دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
06 دی 1397 - 15:40
همراه با نمایشگاه پژوهش/31

ساخت پودر جادویی از ضایعات میگو در دانشگاه آزاد اسلامی استانبوشهر

پژوهشگران دانشگاه آزاد اسلامی استان بوشهر موفق به ساخت محصولی از ضایعات میگو شده‌اند که خاصیت انعقاد خون دارد و در صنایع مختلف مانند نساجی نیز قابل استفاده است.
کد خبر : 347267

به گزارش خبرنگار علم، فناوری و دانش‌بنیان گروه دانشگاه خبرگزاری آنا، یکی از دستاوردهای مهم دانشگاه آزاد اسلامی استان بوشهر در نوزدهمین نمایشگاه پژوهش، فناوری و فن‌بازار تولید ماده‌ انعقاد خون از پوست میگو است. حامد قائدی مدیر این طرح و سرپرست دانشگاه آزاد اسلامی واحد خارک درباره مسائل فنی و پروسه‌ای آن توضیحاتی را به خبرنگار آنا ارائه داده است.


وی درباره این طرح گفت: حدود یک‌ سال و نیم پیش طبق طرحی که فناورش بودم و به همراه تیمی از بچه‌های آزمایشگاه دانشگاه آزاد اسلامی بوشهر تولید دو ماده شیمیایی به‌نام کیپون و کیپوسان را شروع کردیم که دو پلیمر زیست‌پایه و زیست‌تخریب‌پذیر هستند و کاربرد زیادی در دنیای امروزی دارند. این دو ماده با استفاده از ضایعات میگو تولید می‌شود. مراحل مطالعاتی و آزمایشگاهی‌ این محصول را انجام دادیم و به چند روش تست کردیم. برای تولید این ماده  سه روش را با هم ادغام کردیم و بهبود دادیم به‌طوری که استفاده از ماده شیمیایی حدود 25 درصد کاهش یافت.


کاهش مدت زمان تولید محصول به یک‌سوم


وی افزود: مدت زمان فرآیند تولید را به یک‌سوم کاهش دادیم که در تجاری‌سازی و قیمت تمام‌شده طرح تأثیر بسزایی دارد. این محصول به‌صورت نیمه‌صنعتی سنتز شده است. هدف‌گذاری ما برای گرید صنعتی 75 درصد بود؛ اما خوشبختانه با آزمایش‌ها و آنالیزهایی که در مرکز پژوهشگاه مرکز پلیمر انجام دادیم درصد خلوص به دست‌آمده بین 96 تا 97.5 درصد بود که در حد گرید دارویی و غذایی است. این آزمایش‌ها در دانشگاه آزاد گچساران و آزمایشگاهی در آلمان نیز مجدداً انجام شد که نتایج مشابهی به دست آمد. 


کاربردهای کیپون و کیپوسان در صنایع مختلف


قائدی ادامه داد: در حال حاضر دو ماده کیپون و کیپوسان حدود 3 هزار کاربرد عملیاتی در دنیا دارند. برای مثال این مواد از زمان جنگ افغانستان به‌عنوان پودر منعقدکننده فوری خون در ارتش آمریکا استفاده می‌شود. مصارف کشاورزی نیز دارد و به‌عنوان پوشش میوه‌ها مورد استفاده قرار می‌گیرد. درحال‌حاضر برای پوشش میوه‌ها از مواد نفت‌پایه استفاده می‌شود که اکثر مواقع باعث می‌شود میوه‌ها و سبزیجات صادراتی ما برگشت بخورند؛ چراکه استفاده از پوشش‌های نفتی در استانداردهای اروپا و کشورهای پیشرفته مورد قبول نیست.


وی اظهار کرد: این ماده به عنوان فیلم پوشش‌دهنده کارایی بسیار بالایی دارد، دارای خاصیت آنتی‌باکتریال نیز هست و عمر مفید میوه‌ها را افزایش می‌دهد. برای مثال بنگلادش که یکی از صادرکنندگان بزرگ موز است، با استفاده از این ماده به‌عنوان پوشش‌دهنده موز توانسته‌اند 75 درصد ضایعات‌شان را تقلیل بدهد. این مواد در اروپا به‌عنوان افزودنی در شیر و گوشت چرخ استفاده می‌شود. این موارد از کاربردهای خوراکی این محصول هستند. در داخل کشور نیز از این ماده استفاده می‌شود، برای مثال شرکت کاله در محصولات خود از این ماده استفاده می‌کند که وارداتی است. این ماده در صنایع نساجی، در تولید کاغذ، در ساخت فیلتر ماسک‌های مخصوص نیز کارایی زیادی دارد.


امکان استفاده از ماده تولیدی به عنوان ژل سوختگی


سرپرست دانشگاه آزاد اسلامی خارک گفت: می‌توانیم از این محصول به‌عنوان ژل سوختگی هم استفاده کنیم، این ژل هم خاصیت آنتی‌باکتریال دارد و هم سرعت فرایند ترمیم را افزایش می‌دهد. آزمایشی برای تست منعقدکنندگی‌ این محصول انجام دادیم و متوجه شدیم که سرعت بهبود زخم خرگوش بسیار بالا است، درواقع در کمتر از دو روز جای زخم به‌طور کامل بهبود یافت.


عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد ادامه داد: این محصول در بانداژهای آنتی‌باکتریال نیز قابل استفاده است و اگر به صورت کرم دربیاید می‌تواند جای زخم و اسکار را هم از بین ببرد. در محصولات آرایشی بهداشتی مثل خمیردندان نیز از این محصول استفاده می‌شود؛ چراکه قدرت جذب بسیار بالایی دارد و میکروب‌ها را به‌خوبی از بین می‌برد. این محصول همچنین قدرت آب‌رسانی بالایی دارد و در کرم‌های آب‌رسان و محصولات بهداشتی آرایشی استفاده می‌شود.


مصرف کل کشور را از استان بوشهر تأمین می‌کنیم


وی افزود: در صنایع بسته‌بندی هم به دلیل خاصیت آنتی‌باکتریالی که دارد بسیار مفید واقع می‌شود. این محصول خاصیت خوراکی دارد و زیست‌تخریب‌پذیر است، بنابراین اثراتی را که مواد شیمیایی دارند روی مواد خوراکی به‌ جا نمی‌گذارد. موارد گفته‌شده از مهم‌ترین کاربردهای این محصول است که متأسفانه در ایران بکر باقی مانده است. صنایعی هم که از این محصول استفاده می‌کنند، مجبورند با قیمت بسیار بالا از هند و چین وارد کنند. با توجه به بکر بودن بازار، توانایی این را داریم که مصرف کل کشور را از استان بوشهر تأمین کنیم، بوشهر یکی از قطب‌های اصلی پرورش میگو در کشور است و ضایعات میگو ارزش چندانی ندارد.


عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد اسلامی بوشهر درباره تجاری‌سازی این محصول گفت: سال گذشته روند مجوزهای این محصول در شورای دانش‌بنیان استان بوشهر مصوب شد، در سازمان مرکزی هم طی سه مرحله،  مجوز اقتصاد دانش‌بنیان را گرفتیم. یک شرکت هم ثبت شده که از معاونت علمی فناوری ریاست جمهوری گرید دانش‌بنیان کسب کرده است. در حال حاضر در مرحله جذب سرمایه‌گذار هستیم و نگرانی اصلی ما بازار است؛ چراکه بازار تحت اختیار واردکنندگان است.


احتمال تجاری‌سازی محصول در 6 ماه آینده


وی تصریح کرد: درباره پودر منعقدکننده در حال مذاکره با صنایع نظامی هستیم. این محصول در اورژانسی نیز کاربرد دارد؛ چراکه بالای 60 درصد تلفات جاده‌ای‌ در کشور به‌دلیل خون‌ریزی زیاد است. اگر کیت‌های منعقدکننده با قیمت مناسب در اختیار تکنسین‌های اورژانس قرار بدهیم جان خیلی از هموطنان‌ حفظ خواهد شد. امیدواریم که تا 6 ماه آینده این محصول را به بازار ارائه کنیم.


انتهای پیام/4060/4021/پ


انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب