دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
30 بهمن 1397 - 06:16
توسط محققان ایرانی صورت گرفت؛

ساخت اولین دستگاه ترمیم پوست رادیو فرکانسی

محققان دانشگاه تهران موفق به ساخت و آزمایش اولین دستگاه ترمیم پوست رادیو فرکانسی شدند.
کد خبر : 361853
dc31036d283cfb23f1084d5d7720f239.jpeg

به گزارش خبرنگار گروه دانشگاه خبرگزاری آنا، چندی پیش خبر موفقیت مقاله‌ پزشکی با ‌عنوان «آزمایش ایمنی و اثربخشی ترکیب سیستم‌های رادیو فرکانسی فرکشنال و سیستم انقباض حرارتی فرکشنال برای جوان‌سازی پوست صورت» در کنگره پوست اروپا مطرح شد. این مقاله توسط مرکز تحقیقات بیماری‌های پوست و جذام وابسته به دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهیه‌ شده بود.


نتایج این مقاله علمی به‌قدری قوی بود که پس از گذشت دو سال از ارسال مقاله از سوی کنگره EADB (کنگره پوستی اروپا) مورد توجه و پذیرش قرار گرفته بود؛ و مقاله‌ای هم به‌تازگی در یک مجله بین‌المللی در آمریکا در خصوص این دستگاه چاپ‌ شده است. گفتگویی با تهیه‌کنندگان این مقاله ترتیب داده شده که در ادامه می‌خوانید نتیجه این گفت‌وگو است.


در ابتدا گفتگویی کوتاه با علیرضا فیروز، رئیس مرکز آموزش و پژوهش بیماری‌های پوست و جذام انجام شده است. فیروز متخصص پوست، فلوشیپ ایمنی و درماتولوژی، دانشگاه هاروارد آمریکا است.



 

درباره تکنولوژی رادیوفرکانسی و مقاله‌ای که در این مرکز تهیه و مورد استقبال قرار گرفت، توضیح می‌دهید؟

این یک تکنولوژی جدید است و ما توانستیم با دقیق‌ترین و علمی‌ترین روش‌های موجود میزان کارایی این تکنیک را نشان بدهیم؛ هم با اندازه‌گیری متغیرهای پوست، هم با نمونه‌گیری از پوست و هم با ارزیابی رشته‌هایی که در زیرپوست ساخته می‌شوند، توانستیم نشان دهیم این تکنیک باعث تحریک کلاژن سازی و بهبودی رشته‌های الاستیک پوست می‌شود و به دنبال این تغییرات شاهد بهتر شدن وضعیت پوست بودیم؛ چروک‌ها و افتادگی پوست کمتر می‌شود.


از ویژگی‌های اصلی این مطالعه این بود که همه این‌ها را نه با ادعا بلکه با تکنیک‌های استاندارد روز دنیا و در عمل نشان دادیم. مقاله ای در همین خصوص با عنوان «ترکیب رادیوفرکانس و سیستم ترموکانترکشن برای جوانسازی پوست صورت: مطالعه کلینیکی و بافت شناسی» در سال 2018 به چاپ رسید که نشان از کار علمی و فنی انجام شده در این مرکز و عملکرد مناسب دستگاه مورد استفاده داشت.


انسیه صمدی، پزشک و دانشجوی دکتری بیومترولوژی پوست در مرکز پوست و جذام دانشگاه علوم پزشکی تهران در رابطه با  مطالعات انجام شده در این حوزه و تحقیقات مشترک در دانشگاه تهران با خبرنگار آنا به گفتگو پرداخت.




به نظر شما دلایل استقبال از این مقاله در مجامع علمی خارج از کشور، چه بود؟


کنگره‌ای به نام EADB (کنگره پوستی اروپا) وجود دارد که بعد از کنگره پوستی آمریکا معتبرترین کنگره پوستی دنیا است. سال گذشته، خلاصه مقالۀ پژوهش ما به‌صورت یک سخنرانی در کنگره پوستی اروپا پذیرفته شد، این در حالی است که در دو سال اخیر هر سال حداقل دو الی سه مقاله ارسال می‌کردیم اما مؤفق به ارائه نمی‌شدیم.


استقبال بسیار خوبی از آخرین برون‌داد علمی این تیم به‌عمل آمد. اساساً استقبال از دستگاه‌هایی با چندکاربرد بیشتر شده است، چون معتقد هستند برای جوان‌سازی به چند روش مختلف نیاز است و هر دستگاهی که بتواند روش‌های مختلفی را باهم ارائه کند، برای پزشکان استفاده بیشتری دارد.


از سوی دیگر نتایج آماری این مقاله مورد توجه قرار گرفت و با وجود اینکه مقدار نمونه کمی در اختیار بود، تمام فاکتورهایی که تأثیرگذار بود، ازجمله کشش پوست مورد آزمایش قرار گرفت. در سونوگرافی مشاهده شد که پروتئین‌های پوستی افزایش پیدا کرده است. از پنج نفر نمونه‌برداری به‌عمل آمد که در پاتولوژی به‌صورت واضح افزایش کلاژن مشاهده شد. در عکس‌برداری‌های تخصصی که چین‌های صورت در آن آنالیز می‌شود، عمق چین‌ها به‌صورت واضح کاهش پیدا کرد و همه این‌ها از نظر آماری معنادار بود. وقتی حجم نمونه کم باشد، سخت می‌شود قدرت مطالعه را بالا برد که نتیجه‌ها معنی‌دار شود.


درباره سیستم‌های رادیو فرکانسی فرکشنال و انقباض حرارتی فرکشنال به زبان ساده بگویید، نحوۀ کاربرد آن‌ها در زیبایی و جوان‌سازی پوست چگونه است؟


به‌طورکلی تمام پروسه‌های جوان‌سازی پوست، آسیب کنترل‌شده‌ای را به پوست وارد می‌کند و در حقیقت از مکانیسم ترمیمی خود پوست استفاده می‌کند. در سیستم‌های رادیو فرکانسی به‌خصوص فرکشنال‌ها ما این آسیب را از طریق حرارت ایجاد می‌کنیم. در حقیقت یک حرارت کنترل‌شده به پوست وارد می‌شود و یک التهاب در پوست به وجود می‌آید که در اثر این التهاب پوست به ترمیم می‌پردازد و تعدادی از پروتئین‌هایی که در حقیقت اجزای اصلی حفظ کشیدگی و سفتی پوست هستند، تولید می‌کنند که این‌ها همان کلاژن‌ها و الاستین‌ها هستند. تولید این کلاژن و الاستین‌ها ازیک‌طرف و تغییر آرایش این الاستین‌ها و کلاژن‌ها از طرف دیگر، باعث می‌شود پوست حالت قوام، سفتی و کشش طبیعی را پیدا کند.


در دستگاه رادیو فرکانسی‌ شرکت مداریا دو روش داریم؛ «فرکشنال» و «کانتراکتیو» که تکنولوژی رادیو فرکانس کانتراکتیو تکنولوژی جدیدی است، از این‌رو هر دو روش مدنظر قرار گرفت. در روش فرکشنال‌ به 4 تا ۶ جلسه نیاز هست و فاصله این جلسات دو هفته یک‌بار است که اجازه می‌دهیم پوست خودش را درمان کند و سپس در جلسه بعد به درمان مجدد می‌پردازیم. در روش کانتراکتیو با عضلات پوستی سروکار داریم؛ مانند ورزش که عضلات بدن را تقویت می‌کند، این روش باعث می‌شود عضلات یا به قدرت قبلی خود برسند یا قوی‌تر شوند.


در روش کانتراکتیو فاصله درمانی کمتر است و هفته‌ای دو بار می‌توان از آن استفاده کرد که مسلماً تعداد جلسات استفاده از آن نسبت به روش فرکشنال دو برابر خواهد شد؛ یعنی اگر در روش فرکشنال به 4 تا ۶ جلسه نیاز باشد، در روش کانتراکتیو به 8 تا ۱۲ جلسه نیاز است؛ البته این به میزان افتادگی‌ها و چین‌ و چروک‌های پوست بستگی دارد.


بهترین جواب دهی برای یک بیمار که مشکل آکنه اسکار یا شلی پوست صورت دارد، تقریباً چند جلسه و با چه فاصله درمانی است؟


در این تحقیق ما از این دستگاه برای جوان‌سازی پوست استفاده کرده‌ایم و در زمینه آکنه اسکارها تجربه‌ای اندوخته نشده است، اما به‌طور کلی رادیو فرکانسی برای بهبود لایه‌های سطحی پوست یعنی چروک‌های سطحی و چین‌های غیر عمقی خیلی مؤثر است. در حقیقت افتادگی‌هایی که خیلی عمیق نباشد یا لیفتینگ‌ نواحی نیمه پایینی صورت که خیلی شدید نباشد با رادیو فرکانسی خیلی خوب ترمیم می‌شوند.


اگر این افتادگی‌ها بیشتر باشد، یعنی عضلات درگیر آن ضعیف هستند؛ وقتی عضلات درگیر باشند علاوه بر روش فرکشنال باید از روش‌های دیگر جوان‌سازی مانند رادیوفرکانس یا کانتراکتیو استفاده کنیم. البته نباید از ذکر این نکته مهم غافل شویم که دستگاهی که در این تحقیق از آن استفاده شد، هر دو روش فرکشنال و کانتراستیو را باهم دارند.


درمان با هر یک از این دستگاه‌ها چه عوارضی دارد؟


در مورد عوارض باید اذعان کرد که معمولاً واکنش طبیعی پوست را شاهد بودیم و التهاب عادی، قرمزی، سوزش و بعضی مواقع به‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌ندرت دردی که در هنگام حرارت احساس می‌شود ایجاد می‌‌‌‌‌‌‌‌شد، اما این عوارض خیلی کوتاه‌مدت هستند و تا ۷۲ ساعت معمولاً برطرف می‌شود.


اپراتور دستگاه باید مهارت کافی را داشته باشد؟ این مهارت چگونه حاصل می‌شود؟


اپراتور دستگاه از طریق دوره‌های آموزشی می‌تواند در تنظیم قدرت دستگاه آموزش ببیند و با توجه به نوع پوست و همچنین میزان افتادگی‌ها، قدرت دستگاه را تعیین و تنظیم کند. این‌گونه نیست که برای تمامی افراد از یک بازه قدرت استفاده کنیم. قدرت دستگاه باید جلسه به جلسه افزایش پیدا کند. در جلسۀ اول از کمترین قدرت استفاده می‌کنیم تا پوست فرد عادت کند  و بعد در جلسه‌های بعدی این قدرت با شیب ملایم افزایش پیدا می‌کند. این قسمت آموزشی است و فرد می‌تواند با آموزش و کمی هم تجربه آن را به دست آورد، اما قسمت اصلی کار در میزان عمقی است که با هندپیس باید به پوست وارد شود و این موضوع کاملاً تجربی است.


کدام‌یک از داوطلبان که در این آزمایش تحت درمان قرار گرفتند، بالاترین رضایت و کدام‌یک پایین‌ترین رضایت را از درمان با این دستگاه‌ها داشتند، مشکل هرکدام از آن‌ها چه بود؟


افرادی که برای تهیه این مقاله تحت درمان قرار گرفتند طیف سنی مختلفی داشتند و از آنجا که کار جنبه تحقیقاتی داشت،  تعداد جلسات به‌صورت ثابت در نظر گرفته شد، به همین خاطر در کسانی که سن بالاتری داشتند و از افتادگی شدیدتری نسبت به دیگر بیماران برخوردار بودند، به بیش از چهار جلسه برای جوان‌سازی نیاز بود. پس همان‌طور که اشاره شد تعداد جلسات به سن افراد و میزان افتادگی پوست بستگی دارد.


نظر خود شما درباره این دستگاه چیست؟


این دستگاه به‌خاطر کارایی دومنظوره، بسیاری کاربردی بوده و از آنجا که برای پوست‌های دارای افتادگی زیاد، از روش‌های ترکیبی استفاده می‌شود، استفاده از دستگاهی دیگر لازم نبوده و همین مسئله هزینه‌هایی که بیمار متحمل خواهد شد را پایین‌تر می‌آورد. مسئله مهم دیگر ایمنی دستگاه است. عوارض جانبی این دستگاه به نسبت عوارض جانبی که در رادیوفرکانسی فرکشنال دیگر داشتیم، خیلی کمتر بود و بیمار حتی بلافاصله بعد از درمان رضایت بیشتری نسبت به بیمار تحت درمان دیگر رادیو فرکانسی‌ها دارد.


با توجه به مطالعات متعددی که داشتید، نتایج درمانی کدام دستگاه شما را سر ذوق آورد؟


با وجود آشنایی با دستگاه‌‌‌‌‌‌‌‌‌های مختلف، روی همه آنها مطالعه نداشته‌‌‌‌ام. نتایج این دستگاه رادیو فرکانسی نسبت به دستگاه هایفو که با انرژی صوت کار می‌‌کند و تکنولوژی بالاتری دارد، بهتر بود.


مطالعه در خصوص این دستگاه نشان داد که برخلاف هایفو، همه کسانی که با دستگاه رادیو فرکانسی کار کردند، بهبود داشتند؛ از آنجا که در حال حاضر هایفو خیلی طرفدار دارد، در آینده‌ای نزدیک مقایسه این دو دستگاه را به‌صورت یک مطالعه پژوهشی منتشر می‌شود.


 خبرنگار آنا در گفتگو با منصور نصیری‌کاشانی یکی از اعضای گروه تحقیقات و معاون مرکز تحقیقات بیماری‌های پوست و جذام که مقاله را در کنگره پوستی اروپا ارائه کرده بود، نظر مهمی ارائه کرد.



 نظر شما درخصوص  کارآیی دستگاه تولید شده چیست؟


این تجربه‌ای است که عملاً ما آن را مشاهده کردیم، اما مستند بودنش منوط بر آن است که مثلاً یک گروه بیمار نصف صورتشان با هایفو کار شود و نصف صورتشان با این دستگاه و بعد هر دو طرف را باهم مقایسه کنیم. این کار صورت نگرفته است، اما در عمل میزان رضایتمندی بیماران از این روش بیشتر بود و تغییراتی هم که  در اندازه‌گیری‌هایمان به دست آوردیم بیشتر از هایفو بود.


نظر شما درباره ساخت چنین تجهیزات پزشکی در داخل و رقابت با شرکت‌های خارجی چیست، به این فرایند امیدوار هستید؟


خیلی امیدوار هستم و پیشرفت‌های سال‌های اخیر بسیار قابل‌قبول بوده است، اما این کار یک عزم ملی می‌طلبد. هم باید تولیدکنندگان همت کنند و سرمایه‌گذاری بکنند و هم مصرف‌کنندگان که شامل پزشکان و بیماران هستند، اعتماد کنند و از تولیدات داخلی استفاده نمایند تا بتوانیم وضع اقتصاد کشور را بهتر کنیم.


لطفاً درباره خود EADB (کنگره پوستی اروپا) بفرمایید که فرایندش چگونه است؟


EADB کنگره‌های سالانه اصلی دارد و یک سری کنگره‌های کوچک‌تری که اسپرینگ آن است. در کنگره‌های اسپرینگ جمعیت کمتری شرکت می‌کنند و جمع و جورتر است اما از همه کشورهای اروپایی در آن حضور پیدا می‌کنند. کنگره‌ای که من شرکت کرده بودم کنگره اسپرینگ بلژیک بود. در آن هم پزشکان خوبی شرکت کرده بود و همۀ حیطه‌های درماتولوژی را در برمی‌گرفت.


راجع به مقاله‌ای که در آنجا ارائه کردید، لطفاً توضیح دهید؟


در این کنگره روش جدیدی از ارائه پوستر بود و برای اولین بار اورال پوستر پرزنتیشن داشتیم. در کنگره‌هایی که به‌صورت ارائه پوستری است، پوسترها به دیوار زده می‌شود و فردی که ارائه‌کننده پوستر بود کنار آن قرار می‌گرفت و کارش را از روی پوستر توضیح می‌داد. اکنون که کارها به کامپیوترها منتقل شده است، افراد مقابل کامپیوترها قرار می‌گیرند و پوسترها را فقط می‌خوانند.


نوعاً هم مخاطبان آن‌کسانی هستند که به دنبال جذب ایده‌هایی از مطالب پوسترها هستند؛ اما این بار اتاقی را برای این کار در نظر گرفته بودند و زمان خاصی هم برای ارائه پوستر مقرر کرده بودند. در آن زمان خاص همه‌کسانی که ارائه پوستری داشتند و همین‌طور شرکت‌کنندگان در اتاق حاضر شدند. به هر کس 10 دقیقه وقت داده شد تا کارش را ارائه دهد. در اینجا به‌ جای پوستر یک صفحه پاورپوینت به‌صورت اورال ارائه می‌شد.


انتهای پیام/4116/ 4122/



انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب