مدیتیشن از تحلیل رفتن مغز جلوگیری میکند
به گزارش خبرنگار گروه پزشکی خبرگزاری آنا، طبق نتایج پژوهش تازهای که در مرکز نقشهبرداری مغزی دانشگاه UCLA انجام شده است، روشهای سنتی و باستانی آرامش و تمرکز ذهنی که به آنها اصطلاحاً «مدیتیشن» (یا مراقبه) گفته میشود، برای مغز بسیار سودمند هستند.
به نوشته هافینگتنپُست، پژوهشگرانی از دانشگاه کالیفرنیا در لسآنجلس (UCLA) با همکاری دانشمندانی از دانشگاه ملی استرالیا در تحقیقی مشترک نشان دادهاند که مدیتیشن علاوه بر بالا بردن تمرکز و دقت و توجه، فوایدی همچون کاستن از اضطراب، جلوگیری از افسردگی، بهبود فرایند شناختی و بالا بردن کارکرد کنترلی و عملکردی بدن دارد.
این تحقیق نشان داده است که مدیتیشن جلوی فرایند سالخوردگی مغز را میگیرد. مغز افرادی که برای سالهای طولانی مدیتیشن انجام دادهاند، بسیار کمتر از افرادی که مدیتیشن نکردهاند، تحت تأثیر عوارض سالخوردگی قرار میگیرد.
مغز انسان به طور طبیعی از سنین بیست سالگی رو به افول میرود و تا سنین سالخوردگی از حجم و وزن آن کاسته می شود. به گفته پژوهشگران UCLA از مدیتیشن علاوه بر بالا بردن سلامت عاطفی و فیزیکی در هر دورهای از زندگی، میتوان بهعنوان روشی برای جلوگیری از بیماریهای مرتبط با فرایند بازسازی سلولهای عصبی، نظیر زوال عقل، آلزایمر و پارکینسون استفاده کرد و از افول عملکرد شناختی مغز که بهطور طبیعی به همراه سالخوردگی پدید میآید جلوگیری کرد. این روش عملاً رایگان و بدون عوارض جانبی است.
همین گروه پژوهشی چهار سال پیش در تحقیقی نشان داده بودند افرادی که مدیتیشن انجام می دهند، کمتر دچار کاهش ماده سفید مغز میشوند، مادهای که تقریباً نیمی از حجم مغز را تشکیل میدهد و از فیبرهایی عصبی تشکیل شده است که مغز برای ارتباط از آن استفاده میکند.
تیم پژوهشگران UCLA در تحقیق جدید خود به ارتباط میان مدیتیشن و حفظ ماده خاکستری، بافتی که فرایند شناختی در آن اتفاق میافتد و خاطرات ذخیره میشوند، پی بردهاند. در این پژوهش مغز یکصد نفر مورد آزمایش قرار گرفت که 50 نفر از آنها بهطور متوسط به مدت 20 سال مدیتیشن انجام داده بودند و 50 نفر دیگر مدیتیشن نکرده بودند. هر دو گروه از 28 مرد و 22 زن در سنین بین 24 تا 77 سال تشکیل شده بودند.
نتایج اسکن مغزی این افراد با فناوری fMRI نشان داد که با وجود تحلیل رفتن ماده خاکستری با بالا رفتن سن در هر دو گروه، میزان کاهش حجم ماده خاکستری افرادی که برای مدتی طولانی مدیتیشن انجام دادهاند، به مراتب کمتر از افرادی است که مدیتیشن انجام ندادهاند.
دکتر فلوریان کوت، از نویسندگان مقاله پژوهشی این گروه میگوید: «در افرادی که مدیتیشن میکنند، از بین رفتن ماده خاکستری با بالا رفتن سن شدید نیست. شگفت اینکه این امر به مناطق خاصی در مغز محدود نمانده. ما انتظار داشتیم که این تفاوت را در چند ناحیه کوچک در مغز ببینیم ولی متوجه شدیم که این تفاوت تقریباً در تمام مغز وجود دارد. این نکته بسیار تعجب برانگیز بود.»
جزئیات و نتایج پژوهش این گروه در ژورنال Frontiers in Psychology منتشر شده است.
انتهای پیام/