مؤسسه مطالعات روابط بین ایران و چین تشکیل میشود
به گزارش گروه دانشگاه خبرگزاری آنا از روابط عمومی دانشگاه آزاد اسلامی، دکتر محمدمهدی طهرانچی در دیدار پروفسور وانگ جی سی رئیس مؤسسه مطالعات بینالملل و استراتژیک دانشگاه پکن و هیأت همراه که در سازمان مرکزی دانشگاه آزاد اسلامی برگزار شد، ضمن خوشامدگویی به هیأت عالی چینی، اظهار کرد: با پیشرفتهای کشور بزرگ چین در حوزه علم و فناوری در دهه گذشته آشنا هستیم.
وی با بیان اینکه با اقبال همه سیاستگذاران علم، جغرافیای جدیدی از علم در دنیا در حال شکلگیری است، گفت: این جغرافیای علمی جدید، مبتنی بر شرق است و چین نقش محوری در این جغرافیا دارد، البته جمهوری اسلامی ایران هم در دهه گذشته پیشرفتهای بسیار خوبی در حوزه علم داشته و معتقدیم جاده ابریشم میتواند محور توسعه این جغرافیای جدید علم باشد.
طهرانچی خاطرنشان کرد: در گذشته ارتباطات علمی ما بیشتر با غرب بوده و برای تأسیس جغرافیای جدید لازم است حرکتهای علمی با شناخت جدید و روشهای نوآورانه شکل گیرد.
سرپرست دانشگاه آزاد اسلامی با بیان اینکه این دیدار میتواند منشأ حرکت جدید باشد، ابراز امیدواری کرد: تأسیس مؤسسه مطالعاتی روابط بین ایران و چین به عنوان یک گام مؤثر در راه حرکتهای علمی جدید، باعث شود شعار «نوآوری» را هر چه بهتر درک کرده و ایران و چین تأثیرات متقابلی در حوزه پیشرفت علم در دنیا داشته باشند.
وی با اشاره به اینکه گذشته چراغ راه آینده است، اظهار کرد: در گذشته با اینکه امکانات حمل و نقل و ارتباطات بهاندازه امروز نبوده؛ اما روابط خوبی بین ایران و چین برقرار بوده و مسلماً امروز این دو تمدن بزرگ و کهن با کمک یکدیگر میتوانند اقدامات بزرگی در صحنه پیشرفت علم داشته باشند.
طهرانچی درباره اهمیت مؤسسه مطالعاتی روابط ایران و چین، خاطرنشان کرد: در یک دهه اخیر روابط اقتصادی گستردهای بین ایران و چین برقرار بوده است. در حوزه عمرانی هم خواستهایم ارتباطات زیادی برقرار شود؛ اما چون اینها فقط در حد روابط فناوری و اقتصادی است، هیچوقت از پشتوانه علمی برخوردار نبوده و تبدیل به روابط پایدار نشده، بلکه مجموعهای از روابط منقطع اقتصادی و فنی بوده است. برای تبدیل این روابط منقطع به یک مجموعه روابط پیوسته، باید روابط بین دانشگاهی تعمیق شود. روابط بین دانشگاهی نیز عمیق نخواهد شد مگر اینکه مؤسسهای هوشمند متشکل از دانشمندان و متخصصان هر دو طرف این روابط را مدیریت کنند.
سرپرست دانشگاه آزاد اسلامی با بیان اینکه تخصص من در حوزه فیزیک است و میبینم در مجموعه مقالاتم عمده ارجاعات از دانشمندان چینی است و غربیها کمتر به کارهای ما ارجاع میدهند، گفت: ما هم متقابلاً سعی میکنیم به مقالات چینی ارجاع دهیم. این اتفاق در حال حاضر به صورت خودکار شکل میگیرد، در حالی که باید این اتفاق را نظاممند کرد. در بحث دانش و تعمیق ارتباط دانشی که مقدمه گسترش روابط اقتصادی است، باید بیشتر کار کرد.
وی با اشاره به راهاندازی یک مرکز چینشناسی و رشته زبان و ادبیات چینی در دانشگاه شهید بهشتی در دوره تصدی وی بر ریاست این دانشگاه، گفت: باید کمک کنیم فیلسوفان ما فلسفه چین را به خوبی مطالعه کنند و فیلسوفان چینی فلسفه اسلامی را مطالعه کنند، زمانی که ندانیم ملت طرف مقابل چگونه فکر میکند و فلسفهاش بر چه بنیانی است، نمیتوان به خوبی کار کرد. ما در حوزه روابط سیاسی و دیپلماتیک باید نیروی انسانی تربیت کنیم که بتوانند این ارتباطات را تعمیق دهند.
عضو هیأت امنای دانشگاه آزاد اسلامی ادامه داد: ایران و چین نباید یکدیگر را از دریچه غرب و از طریق کتابهای غربی بشناسند. باید کاری کنیم دانشمندان ما در حوزههای مختلف مستقیماً یکدیگر را بشناسند. مثلاً در حوزه حقوق بینالملل و حقوق مراودات، هر دو طرف دانشمندانی داشته باشیم که مستقیماً قوانین یکدیگر را بدانند. در رشتههای مهندسی نیز بتوانیم مهندسان خوبی داشته باشیم که کارهای مشترک را بهراحتی پیش ببرند. لازمه پیشبرد حرکتی که دو طرف در حوزه گسترش علم شروع کرده ایم، این است که دستان یکدیگر را محکم تر بفشاریم و به گسترش علم کمک کنیم.
طهرانچی با بیان اینکه کشور چین در حوزه ادبیات و تاریخ فارسی به خوبی کار کرده است، خاطرنشان کرد: متأسفانه در ایران برای ارتباطات متقابل خیلی خوب عمل نکردهایم و بههمین دلیل تعداد دانشمندان ایرانی که چین را میشناسند خیلی زیاد نیست. بهعنوان مثال در حوزه حقوق، تعداد کسانی که حقوق غرب را میدانند نسبت به کسانی که حقوق چین را میدانند، قابل قیاس نیست و تعداد کسانی که برای فرصت مطالعاتی به اروپا و غرب میروند با کسانی که به چین میروند، قابل مقایسه نیست.
عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی افزود: در این زمینه باید دو قدم اساسی برداریم؛ یکی اینکه مؤسسه تحقیقاتی در ایران و چین بهصورت مشترک تشکیل دهیم و با حضور دانشمندان ما در چین و برعکس، سعی کنیم جامعه بزرگتری از دانشمندانی که روی علوم دو طرف کار میکنند، تشکیل دهیم.
وی در ادامه گفت: پیشنهاد دوم بنده هم که البته قابل بحث است، این است که دانشکده زیرساخت داشته باشیم که در پروژههایی که چین در ایران شروع به کار میکند، مهندسانی که آشنا به روشهای دو طرف هستند، تربیت کنیم. مثلاً در حوزه نفت ما میتوانیم در دانشگاه آزاد اسلامی واحدی داشته باشیم که از ایران و چین مهندسان و متخصصانی تربیت کند که با این تکنولوژی آشنا شوند. اطلاع دارم که چینیها تصمیم دارند در پروژههای راه سازی و حمل و نقل نیز ورود کنند. در این حوزهها هم میتوانیم متخصصانی تربیت کنیم، البته تصمیمگیری در این خصوص فراتر از مؤسسه تحقیقاتی شماست و به اختیارات دانشگاه پکن بر میگردد.
استاد تمام دانشگاه شهید بهشتی با بیان اینکه دانشگاه آزاد اسلامی دانشگاهی بزرگ است و اقداماتی که انجام میدهد نیز اقدامات بزرگی است، اظهار کرد: علاقمندم سال بعد که یکدیگر را ملاقات میکنیم، اقدامات بزرگی انجام شده باشد. میخواهم MOU را تمام شده بدانم و وارد مرحله توافق شویم و گامهای عملی کار را ترسیم کنیم.
انتهای پیام/4007
انتهای پیام/