دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
15 شهريور 1394 - 16:08

دعوت وزیر علوم از دانشمندان سراسر جهان برای انجام همکاری‌های علمی و فناوری مشترک

دکتر محمد فرهادی وزیر علوم، تحقیقات و فناوری با انتشار مقاله‌ای در نشریه ساینس از دانشمندان سراسر جهان برای انجام همکاری‌های مشترک علمی، پژوهشی و فناوری با مراکز علمی کشورمان، به ایران دعوت کرد.
کد خبر : 37282

به گزارش خبرگزاری آنا، متن کامل مقاله دکتر فرهادی بدین شرح است:


ایران اکنون با گذشت بیش از 35 سال از انقلاب، در حال ورود به عصر تازه ای از تعامل و همکاری بین المللی است. کشور ما که در مسیر تبدیل شدن به یک ملت دارای هدف علمی قرار دارد، نقش علم را در راستای صلح، پیشرفت و گفتگو بسیار جدی می انگارد.


ایران اکنون دارای 78 میلیون جمعیت، حدود، 5/4 میلیون دانشجو، 2500 مؤسسه آموزش عالی، 36 پارک علم و فناوری، 400 انجمن علمی غیر دولتی، بیش از 800 مرکز پژوهشی و 1000 مجله علمی است. دانشمندان ما هر ساله حدود 30000 مقاله علمی بین المللی منتشر می کنند که رشد حداقلی را به میزان 20 برابر در مقایسه با سال 1979 نشان می دهد.


این دستاوردها بدون مشارکت فعال فرد فرد دانشمندان و انجمن های علمی و حمایت دولت نمی توانست حاصل گردد. این مشارکت نشئت گرفته از الگوی توسعه در ایران پس از انقلاب است که حق دسترسی کلیه ایرانیان به آموزش عالی را محترم می شمارد.


همین فلسفه است که به کشور در مقابل ناملایمات داخلی و خارجی کمک کرده است. به عنوان مثال تحریم ها بر ضد ایران بخش های علم، صنعت و خدمات را بسوی همکاری های تازه و مفید رانده و همزمان دانشمندان را وادار نمود تا با خلاقیت بیشتری کارکرده و برای اولین بار در تاریخ ایران یک اقتصاد دانش بنیان را ایجاد نمایند.


چنین فضایی باعث ترغیب گفتمان سیاسی مبتنی بر علم در کشور شده است. یک مثال بارز در این رابطه، نقش جامعه علمی در مذاکرات اخیر در مورد برنامه هسته ای ایران است. این امر بدون مشارکت دانشمندان جهت ارائه مشاوره فنی، تخصصی و تبیین زبان علمی میسر نبود.


امروز ایران در موقعیتی قرار دارد که الگوی توسعه خود را با دقت تنظیم کرده و بسوی ارتقای کیفی علم و فناوری خود گام برمی دارد. این مهم در برگیرنده افزایش همکاری های علمی بین المللی است. باتوجه با اینکه مؤثرترین نوع همکاری از طریق تماس‌های مستقیم بین دانشمندان و نه به‌واسطه موافقت نامه های دولتی حاصل می گردد.


دولت ایران همکاری های به وجود آمده توسط هریک از دانشمندان در داخل کشور یا در هر نقطه ای در جهان را تشویق و از آنها حمایت خواهد کرد. این تلاشها هم اکنون نیز در جریان است و نمونه آن "برنامه جندی شاپور" است که ضمن آن ایران با مشارکت فرانسه در هنگام شروع یک پروژه مشترک از سفر دانشمندان به ایران و بالعکس حمایت می کند. مذاکرات در مورد برنامه مشابه با برخی از کشورهای دیگر اروپایی نیز انجام شده است. ایران همچنان دانشگاههای خود را تشویق می کند که در کلیه جنبه های علم و آموزش در سطح بین المللی فعالیت کنند.


نگاهی به تاریخ ایران نمایان می سازد که نهادهای علمی بین المللی نظیر رصدخانه مراغه که در قرن سیزدهم توسط گروهی مرکب از دویست دانشمند از سراسر جهان تأسیس شد، می تواند به عنوان راهنمای روشنی برای کلیه زمینه های علمی، پژوهشی و فناوری دیپلماسی علمی به حساب آید. ایران قصد دارد پروژه های بزرگی را نظیر رصد خانه ملی ایران به مرحله اجرا درآورد که دانشمندان ایرانی را به جامعه علمی بین المللی پیوند خواهد زد.


ایران علاوه بر دارا بودن تعداد رو به افزایش کارکنان علمی، محیط بی نظیری را برای زمینه های بخصوص پژوهشی نظیر باستان شناسی، مطالعات کویر، مطالعات اقلیمی و مطالعه حیوانات و گیاهان ناحیه ایران و آسیای مرکزی عرضه می نماید. بدین ترتیب چشم انداز همکاری در رشته های علوم طبیعی، علوم انسانی، مهندسی، پزشکی و علوم زیستی همگی در افق چشم انداز قابل رؤیت است. ما از دانشمندان سراسر جهان دعوت می کنیم که یک برنامه همکاری با دانشمندان ما را آغاز نمایند. ایران آماده است.


انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب