تکههای پازل اشتیاق دانشجویان به اعتیاد
گروه دانشگاه خبرگزاری آنا، اکثر افراد اعتیاد را از دوران جوانی به خصوص از سنین دوران دانشجویی شروع کردهاند، دانشجویان سرمایه کشور هستند و سلامت آنان حائز اهمیت است؛ اعتیاد متاثر از عوامل محیطی، اجتماعی و بعد شخصی فرد است که در این میان عدم آگاهی نیز از دلایل رو آوردن دانشجویان به مصرفموادمخدر شده است.
دلایل روی آوردن مصرف مواد مخدر
بر اساس تحقیقات انجام شده، مصرف مواد یا پدیده اعتیاد یک پدیده تک علیتی نیست بلکه مجموعهای از عوامل مختلف فردی، روانی، اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی و... است؛ به طور مثال نمیتوان گفت فقر باعث اعتیاد افراد میشود زیرا افراد ثروتمند زیادی دچار اعتیاد شدهاند.
دوره نوجوانی و جوانی، استرسها و فشارهای زندگی، کمرویی و خجالت، کنجکاوی، لذت جویی، پرخاشگری و صفات ضداجتماعی، اختلالها و بیماریهای روانی، نگرش مثبت به مواد و تجربه مصرف مواد مخدر را میتوان از جمله عوامل اعتیاد نام برد.
دوره نوجوانی و جوانی، دورهای همراه با فشارهای زیاد کار، تحصیل، ازدواج، تهیه، مسکن و... است، این فشارها زمینه را برای اعتیاد آماده میکنند اینکه عدهای به اعتیاد روی میآورند و عده ای دیگر نه نشاندهنده این است که فشارها نقش تعیین کنندهای ندارد. آنچه مهم است برخورد و مقابلهای است که افراد در مقابل فشارها نشان میدهند.
بسیاری از نوجوانان و جوانان باور دارند در مقابل خطرات آسیب پذیراند و خطرات آسیب ناپذیراند و خطرات برای دیگران است و آنان را مبتلا نمیکند به همین دلیل، ممکن است خطرات زندگی را دست کم بگیرند از جمله مواد مخدر.
استرسها و فشارهای زندگی، بعضی افراد در مقابل استرسها و فشارهای زندگی از روشهای نامناسبی استفاده میکنند به همین دلیل ممکن است برای تسکین خود به مواد برای تسکین خود به مواد روی آورند.
کمرویی و خجالت، یکی از عوامل مؤثر روی آوردن افراد به مواد مخدر است. ارتباط اجتماعی یکی از تواناییهای انسان است که اثر استرسها و فشارهای زندگی را خنثی میکند. خجالت و کمرویی باعث میشود، فرد در مقابله با فشار دوستان و همسالان به مصرف مواد زود تسلیم شود و به مصرف مواد بپردازند و از طرفی افراد کمرو برای اینکه در مهمانی و سایر موقعیتهای جمعی دیگر، راحتتر باشند از مواد کمک میگیرند.
بیشتر افرادی که دچار اختلالها و بیماری روانی هستند بیشتر به مصرف مواد مخدر رو میآورند؛ بیماریهایی مانند افسردگی، وسواس، اضطراب و... از طرفی افرادی که به این اختلالات دچاراند برای رهایی از رنجی که تحمل میکنند و تسکین خود به مصرف مواد میآورند.
خانواده، عامل ناخواسته اعتیاد فرزندان
یکی از عوامل خطر که زمینهساز اعتیاد مربوط به خانواده است؛ روش فرزندپروری خانواده یکی از همین عوامل است؛ خانوادههای مستبد، دیکتاتور، فرزندانی را تربیت میکنند که بیچون و چرا نظرات دیگران اطاعت میکنند و به همین دلیل ممکن است به راحتی از پیشهادهای دیگران به مصرف مواد نیز اطاعت کنند. والدینی که بر رفتار فرزندان نظارت ندارند، باعث میشوند که فرزندان بیش از حد آزاد باشند و به همین دلیل احتمال انجام رفتارهای نامناسب از جمله مصرفمواد در آنها زیادتر میشود همچنین خانوادههای پرتنش، مشاجرات و دعواهای پدر و مادر از دیگر عومل اعتیاد فرزندان محسوب میشود، چنین تنشهایی علاوه بر ایجاد فضایی ناامن و اضطرابزا ناتوان از رسیدگی به فرزندان است.
همچنین وجود افراد مصرفکننده در خانواده، از آنجا که فرزندان خانواده از رفتارهای یکدیگر الگو برداری میکنند، وجود فرد مصرفکنند در خانواده زمینه را برای مصرف سایر اعضا را فراهم میکند؛ در چنین خانواده هایی، والدین انقدر درگیر مشکلات مصرف یکی از اعضای خانواده هستند که توانایی رسیدگی و نظارت بر رفتار فرزندان را ندارند.
در گزارشهای بعدی ضمن معرفی عوامل تأثیرگذار دیگر به معرفی موادهای شایع مورد مصرف دانشجویان خواهیم پردخت.
برای نوشتن این گزارش از کتاب « راهنمایی برای سازگاری با زندگی دانشجویی» استفاده شده است.
انتهای پیام/4084/4071/
انتهای پیام/