دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
16 ارديبهشت 1398 - 12:45
دانشگاهیان آزاد می‌شوند؟

خیز پلیس امنیت برای نجات دانشگاه‌ها

خشکاندن ریشه‌ دلالی علم که در پیکره و روح دانشگاه ریشه دوانده و تیشه به ریشه پژوهش می‌زند، امری دشوار است اما به پاک شدن آسمان دانشگاه می‌ارزد.
کد خبر : 379130
Payanameh.jpg

به گزارش خبرنگار حوزه آموزشی گروه دانشگاه خبرگزاری آنا، مبارزه آغاز شد؛ دوئلی سخت با ریشه مافیا؛ مافیایی که بر دانشگاه چیره شده و دست پژوهش را بسته است. استعدادهای بسیاری از دانشجویان با ورود این دلالان علم به دانشگاه‌ها هدر رفت. اما نکته حائز اهمیت و مهم این است که «این راه ادامه داشته باشد».


خشکاندن ریشه‌ای که سال‌ها در پیکره و روح دانشگاه ریشه دوانده و تیشه به ریشه پژوهش می‌زند امری دشوار است اما به پاک شدن آسمان دانشگاه می‌ارزد.


مبارزه با تقلب علمی به صورت جدی از سال 96 با ابلاغ قانون مبارزه با تقلب در تهیه آثار علمی کلید زده شد اما فعالیت جدی و محسوسی در این خصوص مشاهده نشد تا جایی که بسیاری از کارشناسان و اساتید با گلایه از دانشگاه‌ها و نهادهای نظارتی به انتقاد از عدم اجرای این قانون و نبود نظارت صحیح بر حسن اجرای آن پرداختند.


برخی رسانه‌ها نیز پای کار آمدند و از مسئولان ذی‌ربط به‌ویژه‌ نهادهای نظارتی مانند مجلس شورای اسلامی خواستار اجرای این قانون و جلوگیری از پدیده دلالی علمی توسط مؤسسات شدند. گزارش‌ها و اخبار زیادی پیرامون این موضوع منتشر شد تا اینکه ظاهراً در نهایت مبارزه آغاز شد و تیر اول توسط پلیس امنیت به سمت برخی مؤسسات جاعل شلیک شد.


۲۵ واحد صنفی فروش پایان‌نامه توسط پلیس امنیت پلمب شدند. خبری که روز گذشته معاون حقوقی و امور مجلس وزارت علوم، تحقیقات و فناوری اعلام کرد.


حسین سیمایی صراف در این خبر به پیگیری‌های چندماهه اشاره و عنوان می‌کند که  «پیرو پرونده‌های قضایی که علیه عرضه‌کنندگان پایان‌نامه تشکیل شده بود، بازپرس دادسرای فرهنگ و رسانه یک دستور قضایی مؤثر برای پیگیری این موضوع توسط پلیس امنیت صادر کرد.»


به گفته  معاون حقوقی و امور مجلس وزارت علوم، تحقیقات و فناوری پلیس امنیت تعدادی از واحدهای صنفی عرضه‌کننده پایان‌نامه را شناسایی حدود ۲۵ واحد عرضه‌کننده را شناسایی پلمب و سیستم‌های کامپیوتری آنها را ضبط کردند.


البته فراوانی مؤسسات و حوزه تبلیغ آنها شاید نیاز به تحقیق و  شکایت و ارسال گزارش‌های مردمی نداشته باشد؛ اما این اقدام تنها یک گام کوچک برای مبارزه است و جنگجویان بیشتری باید وارد میدان شده و رکود علمی را به زانو درآورند.



روند پژوهش در ایران بیمار است و تجویزهای غلطی که تا به امروز از سوی سیاستگذاران انجام شده است نه‌تنها کمکی به بهبودی آن نکرده بلکه بر دردهای آن افزوده است.



دانشگاه نقش اساسی در این مبارزه دارد و نباید از زیر بار مسئولیت خود که درحال حاضر نوک پیکان انتقادها قرار دارد شانه خالی کند. پایان‌نامه‌‌هایی که توسط مؤسسات و به سفارش دانشجو نگاشته می‌شود نهایتاً در دانشگاه نزد استاد راهنما، مشاور و داور اعتبار علمی دریافت می‌کند.


روند پژوهش در ایران بیمار است و تجویزهای غلطی که تا به امروز از سوی سیاستگذاران انجام شده است نه‌تنها کمکی به بهبودی آن نکرده بلکه بر دردهای آن افزوده است. البته همایش‌ها و سمینارهای بسیاری درخصوص کاربردی شدن پژوهش‌های دانشجویان به‌ویژه طرح‌های پژوهشی تحصیلات تکمیلی صورت گرفته است اما تاکنون دانشگاه‌های دولتی طرح مدون در این خصوص ارائه نداده‌اند.


پژوهش‌هایی که با هدررفت هزینه منابع انسانی و استعدادهای علمی کشور صورت می‌گیرد اما به نیازهای جامعه توجهی نداشته و برای رفع تکلیف  و کسب نمره انجام شده است.


امید می‌رود روند مبارزه با تقلب علمی از عالی‌ترین تا پایین‌ترین سطح آن به صورت گسترده و همه‌جانبه توسط دانشگاه‌ها تا رفع مشکل پژوهشی ادامه پیدا کند.


انتهای پیام/4107/4007/پ


انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب