دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
25 آذر 1397 - 11:00
شعبده‌بازی در صندوق رفاه؛

کاهش هزینه‌های صندوق با افزایش میزان وام‌های دانشجویی!

طبق آمار، میزان وام شهریه در مقطع کارشناسی67 درصد افزایش یافته است، درحالی که میزان کلی پرداخت وام این حوزه از 2 هزار میلیارد به حدود 700میلیارد ریال رسیده است.
کد خبر : 344322

گروه دانشگاه خبرگزاری آنا، محدثه حسینی- «با افزایش میزان وام دانشجویی هزینه کلی صندوق رفاه دانشجویان کاهش یافت». این جمله عنوانی است که شاید  ذهن هر فردی را به خود مشغول کند.


«وام دانشجویی» با توجه به شرایط کنونی، مشکلات اقتصادی کشور و کاهش قدرت اقتصادی خانواده‌ها یکی از مطالبات به‌حق دانشجویان و یکی از مواردی است که وزارت علوم، تحقیقات و فناوری و صندوق رفاه دانشجویان از کارهای صورت گرفته در این حوزه گزارش‌های زیادی ارائه می‌دهد تا بتواند تأثیرگذاری خود را بیش از پیش در این مسئله نشان دهد.


افزایش میزان وام‌های دانشجویی مهم‌ترین مؤلفه‌ای است که صندوق رفاه مدعی اقدام آن است اما نکته جالب توجه و سؤال‌برانگیز ماجرا اینجاست که صندوق رفاه در اقدامی خاص با افزایش میزان وام دانشجویی توانسته میزان کلی مبلغ پرداختی وام را در بسیاری از حوزه‌ها کاهش دهد.


در چند سال اخیر به‌ویژه در ماه‌های گذشته خبرهای بسیاری از افزایش نرخ وام‌های دانشجویی منتشرشده است این در حالی است که شنیده‌ها از مسائل ضد و نقیض دیگری حکایت دارد.


کاهش تعداد وام‌گیرنده و افزایش اعتبار وام


بر اساس کارنامه صندوق رفاه دانشجویان در سه سال اخیر مبلغ وام‌های دانشجویی از 25 تا 500 درصد رشد داشته است. به‌طور مثال طبق آمار این صندوق، وام شهریه دانشجویان مقطع کارشناسی 67 درصد افزایش داشته این در حالی است که بر اساس نمودار عملکرد پرداخت‌های وام دانشجویی در سال‌های 94 تا 96 که توسط این سازمان منتشر شده میزان کلی پرداخت وام دانشجویی شهریه در سال 95 نصف سال 94 بوده و در سال 96 به کمتر از نصف پرداختی سال 94 رسیده است. به عبارتی به‌صراحت می‌توان گفت صندوق رفاه طی اقدامی که آن را افزایش میزان وام‌های دانشجویی نامیده، وام اختصاص‌یافته به دانشجویان را افزایش داده ولی در کلیت ماجرا تعداد گیرندگان وام را کاهش داده است.



به این معنا که در سال 94 مبلغ دویست میلیارد تومان، در سال 95 نزدیک به یک میلیارد تومان و در سال 94 حدود هفت‌صد میلیون تومان پرداخت‌شده است. بنابر این گزارش تعداد دانشجویان وام‌گیرنده کاهش داشته و میزان وام هر دانشجو افزایش داشته است.


موضوع مورد توجه دیگری که مطرح این است که بسیاری از دانشجویان در شبکه‌های اجتماعی افزایش وام‌های دانشجویی را رد کرده و در مواردی اعلام می‌کنند که وام‌های دانشجویی حتی کاهش نیز داشته است؛ به‌طور مثال دانشجویان دانشگاه رازی کرمانشاه می‌گویند که وام دانشجویی این دانشگاه افزایش نداشته و حتی نسبت به دو ترم گذشته 30 درصد کاهش داشته است و دانشگاه در پاسخ دانشجویان می‌گویند اعتبارات تأمین نشده است.



یکی از دانشجویان دانشگاه رازی کرمانشاه در پیامی که در فضای مجازی منتشر شده بود، اذعان کرده است: «من دانشجوی مهندسی عمران دانشگاه رازی کرمانشاه هستم. درحالی که رئیس صندوق رفاه دانشجویان، شهریور ماه اعلام کردند که تمامی وام‌های دانشجویی امسال دو برابر می‌شوند؛ اما دانشگاه رازی مثل دو ترم قبل  در اقدامی عجیب مبلغ وام‌ها را ۳۰ درصد کاهش داده است. پیگیری هم که کردیم می‌گویند هنوز اعتبارات تأمین نشده است».


با این احتساب آیا می‌توان پرسید که با افزایش میزان وام‌های دانشجویی هزینه صندوق رفاه دانشجویان کاهش یافته است؟


انتهای پیام/4084/4107/4007/پ


انتهای پیام/

ارسال نظر
نظرات بینندگان ۰ نظر
سید
Iran (Islamic Republic of)
يکشنبه ۲۵ آذر ۱۳۹۷ - ۱۵:۲۳
۰
سلام ضمن عرض خسته نباشیدچرا وام یک میلیون تومانی اربعین پرداخت نشد؟
دانشجو ارومیه
Iran (Islamic Republic of)
يکشنبه ۲۵ آذر ۱۳۹۷ - ۲۰:۲۸
۰
وام شهریه ارو فقط به تعدادی از دانشجوها دادن نه همه
گوشتیران
قالیشویی ادیب