دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
10 آبان 1397 - 13:59
گزارش؛

چرا قیمت پسته پنج برابر شد

طی ماه‌های اخیر همزمان با نوسان نرخ دلار، قیمت پسته به‌عنوان یکی از اقلام عمده صادراتی بر مبنای نرخ دلار در بازار داخل عرضه می‌شود.
کد خبر : 322287

 به گزارش گروه رسانه‌های دیگر خبرگزاری آنا، طی ماه‌های اخیر هم‌زمان با نوسان نرخ دلار، قیمت پسته به‌عنوان یکی از اقلام آجیل و خشکبار سر به فلک کشید به‌طوری که بسیاری از خانوارها آن را به عنوان کالای لوکس تلقی می‌کنند. با وجود افزایش بی‌حساب و کتاب قیمت پسته در بازار داخل به نظر می‌رسد که مسئولان باید تمهیداتی بیندیشند تا محصول تولید داخل بر مبنای دلار در بازار ملاک عمل قرار نگیرد.


گشت‌وگذار در بازار مولوی و بسیاری از مغازه‌های آجیل و خشکبار نشان می‌دهد که قیمت پسته نسبت به مدت مشابه سال قبل چهار تا پنج برابر افزایش داشته است که هر یک از فروشندگان دلایل متعددی را برای این گرانی‌ها مطرح می‌کنند.


یکی از فروشندگان بازار مولوی می‌گوید: پسته یکی از اقلام عمده در صادرات خشکبار ایرانی محسوب می‌شود که نوسان نرخ دلار در ماه‌های اخیر موجب شده تا حسابی صادرات افزایش یابد که این امر در نوسان قیمت داخل بی‌تأثیر نیست.


وی افزود: هر کیلو پسته با نرخ حداقل ۱۰ تا ۱۳ دلار به بازارهای جهانی صادر می‌شود که باغداران پس از تبدیل دلار به ریال آن را در بازار داخل عرضه می‌کنند.


یکی دیگر از فروشندگان سطح شهر می‌گوید: در افزایش قیمت پسته عوامل متعددی نظیر کاهش تولید و نوسان نرخ ارز دخیل است که با وضع موجود پیش‌بینی می‌شود که روند کنونی گرانی‌ها در بازار ادامه یابد.


وی افزود: با توجه به آنکه تولید پسته به بیش از یک‌پنجم کاهش یافته و از طرفی نرخ دلار سه تا ۴ برابر افزایش داشته است، چطور می‌توان انتظار داشت که قیمت پسته نوسان چندانی در بازار نداشته باشد.


نا گفته نماند با وجود آنکه بسیاری از مسئولان از کاهش یک پنجمی تولید پسته نسبت به مدت مشابه سال قبل خبر می‌دهند، چندی پیش محمدعلی طهماسبی معاون وزیر جهاد کشاورزی در جمع خبرنگاران تولید پسته سال گذشته را ۲۸۷ هزارتن اعلام کرد و گفت: امسال به سبب گرمازدگی و سرمای زودرس بهاره در خوش بینانه‌ترین حالت تولید به ۱۷۰ هزارتن خواهد رسید.


وی افزود: با توجه به ذخیره مناسب از سال‌های گذشته جای هیچ‌گونه نگرانی مبنی بر کمبود پسته در بازار نیست.


حال به سراغ مسئولان ذی‌ربط می‌رویم تا از دلایل گرانی پسته در سال جاری با خبر شویم:


90 درصد پسته صادراتی فندقی است / انواع پسته گران شد


مصطفی احمدی رئیس اتحادیه آجیل و خشکبار با اشاره به دلایل محاسبه نرخ پسته بر مبنای دلار اظهار کرد: با توجه به آنکه 90 درصد پسته تولیدی به بازارهای جهانی صادر می‌شود، از این رو چاره‌ای جز محاسبه محصول بر مبنای دلار در بازار داخل نداریم.


به گفته وی همان‌گونه که نفت ایران بر مبنای بشکه دلار محاسبه می‌شود، پسته ایرانی به‌عنوان یک محصول بین‌المللی باید بر مبنای بازارهای جهانی در بازار داخل مورد محاسبه قرار گیرد.


احمدی با اشاره به اینکه در گذشته پسته توسط صادرکنندگان به تجار خارجی عرضه می‌شد، افزود: این درحالی است که هم اکنون تمامی کشورها همانند یک دهکده کوچک با هم در ارتباط هستند به گونه‌ای که تجار خارجی محصول مورد نیاز خود را از باغدار به صورت مستقیم خریداری می‌کند.


این مقام مسئول نرخ هر کیلو پسته صادراتی را 10 تا 15 دلار اعلام کرد و گفت: تولیدکنندگان پسته با احتساب تبدیل نرخ دلار به ریال، محصول را به تجار داخلی عرضه می‌کنند.


وی ادامه داد:  با توجه به رکود حاکم بر بازار آجیل و خشکبار، خرده فروشی‌های سطح کشور ، تمامی اقلام از جمله پسته را کمتر از قیمت تجاری در بازار عرضه می‌کنند که با این وجود بسیاری از صادرکنندگان حاضرند به جای خرید از باغدار از خرده فروشان خریداری کنند.


احمدی در پاسخ به این سؤال که آیا برای افزایش قدرت خرید خانوار و رونق صنف آجیل و خشکبار این امکان وجود دارد که قیمت پسته بر مبنای دلار در بازار داخل عرضه نشود، بیان کرد: با توجه به آنکه 90 درصد پسته صادراتی فندقی است، از این رو انتظار می‌رود که مابقی انواع پسته همچون کله قوچی ، اکبری و... با قیمت منصفانه در بازار داخل عرضه شود.


وی با اشاره به اینکه عرضه پسته با نرخ متعادل نیازمند کار کارشناسی است، افزود: براین اساس وزارت جهاد کشاورزی، وزارت صمت و اتحادیه باغداران و صادرکنندگان باید با یکدیگر به تفاهم برسند تا پسته تولیدی با نرخ منصفانه در بازار داخل عرضه شود به گونه‌ای تمامی اقشار توان خرید محصول را داشته باشند.


رئیس اتحادیه آجیل و خشکبار تهران در پایان با اشاره به اینکه 13 هزار آجیل فروش در سطح کشور مشغول فعالیت هستند، تصریح کرد: براین اساس اگر دستگاه‌های مسئول نتوانند به تفاهمی در زمینه تولید پسته با قیمت منصفانه برسند، از این روکسبه یکی پس از دیگری از این شغل خارج خواهد شد و  این امر بر گستره بیکاری دامن می‌زند.


کمبود محصول عامل اصلی افزایش قیمت


عباس پاپی‌زاده عضو کمیسیون کشاورزی مجلس شورای اسلامی با انتقاد از توزیع پسته بر مبنای نرخ دلار در بازار داخل اظهار کرد: در چند سال اخیر، بازار پسته در سطح داخلی و بین‌المللی تعریف چندانی نداشت چرا که محصول طی این سال‌ها روی دست کشاورزان باقی‌مانده بود.


وی افزود: با توجه به آنکه افزایش قیمت جهانی پسته در صادرات محصول تأثیر بسزایی دارد، از این رو چطور می‌توان انتظار داشت که کشاورزان به سبب تعادل بازار داخل، از صادرات امتناع کنند یا میزان صادرات را کاهش دهند.


پاپی‌زاده با اشاره به اینکه جلوگیری از صادرات پسته اجحاف در حق کشاورزان است، گفت: با توجه به فراهم بودن شرایط صادرات پسته، ممنوعیت آن می‌تواند ضرر سنگینی به کشاورزان وارد کند.


عضو کمیسیون کشاورزی مجلس شورای اسلامی ادامه داد: دولت با اعمال نظارت دقیق باید به میزانی که مجوز صادرات پسته می‌دهد، به همان میزان پسته در بازار داخل عرضه کند تا کمبود محصول در بازار داخل بر نوسان قیمت دامن نزند.


وی با اشاره به اینکه نرخ پسته در بازارهای داخلی و خارجی تابع عرضه و تقاضاست، بیان کرد: با توجه به آنکه پسته یکی از اقلام عمده صادراتی محسوب می‌شود، از این رو قیمت آن در بازار داخل بر مبنای دلار محاسبه می‌شود.


به گفته پاپی‌زاده هر صادرکننده ای به هر میزانی که محصول به بازارهای هدف صادر می‌کند، موظف است به همان میران کالا در بازار داخل عرضه کند.


این مقام مسئول در پایان تصریح کرد: دولت باید تنها مجوز صادرات را به تُجاری  بدهد که 50 درصد قیمت صادرات، پسته را  در بازار داخل عرضه کند تا قدرت خرید خانوار افزایش یابد.


تصور محاسبه قیمت پسته بر مبنای دلار اشتباه است


رضا نورانی رئیس اتحادیه محصولات کشاورزی با اشاره به اینکه محاسبه قیمت پسته بر مبنای دلار تفکری اشتباه است، اظهار کرد: بسیاری از مصرف کنندگان تصور می‌کنند که نرخ پسته در بازار داخل پس از تبدیل دلار آزاد به ریال عرضه می‌شود، در حالیکه این امر صحت ندارد.


وی با اشاره به اینکه سال گذشته ۲۶۰ هزارتن پسته در کشور تولید شد، افزود: این در حالی است که امسال به سبب سرمازدگی برآورد می‌شود که تولید به ۵۰ تا ۶۰ هزار تن برسد.


نورانی ادامه داد: با توجه به کاهش تولید پسته به یک پنجم سال گذشته بدیهی است که قیمت همانند سایر میوه‌های هسته دار افزایش نجومی داشته باشد.


به گفته این مقام مسئول در صورت مقایسه قیمت‌های داخلی با بین‌المللی امکان صادرات پسته وجود ندارد.


وی قیمت پسته داخلی را تابع عرضه و تقاضا دانست و افزود: با توجه به کاهش عرضه پسته و افزایش هزینه‌های تولید ، قیمت پسته با نوساناتی در بازار روبرو شده است که این موضوع ارتباطی به نوسان نرخ ارز ندارد.


نورانی ادامه داد: امسال هر کیلو پسته تازه با نرخ ۷۰ تا ۸۰ هزار تومان در بازار توزیع شد که نسبت به مدت مشابه سال قبل افزایش چشمگیری داشت، این درحالی است که پسته تازه صادر نمی شود که بخواهد بر مبنای دلار محاسبه شود.


وی در پاسخ به این سؤال که بسیاری از فروشندگان خشکبار از محاسبه نرخ پسته بر مبنای دلار خبر می‌دهند، این موضوع را تأیید می‌کنید، بیان کرد: اظهارات فروشندگان قنادی و آجیل و خشکبار را نباید ملاک‌ قرار داد چرا که پسته در بازار داخل تابع عرضه و تقاضاست.


وی قیمت پسته در بازار صادراتی را پیش‌بینی کرد و گفت: هم اکنون هر کیلو پسته با نرخ ۱۰ تا ۱۵ دلار به بازارهای جهانی صادر می‌شود که به دلیل ثبات قیمت‌های جهانی و مهار تورم در بازارهای جهانی ،قیمت پسته تا پایان سال تغییری نخواهد داشت.


قیمت پسته بر مبنای دلار در بازار داخل عرضه می‌شود!


علیرضا ارزانی ممقانی رئیس اتحادیه آجیل و خشکبار مشهد درباره علل نوسان نرخ پسته در بازار داخل اظهار کرد: با وجود آنکه هر کیلو پسته با نرخ ۱۰ تا ۱۵ دلار به بازارهای جهانی صادر می‌شود، از این رو در بازار داخل بر همین مبنا مورد محاسبه قرار می‌گیرد و امکان کاهش نرخ به صورت دستوری وجود ندارد.


وی با اشاره به اینکه نرخ انواع آجیل و خشکبار تحت‌تأثیر نوسان نرخ ارز است،افزود: براین اساس نمی‌توان پیش‌بینی خاصی در این‌باره داشت.


ارزانی در پایان تصریح کرد: با توجه به آنکه پسته یکی از اقلام بین‌المللی است،از این رو امکان فروش با نرخ‌های کمتر در بازار وجود ندارد.


منبع: باشگاه خبرنگاران جوان


انتهای پیام/4028


انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب