ترامپ بهترین گزینه برای تسویه حسابهای معطلمانده آمریکا است
خروج از برجام، فشار بر شرکتهای خصوصی و موسسات مالی برای قطع مراوده با ایران و تلاش برای قطع کامل صادرات نفت جمهوری اسلامی ایران، بخشی از اقدامات ناعادلانه آمریکا برای تشدید جنگ اقتصادی، سیاسی و تبلیغاتی علیه کشورمان است که روزهای اخیر شاهد آن هستیم.
خبرنگار خبرگزاری آنا در راستای این اقدامات مغایر با حقوق و عرف بینالملل با بشیر اسماعیلی عضو هیات علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد شهرضا و پژوهشگر مطالعات بینالملل گفتوگو کرده است که از نظر خوانندگان و کاربران میگذرد.
اسماعیلی در پاسخ به این سوال که آیا رفتار آمریکا از نظر حقوق بینالملل دارای وجاهت قانونی است یا نه به آنا گفت: «در اینکه ایالات متحده خلاف حقوق بینالملل عمل کرده و سازمانها، رژیمها و معاهدات بینالمللی را هم به تبع آن بیاهمیت تلقی میکند. شکی نیست و باید این رفتار را خارج از چارچوب حقوقی و در قالب واقعگرایی و سیاست قدرت تفسیر کرد.»
وی ادامه داد: «از جانب عدهای از تحلیلگران تصور میشود که ممکن است آمریکا در دوران ترامپ اساسا بخواهد خود را از شر قواعد دست و پاگیر لیبرالیسم که حقوق بین الملل و همکاریهای جهانی را مهم میداند، خلاص کند تا بتواند بدون مزاحمت، یکجانبهگرایی محض خود را پیش ببرد.»
اسماعیلی افزود: در این بین ترامپ میتواند صرفا در نقش یک به اصطلاح «جاده صافکن» ظاهر شود و وقتی آمریکا به نیات خود دست یافت، مجددا شخص ملایم و ظاهر اصلاحی از جنس اوباما یا جان اف کندی بیاید و وجهه خدشه دار شده آمریکای ترامپ را اصلاح کند.
مسئول بسیج اساتید دانشگاه آزاد اسلامی شهرضا درباره اینکه روی کار آمدن ترامپ از قبل برنامه ریزی شده بود است به خبرنگار آنا گفت: «نه کاملا، هر چند کیسینجر در این زمینه میگوید جمهوریخواهان در آمریکا با شعار جنگ میآیند و با شعار صلح میروند و دموکراتها بر عکس! یعنی به هر روی همواره این دو جناح با نوعی تقسیم کار نانوشته، منافع لایتغیر آمریکا را پیش برده اند.»
وی افزود: «البته به این معنی هم نیست که همه چیز از نظریه تئوری توطئه پیروی میکند و این دو حزب کاملا در هماهنگی با همدیگر هستند . اما به هر روی در برهه زمانی فعلی، شخص ماجراجو و سرسختی مثل ترامپ که ظاهرا آبرو و شان خاصی هم در بین نخبگان این کشور ندارد، بهترین گزینه برای تسویه حسابهای معطل مانده آمریکا با چین، کره شمالی و حتی اتحادیه اروپاست.»
اسماعیلی اضافه کرد: «خروج یا بی اثرکردن معاهداتی که با منافع ملی آمریکا در تعارض قرار گرفتهاند مثل معاهدات زیست محیطی، قواعد سازمان تجارت جهانی و حقوق بین الملل از جمله مواردی بوده که ترامپ در انجام آنها شکی به خود راه نداده است و حتی در این زمینه ملاحظهای برای نارضایتی متحدانش هم ندارد.»
عضو هیات علمی واحد شهرضا در مورد اینکه آمریکا درباره ایران چه برنامهای دارد گفت: «ایران اساسا موردی استثنایی است. شرایط فعلی برای ما اساسا بدتر از گذشته نخواهد بود، در واقع اوباما در ایجاد اتحاد جهانی علیه ایران با لحاظ به حق جلوه دادن آمریکا به مراتب از زمان حال موفقتر عمل کرده بود، اما در نهایت وقتی تحریم و فشارها موثر نیفتاد، مجبور به مذاکره در قالب برجام شد. ریچارد نفیو طراح تحریمها علیه ایران در زمان اوباما در کتاب هنر تحریمها به این موضوع اشاره میکند که اساسا اگر تحریم در یک بازه زمانی اثربخش نباشد، اثر معکوس داده و کشور مورد تحریم قویتر میشود.»
وی ادامه داد: «در زمان اوباما چنین شد، ترامپ نمیتواند شرایط بدتری را ایجاد کند؛ بانک مرکزی ایران توسط آمریکا در دوره قبلی هم مورد تحریم اولیه و هم تحریم ثانویه قرار گرفته و اساسا تحریم دیگری باقی نمانده که ترامپ بخواهد آن را اعمال کند. در واقع به اعتقاد من ترامپ اگر بتواند در آن نقش جاده صافکن آمریکا که اشاره شد، سیاستهای هژمون محور کشورش را به همه دنیا تحمیل کند، باز هم ایران میتواند خود را از این امر مستثنی کند چراکه ما چهل سال است در رابطه با سیاستهای تخریبی آمریکا واکنش نشان داده و به نوعی در این امر کارکشته شدهایم.»
انتهای پیام/
انتهای پیام/