دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
08 آذر 1397 - 18:00
انتهای حکومت یک خاندان؛

بن‌سلمان در آغوش غرب یا سقوط آل‌سعود

سفر به آرژانتین به‌حدی برای ولیعهد سعودی مهم تلقی می‌شود که حاضر است احتمال تحت تعقیب قرار گرفتن و بازداشت را نادیده بگیرد و به مصافحه با رهبران غربی بیندیشد.
کد خبر : 330035
59.jpg

گروه بین‌الملل خبرگزاری آنا؛ مجتبی اسماعیلی - لحظات حساس و سرنوشت‌سازی در انتظار «محمد بن‌سلمان» است که در اجلاس گروه 20 در آرژانتین حضور دارد. چه اینکه سازمان دیده‌بان حقوق بشر با انتشار بیانیه‌ای خواستار تحت تعقیب قرار گرفتن، بازداشت و محاکمه وی به دلیل ارتکاب جنایت‌های مختلف شده است.


فهرست بلندبالایی از جنایت‌های نورِدیدۀ «سلمان» وجود دارد. از جنگ یمن و قتل‌عام کودکان و زنان یمنی گرفته تا بازداشت، شکنجه و قتل فعالان اجتماعی همچون «جمال خاشقجی» فعال مخالف سعودی در کارنامه سیاه ولیعهد سعودی دیده می‌شود.


آرژانتین یکی از ایستگاه‌های اولیه تور خارجی بن‌سلمان پس از افشای پرونده قتل خاشقجی است که به نظر می‌آید جیره‌خوران بی‌مواجب ولیعهد عربستان وی را کُشته باشند. جناب ولیعهد که این روزها کمتر کسی چشم دیدن او را در کشورش دارد، شب گذشته پس از انجام تور عربی خود در تونس که با اعتراضات گسترده‌ای از سوی مردم آن کشور همراه شد، به بوینس‌آیرس رسید. هم‌زمان رئیس دیده‌بان حقوق بشر با بیان اینکه ولیعهد عربستان نمی‌تواند از عدالت فرار کند، اعلام کرد شکوائیه‌ای را علیه بن‌سلمان تنظیم و به دادگاه آرژانتین ارائه کرده است تا از ولیعهد عربستان درباره جنایت‌هایش در یمن بازجویی شود.


به‌ نظر می‌آمد ولیعهد عربستان پس‌ از مشاهده آن همه اعتراضات در کشورهای عربی و موج انتقادات مقام‌های غربی-عربی از سیاست‌هایش در منطقه، سفر به آرژانتین را برای حضور در نشست گروه 20 لغو کند، ولی وی برای اینکه بتواند دامن خونین خود را از پرونده قتل خاشقجی پاک کند، به آرژانتین رفت. در هر صورت ممکن است اجلاس گروه 20 امسال به‌‌ویژه در سالن همایش‌ها صحنه‌های ناخوشایندی را برای سعودی‌ها به‌ همراه داشته باشد، زیرا برای نخستین‌ بار پس‌ از قتل خاشقجی؛ بن‌سلمان با «جاستین ترودو» نخست‌وزیر کانادا مواجه می‌شود، همان فردی که ولیعهد عربستان به‌دلیل توئیت وزیر امور خارجه دولتش، دستور قطع روابط دیپلماتیک را با اُتاوا صادر کرد. وزیر کانادایی در توئیتش از عربستان خواسته بود تا فعالان حقوق زنان را آزاد کند. موضوعی که باعث خشم مسئولان سعودی شد. البته این تنها نکته اجلاس نیست. در اجلاس مذکور «آنگلا مرکل»، صدراعظم آلمان و «مارک روتی» نخست‌وزیر هلند نیز حضور دارند که قرارداد فروش سلاح به عربستان را به‌ دلیل پرونده قتل خاشقجی و جنگ یمن لغو کرده‌اند.


این‌که چرا بن‌سلمان همه خطرات را به جان می‌خرد و به آرژانتین می‌رود، نشان از یک موضوع مهم دارد. چه اینکه یک منبع آگاه در عربستان درباره حضور بن‌سلمان در آرژانتین گفت؛ ولیعهد تمایل زیادی برای حضور در اجلاس گروه 20 داشت و آن را نقطه رهایی از توفانی می‌دانست که در آن گرفتار شده بود. با وجود این، باید دید آیا رهبران جهان حاضر می‌شوند با بن‌سلمان عکس یادگاری بگیرند؟ 


پاسخ این سؤال چندان معلوم نیست، زیرا بسیاری‌ از رهبران و مردم جهان از اقدامات عربستان و دست داشتن ولیعهد در پرونده قتل خاشقجی عصبانی هستند و تمایل ندارند خود را همراه و یار غار سعودی‌ها نشان دهند. ولیعهد عربستان گمان می‌کند با نشستن و عکس‌گرفتن با رهبران جهان می‌تواند چهره درهم و آغشته به‌ خون خود را بَزَک کند و جلوی تظاهرات مردم را در نقاط مختلف جهان بگیرد. اعتراضاتی که باعث شده گمانه‌زنی‌هایی درباره امکان قانونی بازداشت و بازجویی از وی به‌وجود آید. دست‌دادن بن‌سلمان با رهبران جهان شاید بتواند جایگاه ازدست‌رفته عربستان را از لحاظ بین‌المللی ترمیم کند و حتی آبی بر آتش گمانه‌زنی‌ها درباره باقی ماندن وی در قدرت باشد، ولی مسلماً اقدامی کارساز نیست.


از دیده‌بوسی در آرژانتین تا سقوط آل‌سعود


وقتی سخن از سقوط آل‌سعود می‌شود، ناخودآگاه ذهن‌ها متوجه ارتباط آشکار و پنهان این خاندان با سازمان‌های اطلاعاتی آمریکا و انگلیس می‌شود. جاهایی که حتماً اسناد برخی چراغ سبزها برای بمباران جشن عروسی‌ها، حمله به مدارس و بیمارستان‌ها در یمن را می‌توان آنجا یافت. این را «کنت راث» مدیر اجرایی سازمان دیده‌بان حقوق بشر تأیید می‌کند که سعودی‌ها ید طولایی در جنایت علیه یمنی‌ها دارند و بارها «با برخی حمایت‌ها» از عدالت گریخته‌اند. طبعاً دستگاه اطلاعاتی آمریکا که سَر و سِرّی با سعودی‌ها دارد و می‌داند خاشقجی چگونه به قتل رسیده و به‌ همین دلیل زاویه دیدش با رئیس‌جمهور موطلایی آمریکا که خاطرخواه گاوهای شیرده سعودی است، تفاوت دارد و اسناد قطعی جنایت سعودی‌ها را در یمن لاپوشانی نخواهد کرد؛ اسنادی که می‌تواند ذره ذره آل‌سعود را آب کند و آنها را به ورطه نابودی بکشاند. معلوم نیست این اسناد چه زمانی منتشر شود، یا «مجتهد»ی از راه برسد و «اسنودن»وار صفحه صفحه از جنایت‌های آل سعود پرده بردارد. 


قتل خاشقجی و جنایت‌های آل سعود در یمن باعث شده تا این روزها کسی برای ولیعهد سعودی تره خرد نکند و برخی‌ها در گوش بن‌سلمان بگویند: «دیدار با شما باشد برای وقتی دیگر»!


دلارهای سعودی نیز این روزها رنگ و بوی نفت نمی‌دهند، حتی نمی‌توانند باعث شوند رشوه پسر سلمان او را راهی یک کشور عربی کند، چه رسد به اینکه بتواند رئیس‌جمهور موطلایی ینگه دنیایی‌ها را سیر کند. همه اینها پایان یک راه و انتهای حکومت یک خاندان را نشان می‌دهد.


انتهای پیام/4033/4071/پ


انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب