لزوم شکایت ایران از تجاوز پهپادی آمریکا بر مبنای منشورهای بینالمللی
به گزارش خبرنگار حوزه سیاستخارجی گروه بینالملل خبرگزاری آنا، پهپاد «نورثروپ گرومن آر کیو-۴ گلوبال هاوک» ساخت شرکت نورثروپ گرومن در نخستین ساعت بامداد روز پنجشنبه هفته گذشته توسط پدافند هوایی نیروی هوافضای سپاه پاسداران انقلاب اسلامی منهدم و ساقط شد.
آمریکاییها ابتدا اعلام کردند که پهپاد آنها در حریم هوایی بینالمللی بوده است، ولی ایران با نشان دادن مسیر پهپاد آمریکایی و زمان و مکان اصابت آن توسط پدافند هوایی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی این فرضیه و سناریو آمریکاییها را رد کرد.
پهپاد آمریکایی در وضعیت پنهان از پایگاه الظفره به هوا برخاست. این پهپاد در ساعت 04:05 در مختصات (25°59'43"N57°02'25"E) در نزدیکی کوه مبارک هدف قرار گرفت که بهوضوح دیده میشود که در حریم آبهای ایران است نه آبهای بینالمللی!
بر اساس دادههای دریافتی و محاسباتی انجام شده توسط متخصصان سازمان نقشهبرداری کشور، پهپاد آمریکایی در مختصات ٤٣ً ٢٩َ ٢٥ْ شمال عرض جغرافیایی و ٢٥ً ٥٢َ ٥٧ْ شرق طول جغرافیایی، در هشت مایلی خط ساحلی جمهوری اسلامی ایران در سواحل هرمزگان حدفاصل «کرتان» و «کوه مبارک» منهدم شده است. محدوده دریای سرزمینی بر اساس کنوانسیون ۱۹۸۲ حقوق دریاها، 12 مایل دریایی (هر مایل دریایی حدود ۱۸۵۲ متر است) از خط مبدأ ساحل دریاست.
ترامپ بعد از هدف قرار گرفتن پهپاد متجاوز در یادداشتی توئیتری قوانین بینالمللی را نقض کرده و آشکارا اعلام کرد که به ایران حمله خواهد کرد و بر همین مبنا، وی جمهوری اسلامی را متهم و به استفاده از ابزار نظامی تهدید کرده است. علاوه بر این، جنیدی، معاون حقوقی رئیسجمهور از پیگیری تجاوز آمریکا به حریم ایران سخن به میان آورد و تصریح کرد که این موضوع خلاف قوانین بینالمللی است و باید پیگیری شود.
مسعود اخوانفرد، استاد تمام حقوق بینالملل دانشگاه نیز درباره این پیگیری حقوقی به خبرنگار آنا گفت: «در کنوانسیونهای بینالمللی از جمله کنوانسیون بینالمللی حقوق مدنی و سیاسی مصوب ۱۹۶۶ میلادی یا معروف به میثاقین، حق دفاع از متجاوز مشخص شده و در منشور سازمان ملل متحد هم حق دفاع از حاکمیت و تمامیت ارضی دیده شده است».
وی با اشاره به اینکه جمهوری اسلامی ایران میتواند از آمریکا و کشورهایی که سبب این تجاوز شده و به پهپاد آمریکایی مسیر ارائه دادهاند و بهنوعی معاونت در این تخلف و جرم آشکار بینالمللی دارند، نظیر امارات در سازمانهای بینالمللی و شورای امنیت سازمان ملل متحد طرح شکایت و دعوی کند».
بر همین اساس؛ ایران میتواند تجاوز آمریکا را در شورای امنیت سازمان ملل متحد مطرح کند. آمریکا در ابتدا ماده «دوم» بند «چهارم» منشور سازمان ملل متحد را نقض کرده است. در این بند آمده است: «کلیه اعضاء در روابط بینالمللی خود از تهدید به زور یا استفاده از آن علیه تمامیت ارضی یا استقلال سیاسی هر کشوری یا از هر روش دیگری که با مقاصد ملل متحد مباینت داشته باشد خودداری خواهند کرد». ایران میتواند بر اساس این بند شکایت خود از تهدیدهای ترامپ علیه کشورمان را به شورای امنیت سازمان ملل ارجاع دهد و اگر آنجا نتواند کاری با توجه به حق وتوی آمریکا صورت دهد، قادر است تا آن را در مجمع عمومی سازمان ملل مطرح کند.
از طرف دیگر، در قوانین هوانوردی که مربوط به «پیمان شیکاگو» است؛ هواپیماهای نظامی حق ندارند وارد حریم کشور دیگری شوند و کشور مورد تهاجم میتواند از خودش دفاع کند و حق ندارند هواپیماهای غیرنظامی را هدف قرار دهند. پهپاد ساقطشده آمریکایی هم به دلیل اینکه قابلیت نظامی و جاسوسی داشت، جزء موارد غیرنظامی محسوب نمیشود.
همچنین ایران بر اساس ماده 51 منشور سازمان ملل متحد میتواند، تجاوز آشکار آمریکا به حریم هوایی و دریایی ایران را پیگیری کند. در این ماده آمده است: «در صورت وقوع حمله مسلحانه علیه یک عضو ملل متحد تا زمانی که شورای امنیت اقدام لازم برای حفظ صلح و امنیت بینالمللی را به عمل آورد، (هیچیک از مقررات این منشور به حق ذاتی دفاع از خود، خواه فردی یا دسته جمعی لطمهای وارد نخواهد کرد)، اعضاء باید اقداماتی را که در اعمال این حق دفاع از خود به عمل میآورند فوراً به شورای امنیت گزارش دهند. این اقدامات به هیچوجه در اختیار و مسئولیتی که شورای امنیت بر طبق این منشور دارد و به موجب آن برای حفظ و اعاده صلح و امنیت بینالمللی و در هر موقع که ضروری تشخیص دهد اقدام لازم به عمل خواهد آورد تاثیری نخواهد داشت».
اقدامات ایران علیه آمریکا و متحد این کشور یعنی امارات برای معاونت علیه ایران، به شرح ذیل قابل پیگیری است:
1- شکایت از آمریکا بر اساس ماده دو بند چهار به جرم تجاوز و تهدید
2- اثبات حق دفاع کشورمان در برابر تجاوز نظامی بر مبنای ماده 51 منشور ملل متحد
3- در ماده ۴۳ منشور ملل متحد آمده که کلیه اعضای این سازمان متعهد میشوند که نیروهای مسلح و تسهیلات منجمله حق عبور لازم برای حفظ صلح و امنیت بینالمللی را بنا به درخواست شورای امنیت و بر طبق موافقتنامه یا موافقتهای خاص در اختیار آن شورا قرار دهند. لذا هر اقدامی علیه هر کشوری، باید با مجوز سازمان ملل صورت گیرد و ایران میتواند از تلاش آمریکا برای افزایش تنش در منطقه شکایت کند.
انتهای پیام/4106/4082/پ
انتهای پیام/