دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
12 فروردين 1399 - 13:00
شعیب بهمن در گفتگو با آنا:

تقلای ترکیه در خاک سوریه بی‌نتیجه است/ نفس‌های آخر گروه‌های تروریستی در ادلب

یک تحلیلگر امور بین‌الملل با بیان اینکه شاهد نفس‌های آخر گروه‌های تروریستی در داخل سوریه و قطع ارتباطشان با حامیان خارجی‌ هستیم، گفت: تکاپوهای دولت ترکیه برای تغییر اوضاع از لحاظ میدانی و سیاسی بی‌نتیجه است.
کد خبر : 472774
3983786_606.jpg

به گزارش گروه بین‌الملل خبرگزاری آنا، به‌دنبال پیشروی و موفقیت‌های ارتش سوریه در استان حلب واقع در شمال این کشور و شکست تروریست‌ها، فرودگاه بین‌المللی پایتخت اقتصادی سوریه بازگشایی و نخستین پرواز از دمشق به حلب انجام شد. موفقیت ارتش سوریه در بازگشایی فرودگاه بین‌المللی حلب آن هم پس از ۹ سال از تسلط تروریست‌ها بر این نقطه راهبردی در حالی انجام شد که پیشروی‌های نیروهای دولتی سوریه در استان ادلب و مناطق غربی حلب برای آزادسازی آخرین مناطق تحت کنترل تروریست‌ها با سرعت هرچه بیشتر ادامه دارد.


بیشتر بخوانید:


بازگشایی فرودگاه بین‌المللی حلب نویدبخش پایان بحران در سوریه است


ناتو از عملیات نظامی ترکیه در سوریه حمایت نمی‌کند


شعیب بهمن، تحلیلگر امور بین‌الملل در گفتگو با خبرنگار حوزه غرب آسیا و محور مقاومت گروه بین‌الملل خبرگزاری آنا درباره نبرد ارتش سوریه با تروریست‌ها در شمال این کشور گفت: آزادسازی مناطق مختلف سوریه به‌وسیله ارتش این کشور روند متناوبی را گذراند و آنها توانستند بر استان ادلب به‌عنوان مهم‌ترین پایگاه گروه‌های تروریستی منسوب به القاعده مسلط شوند.


ادلب


ادلب سوریه


وی افزود: عناصر جبهة‌النصره به دلایل مواضع و رویکرد حمایتگرانه دولت ترکیه توانسته بودند به تسلط خود بر نواحی شمالی سوریه ادامه دهند، ولی درنهایت با عملیات‌های موفقیت‌آمیز ارتش سوریه به عقب‌نشینی از مواضع خود مجبور شدند. ارتش سوریه در حوزه میدانی توانست پیشروی‌های مهمی انجام دهد و جاده بزرگراهی حلب-دمشق موسوم به «جاده M5» را از تسلط تروریست‌ها خارج کند. 


تحلیلگر امور بین‌الملل درباره اهمیت راهبردی «جاده M5» تصریح کرد: این جاده‌ شمال و جنوب سوریه را به هم متصل می‌کند و دارای ارزش راهبردی برای مناسبات اقتصادی دمشق است. همچنین می‌تواند شهرهای بزرگ سوریه ازجمله حلب، دمشق و شهرهای جنوبی‌ همچون درعا را به یکدیگر متصل کند.


بهمن درباره تحولات شمال سوریه و آزادسازی مناطق راهبردی این کشور به‌وسیله ارتش سوریه گفت: خارج کردن نقاط مختلف سوریه از اشغال تروریست‌ها نشان‌دهنده آن است که شاهد نفس‌های آخر گروه‌های تروریستی در داخل سوریه و قطع ارتباطشان با حامیان خارجی‌ هستیم. تلاش‌ها و تکاپوهای دولت ترکیه برای تغییر اوضاع از لحاظ میدانی و سیاسی بی‌نتیجه است و اوضاع به گونه‌ای رقم می‌خورد که به سود گروه‌های معارض و حامیان خارجی‌شان نیست.


تخلیه دو شهرک شیعه نشین در حومه ادلب


وی اوضاع کنونی را به سود دولت سوریه، جبهه مقاومت و روسیه خواند و گفت: با توجه به موفقیت‌های ارتش سوریه گروه‌های تروریستی سرنوشت نامعلومی دارند، زیرا دولت ترکیه طبق توافق سوچی نمی‌تواند آنها را به درون خاک خودش راه دهد. در دو سال اخیر موضوع ادلب به‌ دلیل نامشخص بودن وضعیت عناصر و گروه‌های تروریستی لاینحل مانده بود. در حال حاضر نیز گزینه‌های مختلفی مد نظر است که وضعیت مشخص شود.


بهمن گفت: با بررسی گزینه‌های موجود چندین راه حل به نظر می‌رسد؛ ازجمله اینکه عناصر تروریستی به‌وسیله ارتش سوریه در همان منطقه نابود شوند یا اینکه ترکیه مجبور شود منطقه و محدوده‌ای را برای فرارشان ایجاد کند. حتی ممکن است در خاک سوریه منطقه و محدوده خاصی برای حضورشان آن هم با پذیرش شروط خاصی ایجاد شود.


شعیب بهمن تصریح کرد: ترکیه حتی می‌تواند مانند موضوع انتقال گروه‌های مسلح به لیبی، برای عناصر مسلح شمال سوریه راه عبور از مرزهای خود را باز کند تا آنها بتوانند به کشورهای اروپایی یا دیگر کشورها منتقل شوند. با پیشروی‌های نیروهای دولتی سوریه در آینده‌ای نزدیک استان ادلب به صورت کامل پاک‌سازی می‌شود، ولی سرنوشت گروه‌های تروریستی با ابهامات زیادی مواجه است.


ارتش سوریه


ارتش سوریه


این تحلیلگر امور اوراسیا درباره نقش روسیه در معادلات منطقه‌ای ازجمله اوضاع شمال سوریه گفت: برخلاف باور موجود، روسیه نقش میانجی ندارد، بلکه یک طرف مناقشه است و به صورت کامل از دولت سوریه حمایت می‌کند. نیروهای نظامی روسیه در عملیات آزادسازی ادلب حضور فعالی داشتند و این اقدام مورد حمایت مسکو است؛ در عین حال روس‌ها معتقدند گزینه‌های دیپلماتیک را نباید کنار گذاشت.


وی افزود: اگر بتوان با توافقی دیپلماتیک گروه‌های معارض را بیرون راند یا سازوکاری به وجود آورد که آنها بدون اعمال خشونت تضعیف شوند یا از بین بروند، مورد استقبال همه طرف‌ها ازجمله روسیه است. بنابراین روس‌ها تلاش می‌کنند پروژه سیاسی خود را پیش ببرند و در این راستا موافقت کردند تا با دولت ترکیه وارد مذاکره شوند.


شعیب بهمن در پاسخ به این سؤال که «آیا همگرایی ایران، روسیه و ترکیه در روند آستانه می‌تواند تضمین‌کننده صلح و ثبات در سوریه باشد»؟ گفت:‌ تاکنون روندی که به‌وسیله ایران، ترکیه و روسیه آغاز شده نتیجه و دستاوردهای بسیار مثبتی داشته است.



شاید بزرگ‌ترین و مهم‌ترین دستاورد این باشد که ابتکار عمل حل و فصل سیاسی موضوع سوریه را برای نخستین‌بار از دست بازیگران غربی خارج کرد و ما در عمل مشاهده می‌کنیم که هیچ‌یک از طرف‌های غربی به‌عنوان یکی از بازیگران مهم و عمده در پای میز مذاکره حضور ندارند.



وی افزود: موضوع اصلی این است که با آزادسازی ادلب، ترکیه در چه وضعیتی قرار خواهد گرفت؟ آنکارا به حمایت از نیروهای خود ازجمله «ارتش آزاد» و دیگر گروه‌ها همچون «احرار الشام» یا «فتح‌الشام» که در ادلب سامان داده بود ادامه می‌داد و حمایت‌هایش شامل حال دیگر گروه‌ها نیز می‌شد. هدف دولت ترکیه از حمایت از عناصر و گروه‌های مسلح این بود که  بتواند پای میز مذاکره سیاسی کارت‌های مؤثری برای چانه‌زنی داشته باشد. این در حالی است که در اوضاع کنونی اگر اوضاع ادلب به همین شکل پیش برود و ما شاهد آزادسازی مناطق مختلف باشیم، در عمل کارت‌های بازی و قدرت چانه‌زنی ترکیه بر سر میز مذاکره کاهش خواهد یافت.


شعیب بهمن تأکید کرد: کاهش قدرت چانه‌زنی ترکیه باعث شد به مذاکرات پیشین تحت عنوان آستانه آسیب وارد شود؛ ولی درباره وضع کنونی ایران و روسیه می‌توانند ازلحاظ سیاسی موضوع را مدیریت کنند، به‌نحوی که هم حضور گروه‌های تروریستی در داخل سوریه کاهش پیدا کند یا این گروه‌ها از بین بروند و هم اینکه ترکیه خود را بازنده بزرگ تحولات احساس نکند.


انتهای پیام/4106/4033/


انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب