دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
25 دی 1397 - 01:12
سعید سبحانی*

چالش جدید نظرسنجی‌های انتخاباتی در آمریکا

نظرسنجی‌ها در حالی افت محبوبیت رئیس جمهور آمریکا را نشان می‌دهند که نتایج همین مؤسسه‌ها بارها با واقعیت متفاوت بوده است.
کد خبر : 352263
Main.jpg

گروه بین‌الملل خبرگزاری آنا، طی روزهای اخیر و در حالی که دولت فدرال آمریکا در تعطیلی به سر می‌برد، شاهد انتشار نتایج نظرسنجی‌های مختلفی در خصوص محبوبیت یا عدم محبوبیت دونالد ترامپ در آمریکا هستیم. اکثر این نظرسنجی‌ها نشان می‌دهند که اقبال عمومی نسبت به ترامپ کاهش پیدا کرده و درنتیجه، رقبای وی در انتخابات ریاست جمهوری 2020 انگیزه بیشتری برای شکست رئیس جمهور فعلی آمریکا پیدا کرده‌اند.


با این حال برخی نظرسنجی‌های دیگر نشان می‌دهد که ترامپ کماکان قدرت دارد تا بر رقیب دموکرات خود در انتخابات آتی پیروز شود و برای بار دوم به کاخ سفید راه پیدا کند.


به‌عنوان مثال، بر اساس نظرسنجی مشترک «Harvard CAPS/Harris Poll» محبوبیت ترامپ در آمریکا به حدود 44 درصد رسیده است. این میزان در ماه گذشته 46 درصد بوده است؛ اما در نظرسنجی دیگری که توسط همین دو موسسه صورت گرفته است، تنها 33 درصد از شهروندان آمریکایی اعلام کرده‌اند که در انتخابات ریاست جمهوری 2020 آمریکا به ترامپ رأی خواهند داد. این در حالی است که 44 درصد گفته‌اند به نامزد رقیب ترامپ از حزب دموکرات رأی می‌دهند.


نکته جالب توجه اینکه اکثر رأی‌دهندگان دموکرات و جمهوری‌خواه نتایج نظرسنجی‌هایی که به ضرر آنها باشد را قبول نداشته و آن را نوعی نظر سازی از سوی رسانه‌های خاص می‌دانند.


نتایج انتخابات ریاست جمهوری 2016 در شکل‌گیری این فضا مؤثر بوده است. در آن زمان بسیاری از نظرسنجی‌ها، پیروزی هیلاری کلینتون بر ترامپ را پیش‌بینی کردند اما درنهایت چنین اتفاقی رخ نداد. البته کلینتون در سطح آرای عمومی، توانست حدود 3 میلیون رأی بیشتر از ترامپ کسب کند اما با توجه به حاکمیت ساختار کالج الکترال در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا، ترامپ توانست بر رقیب دموکرات خود غلبه کند.


یکی از ایراداتی که به نظرسنجی‌های موجود در خصوص انتخابات ریاست جمهوری آمریکا وارد می‌شود، دقیقاً همین مسئله است. چنین نظرسنجی‌هایی بیشتر در سطح عمومی و بدون در نظر گرفتن امتیاز و میزان رأی الکترال ایالات صورت می‌گیرد. همین مسئله سبب می‌شود تا بسیاری از نظرسنجی‌های صورت گرفته در آمریکا از اعتبار و دقت لازم برخوردار نباشد.


همان‌گونه که اشاره شد، بسیاری از شهروندان آمریکایی نیز نسبت به نظرسنجی‌های صورت گرفته در این کشور بی‌اعتماد هستند. تارنمای هیل در این خصوص می‌نویسد: رأی‌دهندگان جمهوری‌خواه برخلاف بسیاری از سران این حزب، نظرسنجی‌های صورت گرفته در آمریکا را قبول ندارند. تنها 36 درصد از رأی‌دهندگان جمهوری‌خواه دقت این نظرسنجی‌ها را مورد تأیید قرار می‌دهند. این موضوع در بین رأی‌دهندگان جمهوری‌خواه سابقه‌ای طولانی دارد. ریچارد نیکسون رئیس جمهور اسبق آمریکا نیز چنین نظرسنجی‌هایی را قبول نداشت و معتقد بود که در این معادله، اکثریت خاموشی که تعیین‌کنندگان اصلی نتایج انتخابات هستند در نظر گرفته نمی‌شوند.


دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا نیز بارها نظرسنجی‌های صورت گرفته در آمریکا را به چالش کشیده است. او در آستانه رقابت‌های انتخابات میان‌دوره‌ای کنگره، پیش‌بینی اکثر مؤسسات نظرسنجی مبنی بر پیروزی دموکرات‌ها در انتخابات مجلس نمایندگان را اشتباه خواند. وی در این خصوص اظهار کرده بود:


 من هیچ‌کدام از نظرسنجی‌هایی که از پیشتازی حزب دموکرات (در انتخابات میان‌دوره‌ای کنگره) سخن می‌گویند را باور نمی‌کنم. من فقط نظرسنجی‌هایی را قبول دارم که پیروزی ما در انتخابات را پیش‌بینی کرده است. در غیر این صورت، این‌ها نظرسنجی‌هایی رسانه‌ای و مبتنی بر اخبار جعلی هستند.


در هر حال چالش نظرسنجی‌ها در آمریکا در 2019 و 2020 و با نزدیک‌تر شدن به رقابت‌های انتخابات ریاست جمهوری آمریکا جدی‌تر خواهد شد. این موضوع ممکن است به رقابت‌های درون‌حزبی دموکرات‌ها نیز کشیده شود، جایی که قرار است نامزدهایی مانند جو بایدن معاون رئیس جمهور آمریکا، برنی سندرز سنتور ایالت ورمونت، الیزابت وارن سناتور مطرح دموکرات با یکدیگر به رقابت بپردازند.


در جریان رقابت‌های درون‌حزبی دموکرات‌ها در دوره گذشته (سال 2016)، بسیاری از نظرسنجی‌ها حکایت از پیروزی آسان کلینتون بر سندرز داشت اما درنهایت، وزیر امور خارجه اسبق آمریکا برای غلبه بر رقیب خود ناچار شد به لابی‌های پشت پرده با سران حزب دموکرات روی بیاورد.


* تحلیلگر مسائل بین‌الملل


انتهای پیام/4106/4093/


انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب