دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
18 شهريور 1397 - 11:33
عضو شورای اسلامی شهر تهران مطرح کرد؛

تأثیر شرایط تنش‌زا در بروز خودکشی‌ها/ ردیف بودجه شورای شهر برای سلامت روان

عضو شورای اسلامی شهر تهران معتقد است شرایط اقتصادی به تنهایی منجر به خودکشی و اقدامات خودآزارگرانه نمی‌شود.
کد خبر : 309876

الهام فخاری در گفتگو با خبرنگار بهداشت و درمان گروه اجتماعی خبرگزاری آنا به مناسبت روز جهانی خودکشی در مورد تاثیر شرایط اقتصادی حاکم بر جامعه در تصمیم به خودکشی و خودسوزی شهروندان اظهار کرد: صرفاً شرایط اقتصادی به تنهایی منجر به خودکشی و اقدامات خودآزارگرانه نمی‌شود؛ اما هر چه تنش‌ها در حوزه‌های مختلف از جمله مسائل اقتصادی بیشتر شود، ناپایداری در پیش‌بینی برخورد مردم نیز به همان نسبت افزایش می‌یابد.


عضو شورای اسلامی شهر تهران ادامه داد: ممکن است افرادی که در وضعیت روان‌شناختی پرریسکی هستند، در وضعیت ناپایداری شرایط اقتصادی و اجتماعی، به سمت رفتارهای پر خطر و تخریب‌گری و دیگر تخریب‌گری حرکت کنند؛ حتی زمانی که وضعیت جامعه به نقطه‌ای برسد که افراد احساس درماندگی کنند، واکنش‌های مختلفی نسبت به درماندگی از خود بروز دهند که البته واکنش آنها لزوماً خودکشی نیست. البته کسانی‌که زمینه‌های روحی و روانی مستعدی دارند، ممکن است به سمت رفتارهای خودویرانگر از جمله خودکشی حرکت کنند.


این دکترای روان‌شناسی یادآور شد: ناپایداری‌های اقتصادی عامل کوچکی در بروز رفتارهای خودویرانگرانه نیست اما داشتن پایگاه‌های حمایتی برای برخورداری و آموزش مهارت‌های سلامت روان و بهداشت روان، به کاهش ریسک رفتارهای پر خطر شهروندان کمک می‌کند.


فخاری اظهار کرد: در شرایط خطر، شرایط بحران و ناپایداری‌های اقتصادی افراد به سمت کانون‌های یاری‌گر و نهادها و گروه‌های حمایت‌کننده و پشتیبان‌های همدلانه چرخش پیدا می‌کنند و سعی می‌کنند از نهادهای حمایت‌گر کمک بگیرند.


وی در مورد برنامه‌های شورای شهر تهران در راستای کاهش رفتارهای خودویرانگیر مانند خودکشی در سطح تهران بیان کرد: در بودجه 97 شهرداری تهران برای اولین‌بار این ردیف بودجه‌ای برای سلامت روان پیش‌بینی کردیم که در صحن شورای شهر رای آورد، این بودجه به بهبود مهارت‌ها و آموزش‌های سلامت روان اختصاص دارد و تلاش می‌کنیم تا در شکل بین نهادی اطلاع رسانی و پیوند دهی افراد به نهادهای پیشتیبان تبدیل شود.


عضو شورای شهر تهران افزود: در مجموع ما در مهارت‌های بهداشت روان جامعه چندان توانمندی نیستیم و دوره‌های آموزشی منسجم برای این موضوع هنوز فراگیر نیست، باید توجه داشته باشیم که بروز ناپایداری اجتماعی و اقتصادی که در چند سال اخیر در کشور برای برخی از مردم تنش‌زاست و شاید برای عده‌ای قابل تحمل نباشد، یا رفتار مناسبی برای چنین شرایطی را آموزش ندیده باشند و منجر به بروز خودکشی و رفتار خودویرانگرانه شود.


فخاری بیان کرد: انجمن‌های تخصصی یا مراکز تخصصی که در سطوح مختلف در حوزه سلامت روان و مشاروه‌های روانشناختی به ارائه خدمات اجتماعی به همه سطوح و طبقات جامعه می‌پردازند؛ با همکاری شورای شهر تهران نسبت به آموزش و توانمندسازی شهروندان اقدام می‌کنند.


این عضو شورای شهر تهران ادامه داد: براساس اعتبارات بودجه 97 برنامه‌های تخصصی حوزه سلامت روان را برای مردم و شهروندان تهرانی در نظر گرفتیم، انجمن روانپزشکان، روانشناسان، انجمن‌های صنفی و تخصصی و نهادهای دانشگاهی بسته‌های مناسبی برای آموزش و توانمندسازی شهروندان آماده کرده‌اند، که بخشی از آن به توسعه و بهبود مهارت‌های زندگی و بخشی هم به روش‌های ارتباط دهی و ارجاع به نهادهای تخصصی مناسب اختصاص دارد.


این روانشناس با تاکید براینکه ارائه خدمات بهداشت و سلامت روان به طور خاص وظیفه شهرداری نیست، افزود: شهرداری می‌تواند فراهم‌کننده شبکه‌های ارجاع و تامین‌کننده زیرساخت باشد و از این ظرفیت به طور خاص استفاده بهینه کند. همچنین لازم می‌دانیم که اداره‌کل آموزش شهروندی نسبت به آموزش و توانمندسازی شهروندان در زمینه سلامت روان بپردازد و می‌کوشیم در این زمینه از ظرفیت سرای محلات و شورایاری‌ها استفاده کنیم.


فخاری ادامه داد: در سطح استان هم شهرستان‌هایی مانند شمیرانات به همت سرپرست فرمانداری تلاش کردند، برای اولین بار کافه مشاوره راه اندازی کنند و در این قالب برخی حمایت‌های تسهیل‌گرانه را در راستای ارائه خدمات بهداشت روان فراهم کنند که این موضوع به ارائه خدمات آموزش و پیشگیری و درمان روان با استفاده از ظرفیت نهادهای شهری کمک می‌کند.


این عضو شورای شهر از ارائه آمار خودکشی و خودسوزی در مناطق مختلف شهر تهران خودداری کرد و گفت: برای حفظ سلامت روان شهروندان براساس پروتکل‌های خبری جهانی، آمار و اطلاعات خودکشی اعلام نمی‌شود و حتی بهتر است در جامعه ما این اطلاعات بیان نشود؛ زیرا مردم جامعه تا حد بسیاری دچار منفی‌نگری و تمرکز بر نداشته‌ها و کاستی‌های موجود هستند.


انتهای پیام/4044/


انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب