مجتمع‌های هستند که به‌صورت روزانه خدمات در اختیار کودکان کار و خیابان قرار می‌دهد که در حوزه بازماندگی از تحصیل، مهارت‌آموزی و توانمندسازی کودک و والدین آنها، ارائه مشاوره‌های اجتماعی، مددکاری و برگزاری کارگاه‌های مهارتی مبادرت می‌کند.


وی افزود: مراکز پرتو توسط سمن‌ها، مؤسسات و نهادهایی که از وزارت کشور و سازمان بهزیستی کشور مجوز دارند اداره می‌شود و شهرداری تهران 21 ساختمان‌ را با تجهیزات کامل و استانداردهای مورد نیاز خدمت‌رسانی به کودکان کار خیابان آماده کرده و در اختیار این مؤسسات قرار داده است.


شهرداری تصدی‌گری و مدیریت راهبری مراکز پرتو را به عهده دارد


 صادقی با اشاره به اینکه این موسسات و خیریه‌ها با مجوز در حال فعالیت هستند، گفت: یک‌سری مؤسسات هستند که از سازمان بهزیستی مجوز خدمت به کودکان کار و خیابان را دارند، مؤسسات یا خیریه‌هایی که وزارت کشور مجوز دارند و شهرداری تصدی‌گری و مدیریت راهبری این مراکز را به عهده دارد.


وی اضافه می‌کند: شهرداری از آنجا که در حوزه آسیب‌های اجتماعی به‌عنوان تأمین‌کننده زیرساخت‌ها شناخته می‌شود، در راستای فراهم آوردن تجهیزات و در اختیار دادن فضاها و کالبدهای فیزیکی برای خدمت‌رسانی به افراد آسیب‌دیده و در معرض آسیب در اختیار ان‌جی‌اوهای دارای مجوز از سازمان بهزیستی قرار می‌دهد. شهرداری به‌عنوان یک شریک اجتماعی و تأمین‌کننده زیرساخت‌های لازم برای خدمت‌رسانی به افراد آسیب‌دیده، همیشه و در همه حال و در طی چندین سال در کنار طرح‌های متعدد خدمت‌رسانی به افراد آسیب‌دیده و در معرض آسیب دیده و هست.


در این میان سازمان بهزیستی معتقد است که 18 مرکز پرتوی که شهرداری ادعا دارد از سازمان بهزیستی مجوز پروانه فعالیت دارند، مجوزی برای فعالیت آنان صادر نشده و آماری که شهرداری می‌دهد درست نیست و به جز 8 مرکز آن مابقی مجوز ندارند؛ همچنین انتقاد دیگری که سازمان بهزیستی به مراکز پرتو دارد این است که معتقد است سازمان بهزیستی وظیفه مستقیمی برای حمایت از کودکان آسیب‌دیده دارد اما نمی‌تواند نظارت مستقیمی بر روی تمامی موسسات و خیریه‌های مراکز پرتو داشته باشد و این همان مشکل بین بهزیستی و شهرداری است.


شهرداری برای مراکز پرتو هیچگونه کمک نقدی نمی کند
 
 البته سازمان بهزیستی طی مکاتبات با این مراکز که ادعای مجوز از سازمان بهزیستی برای پروانه فعالیت دارند به آنها اخطار داده که ظرف سه ماه آینده با مراجعه به سازمان بهزیستی در جهت اخذ این مجوز اقدام کنند.


بنا به گفته یکی از مسئولان سازمان بهزیستی که با خبرگزاری آنا گفتگو می‌کرد، یکی از مواردی که شهرداری بر آن ادعا دارد پرداخت کمک‌های نقدی و همینطور پرداخت هزینه‌های تحصیلی و مابقی درخواست‌هایی است که برای این مراکز انجام می‌دهد در صورتی‌که هیچگونه کمک نقدی صورت نمی‌گیرد و تنها پرداخت‌ کمک‌های غیرنقدی و خرید لوازم التحریر به مراکز پرتو است؛ موضوعی که مورد انتقاد سازمان بهزیستی از عملکرد شهرداری بر فعالیت مراکز پرتو است.


به‌ هر صورت به‌نظر می‌رسد شکاف بسیاری بین سازمان بهزیستی به عنوان مسئول مستقیم نظارت و فعالیت بر عملکرد مراکز حمایتی و شهرداری تهران به‌عنوان مسئول مراکز پرتو وجود دارد؛ به‌دلیل حساسیت زیادی که موضوع کودکان کار دارند باید هرچه سریعتر این دوگانگی و اختلاف حل شده و حمایت بیشتری از مراکزی که در جهت ساماندهی آسیب‌های اجتماعی مشغول فعالیت هستند صورت بگیرد.


انتهای پیام/4046/


انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب