دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
20 مرداد 1398 - 00:05
آنا گزارش می‌دهد؛

دانشگاه‌ها بودجه فرهنگی دارند یا ندارند؟/ بودجه، نمره و دادگاه سه اهرم فشار دولت علیه تشکل‌های دانشجویی

مسئولان وزارت علوم، تحقیقات و فناوری و مسئولان تشکل‌های دانشجویی اظهارات ضدونقیضی درباره تخصیص بودجه به تشکل‌ها بیان کرده‌اند. این در حالی است که دانشجویان معتقدند بودجه به اهرمی برای فشار بر تشکل‌ها تبدیل شده است.
کد خبر : 409827
بودجه-696x445.png

به گزارش خبرنگار حوزه تشکل‌های دانشگاهی گروه دانشگاه خبرگزاری آنا، در 2 سال اخیر اتحادیه‌های دانشجویی از عدم تخصیص مناسب منابع مالی گلایه داشته‌اند، به‌طوری‌که معتقدند که این کمبود منابع مالی در فعالیت آن‌ها تأثیر گذاشته و به‌نوعی دولت با ابزار منابع مالی به دنبال محدود کردن فعالیت‌های آن‌ها است.


نمی‌توانیم همه مبالغ مورد انتظار اتحادیه‌های دانشجویی را پرداخت کنیم


غلامرضا غفاری


غلامرضا غفاری در گفتگو با خبرنگار گروه دانشگاه خبرگزاری آنا، درباره کاهش بودجه دانشگاه‌ها و به‌ویژه بودجه فرهنگی دانشگاه گفت: اگر مجموع بودجه را در نظر بگیریم، آنچه که تصویب شده کاهش محسوسی را نشان نمی‌دهد، مهم این است که چقدر از بودجه مصوب تخصیص پیدا می‌کند.


وی افزود: آنچه از خزانه دریافت شده و در اختیار ما قرار می‌گیرد، مهم است؛ سال‌های قبل هم آنچه را که مصوب شده بود، نتوانستند تخصیص دهند، به‌ویژه در دانشگاه‌ها این میزان کمتر بود، تقریباً دانشگاه‌ها بالای ۷۵ درصد بودجه مصوب خود را دریافت کردند ولی برای وزارتخانه این میزان خیلی کمتر بود، امسال هم باید ببینیم که وضعیت تخصیص بودجه چگونه خواهد بود.


معاون فرهنگی و اجتماعی وزیر علوم، تحقیقات و فناوری درباره تمهیدات وزارت علوم برای کم نشدن فعالیت‌های فرهنگی در دانشگاه‌ها بیان کرد: به‌هیچ‌عنوان مدیران و رؤسای دانشگاه کارهای فرهنگی را اضافه نمی‌بینند ولی کار فرهنگی بالطبع بودجه‌های خاص خودش را می‌طلبد. رؤسای دانشگاه هم یک مجاری دیگری را دارند که گاهی آن مجاری برایشان اولویت بیشتری پیدا می‌کند. حوزه فرهنگی با حوزه دانشجویی نزدیک است. بعضی وقت‌ها بحث‌های مربوط به سلف‌سرویس و تغذیه مطرح است، در بعضی از دانشگاه‌ها نیز که معاونت‌های دانشجویی و فرهنگی یکی هستند، بالطبع اولویت به بخش دانشجویی داده می‌شود.


غفاری تصریح کرد: تمام تلاشمان این است که هم بتوانیم بودجه لازم را در اختیار داشته باشیم و هم اینکه از ناحیه صرفه‌جویی‌هایی که انجام می‌شود و از ناحیه تعاملاتی که با دستگاه‌های دیگر صورت گرفته و می‌گیرد، بتوانیم بحث کمبود بودجه را جبران کنیم.


وی در پاسخ به این پرسش که بعضی از اتحادیه‌های دانشجویی گلایه دارند که کاهش بودجه تأثیر منفی بر روی کمک به اتحادیه‌ها داشته اظهار کرد: به‌هرحال به اتحادیه‌ها هم گفتیم که صرفه‌جویی لازم را داشته باشند. این به معنای قطع شدن کمک‌ها نیست. در واقع قبلاً هم به آن‌ها کمک کرده و الان هم کمک می‌کنیم.


معاون فرهنگی و اجتماعی وزیر علوم، تحقیقات و فناوری اشاره کرد: برخی از اتحادیه‌ها فعالیت‌های بسیار گسترده‌ای را برای خودشان تعریف می‌کنند که البته خوب است ولی طبیعتاً ما نمی‌توانیم همه مبالغ مورد انتظار را پرداخت کنیم و معمولاً خودشان از بخش‌های دیگر هم کمک می‌گیرند.


اینکه گفته‌شده بودجه تشکل‌ها کاهش پیدا می‌کند، اینگونه نیست!


مجید سرسنگی، معاون فرهنگی دانشگاه تهران پس از اظهارات معاون فرهنگی و اجتماعی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری با اشاره به کاهش بودجه تشکل‌های دانشجویی در سال جدید تحصیلی گفت: اینکه گفته‌شده بودجه تشکل‌ها کاهش پیدا می‌کند این‌گونه نیست، درست است که دانشگاه‌ها مشکلات مالی دارند اما سعی ما این است که تشکل‌های دانشجویی در برگزاری فعالیت‌هایشان دچار وقفه نشوند.
وی افزود: امسال سال انتخابات است و باید حداکثر تلاش را داشته باشیم که تشکل‌ها به خاطر مسائل مالی برنامه‌ای را از دست ندهند، تمهیداتی را خواهیم داشت که برنامه‌ریزی تشکل‌ها در بالاترین سطح اجرایی شود.


بدهی وزارت علوم به اتحادیه‌ها 2 ساله شد!/ بودجه، نمره و دادگاه سه اهرم فشار دولتی‌ها علیه تشکل‌های دانشجویی


نشست استکبار ستیزی


محمدامین مهدی‌پور دبیرکل اتحادیه جامعه اسلامی دانشجویان درباره وضعیت حمایت وزارت علوم، تحقیقات و فناوری این اتحادیه دانشجویی اظهار کرد: یکی از مسائلی که جامعه اسلامی دانشجویان امسال با آن مواجه بود بحث مشکلات مالی است که به همین دلیل با توجه به محدودیت‌های مالی تصمیم گرفتیم کنگره سالانه را در حداقل‌ترین زمان برگزار کنیم که هزینه اضافی به اتحادیه تحمیل نشود.


وی خاطرنشان کرد: معاونت فرهنگی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری مطالبات دو سال پیش اتحادیه جامعه اسلامی دانشجویان را پرداخت نکرده و این موضوع موجب شد تا ما با مشکلاتی مواجه شویم.


مهدی‌پور اشاره کرد: دولت‌ها می‌توانند به سه روش مالی، حقوقی و آموزشی با تشکل‌های غیرهمسو و منتقد خود مقابله کند در حوزه مالی این‌گونه است که با عدم تخصیص منابع مالی این اقدام را انجام می‌دهند. در حوزه حقوقی هم این‌گونه است که اعضای اتحادیه‌ها را تحت عناوین مختلف به دادگاه بکشاند و در حوزه آموزشی هم این‌گونه است که ما می‌بینیم در دانشگاه‌های مختلف دروس دانشجویان فعال ما مقابل شد و به‌صورت غیرعادلانه و ناجوانمردانه حذف شد.


دبیرکل اتحادیه جامعه اسلامی دانشجویان تصریح کرد: مسلماً این مسائل خللی در روند فعالیت‌های فعالان دانشجویی انقلابی ایجاد نخواهد کرد و دانشجویان انقلابی باقدرت به فعالیت‌های خود ادامه خواهند داد.


دولت تمایلی به فعالیت تشکل‌های دانشجویی ندارد


محمدرضا محمدی


محمدرضا محمدی، عضو شورای مرکزی اتحادیه انجمن‌های اسلامی دانشجویان مستقل کشور درباره وضعیت پرداخت بودجه به تشکل‌ها و اتحادیه‌های دانشجویی به خبرنگار خبرگزاری آنا گفت: بخش اعظمی از مطالبات اتحادیه انجمن‌های اسلامی دانشجویان مستقل از دو وزارتخانه علوم، تحقیقات و فناوری و بهداشت، درمان و آموزش پزشکی دریافت نشده است و هر بار با جمله بودجه نداریم مواجه هستیم!


وی افزود: بودجه زیادی در دسترسی دانشگاه‌هاست و توجیه کمبود بودجه قابل‌قبول نیست؛ سیاست دولت در دور دوم به انفعال بردن تشکل‌های دانشجویی با حمایت نکردن مالی و غیرمالی از هر دو طیف بود.


عضو شورای مرکزی اتحادیه انجمن‌های اسلامی دانشجویان مستقل کشور بیان کرد: در روزهای گذشته این اتحادیه نشست سالانه خود را برگزار کرد و تنها بخش کوچکی از هزینه‌های برگزاری از طریق وزارت علوم تأمین شد اما تمام برنامه‌های خود را در 2 سال گذشته برگزار کردیم.


محمدی خاطرنشان کرد: برگزاری برنامه‌های مدون اتحادیه‌ها با وجود تنگنای مالی این پیام را به رئیس‌جمهور، وزرای بهداشت و علوم و معاونان آن‌ها می‌دهد که شاید سختی کشیدیم اما فعالیت خود را ادامه می‌دهیم.


بودجه فرهنگی دانشگاه صنعتی شریف شفاف نیست!


محمدصادق، مسئول اسبق بسیج دانشجویی دانشگاه صنعتی شریف با انتشار توئیتی خواستار شفاف‌سازی بودجه فرهنگی این دانشگاه شد.


در دیدار اخیر تشکل‌های دانشجویی با رئیس و هیئت‌رئیسه دانشگاه صنعتی شریف این موضوع بار دیگر مطرح شد اما دریغ از پاسخ!


معاونت فرهنگی دانشگاه صنعتی شریف با انتشار گزارشی ریز هزینه‌های فرهنگی این دانشگاه در سال ۹۶ را اعلام کرده بود؛ در این گزارش آمده است در کل مبلغ ۱۳ میلیارد و ۳۳۸ میلیون ریال در مسائل فرهنگی و اجتماعی توسط این دانشگاه هزینه شده است، هزینه‌کرد این میزان در حالی انجام شده است که بودجه مصوب برای فعالیت‌های فرهنگی مبلغ ۲۰ میلیارد ریال بوده است و به اذعان مسئولان دانشگاهی میزان تحقق بودجه در آن سال به میزان ۱۰۰ درصد بود؛ حال سؤال این است که ۷ میلیارد ریال باقی‌مانده در کجا هزینه شده است؟


پس از انتشار این گزارش، تعدادی از فعالان دانشجویی سؤالات و ابهاماتی درباره این گزارش مطرح کرده‌اند که نیازمند توضیح و شفاف‌سازی است.


ساختار بودجه‌ای وزارت علوم شفاف نیست


نشست استکبار ستیزی


علی دهقان، دبیر دفتر تحکیم وحدت نیز پیش‌ازاین با اشاره به عدم شفافیت مالی وزارت علوم پیرامون تشکل‌های دانشجویی گفت: ارتباط معاونت فرهنگی با بدنه دانشجویی و تشکل‌های دانشجویی بسیار محدود است که عدم نقش‌آفرینی در روند فعالیت‌ها و حمایت نکردن از دانشجویان تا شفاف نکردن بودجه جهت فعالیت ازجمله عیوب ساختاری و اجرایی معاونت فرهنگی است.


دهقان افزود: همانطور که اشاره‌کرده بودم شفافیت در ساختار وزارت علوم و همچنین معاونت فرهنگی وجود ندارد و عمدتاً مسئولان در واکنش به عدم تزریق بودجه مصوب به دانشگاه‌ها و تشکل‌های دانشجویی به عدم واریز کامل بودجه توسط سازمان برنامه‌ریزی بودجه کشور شکایت می‌کنند. این در حالی است که با وجود کاهش بودجه مناسب به این وزارتخانه و تزریق آن به بدنه مدیریتی وزارت علوم توسط دولت، وزارت علوم پتانسیلی درآمدزایی در سطح صنعت را در شاخه‌های متفاوت و متنوع دارا است.


دهقان با تأکید بر اشکالات ساختاری گفت: لازم به یادآوری است که شاکله اداری وزارت علوم از ارتباط صحیح با دانشگاه و تشکل‌های دانشجویی دریغ کرده و بعضاً نیز گزینشی عمل می‌کند و به دلیل این امر و نداشتن راهبرد مناسب و دقیق سطح رضایت دانشجویان را کاهش داده و در صورتی می‌تواند از رضایتمندی آن‌ها برخوردار شود که توقعات را برآورده کرده و به نسبت امور دانشگاه و دانشجویان حساس و دقیق عمل کند.


بودجه فرهنگی محل مناقشه دانشجویان


اظهار نظرهای ضد و نقیض مسئولان وزارت علوم، تحقیقات و فناوری و معاونان فرهنگی دانشگاه‌های کشور درباره بودجه فرهنگی دانشگاه‌ها و تشکل‌های دانشجویی در حالی رخ می‌دهد که نظرات دانشجویانی که به صورت مستقیم با فعالیت‌های فرهنگی سر و کار دارند خلاف اظهارات مسئولان را نشان می‌دهد.


انتشار گزارش فرهنگی دانشگاه صنعتی شریف نیز نشان می‌دهد که بودجه برای هزینه کردن در مسائل فرهنگی وجود دارد ولی ظاهراً این بودجه به دست فعالان دانشجویی و تشکل‌های دانشجویی نمی‌رسد.


به نظر می‌رسد پرداخت نشدن مطالبات 2 ساله اتحادیه‌های دانشجویی و کاهش بودجه تشکل‌های دانشجویی در سال جاری که سال برگزاری انتخابات مجلس شورای اسلامی است، سبب کاهش فعالیت و انفعال دانشجویان به عنوان موذنان جامعه خواهد شد.


انتهای پیام/4107/4115/پ


انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب