زحل، چراغ ماه یخزده خود است
به گزارش گروه علم و فناوری آنا به نقل از وبسایت ناسا، مسئله نور و زاویه تابش نور یکی از مسائل نخستین در عکاسی و به خصوص عکسبرداری از صورتهای فلکی است که ناسا با استفاده از فضاپیمای «کاسینی» تلاش میکند این مسئله را برای عکسبرداری از سوژههای یخزده حل کند.
از آنجایی که بسیاری از صورتهای فلکی اطراف زمین و سیارات به دلیل دوری از منبع انرژی، گرمای کافی دریافت نمیکنند، در نتیجه مواد روی سطح و زیر سطح آنها یخ زده است. این یخزدگی تا جایی پیش میرود که برخی سیارههای منظومه شمسی دارای رودها و دریاهایی از نئون مایع یا دیگر مواد مانند نیتروژن حتی بهصورت یخزده هستند.
اکنون با استفاده از کاسینی، ناسا موفق به عکسبرداری از شب در قمر «انسلادئوس» شده است که نتایج اعجابانگیزی داشت. این عکس نشان میدهد سطح این قمر آنقدر یخزده است که در شب نیز با نور منعکس شده از یکی از حلقههای غبارآلود زحل (سیاره مادر) میدرخشد.
در تصویر بخشی که در سمت راست روشن شده، حاصل بازتاب نور اندکی است که از سطح زحل بازتابیده و هیچ نوری از خورشید به این قمر نمیرسد. اگر در قسمت قطب جنوب (پایین عکس) قمر دقت کنید، یک مثلث روشن میبینید که یخهایی را که از سطح این سیاره جدا شده و به فضا اسپری میشود را نشان میدهد. این غبار یخی هم وقتی در نور بازتابیده قرار میگیرد، یک هاله روشن ایجاد میکند که مانند شکست نور دیده میشود.
بنابر اطلاعاتی که ناسا منتشر کرده، کاسینی این عکس را از فاصله 364 هزار کیلومتری قمر زحل و در زاویه 152 درجه گرفته است.
پروژه کاسینی با همکاری ناسا، سازمان فضایی اروپا، سازمان فضایی ایتالیا، آزمایشگاه پیشرانه جت و چند مرکز علمی دیگر راهاندازی شده است و مرکز کنترل آن در واشنگتن قرار دارد.
این فضاپیما در مدارهای مشخصی به دور سوژه خود میچرخد و با استفاده از دو دوربین خاصی که روی آن نصب شده، عکسهای مورد نظر دانشمندان را گرفته و به زمین ارسال میکند.
مترجم: محمدرضا احمدینیا
انتهای پیام/