دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
16 مرداد 1398 - 12:17
بیت‌اللهی در گفتگو با آنا:

کارهای تحقیقاتی دانشمندان مسلمان باید هدفمند و مؤثر باشند

معاون بین‌­الملل ستاد نانو گفت: دانشمندان مسلمان برای ارتقای سطح علم و فناوری در کشورهای اسلامی باید تحقیقات و پژوهش‌های هدفمند و مؤثر انجان بدهند.
کد خبر : 408531
1490238.jpg

علی بیت‌اللهی در گفتگو با خبرنگار حوزه علم، فناوری و دانش‌بنیان گروه دانشگاه خبرگزاری آنا در پاسخ به این سؤال که اهدای جایزه مصطفی(ص) چه کمکی به دانشمندان مسلمان و توسعه علم و فناوری در کشورها اسلامی می‌کند، بیان کرد: جایزه مصطفی(ص) مانند مشعل راهنما عمل می‌کند و می‌تواند به جوامع اسلامی برای رسیدن به دوران طلایی کمک کند.


وی افزود:  بیشتر کشورهای اسلامی طی چند سده گذشته از دوران شکوفایی علم و فناوری فاصله گرفتند. جایزه مصطفی(ص) در واقع مشعلی است که می‌تواند راهی برای رسیدن به  دوران طلایی شکوفایی علم در جوامع اسلامی باشد.


معاون بین‌­الملل ستاد نانو بیان کرد: جایزه مصطفی(ص) می‌تواند مشوقی برای فعالیت‌های هدفمند مؤثر در سطح کشور، منطقه و حتی جهان باشد. این جایزه پدیده‌ای برای شکوفایی مجدد جوامع اسلامی در حوزه علم و فناوری  است.  رشد هدفمند، جهت‌دار و مؤثر علم و فناوری در کشورهای اسلامی گواه وجود دانشمندان برجسته مسلمان است.


بیت‌اللهی مطرح کرد: مـتأسفانه دانشمندان مسلمان در جهان شناسایی نشده و به همین دلیل اعتبار بین‌المللی ندارند. این امر باعث می‌شود که در جهان اسلام نیز جایگاه درخورشان را پیدا نکنند. جایزه مصطفی(ص) روشی برای شناسایی و معرفی این دانشمندان و نخبگان برجسته کشورهای اسلامی به جهان اسلام است.


وی افزود: جایزه مصطفی(ص) دانشمندان مسلمانی که تحقیقات و پژوهش‌های هدفمند و مؤثر انجام می‌دهند را پیدا می‌کند تا به جهانیان معرفی کند. تأکید بنیاد مصطفی(ص) بر موضوعات هدفمند و مؤثر در علم و فناوری است؛ چراکه در بسیاری از کشورهای جهان تحقیق صرفاً برای تحقیق انجام می‌شود و به اثر و کاربرد آنها در جامعه و زندگی انسان‌ها اهمیتی داده نمی‌شود.


معاون بین‌­الملل ستاد نانو گفت: در جایزه مصطفی(ص) یکی از عوامل مهم برای برگزیدن دانشمندان، تأثیر و کاربرد تحقیقات و پژوهش‌های آنها در جامعه است. ملاک ارزیابی دانشمندان مسلمان تعداد مقالات ISI، جوایز ملی و بین‌المللی آنها نیست. مهم‌ترین فاکتور برای ارزیابی کار تحقیقاتی دانشمندان ، نفوذ اثر در جامعه و تأثیر تحقیق، پژوهش‌ یا فناوری توسعه یافته توسط این دانشمندان در کشور، منطقه و جهان است. بنابراین تحقیقات و محصولات دانشمند باید هدفمند و مؤثر باشد.


بیت‌اللهی اضافه کرد: در واقع جایزه مصطفی(ص) قصد دارد به دانشمندان، محققان، متخصصان فنی و فناوران جهان اسلام گوشزد کند که برای رشد و پیشرفت باید پژوهش‌ها را هدفمند و مؤثر جلو برد.  در  اغلب کشورهای اسلامی میزان سرمایه‌گذاری روی پژوهش‌ها و تحقیقات علمی بالاست اما به دلیل نبود استراتژی مشخص و عدم‌ جهت‌دهی به دانشمندان و محققان، خروجی‌ این پروژه‌ها ضعیف است.


وی افزود: خروجی این تحقیقات و پژوهش‌ها در زندگی رومزه مردم تأثیری نمی‌گذارد. بنابراین دانشمندان مسلمان باید تحقیقات و کارهای پژوهشی اثربخش و هدفمندی انجام دهند تا بتوانند در سطح جهانی مطرح شوند و اعتبار بین‌المللی کسب کنند. این امر به توسعه علم و فناوری در کشورهای اسلامی نیز کمک بسزایی می‌کند.


انتهای پیام/4107/4021/


انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب