دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
16 شهريور 1394 - 08:40

پدیده‌ای به نام «بازیکنان اسپانسری»؛ فوتبالیست شدن به زور پول

به تازگی پدیده جدیدی با عنوان «بازیکنان اسپانسری» به جمع معضلات فوتبال ایران اضافه شده است، پدیده ای که در این یکی دو سال اخیر نمود بیشتری پیدا کرده است.
کد خبر : 37232

آرش عبدی،گروه ورزشی- از زمانی که فوتبال ایران عنوان «حرفه ای» را یدک کشید بسیاری از معضلاتی که تا پیش از آن کم رنگ به نظر می رسید نمایان‌تر شد. دلالی، رشوه، تبانی و.. جزو همین معضلات فوتبال ایران است. به تازگی پدیده جدیدی با عنوان «بازیکنان اسپانسری» به جمع معضلات فوتبال ایران اضافه شده است. پدیده‌ای که در این یکی دو سال اخیر نمود بیشتری پیدا کرده است. معضل بازیکنان «اسپانسری» از زمانی در فوتبال ایران شیوع بیشتری پیدا کرد که فوتبال ایران دچار رکود مالی شد و برخی اسپانسرها با سوء استفاده از این مسئله به دنبال تحمیل بازیکنان مورد نظر خود به تیم‌های لیگ برتری شدند. در این پدیده نوظهور یک شخص حقیقی یا حقوقی مبلغ یا خدمتی را به باشگاه ارائه می‌دهد و در قبال آن بازیکن یا بازیکنانی را به باشگاه معرفی می‌کند و باشگاه نیز مجبور خواهد بود بدون هیچ بررسی فنی با بازیکنان مورد نظر اسپانسر قرارداد امضا کند.


در برنامه نود که هفته گذشته پخش شد صحبت‌های عضو هیات مدیره باشگاه سایپا باعث تعجب و البته تاسف اهالی فوتبال شد. «ولی رعیت» درباره حضور بازیکنی به نام «سروش فیروزی» در فهرست بازیکنان سایپا بدون اطلاع مجید جلالی اظهار کرد:«این طور که آقای رضایی مدیرعامل باشگاه گفتند، این بازیکن را یکی از اسپانسرهای مالی معرفی کرده بود تا جلالی از او تست بگیرد. جلالی هم از این بازیکن تست گرفت و اعلام کرد از لحاظ فنی به درد سایپا نمی خورد. جلالی در این باره با من صحبت کرد. من هم در هیات مدیره آن را مطرح کردم. رضایی گفت این بازیکن را یکی از اسپانسرها معرفی کرده است ولی با وجود پاسخ منفی سرمربی، نامش در سازمان لیگ ثبت شد!»


اینکه یک بازیکن با وجود رد شدن در تست فنی، نامش به فهرست بازیکنان اضافه می شود باعث ایجاد ابهامات فراوانی می شود. آن هم در حالی که طبق صحبت‌های عضو هیات مدیره باشگاه سایپا، مدیرعامل این باشگاه بر خلاف نظر هیات مدیره با سروش سعید قرارداد امضاء کرده بود.


رضایی در مصاحبه‌ای که با خبرنگار آنا داشت درباره قرارداد سروش فیروزی یک نکته بیسار مهم بیان کرد . وی گفت:« مبین میردورقی قبل از حضور در پرسپولیس در سایپا بود. کمتر کسی است که خبر داشته باشد وی با نظر شرکت بیمه توسعه به عضویت سایپا درآمد. مجید جلالی که به دنبال روشنگری است چرا در آن موقع اعتراضی به این مسئله نکرد؟»


میردورقی همان بازیکنی است که در اواسط فصل گذشته با نظر حمید درخشان به ترکیب پرسپولیس اضافه شد. همان زمان هم صحبت‌ها زیادی درباره نحوه حضور او در جمع قرمزپوشان پایتخت مطرح شد. در فصل جدید نیز وی و برادرش به تیم استقلال اهواز پیوستند. درباره حضور میردورقی در استقلال اهواز شایعات فراوانی مبنی بر اینکه پدر او به باشگاه کمک مالی کرده است شنیده شد. هرچند طرفین این موضوع را تکذیب کردند.


در سال‌های گذشته نیز بازیکنان دیگری بودند که گفته می‌شود به دلایلی غیرفنی به تیم‌های سطح اول فوتبال ایران پیوستند. نمونه بارز آن بازیکنی به نام «م ب» بود که نحوه حضورش در تیم استقلال با شایعات زیادی همراه بود. هر چند هیچ گاه این شایعات به اثبات نرسید.


به دنبال بازیکنان اسپانسری


مسعود رضاییان که سال گذشته مدیریت باشگاه نفت مسجد سلیمان را بر عهده داشت اعتقاد دارد که تعداد بازیکنان اسپانسری در لیگ برتر به تعداد انگشتان یک دست هم نمی‌رسد.


وی در این باره تصریح کرد: «در سال گذشته ما به دنبال جذب چنین بازیکنانی بودیم تا بتوانیم بخشی از مشکلات مالی تیم را رفع کنیم. حتی تضمین می‌دادیم که «بازیکنان اسپانسری» جزو نفرات اصلی تیم باشند اما چنین بازیکنانی را نتوانستیم پیدا کنیم.»


مدیرعامل سابق فولاد خوزستان در ادامه اظهار داشت:«نمی‌توان این رویه را فساد دانست هر چند خودم با آن مخالف هستم. زمانی که وضع مالی تیمها طبیعی نیست وقوع چنین اتفاقاتی عادی است. »


بازیکنان اسپانسری، از تخلف یا فساد


حجت‌الاسلام علیرضا علیپور، رئیس کمیته صیانت از لیگ، بر این باور است که بازیکنان باکیفیت احتیاجی به حمایت اسپانسرها ندارد. وی با اشاره به اینکه جوانان زیادی به بازی در تیم‌های فوتبال علاقه‌مند هستند، تصریح کرد:«اگر تمام تیم‌های لیگ برتری، دسته اول، دسته دوم و دسته سوم را روی هم بگذاریم نمی تواند جوابگوی حضور خیل میلیونی جوانان علاقه‌مند به فوتبال باشد. این محدودیت اعث می‌شود برخی از آنها به دنبال روش‌های غیرمعمول و غیراخلاقی باشند.»


وی در ادامه افزود:«اینکه اسپانسرها بازیکنانی را به تیم‌ها تحمیل می‌کنند خلاف رفتار حرفه‌ای است چرا که باعث ضایع شدن حقوق دیگر بازیکنان می‌شود. اگر اسپانسرها بازیکنی را به یک تیم معرفی کنند تخلف صورت گرفته است اما اگر برای حضور بازیکن مذبور در ترکیب اصلی اصرار شود این کار آنها فساد است.»


رئیس کمیته صیانت از لیگ در پایان صحبت هایش درباره حضور یک بازیکن در سایپا با نظر اسپانسر گفت:« این موضوع را بررسی می‌کنیم و نتایج آن را به مراجع بالاتر سایپا گزارش خواهیم کرد.»


همه «بازیکنان اسپانسری» بد نیستند


سرمربی تیم فوتبال نیروی زمینی تهران درباره پیامد حضور بازیکنان اسپانسری می گوید:«این روند باعث شده است بازیکنانی که کیفیت فنی خوبی هم دارند به دنبال اسپانسری باشند که از طریق آن بتوانند به یک تیم فوتبال یپیوندند.»


فرشاد فلاحت‌زاده افزود:«فضا به گونه‌ای است که بازیکنان خوب همیشه باید پشت خط بمانند و کسی به آنها توجهی نمی کند. بنابراین اینکه بگوییم تمام «بازیکنان اسپانسری» کیفیت فنی خوبی ندارند را قبول ندارم.»


او با بیان اینکه اطلاعی از تعداد «بازیکنان اسپانسری» در فوتبال ایران ندارد،یادآور شد:« با توجه به اینکه تیم نیروی زمینی یک تیم نظامی است خبری از این گونه بازیکنان در این تیم نیست.»


بازیکن یک میلیون تومانی در تیم بزرگ پایتخت!


بازیکنانی که در تیم‌های لیگ برتری بازی می‌کنند هر قدر هم که ضعیف باشند ارزش آنها نباید کمتر از 500 میلیون ریال باشد. اما در فهرست قرارداهای بازیکنان لیگ برتری که سازمان لیگ اعلام کرده است، نام بازیکنانی به چشم می خورد که مبلغ قرارداد آنها بسیار ناچیز است. در فهرست بازیکنان استقلال بازیکنی حضور دارد که مبلغ قراردادش تنها یک میلیون تومان درج شده است. در اینکه بازیکنی که در باشگاه بزرگی همچون استقلال بازی می‌کند باید سطح فنی بالایی داشته باشد، شکی نیست اما آیا یک بازیکن با سطح فنی بالا حاضر می شود با دستمزد یک میلیون تومان برای یک فصل بازی کند؟ اینکه چرا این بازیکن به این مبلغ راضی شده است را باید از خودش پرسید اما می توان با یک حساب سرانگشتی متوجه بسیاری از واقعیات شد.








انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب