عبور از گردنه تحریم نفتی با ساخت پتروپالایشگاه
گروه دانشگاه خبرگزاری آنا، روش «تنفس خوراک» زمان بازگشت سرمایه را به سه الی چهار سال کاهش میدهد، سود 40 درصدی تضمینی را در اختیار سرمایهگذاران قرار میدهد و در نهایت میتواند نقدینگی 1900 هزار میلیاردی در کشور را به سمت سرمایهگذاریهای مولد هدایت کند.
آژانس بینالمللی انرژی در تازهترین گزارش خود مدعی شده تولید نفت ایران در ماه جاری میلادی، احتمالا به سطح دوران جنگ ایران و عراق در دهه ۸۰ میلادی سقوط خواهد کرد. پس از اینکه آمریکا معافیت کشورها از تحریم خرید نفت جمهوری اسلامی را تمدید نکرد و تاکید کرد هر کشوری تخلف کند با مجازات مواجه میشود، مشتریان نفتی ایران خریدهای خود را متوقف کردند.
به گفته منابع معتبر خبری، ایران در ماه می میلادی (اردیبهشت و خرداد) روزانه حدود ۴۰۰ هزار بشکه نفت صادر کرده، که از این مقدار بخش قابل توجهی از آن در ماههای گذشته به فروش رسیده بودند و در این ماه تحویل داده شده است. کشورهایی مانند چین و ترکیه و هند در ماه می (اردیبهشت و خرداد) برای آخرین بار از ایران نفت تحویل گرفتهاند.
تحریم نفت ایران در واقع تحریم شرکت ملی نفت ایران نیست، بلکه تحریم خرید آن توسط پالایشگاههای دنیا است. با توجه به اینکه از 655 پالایشگاه موجود در دنیا تنها 40 پالایشگاه متناسب با ویژگیهای نفت ایران ساخته شدهاند جلوگیری از خرید نفت ایران برای کشورهای غربی به راحتی امکانپذیر است.
وابستگی بودجه دولت به درآمدهای نفتی
با توجه به اینکه اقتصاد کشور بیش از حد تحت تاثیر درآمدهای نفتی است، براساس اسناد بالادستی و سیاستهای اقتصاد مقاومتی باید در مسیری قرار بگیریم که کمترین وابستگی به نفت را در بودجه شاهد باشیم. البته بر کسی پوشیده نیست که سرمایهگذاری در صنعت نفت و استخراج آن به نفع گسترش زیربناهای کشور یک ضرورت اقتصادی است.
طبق الزام برنامه ششم توسعه سهم نفت از بودجه دولت باید 9/25 درصد باشد و 1/74 درصد دیگر نیز از محل مالیاتها و... تامین گردد. بررسی عملکرد سال 97 نشان میدهد سهم نفت از بودجه دولت حدود 42 درصد است در حالی که این رقم برای سال 96، 8/26 درصد بوده است.
اکنون که به نظر میرسد دولت توان استفاده و یا صادرات نفت تحریمشده را ندارند و ظرفیت پالایشگاههای کشور نیز برای مصرف این نفت محدود است؛ به عقیده کارشناسان باید به سمت صادرات فرآورده حرکت کنیم.
عبور از تحریم با سرمایهگذاری روی پتروپالایشگاهها
امروزه دنیا به سمت ادغام فرآیندهای پالایش و پتروشیمی در مجتمعهای پتروپالایشگاهی حرکت کرده که از صرفه اقتصادی بالاتری نسبت به پالایشگاه برخوردارند. ساخت پتروپالایشگاهها در مقایسه با احداث پالایشگاه و پتروشیمی هزینه کمتری دارد، از طرفی اگر از میعانات گازی (LPG) به عنوان خوراک استفاده شود دیگر نفت کوره که هر پروژه پالایشی را از سوددهی مناسب میندازد، تولید نمیشود.
هم چنین با توجه به اینکه فرآوردههای پتروپالایشگاه از بازار منطقهای خوبی برخوردار هستند؛ محصولاتی مثل بنزین را میتوان به راحتی به کشورهای عراق، افغانستان، پاکستان و هند صادر کرد.
عبور از مانع تامین مالی پتروپالایشگاهها با طرح «تنفس خوراک»
توسعه صنعت پتروپالایش در کشور به سه فاکتور اساسی فناوری، نیروی انسانی متخصص و تأمین مالی نیاز دارد. به اعتقاد کارشناسان این حوزه تنها مانع در مسیر توسعه صنایع پتروپالایشی بحث تامین مالی آن است. ساخت یک پتروپالایشگاه 250 هزار بشکهای در ایران نیازمند 5 میلیارد دلار سرمایه است. برای تامین این سرمایه، طرح «تنفس خوراک» توسط کارشناسان پیشنهاد شده است.
برای شروع کار احداث یک پتروپالایشگاه باید بخش خصوصی به عنوان بانی طرح انتخاب شود و سهم 15 درصدی از هزینه اجرا و ساخت آن را پرداخت کند. 85 درصد باقیمانده از طریق سرمایههای مردمی و سهامدار کردن مردم در پروژه جمعآوری میشود. دولت نیز برای جلب اعتماد مردمی و تضمین اتمام ساخت این پتروپالایشگاه، در سال اول راهاندازی خوراک مورد نیاز یک سال آن را به صورت رایگان تامین میکند.
این خوراک رایگان از محل نفتی است که به دلیل تحریمها دولت نمیتواند بفروشد و در مخازن نفتی کشور، بلااستفاده محصور شده است. در واقع پتروپالایشگاه به مدت یک سال خوراک نفت خام را از صندوق توسعه ملی دریافت میکند، ولی هزینه آن را علیالحساب پرداخت نمیکند و جزء بدهی پتروپالایشگاه به حساب میآید. این پتروپالایشگاه نفت خام را به محصولات پالایشی و پتروشیمیایی قابل صادرات تبدیل کرده و به فروش میرساند. طبق این طرح چون پتروپالایشگاه هزینه خوراک را در سال نخست نمیپردازد، میتواند در همان سال اول بهرهبرداری، کل هزینه سرمایهگذاری شده توسط مردم را همراه با سود به آنها بازگرداند، در حالی که همچنان مردم سهامدار پتروپالایشگاه هستند.
روش «تنفس خوراک» زمان بازگشت سرمایه را به 3 الی 4 سال کاهش میدهد، سود 40 درصدی تضمینی را در اختیار سرمایهگذاران قرار میدهد و در نهایت میتواند نقدینگی 1900 هزار میلیاردی در کشور را به سمت سرمایهگذاریهای مولد هدایت کند. این روش برای پتروپالایشگاه رانت محسوب نمیشود زیرا حکم وامی را دارد که اقساط آن طی 12 سال از محل سود پتروپالایشگاه به صندوق توسعه ملی بازگردانده میشود.
پیش از این برای تامین مالی پروژههای پالایشگاهی در کشور از طرح «تخفیف خوراک» استفاده میکردند. بازگشت سرمایه در این روش 10 تا 12 سال طول میکشد، که به همین دلیل جذابیت اقتصادی نداشته و مورد استقبال مردم قرار نمیگرفت.
* فعال دانشجویی و دانشجوی مهندسی نفت دانشگاه تهران
انتهای پیام/4115/
انتهای پیام/