بیانضباطی اقتصادی کشور را دچار مشکل کرده است
به گزارش گروه دانشگاه خبرگزاری آنا، مهدی پازوکی در مناظره «بررسی عملکرد اقتصادی دولت» با اشاره به تعداد بالای شعب بانکها در ایران گفت: تعداد شعب بانکهایی که در ایران داریم را اگر با نسبت به «جی تی پی» مقایسه کنیم میبینیم که هیچ کشوری با ما قابل قیاس نیست. یکی از دلایلی که بانکهای بینالمللی با بانکهای ما کار نمیکنند این است که بخشی از سیستم پولی ما پولشویی میکند که امیدواریم این مشکل حل شود. از طرفی حجم بدهیهای بالای دولت و بخش خصوصی به سیستم بانکی را می توان در گزارشات بانک مرکزی ملاحظه کرد، بنابر این یک بی انضباطی در سیستم بانکی پولی است.
وی افزود: همچنین ما در سند بودجه هم بی انضباطی مالی را میبینم، هر روز دولت به شدت بزرگ میشود و خصوصا در بودجه جاری، پول به کسانی میدهیم که نباید بدهیم و از طرفی هم به جاهایی که باید بودجه نمیدهیم.
این استاد دانشگاه در ادامه با اشاره به گسترش دانشگاههای کشور، اظهار کرد: البته این به معنای گسترش علم نیست. اکنون دانشآموزانی در سیستان و بلوچستان هستند که از نظر نیمکت و میز و صندلی مشکل دارند، ولی ما شاهد این هستیم که در گرمسار، بناب، ملکان و برخی از شهرها دانشگاههای دولتی و کارخانه مدرک سازی درست کردهایم. این یعنی الگوی تخصیص منابع ما اشکال دارد.
پازوکی درباره بیانضباطی اداری گفت: در هر جای دنیا بهترین نیروی انسانی را جذب کار دولتی میکنند ولی در ایران این گونه نیست، کشور نیاز به اصلاحات اقتصادی دارد، اصلاحات بانکی، نظام پولی، اصلاح بودجه و اصلاح سیستم اداری است و راه حل هم دارد. باید مجموعه حکومت این کار را کند. بی انضباطی اقتصادی یکی از مشکلاتی است که کشور را دچار مشکل کرده است.
پازوکی در ادامه گفت: فضای کسب و کار در اقتصاد ایران مناسب برای تولید نیست. اقتصاد و فضای مناسب برای کسب و کار حداقل باید شفافیت داشته باشد و برای اقتصاد شفافیت از نان شب واجب تر است.
وی افزود: بنا بر گزارش رئیس جمهور 25 درصد نقدینگی در اختیار موسسات مالی است، نمیدانم پشت این موسسات چه کسانی هستند و یکی از دلایلی که بانکهای بین المللی هم با ما کار نمیکنند به این دلیل است که شفافیت در نظام مالی ما نیست. همین عدم شفافیت در ایران گروهی را به ثروت های نجومی رسانده است.
پازوکی در بخش دیگری از سخنان خود تاکید کرد: در اقتصاد ایران قوه مجریه به تنهایی نمیتواند کاری کند. همچنین مجلس هم نمیتواند. قوه قضائیه باید کار انجام دهد و نقش منحصر به فردی دارد.
وی گفت: در بودجه 97، بودجه عمرانی 60 هزار میلیارد تومان بوده و مجلس 62هزار میلیارد تصویب کرده است. بودجه ی عمرانی را دو هزار میلیارد بالا برده است و در بخش راه حدود چهل هزار میلیارد تومان هزینه ایجاد کرده است، با این مجلس نمیشود با آمریکا جنگید نمیشود با این مجلس نمیشود عدالت اجتماعی برقرار کرد. باید سطح آگاهی مردم بالا برود.
وی گفت: برای تصویب هر پروژه در مجلس باید مطالعه شود ولی در حال حاضر یک طرح هست به همان طرح یک چیزی اضافه می کنند. از طرفی در کشور حدود ششصد هزار میلیارد تومان پروژه ی نیمه کاره داریم .
* در اجرای سیاستهای اصل 44 و شفافیت توفیق نداریم
ساسان شاهویسی اقتصاددان و عضو هیات علمی دانشگاه تهران در این مراسم گفت: متاسفانه ما در بسیاری از مقاطع دچار یک واگرایی نسبت به اتفاقی که باید خودمان آن را صورت بدهیم، شده ایم. متاسفانه اتفاقی که در اقتصاد ملی کشور ما افتاده یک روزمرگی را برای مقامات به وجود آورده است.
شاهویسی تصریح کرد: به همین دلیل میبینیم زحمات کشیده میشود، منابع صرف میشود، ریزشها و رویشهایی به وجود می آید ولی بعد از مدت چهار یا هشت سال که کارنامه اقتصادی دولت بررسی میشود با انتقاداتی رو بروست و شفافیت در حوزه اقتصادی به وجود نمیآید.
این استاد دانشگاه در ادامه افزود: وقتی در اجرای سیاست های اصل 44 و شفافیت توفیق نداریم نباید انتظار داشت که در مبارزه با فساد هم کاری کنیم.
وی تاکید کرد: انتظار داریم توانمند سازی، آزاد سازی، و خصوصی سازی انجام شود با رویکرد غلبه بخش مردمی اقتصاد و خصوصی اقتصاد بر قلمرو حاکمیتی اما این اتفاق نیفتاده و دلیلش میتواند بخش های دولتی، نظامی و غیره باشند.
شاهویسی ادامه داد: اگر قرار باشد ما یک اقتصاد کارا و یک عملکرد کارا داشته باشیم حتما باید مبتنی بر نظام برنامهای باشد. ما اگر بخواهیم عملکرد را درست بررسی کنیم باید مبتنی بر برنامه یا مبتنی بر بودجه شاخص بدهیم.
وی در بخش دیگری از سخنانش در پاسخ به اظهارات پازوکی مبنی بر اینکه با این مجلس نمیشود به جنگ آمریکا رفت، افزود: وقتی مجلس و قوه قضائیه نتواند به جنگ آمریکا برود حتما دولت هم نمیتواند.
این استاد دانشگاه با بیان اینکه اقتصاد ایران واقعا قدرتمند است، گفت: اگر در داخل منابع آن ظرفیت سازی دانشی شود، و از افراد متخصص و مناسب استفاده شود، اقتصاد قدرتمند است و میتواند موفق عمل کند.
انتهای پیام/