دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
04 مرداد 1397 - 02:26
در نشست فوتبالی آنا بررسی شد؛

قوانین دست‌وپاگیر فوتبال ایران/ نیاز به افراد نخبه داریم

جام جهانی 2018 روسیه دستاوردها و پیام‌های متعددی را با خود به همراه داشت که این موضوع در نشستی خبری در خبرگزاری ‌آنا مورد بررسی قرار گرفت.
کد خبر : 298311

به گزارش خبرنگار گروه ورزشی خبرگزاری آنا، در حالی که نزدیک به 10 روز از جام جهانی 2018 روسیه به پایان رسیده است، در خصوص اینکه این رقابت‌ها چه دستاوردی برای فوتبال ایران و جهان داشت و این موضوع که تیم ملی ایران در این دوره از رقابت‌ها توانست از لحاظ کسب نتیجه بهترین کارنامه‌اش را ثبت کند، نشستی را با حضور کارشناسان فوتبال ایران برگزار کردیم تا نقاط ضعف و قوت فوتبال کشورمان را به دقت بررسی کنیم و راهکارهای جبران فاصله‌ای که از گذشته با کشورهای برتر این رشته ورزشی ایجاد شده است، مطرح شد.


در این نشست میرشاد ماجدی رئیس کمیته آموزش فدراسیون فوتبال، اکبر محمدی سرمربی اسبق تیم ملی جوانان و اصغر مازیار مربی پیشین ذوب‌آهن و جوانان استقلال حضور داشتند که به مدت 150 دقیقه نظرات خود را مطرح کردند. به دلیل مفصل بودن صحبت‌های کارشناسان فوتبال ایران این نشست در 3 بخش در اختیار خوانندگان قرار می‌گیرد.


هوادار فرق دفاع سیستماتیک و ضدفوتبال را نمی‌داند


مازیار در خصوص واکنش‌های مختلفی که پس از حذف تیم‌های ملی پرتغال و اسپانیا از جام جهانی در خصوص عملکرد دفاعی تیم ملی ایران صورت گرفت، گفت: سوالی که به وجود می‌آید این است که آن فوتبال دفاعی که روسیه برابر اسپانیا ارائه کرد خوب بود و فوتبال دفاعی که ما برابر این حریف اروپایی از خود نشان دادیم خوب نبود؟ آن کسی که در برنامه تلویزیونی پیش‌بینی مسابقات 300 میلیون تومان جایزه نقدی گرفت می‌تواند سرمربی تیم ملی فوتبال ایران شود؟ چرا او را سرمربی تیم ملی نمی‌کنیم. ما باید روی این فرهنگ‌سازی کار کنیم که خیلی از طرفداران فوتبال نمی‌توانند بین دفاع سیستماتیک و ضد فوتبال تفکیکی قائل شوند. هیچ کدام فرق این دوتا را نمی‌دانند. شما وقتی سیستماتیک دفاع می‌کنید یعنی هدفمند این کار را انجام می‌دهید ولی چون تفاوت‌ها را نمی‌دانیم در تعریف دفاع سیستماتیک هم ضد فوتبال را بیان می‌کنیم. بحث فرهنگ‌سازی در جامعه ما بسیار مهم است.


روی نتیجه پافشاری نکنیم


وی افزود: مردم الان وقت ندارند خودشان دنبال همه چیز بروند در نتیجه به یکسری نوشته‌ها و گفته‌ها اعتماد می‌کنند. پس ما خوراکی که به مردم می‌دهیم و انتظاراتی که در مردم ایجاد می‌کنیم باید منطقی باشد. ما به هر دلیلی متاسفانه نتیجه‌ محور شده‌ایم. به خاطر این همیشه ورزشکاران‌مان هم نتیجه محوری صحبت‌ می‌کنند. هر زمانی که با مدال برمی‌گردند نتیجه تلاش و کوشش‌شان بوده و هر گاه دست خالی می‌آیند یا آماده‌سازی‌شان مناسب نبوده و یا اینکه داوران به ضررشان قضاوت کردند. ما نباید روی نتیجه پافشاری کنیم. مگر برزیل که مهد فوتبال است در کشور خودش در جام جهانی 2014 هفت گل از آلمان نخورد؟ وقتی صحبت از نتایج می‌کنیم باید اطلاعات درست به مردم بدهیم. باید بگوییم شکست خوردن پایان همه چیز نیست ولی جوری القا کرده‌ایم که یعنی شکست باید پایان همه چیز باشد.



دادن خوراک غلط به مردم


کارشناس فوتبال ادامه داد: بارها اشاره شده که تیم ملی فوتبال ایران در جام جهانی 1998 بهترین نمایش خود را ارائه کرد. در دیدار اول برابر یوگسلاوی یک بر صفر بازنده شدیم در آن مسابقه ما پنج بار فرصت ورود به محوطه جریمه این حریف اروپایی را داشتیم و البته که به گلی نرسیدیم. تمام بازی در اختیار تیم یوگسلاوی بوده ولی در رسانه‌ ما یک کلیپ چهار دقیقه‌ای آماده و برای مردم پخش می‌شود که در آن پنج حمله تیم ملی وجود دارد و به مردم این گونه القا می‌شود که ایران در دیدار با یوگسلاوی تیم برتر زمین بوده است. در بازی ایران و آلمان ایران بیش از دو یا سه مرتبه بیشتر نتوانست روی دروازه حریف ایجاد موقعیت کند ولی باز هم به مردم این خوراک داده می‌شود که ایران مقابل آلمان بازی بسیار خوبی را انجام داده است. متاسفانه با دادن اطلاعات غلط مردم را دچار تصمیم اشتباه می‌کنند. ما برابر یوگسلاوی و اسپانیا یک بر صفر بازنده شدیم با این تفاوت که مقابل یوگسلاوی دفاع غریزی انجام دادیم و در برابر اسپانیا دفاع سیستماتیک داشتیم مسلماً هم دیدار برابر اسپانیا نمایش بهتری بود و ما فوتبال قشنگ‌تری ارائه کردیم.


باخت یک سر فوتبال است


وی افزود: مدیرعاملان باشگاه‌های ما فقط گل می‌خواهند چرا که هواداران فقط خواسته‌شان برنده شدن است، در حالی که در موقع لزوم این نقص دیده نمی‌شود. زمانی که رویانیان مدیرعامل باشگاه پرسپولیس بود اعلام کرد هر کسی که فکر می‌کند طرفدار تیم است 10 هزار تومان به صندوق باشگاه واریز کند. ولی اکثریت هواداران پرسپولیس حاضر نشدند این هزینه را پرداخت و کارت هواداری باشگاه پرسپولیس را دریافت کنند. ما اول باید جامعه فوتبال‌مان را آگاه کنیم که فوتبال یک سرش باخت است و آن‌وقت کار را برای درآمدزایی آغاز کنیم.


بالا بردن سطح آگاهی مردم


کارشناس فوتبال ایران افزود: ما می‌آییم برای تیم نونهالان مسابقات لیگ برگزار می‌کنیم. بازیکن 12 و 13 ساله ما به قصد بُرد و باخت وارد زمین می‌شود این غلط است. ما باید برای نونهالان فستیوال برگزار کنیم. ما از رده نوجوانان که 14 سالگی به بالا است باید به شکل منطقی مسابقات لیگ را برگزار کنیم باید به آنها راه صحیح را بیاموزیم که سطح دانش فوتبالی‌شان بالاتر برود. در چنین شرایطی فردی مثل آقای کی‌روش هدایت تیم ملی فوتبال کشورمان را برعهده می‌گیرد و سعی در کسب نتایج آبرومند دارد وقتی می‌بینیم به دنبال فوتبال هجومی نمی‌رود به خاطر آن است که ملت ما وقتی تیم کشورشان دو بر صفر می‌بازد مهم‌ترین اتفاق برایشان باخت تیم ملی‌شان بوده است حتی اگر فوتبال منطقی و هدفمندی را برگزار کرده باشیم. اگر یک بر صفر برنده شویم و 90 دقیقه هم دفاع کنیم باز هم برای ملت ایران بُرد اهمیت بیشتری دارد و اصلاً‌ توجهی به کیفیت مسابقه نمی‌شود.


وی افزود: وقتی سطح آگاهی عمومی بالا برود سطح توقعات مردم هم منطقی خواهد شد با ایجاد سلسله مراتب بین تیم‌های پایه، بزرگسالان از امیدها، امیدها از جوانان و الی آخر تا نونهالان مطالبه بازیکن خوب می‌کنند و در مقابل از پایین‌ترین رده سنی به بالا هم آنها درخواست امکانات برای رشد و توسعه خواهند کرد. ما اول باید نتایج را تعریف کنیم و محدوده کارایی آن را مشخص نماییم تا کیفیت کاری تیم را بررسی کنیم. ممکن است یک تیم در پایان فصل سوم شود ولی وقتی بازی‌هایی که ارائه کرده را مشاهده می‌کنیم متوجه می‌شویم که در سال‌های بعد این تیم با همین وضعیت می‌تواند تبدیل به قهرمان بلامنازع مسابقات شود.


تحمیل نگاه افراد نخبه به جامعه


میرشاد ماجدی با اشاره به اینکه وقت تغییر فرارسیده است، گفت: باید برای رسیدن به موفقیت از نخبه‌ها استفاده کنیم. با دانش‌افزایی باید نخبه‌ها را جذب کنیم. ما باید به جامعه نگاه این افراد را تحمیل کنیم. مهم‌ترین مسئله اینکه نخبه کیست؟ فردی است که سواد و زبان فوتبال را به طور کامل می‌فهمد و آماده است تا آن را به مردم علاقه‌مند انتقال دهد. چطور می‌شود کسی که تا دیروز فوتبالیست بوده در پایان فوتبالش تبدیل به نخبه شود و به عنوان کارشناس فوتبال در برنامه تلویزیونی حاضر می‌شود. چرا ما اسم افراد را نخبه می‌گذاریم. سابقه این‌ها کجاست؟ دانش فوتبالی‌شان را از کجا به دست آورده‌اند؟ صرفا بازی کردن که فردی را کارشناس نخبه فوتبال نمی‌کند. چون این افراد شهرت دارند هر چه می‌گویند مردم می‌پذیرند. اگر مثلا خبری در جامعه پخش شود که تولید زعفران در سال گذشته 50 تن بوده است اکثریت آن را می‌پذیرند و تعداد انگشت‌شماری می‌روند تحقیق می‌کنند که چنین عددی اصلاً وجود ندارد در حالی که کسی تحلیل نمی‌کند اصلاً میسر نیست در یک سال 50 تن زعفران را در جهان هم نمی‌توان تولید کرد.



اجبار نیاز فوتبال ایران برای تغییر


وی ادامه داد: ما دو بحث مهم دیگر در بخش مدیریت فوتبال‌مان داریم که اگر حل شود فکر می‌کنم 50 درصد کارهای‌مان حل می‌شود. اول آنکه یک کاریش بکن دومی اینکه حل می‌شود. هر جا در مدیریت به مشکل برمی‌خوریم می‌گوییم ولش کن و مسئله حل می‌شود. یک جایی هم می‌رسیم که مشکل را نمی‌توانیم حل کنیم می‌گوییم یک کاریش بکن. این ولش کن و یک کاریش بکن در مدیریت فوتبال ما در باشگاه‌داری و در همه جا دیده می‌شود. حذف تیم ملی جوانان ما، عدم صعود تیم ملی‌مان به مرحله حذفی جام جهانی و مسائلی از این دست به خاطر همین دو کلمه‌ای است که استفاده می‌کنیم. ما باید به سراغ شایسته‌سالاری و نخبه‌پروری برویم اگر این کار را نکنیم 15 سال دیگر هم همین ‌جایی که نشسته‌ایم خواهیم ماند. ما هنوز تکه‌ کلام‌هایمان را تغییر نداده‌ایم. اگر می‌خواهیم تغییر کنیم باید تکانی به خودمان دهیم. این موضوع هم نیاز به تغییر نسل دارد و باید اجبار در کار باشد تا پیشرفت در فوتبال ما ایجاد شود. مادامی که شنونده از صحبت‌هایمان لذت می‌برد کسی به خودش تحرکی برای تغییر نمی‌دهد. چطور فوتبالیست‌های ما هر ساله دستمزد آنها افزایش پیدا می‌کند ولی کیفیت فوتبال ما دچار تغییر نمی‌شود. ما باید تخصصی و شایسته‌سالاری کار را جلو ببریم تا به پیشرفت برسیم.


سیستم‌های کنترل و نظارت


محمدی در خصوص اینکه یکی از مهم‌ترین مشکلات فوتبال ما وجود آدم‌هایی هستند که با غرض‌ورزی نظرات خود را بیان و حتی تصمیم‌گیری می‌کنند، اظهار کرد: دو چیز می‌گویند صدا دارد. اولی خرده عقل و دومی خرده پول. متاسفانه این دانش کم و سواد ناکافی در بسیاری جهات در آدم‌هایی که ما فکر می‌کنیم نخبه هستند و دارای تخصص دیده‌ می‌شود. در فدراسیون فوتبال نبود مرجعیت به طور کامل حس می‌شود. فردی که حداقل در تصمیم‌گیری‌ها اثر داشته باشد. ما یک سیستم داریم به نام کنترل و یک سیستم به نام نظارت داریم. کنترل کاملاً عملیاتی است و نظارت غیر عملیاتی، کنترل قبل از اشتباه و نظارت بعد از اشتباه انجام می‌شود. در زمان کنترل هم آدم‌ها را کنترل می‌کنیم نه سیستم را.


کی‌روش به جای برندسازی حیثیت‌مان را به خطر انداخت


وی ادامه داد:‌ زمانی که من مربی تیم ملی جوانان بودم و در مرحله یک چهارم نهایی حذف شدیم به جای آنکه سیستم را مورد ارزیابی و نظارت قرار دهند من را برکنار کردند. حتی اگر تمام تقصیرات باخت هم بر گردن من بود آیا این تصمیم درستی بود؟ من رفتم بعد از آن چه اتفاقی افتاد چه تعداد بازیکن می‌توانستند در پروسه بازیکن‌سازی به فوتبال کشورمان کمک کنند. از آن تیم جوانانی که من سرمربی‌اش بودم 11 بازیکن در جام جهانی در تیم کی‌روش حضور داشتند. متاسفانه چرخه را برهم زدند و ما نتوانستیم افتخارات قبلی را تکرار کنیم. متاسفانه هیچ کس از من نپرسید که دستاورد شما از مسابقات جوانان آسیا چه بود. اگر چنین پرسشی از من می‌شد یعنی مدیریت دانش در کشور ما در حال انجام است. امروزه دیگر نیاز نیست هر کسی خودش یک مسئله‌ای را تجربه کند ما اگر فرهنگ تیمی داشتیم باید کی‌روش را در سال 2014 اخراج می‌کردیم چون او را آورده بودیم برای فوتبال ملی کشورمان برندسازی کند. او از لباس‌های تیم ملی انتقاد کرد و در حقیقت کسی که آورده بودیم تا برای ما برندسازی کند حیثیت فوتبال ما را به خطر انداخته بود.


وی تاکید کرد: ما اگر فرهنگ فوتبالی داشتیم باید پس از انتقادات کی‌روش او را برکنار می‌کردیم اما این کار صورت نگرفت مگر ژاپنی‌ها دو ماه مانده به جام جهانی سرمربی تیم‌ ملی کشورشان را که فرهنگ کشورشان را زیر سوال برده بود برکنار نکردند؟ مگر تیم ملی اسپانیا 48 ساعت مانده به شروع بازی‌های جام جهانی و اولین دیدار تیم‌شان خولین لوپتگی را اخراج نکردند و به جای او فرناندو هیرو را سرمربی نکردند؟ آنها بر اساس ویژن خود جلو رفتند و اولویت‌شان حفظ فرهنگ فوتبال‌شان بود.


ندیدن حقیقت برای حفظ صندلی


محمدی خاطرنشان کرد: من با وجود آنکه مشکلات زیادی داشتم ولی همواره تلاش کردم در آخرین کلاس‌های دانش‌افزایی مربی‌گری فدراسیون فوتبال شرکت کنم. چون هدفم به روز بودن بوده است آنقدر نگوییم فوتبال برای ما چه کرده است بگوییم ما برای فوتبال چه کرده‌ایم. در این بازی یک عده درون بازی و یک عده بیرون بازی هستند. دور از جان آقای ماجدی و بقیه دوستان برخی افراد برای حفظ صندلی‌شان در فدراسیون فوتبال به رغم آنکه خیلی مسائل با میل باطنی‌شان یکی نیست اما چشم‌شان را به روی حقیقت بسته‌اند. آنهایی که بیرون بازی‌اند همه‌اش در تلاش‌اند تا کمک کنند جریان‌ها را به هم بریزد. متاسفانه فرهنگ‌سازی در فوتبال ما صورت نگرفته است. کمیته آموزش باید تمامی آنهایی که مورد اعتمادش است را جمع‌آوری کند و با نظرخواهی از آنها تلاش کند تا اهداف عالی را تعریف کنیم. سرمربی تیم ملی هم نباید فکر کند خودش فقط فوتبال را می‌فهمد و کس دیگری نمی‌تواند از این ورزش سر در بیاورد. وقتی تصمیمی منعقد می‌شود همه باید پشت آن تصمیم قرار بگیریم به نظر من جام جهانی روسیه یکی از دستاوردهایی که داشت این بود که حمایت بی‌چون و چرایی را از تیم ملی فوتبال کشورمان شاهد بودیم.



وی افزود: بعد از جام‌های جهانی اتفاق‌های زیادی برای تیم‌های مختلف رخ می‌دهد زمانی که اسپانیا در 2010 قهرمان جام جهانی شد به میزان 15 درصد زاد و ولد در این کشور بیشتر شد در برزیل 2002 و ایسلندی که در 2008 میزبان جام ملت‌ها بود هم این اتفاقات را شاهد بودیم. این تاثیر مثبت فوتبال بر جامعه است. کسانی که آکادمی فوتبال دارند این را می‌دانند که با توجه به عملکرد خوب بیرانوند در جام جهانی و علیرضا فغانی تقاضا برای دروازه‌بانی و قضاوت بیشتر شده است. ما از این چه استفاده‌ای می‌کنیم چگونه می‌توانیم این را هندل کنیم.


شخصیت دادن کی‌روش به فوتبال ملی


سرمربی سابق تیم ملی جوانان در واکنش به این موضوع که کارلوس کی‌روش به این دلیل پس از جام جهانی 2014 سرمربی تیم ملی فوتبال ایران باقی ماند که مردم اصرار زیادی‌بر حفظ او داشتند، تصریح کرد: جمله چو گفتی هنرش را هم بگو. کارلوس کی‌روش شخصیت و هویت جدیدی به فوتبال ما داد. بدون شک با تزریق دیسیبلین و نظم به تیم ملی فوتبال ایران کارنامه موفقی را از خودش به جای گذاشته است صرف‌نظر از استایل، سبک و روش بازی که ما داشتیم. ما قبل از کی‌روش چنین نظمی در فوتبال ملی‌مان نداشتیم آن زمانی که من سرمربی تیم ملی جوانان بودم با علی دایی و افشین قطبی و حتی خود آقای کی‌روش هم‌دوره بودم تا قبل از آمدن این مربی پرتغالی ما یک برند درست و حسابی در زمینه البسه ورزشی نداشتیم. جایی که بازیکنان تیم ملی در آن اسکان داشتند نامناسب بود. زمین‌های تمرینی‌مان و پاداش‌ها چنگی به دل نمی‌زد این شخصیت را آقای کی‌روش ایجاد کرد.


کارشناس فوتبال ایران افزود: متاسفانه بحث نتیجه‌گرایی در فوتبال ما کی‌روش را به سمت اهدافی که خواسته ما بود، برد. بعد از باخت ما به لبنان و ازبکستان انتقادها به کی‌روش زیاد شد و او تلاش کرد فقط به دنبال کسب نتیجه باشد و موفق شد تیم ایران را دو دوره متوالی به جام جهانی برساند. چون او یک تیم منیجر بود و قبلاً در انگلستان این کار را انجام داده بود، پس با موفقیت خواسته ما را عملی کرد. پایین آوردن میانگین سنی در تیم ملی کار هر کسی نیست. کی‌روش با شناخت از فوتبال ایران و تورنومنت‌های پیش‌رو این کار را به خوبی انجام داد.


کی‌روش برای کاهش فاصله‌ها آمده است


وی ادامه داد:‌ زمانی می‌گفتند بهترین دفاع حمله است گواردیولا می‌گوید بهترین دفاع مالکیت توپ است وقتی شما توپ را دارید گل نمی‌خورید اگر در دفاع ما هدف حفظ توپ بود که فرمول فوتبال موفق روز دنیاست آن زمان می‌توانستیم در مورد داشتن فلسفه روشن فوتبال ادعاهایی داشته باشیم. کارلوس کی‌روش ما را از لحاظ نتیجه به آن چیزی که می‌خواستیم رسانده است ولی وقتی می‌خواهیم خود را با فوتبال ژاپن، کره جنوبی و استرالیا مقایسه کنیم فاصله زیادی با فوتبال روز دنیا داریم. ما چون مرجعیت فوتبال نداشتیم هیچ وقت نتوانستیم به آقای کی‌روش بگوییم نظراتش در سطح جهانی چه ارزش‌هایی دارد. ما از لحاظ المان‌ها و نمودارهای فنی خیلی جای کار داریم تا به نتیجه خوبی برسیم. ما در جام ملت‌های آسیا با این روش شاید نتیجه نگیریم خود آقای کی‌روش هم که دست پیش را گرفته و گفته ما با 15 روز تمرین نمی‌توانیم خودمان را به ژاپن برسانیم ولی به نظر من این مربی پرتغالی به ایران آمده تا این فواصل را از بین ببرد به نظرم هیچ سرمربی تیم ملی امکانات و ابزاری که در اختیار کی‌روش بوده را نداشته است. بر اساس چنین ابزاری که در اختیار کی‌روش است انتظار می‌رود او بتواند بهترین نتیجه را به‌دست آورد.


نمی‌توانیم با ژاپن مقایسه شویم


اصغر مازیار در ادامه صحبت‌های محمدی خاطرنشان کرد: ما خودمان را نمی‌خواهیم گول بزنیم. ما باید به داشته‌هایمان اتکا کنیم ما نمی‌توانیم خودمان را با ژاپن مقایسه کنیم چون داشته‌هایمان با آنها برابری نمی‌کند ما باید خودمان را با خودمان مقایسه کنیم یا یک استاندارد داشته باشیم برای نمره‌دهی و ببینیم که مثلاً آیا نمره فوتبال ما به نمره ژاپن نزدیک است مثلاً اگر آنها 90 باشند و ما 80 آن‌وقت می‌توان یک مقایسه‌هایی را انجام داد ولی اگر یکی 30 و دیگری 100 باشد مقایسه این دو با هم قیاس درستی نیست.


وی اضافه کرد: من با نظرات اکثر کارشناسان در خصوص تیم ملی فوتبال موافقم ولی با برخی از آنها موافق نیستم و نباید روی واقعیت‌ها چشم‌مان را ببندیم من قبول دارم که فوتبال کشورمان شخصیت‌ پیدا کرده است. ما در تمام پارامترهای فوتبال تعریف داریم ما می‌گوییم در حمله یا دفاع فاز حمله یا فاز دفاع داریم زمانی که مالکیت داریم یعنی صاحب بازی هستیم و حمله می‌کنیم و در زمانی که توپ را از دست می‌دهیم بدون مالکیت هستیم و داریم دفاع می‌کنیم. وقتی یک تعبیری داریم که می‌گوییم بهترین دفاع حمله است به منزله آن نیست که ما باید در تمام طول بازی در محوطه جریمه حریف باشیم. صحبت گواردیولا که می‌گوید بهترین دفاع مالکیت توپ است همان حرف 40 سال پیش است که می‌گفت بهترین دفاع حمله است. فقط تعریف آن عوض شده است.



تعریف‌سازی برای استاندارد


کارشناس فوتبال ایران افزود: حشمت مهاجرانی پس از 40 سال در برنامه تلویزیونی شرکت می‌کند و حرف‌های جالبی می‌زند ولی این حرف‌ها جدید نیست فقط چون کسی که بیش‌ از 60 سال عمرش را در فوتبال گذاشته است حرف‌هایی را مطرح کرده آن حرف‌ها خیلی جدی گرفته می‌شود در صورتی که من کارشناسان جوانی را دیده‌ام که حرف‌هایشان با فوتبال روز دنیا هم‌خوانی بیشتری دارد. ما باید ببینیم استاندارد چیست و برای آن تعریف‌سازی کنیم و بر مبنای این تعریف‌ها جلو برویم ما اگر می‌گوییم فوتبال ملی ایران با ژاپن مقایسه شود باید باشگاه‌های خودمان را هم با ژاپنی‌ها مقایسه کنیم سطح درآمدی و مدیریتی هم مقایسه شود. مگر می‌شود تیم فوتبال باشگاهی تراز اول ما از خودش زمین برای تیم بزرگسالان خود هم نداشته باشد ولی تیم رده هشتم ژاپنی برای تیم پایه‌هایش چندین زمین تمرینی دارد برای همین ما نمی‌توانیم با ژاپن خودمان را مقایسه کنیم ما وقتی 10 نفره در جام ملت‌های 2015 دو مرتبه بازی باخته با عراق را مساوی می‌کنیم کاملاً مشخص بود که مهرداد فولادی عمداً خودش را به دروازه‌بان عراق کوبید و تیم ایران را 10 نفره کرد ولی نخواست که آن را ببیند ما در ضربات پنالتی عراق باختیم و حذف شدیم پس توانایی ما بیشتر از آن است که خودمان تصور می‌کنیم.


محو بازیکنان آینده‌دار به دلیل مطالبه مالی


مازیار ادامه داد: ما برای نتیجه‌گیری باید نقاط ضعف‌مان را پوشش دهیم و تبدیل به نقاط قوت کنیم حالا که فقط می‌خواهیم مقابل حریفان دست‌پُر زمین را ترک کنیم وقتی ما می‌خواهیم برای یک تورنمنت 50 بازیکن معرفی کنیم اگر 10 کارشناس تراز اول هم وارد شوند نهایتاً سه تا پنج بازیکن در لیست‌ها با یکدیگر متفاوت هستند. اگر فوتبال ما با این جمعیت 80 میلیونی 500 بازیکن نداشته باشد که توسط این 10 کارشناس معرفی شوند پس کارمان پر ایراد بوده است. آقای گل جوانان فوتبال ایران سال بعد برای حضور در تیم بزرگسالان همان باشگاه‌ها با مطالبه مالی مواجه می‌شود و چون پدر و مادرش پول ندارند که بدهند آن بازیکن از صحنه فوتبال محو می‌شود.


ایراد در داده‌های فوتبالی ایران


کارشناس فوتبال ایران خاطرنشان کرد: وقتی فردی مثل کی‌روش به تمام تعهداتی که دارد عمل نمی‌کند ما خودمان این فضا را برای او ایجاد کردیم ما نمی‌آییم فردی را کنار دست کی‌روش بگذاریم تا از او کار یاد بگیرد و در اصطلاح کار را بدزدد و بقاپد. ایراد از خودمان است فدراسیون فوتبال ما مقصر است. چون کسی را آورده کنار کی‌روش گذاشته که فقط اسم دارد ولی لزوماً از لحاظ پارامترهای مربی‌گری نمره قبولی نمی‌گیرد در حالی‌که می‌توانیم فردی را بگذاریم که ساکت باشد ادعایی نداشته باشد ولی کاربلد باشد و آن را به جامعه فوتبال منتقل کند پس خود ما باید بپذیریم که در داده‌هایمان دچار ایراد هستیم.


وی افزود: پس ما سبک فوتبالی‌مان ایراد دارد چون توان مالی، قدرت مدیریت‌مان و ابزار لازم را نداریم. امروزه در تجارت می‌گویند شما باید به گونه‌ای عمل کنید که همیشه مشتری داشته باشید نه یک بار. تقاضای بازار ما از آقای کی‌روش رفتن به جام جهانی بوده است که خب موفق به برآورده کردن آن شده است تقاضای ما از کی‌روش برد چهار بر صفر برابر اسپانیا بود یا اینکه ما از او خواستیم بازنده مسابقه نباشد ما هستیم که از کی‌روش خواستیم این‌گونه کار را جلو ببرد در حالی‌که می‌توانستیم خواسته‌های بیشتری از او داشته باشیم. وقتی ژاپن دو ماه مانده به جام جهانی سرمربی‌اش را تغییر می‌دهد یا اسپانیا 48 ساعت به شروع نخستین دیدارش در جام جهانی سرمربی خود را تغییر می‌دهد به دلیل آن است که تصمیم‌گیرنده‌های فوتبال ژاپن و اسپانیا از سرمربی بالاتر هستند ولی اینجا کدامیک از افراد مافوق کی‌روش از او بالاتر هستند که بتوانند به او ثابت کنند شما اینجای کار دچار اشتباه شده‌اید.


روی قانون جلو نرفتیم


وی یادآور شد: لیگ ما پنجشنبه شروع می‌شود و فقط پنج تیم ما بدون بدهی هستند. 11 تیم بدهی دارند. جالب است همه تیم‌های بدهکار هم همانند سال‌های گذشته در رقابت‌ها شرکت می‌کنند اگر روی استاندارد و قانون جلو می‌رفتیم امروز با چنین مسائلی روبرو نبودیم. وقتی ما چنین ساختاری در فوتبال‌مان داریم چند بازیکن می‌توان به تیم ملی بدهیم وقتی خودمان را با ژاپن مقایسه می‌کنیم باید این مسئله را هم به آن اشاره کنیم که ما توانایی حفظ نتیجه را داشته‌ایم ولی ژاپن نتوانست مقابل بلژیک 30 دقیقه از دو گلی که جلو افتاده بود دفاع کند ولی بلژیک مقابل برزیل 55 دایره نتیجه‌اش را حفظ کرد و بازی را با بُرد به پایان رساند. برای همین می‌گویم که ما باید خودمان را با خودمان مقایسه کنیم برای عملیات می‌توانیم خودمان را با ژاپن مقایسه کنیم ولی در دیگر موارد چنین اتفاقی شدنی نیست.


مازیار افزود: ژاپنی‌ها ابتدا از اصول فوتبال برزیل پیروی کردند تا زیبایی‌های فوتبال را داشته باشند و در گام بعدی از اروپایی‌ها الگوبرداری کردند تا فوتبال منطقی دنیا را به طور کامل بیاموزند و اصولی کارشان را جلو ببرند ما چه می‌کردیم فقط به دنبال این بودیم که برابر حریفان صاحب‌نام بازنده نشویم.



ایرادات فوتبال باشگاهی در ایران


وی در خصوص اینکه فدراسیون فوتبال ما می‌تواند راهکاری ایجاد کند که بازیکان دستمزدهای میلیاردی‌شان سال به سال افزایش پیدا نکند تا باشگاه‌ها بتوانند این هزینه‌های سرسام‌آور را صرف زیرساخت‌های خود کنند، تصریح کرد: چنین چیزی شدنی نیست چون ما در حال مدیریت هزینه هستیم چون خودمان درنیاورده‌ایم که دلمان بسوزد. وقتی فردی در ورزشگاه اولدترافورد برای تماشای بازی منچستریونایتد می‌رود خودش سهام‌دار آن باشگاه است در نتیجه می‌داند اگر آن صندلی که نشسته رویش را از جا درآورد و به درون زمین پرت کند خودش متضرر شده است و از سود سهامش در سال کم می‌شود. بنابراین وقتی روی صندلی می‌نشیند حتی اگر کثیف هم شده باشد خودش صندلی را تمیز می‌کند. مراقب است که دیگر تماشاگران هم به صندلی آسیب نزنند آیا ما چنین شرایطی در فوتبال باشگاهی کشورمان داریم؟ ما باید مجوز باشگاه‌داری خصوصی داشته باشیم و فدراسیون فوتبال روی آن نظارت داشته باشد پس فوتبال باشگاهی ما ایراد دارد که هیچ کدام از این فاکتورها را ندارد.


مازیار افزود: فوتبال باشگاهی ما چون در پیچ و خم قوانین دست‌وپاگیر افتاده است نمی‌تواند درآمدزایی کند در نتیجه مدیریت مالی دولتی دارد و همچون روال سال‌های گذشته اداره می‌شود. از کیسه بیت‌المال و دولت برای تعدادی فوتبالیست پول هزینه می‌شود تا بیایند و در زمین بازی کنند و هر جور دلشان می‌خواهد مصاحبه کنند. کیلیان امباپه می‌آید کل جایزه‌اش که به عنوان پدیده جام جهانی انتخاب شده بود را به یک موسسه خیریه می‌دهد در صورتی که یک بازیکن ما ناراحت است که تعطیلات خود را اختصاص به تیم ملی در جام جهانی داده است. وحید امیری که یکی از ستاره‌های فوتبال ما در جام جهانی بود آیا از کانال فوتبال پایه به تیم ملی ما رسید؟ چند باشگاه ما توانست بازیکنان پایه‌ای تربیت کند که امروز در تیم ملی حضور داشته باشند شاهد این بودیم که مثلاً که دو تیم به نام سپیدرود رشت تلاش می‌کردند تا در رقابت‌های لیگ برتر شرکت کنند و نهایتاً وزارت ورزش و فدراسیون فوتبال حق را به یکی داد کجای دنیا چنین وضعیت آشفته‌ای وجود دارد مسئله دیگر اینکه برخی می‌آیند باشگاه‌شان را اجاره می‌دهند آیا در جهان ما چنین وضعیتی را مشاهده کرده‌ایم .مثلا در انگلیس کاونتری، چلسی و لیورپول سال‌هاست که با یک نام کارشان را جلو می‌برند حتی وقتی رومن آبراموویچ چلسی را می‌خرد هیچ‌گاه اسم این باشگاه را تغییر نمی‌دهد ولی در کشور ما چنین کارهایی صورت می‌گیرد.


فرهنگ ما با ژاپن یکی نیست


میرشاد ماجدی در خصوص نتیجه‌گیری‌اش از جلسه‌ای که برگزار شد، گفت: وقتی ما از ژاپن صحبت می‌کنیم اولین چیزی که از آن به یاد می‌آوریم مسئله احترام است در کل جامعه ژاپن احترام به هم‌نوع حرف اول و آخر را می‌زند فوتبال آنها نشأت گرفته از همین احترام است دومین چیز انضباط است نظم و ترتیب در ژاپن بی‌نظیر است نکته سوم مسئولیت‌پذیری است مسئله چهارم آن‌تایم بودن آنها است و پنجم کار تیمی است که بسیار خوب دنبال می‌شود. پنج شاخصه و المان کاملاً مشخص در کشور ژاپن وجود دارد که اگر بخواهیم در کشور خودمان نگاه کنیم کدامیک از آنها را شما حس کرده‌‌اید هر کدام از این المان‌ها را اگر بخواهیم تغییر دهیم باید یک نسل را عوض کنیم پس فرهنگ ما با فرهنگ ژاپن یکی نخواهد بود و تغییرات محسوس است.


رئیس کمیته آموزش فدراسیون فوتبال ادامه داد: مسئله بعدی اقتصاد است. 200 میلیون دلار برای 8 سال یک شرکت تولیدکننده مواد نوشیدنی به ژاپن می‌دهد و 250 میلیون دلار شریک تجاری‌شان آدیداس به فوتبال ژاپن می‌دهد 50 درصد نقد و 50 درصد البسه ورزشی یعنی در 8 سال 325 میلیون دلار فدراسیون فوتبال ژاپن درآمد خالص دارد میانگینش سالی بالغ‌بر 40 میلیون دلار می‌شود. 40 میلیون دلار برابر با دو سال بودجه کشور دانمارک است وقتی شما وارد خانه لباس فوتبال ژاپن می‌شوید تمام مواردی که می‌بینید همه متعلق به آدیداس است ولی آن فرهنگ به آنها کمک می‌کند تا از اموال‌شان دفاع کنند من البسه دست‌دوم دیدم که ژاپنی‌ها آنها را پک کرده بودند خیلی برایم عجیب بود آنها دلیل این کار را این عنوان کردند که مهم‌ترین برند در کشور ما تیم ملی‌مان است این آرم نباید از فدراسیون خارج شود آن‌وقت ما با لباس تیم ملی کشورمان شیشه اتومبیل‌مان را پاک می‌کنیم اگر طلا زیاد بود که قیمتش آنقدر بالا نمی‌رفت ما هم برای پیراهن ملی کشورمان که برند فوتبال‌مان است باید چنین ارزشی قائل شویم که نمی‌شویم. بیش از 8 شرکت هستند که سالانه بین 500 تا یک میلیون دلار به فدراسیون فوتبال کشور ژاپن پول می‌دهند پس اصلاً این فدراسیون نیازی به پول فیفا ندارد.



مازیار با تایید صحبت‌های ماجدی تاکید کرد: وقتی سال گذشته در مسابقات قهرمانی جوانان آسیا که اتفاقاً با قهرمانی ژاپنی‌ها به پایان رسیده بود حضور پیدا کردم اول از همه اینکه بازیکنان تیم ژاپن اگر در آسانسور یا جای دیگری ما را می‌دیدند به ما تعظیم می‌کردند و احترام می‌گذاشتند دوم جایی بود برای شست‌وشوی لباس مابقی تیم‌ها لباس‌هایشان را داخل ماشین لباسشویی می‌گذاشتند و می‌رفتند اما ژاپنی‌ها دو نفر را مأمور می‌کردند تا از ابتدا تا انتهای شست‌وشوی لباس‌ها بمانند و آنها را تحویل بگیرند این همان نظم و احترامی است که به آن اشاره شد. ژاپنی‌ها مراقب توپ‌هایشان هم بودند در حالی‌که بچه‌های تیم ملی ایران سه توپ گم کردند.


لاکچری بودن را از فوتبال یاد گرفتیم


ماجدی با اشاره به این موضوع که می‌خواهم صحبت‌های آقای مازیار را گسترش دهم، بیان کرد: ما نمی‌توانیم یک شبه، دو شبه، یک ساله یا حتی 10 ساله فرهنگ احترام ژاپنی‌ها را در کشورمان ایجاد کنیم. این باور و نگرش باید در کشور ما ایجاد شود و لازمه‌اش تغییر نسل‌ها است باید از کودکی به بچه‌هایمان بیاموزیم که چگونه به همدیگر احترام بگذاریم و منظم باشیم در کلاس‌های مربی‌گری ژاپن کسی به نام تدارکات وجود ندارد. همه باید خودشان کارشان را انجام دهند. فقط تیم بزرگسالان ژاپن بودند که سه نفر تدارکات داشتند. ما از فوتبال فقط لاکچری بودن را یاد گرفته‌ایم الان یکی از بازیکنان جوانان ما به همراه تیم به جام جهانی می‌رود از فردا دو تا مدیر برنامه و کلی آدم دوروبرش دیده می‌شود یکی ساکش را می‌برد یکی ماساژش می‌دهد و همه فکر می‌کنند او چه کار بزرگی انجام داده است باید این ایراد را رفع کنیم و بدانیم که همه سرباز این مملکت هستیم نه اینکه نقش فرمانده را بخواهیم ایفا کنیم.


نمی‌توانیم از کی‌روش ایراد بگیریم


وی افزود: باید نخبه‌ها را عوض کنیم و افراد تاثیرگذار را وارد کنیم ما در ایران نخبه را به پیشکسوت می‌شناسیم من پیش از این پیشکسوت را به خدمت و قدمت می‌شناختم اما پس از اینکه ژاپن رفتم و برگشتم کارنامه هم به آن اضافه شد. من بازیکن تیم ملی که بودم خدمت و قدمت دارم ولی کارنامه ندارم زمان بازیگری یک فوتبالیست جای احترام دارد ولی برای آنکه بخواهد کار کند نیاز به کارنامه دارد و باید آن را رواج داد تا بتواند با داشتن کارنامه حرف بزند. کدامیک از ما به اندازه کی‌روش کارنامه داریم که بتوانیم از او ایراد بگیریم عیب ما این است که ما در کشورمان آدم‌سازی نکرده‌ایم تا بتوانیم حرف برای گفتن داشته باشد ما هیچ وقت مربی به فوتبال دنیا صادر نکرده بودیم اگر 15 سال پیش مربی روی نیمکت رئال مادرید یا بارسلونا فرستاده بودیم و فقط او عملکرد مربیان آن تیم‌ها را دیده بود امروز دانش فوتبال ما به مراتب بالاتر رفته بود. ما پای‌مان را از کشورمان بیرون نگذاشتیم و نه می‌توانیم حرف خاصی بزنیم.


کی‌روش فوتبال ایران را معماری نکرده است


محمدی با اشاره به حضور کی‌روش در فوتبال ایران اظهار کرد:‌ ما می‌توانیم بحث حضور کی‌روش در کشورمان را عمق بیشتری بدهیم. با حضور تقریباً 8 ساله کی‌روش در فوتبال کشورمان نمی‌توان انتظارات را کم کرد. قرار بر این بوده که کی‌روش معماری فوتبال‌مان را انجام دهد و بر اساس آن دستمزد بالایی بگیرد او دستمزد بالا را گرفته است ولی معماری فوتبال کشورمان را آنطور که باید انجام نداده است. با توجه به روزهایی که کی‌روش در فوتبال کشورمان کار کرده است عملکرد او را نمی‌توان عالی دانست.



ترس از نباختن در فوتبال ملی


وی ادامه داد: ما نمی‌توانیم فوتبال‌مان را با ژاپن مقایسه کنیم اما چرا والیبال ما که زمانی توانایی بردن چند تیم بزرگ را در آسیا نداشت موفق شد در سال‌های اخیر تمامی کشورهای صاحب سبک در والیبال را شکست دهد آیا زیرساخت‌های والیبال ما قابل قیاس با آن کشورها بوده است. هیچ کشوری مثل کرواسی نمی‌توانست به فینال جام جهانی صعود پیدا کند ولی دیدیم آنها موفق به این کار شده‌اند نگرشی که درست یا غلط بر تیم ملی ما حاکم است ترس از نباختن است ما می‌توانستیم با انجام بازی‌های تدارکاتی با تیم‌های نامدار دنیا و حتی پذیرش شکست سنگین این ترس را از بین ببریم. عربستان مقابل ایتالیا و آلمان پیش‌از جام جهانی دیدار دوستانه برگزار کرد شاید اگر ما چنین بازی‌های تدارکاتی برگزار می‌کردیم انتظارات‌مان فرق می‌کرد و دستاوردهای دیگری که شاید بهتر هم بود به‌دست می‌آوردیم.


ریشه‌گرایی مهم‌تر از نتیجه‌گرایی


مازیار در خلال صحبت‌های محمدی گفت:‌ ما باید یک تفاوتی بین انتظار داشتن و مقایسه کردن ایجاد کنیم ما دوست داریم که به ژاپن برسیم یک سطحی برای خود تعریف می‌کنیم ولی نباید مقایسه شویم. فوتبال با والیبال فرق می‌کند یونان قهرمان جام ملت‌های اروپا شد، بلژیک به جمع چهار تیم برتر دنیا رسید ولی ما چند بار دیگر می‌توانیم این تیم‌ها را در بالاترین سطح فوتبال اروپا و جام جهانی ببینیم آلمان همیشه آلمان است حتی اگر حذف شود برزیل هم چنین شرایطی را دارد ولی بلژیک یا کرواسی یک بار به دلیل بانک بازیکنی که داشته‌اند در جمع چهار تیم برتر جهان دیدیم هر موقع که ما بلژیک را به صورت متوالی یکی از چهار تیم برتر جهان دیدیم که آن هم نیاز به گذر زمان دارد آن‌وقت می‌توانیم از بلژیک به عنوان قطب فوتبال دنیا نام ببریم. ما الان می‌آییم می‌گوییم قدرت‌های فوتبال آسیا عبارتند از ژاپن، ایران، کره جنوبی، استرالیا و عربستان یک تیم مثل عراق خود را تا مرحله فینال جام ملت‌های آسیا هم می‌رساند حتی قهرمان هم می‌شود ولی کسی از عراق به عنوان قدرت قاره نام نمی‌برد ما 40 سال است قهرمان جام ملت‌های آسیا نشدیم ولی هنوز یکی از قدرت‌های فوتبال قاره کهن شمرده می‌شویم. نتیجه‌گرایی را کنار بگذاریم و ریشه‌گرایی را مدنظر قرار دهیم. چهار تیمی که به مرحله پایانی جام می‌رسند همه قهرمان‌اند چرا که با اختلاف اندکی یکی از آنها در رتبه نخست قرار می‌گیرد فوتبال یک مهارت باز است که ما نباید برای آن محدودیت ایجاد کنیم ما شاید پرتغال را شکست می‌دادیم و به مرحله بعدی جام جهانی می‌رفتیم چه بسا در 2014 با یک پنالتی آرژانتین را یک بر صفر شکست می‌دادیم و به مرحله بعدی می‌رسیدیم اما آیا فوتبال ما قابل قیاس با این کشورها است بعید می‌دانم کسی چنین نظری داشته باشند.


محمدی در پایان صحبت‌های خود یادآور شد: من قصد تخطئه آقای کارلوس‌ کی‌روش را ندارم. وقتی ما فردی با چنین ثبات و کارنامه‌ای را می‌آوریم ناخواسته انتظارات بالاتر می‌رود توقع ما این بود که در جام جهانی 2018 بازی‌هایی به مراتب بهتر از دوره گذشته انجام دهیم من معتقدم علت باخت فوتبال ژاپن به بلژیک این بود که آنها این باور را داشتند که می‌توانند برنده مسابقه شوند. من آن سبک بازی را می‌پذیرم چون پیام دارد.


مازیار در میان صحبت‌های محمدی گفت: این که ژاپنی‌ها برای برنده شدن تا آخرین لحظه تلاش می‌کنند به این دلیل بود که آنها از جامعه خودشان این نوع تلاش کردن را یادگرفته‌اند چه کسی باید هدف بالاترمان را به کی‌روش منتقل می‌کرد وقتی از او خواسته بودیم فقط ما را به جام جهانی برساند. این خصلت انسان است که می‌خواهد با کمترین تلاش به بهترین نتیجه برسد اگر از روز اول برای کی‌روش هدف‌گذاری کنیم که شما وقتی 2014 تیم را موفق به صعود به جام جهانی کردید حالا در 2018 باید از گروه‌مان صعود کنیم و این خواسته ما است. برای صعود باید گل زد شما در سه سال گذشته نشان داده‌اید که بیشتر دفاع می‌کنید. متاسفانه این خواسته‌ها منتقل نشد و این را باید آنهایی که این موضوع را مطرح نکردند پاسخگو باشند. یک امتیاز برابر نیجریه در جام جهانی 2014 با یک امتیازی که ما در جام جهانی 2006 از آنگولا گرفتیم ارزشش فرقی نمی‌کند ولی آن امتیاز ما را تا روز پایانی امیدوار نگه داشت ولی مقابل آنگولا نیمی از هواداران ایران به ورزشگاه لایپزیک برای تشویق تیم ملی نیامدند. به نظرم از حالا به بعد هر مربی خارجی در هر سطحی از فوتبال ملی و باشگاهی ایران مشغول به کار می‌شود خواسته‌هایمان را به او بگوییم خواسته‌هایی که والا باشد و بتواند ضعف‌های گذشته‌مان را برطرف کند.


*پایان


انتهای پیام/4048


انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب