دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
16 تير 1397 - 10:30

کمک سلول‌های بنیادی به مبارزه با چاقی در مدل‌های جانوری

محققان در تحقیقات خود روی جانوران نشان دادند که سلول‌های بنیادی می تواند به مبارزه با چاقی کمک کند.
کد خبر : 292894

به گزارش گروه علم و فناوری خبرگزاری آنا از پایگاه اطلاع رسانی سلول‌های بنیادی، چاقی یک معضل جهانی رو به افزایش است که عوارض جانبی متعددی داشته و با خطر بالای مرگ و میر همراه است.


در مجموعه‌های بالینی طیف وسیعی از مداخلات برای مدیریت وزن پیشنهاد شده است. اما اغلب آنها تنها در کوتاه مدت موثر هستند و در افراد چاق به دست آوردن تدریجی وزن از دست رفته امری معمول است. به همین دلیل محققین همواره به دنبال راهی برای درمان بلند مدت چاقی هستند.


سلول‌های بنیادی مزانشیمی به دلیل ظرفیت بالای خودنوزایی و تمایز به رده‌های متعدد، کاندیدای قوی برای کاربردهای درمانی مانند ترمیم بافت و اختلالات ایمنی محسوب می‌شوند.


اخیرا سلول‌های بنیادی مزانشیمی با توجه به پتانسیل شان به عنوان گزینه ای درمانی برای درمان چاقی مورد توجه قرار گرفته اند، زیرا این سلول‌های بنیادی مزانشیمی خود منبع اصلی تولید آدیپوسیت‌ها محسوب می‌شوند.


با این دیدگاه، گروهی از محققان دانشگاه بیروت با همکاری بیمارستان ویلا گاردا در ایتالیا مطالعه‌ای مروری داشته‌اند و در آن روی یافته‌های اخیر در مورد اثرات سلول‌های بنیادی مزانشیمی مشتق از چربی (AD-MSCs) روی چاقی و عوارض جانبی آن در مدل‌های جانوری پرداخته اند.


آنها ۵۷۸ مطالعه را مورد ارزیابی قرار دادند و شواهد قوی را در مورد اثر مثبت سلول‌های بنیادی مزانشیمی مشتق از چربی در چاقی از منظر وزن بدن، هموستازی متابولیسم گلوکز، پروفایل لیپید، بیماری کبد چرب غیر الکلی و التهاب سیستمیک به دست آوردند.


این مطالعه سیستماتیک شواهدی را ارائه کرده است که اثرات سودمند پیوند سلول‌های بنیادی مزانشیمی مشتق از بافت چربی روی چاقی و بیماری‌ها مربوط به آن را در مدل‌های جانوری نشان داده است.


اما تفسیر نتایج به دست آمده در مورد استفاده از این سلول‌ها در درمان چاقی زیاد هم راحت نیست زیرا مطالعات جانوری به طور کلی منعکس کننده فرآیندهای واقعی در انسان نیستند. از طرف دیگر چاقی یک بیماری چند فاکتوری است که در بروز آن نه تنها فاکتورهای زیستی بلکه فاکتورهای شناختی، رفتاری و محیطی نیز موثر است.


به همین دلیل بدون انجام مطالعات انسانی در این زمینه نمی‌توان با اطمینان از موثر بودن استفاده از سلول‌های بنیادی مزانشیمی بافت چربی در درمان چاقی سخن گفت.


انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب