دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
03 فروردين 1397 - 10:45
رئیس شورای شهر تهران در گفت‌وگو تفصیلی با آنا:

کارهای فنی برایم جذاب‌تر است/ عیدی دادن به سبک آیت‌الله هاشمی رفسنجانی

مدیر سال‌های نه چندان دور مترو تهران و معاون سابق عمرانی دانشگاه آزاد اسلامی، چند ماهی است لباس مهندسی و کار اجرایی را کنار گذاشته و ردای ریاست شورای شهر را به تن کرده‌است؛ هاشمی که از گزینه‌های جدی تصدی شهرداری تهران بوده و هست، می‌گوید کار فنی و اجرایی برایش جذاب‌تر از حضور در شورای شهر است.
کد خبر : 268172

گروه اجتماعی خبرگزاری آنا- الهه خانی: محسن هاشمی اگرچه به عنوان یک مدیر سوابق طولانی در مترو، دانشگاه آزاد اسلامی و حالا در شورای شهر تهران دارد اما همچنان بخش زیادی از معروفیتش را مدیون فرزند ارشد آیت‌الله هاشمی رفسنجانی بودن است. شاید هم پرکاری و پر تلاشی را از آیت‌الله به ارث برده باشد. روزهای یکشنبه و سه‌شنبه هر هفته، ساعت یک ربع به 9 صبح زودتر از بقیه اعضا، در صحن شورای شهر حاضر می‌شود و سایر اعضا را به صحن و خبرنگاران را برای آغاز جلسه به سکوت دعوت می‌کند. عادت دارد که در اول هرجلسه، نظق کوتاهی درباره مسائل روز و مشکلات مردم داشته باشد. معمولا در اداره جلسات زرنگ است و اجازه نمی‌دهد، اعضا زیادی پر حرفی کنند؛ هرکجا ببیند، بحث‌ها بی‌فایده است، کفایت بحث را اعلام می‌کند و موضوعات را به رای می‌گذارد.


روزهای دیگری هم جلسات شورای شهر برقرار نیست، معمولا صبح‌های زود به بازدید از مناطق مختلف تهران می‌رود و به وظایف نظارتی‌اش به عنوان یک عضو شورای شهر می‌پردازد اما با همه اینها، هاشمی که پیشتر مدیرعامل مترو بوده‌، هنوز هم معتقد است که کارهای فنی و اجرایی جذابیت‌‌‌‌های بیشتر برایش دارد و می‌گوید که دلش برای روزهایی که در مترو مشغول به کار بوده تنگ می‌شود. البته اینها را که می‌گوید، فوری اضافه می‌کند که حضور در صحن شورای شهر و فعالیت در کنار سایر اعضا هم به نوعی جذاب است. محسن هاشمی رفسنجانی، این روزها با استعفای محمدعلی نجفی، شهردار تهران، یکی از جدی‌ترین گزینه‌ها برای تصدی شهرداری تهران است. برای مرور فعالیت‌های هفت ماهه شورای شهر تهران، با محسن هاشمی، رئیس شورای شهر تهران به گفت‌وگو نشستیم که متن آن را در ادامه می‌خوانید؛


-آیا یکدستی شورای شهر در اولین سال فعالیت توانسته به نفع مدیریت شهری باشد؟به نظر شما وجود اقلیت قوی به بهبود عملکرد کمک نمی‌کرد؟


یکدستی ترکیب شورا، مانند هر پدیده دیگری معایب و محاسنی دارد، اشکال اصلی آن این است که نقد درونی کمتر در شورا شکل می گیرد و اعضا با هماهنگی و همراهی با موضوعات مواجه می‌شوند و امتیاز آن این است که زمان کمتری صرف مباحث درونی و مشاجرات و اختلافات بین اعضا صرف می‌شود و تصمیمات با حمایت بالایی گرفته می‌شود. طبیعتا وجود اقلیت واکثریت در هر مجموعه بیشتر به روح دموکراسی نزدیک است اما عملکرد طیف اکثریت قبلی به گونه‌ای بوده است که شهروندان تهرانی در این دوره، بصورت یک دست به لیست امید رای دهند.


- کاهش تعداد اعضای شورای از 31 به 21 تاثیری در کارکرد شورای شهر داشته است؟ آیا موافقید مجدد اعضای شورا افزایش یابند یا برای تهران، همین تعداد کافی است؟


به نظر می رسد کاهش اعضای شورا به 21 عضو، تا حدودی به منسجم شدن و کارآمد شدن آن کمک کرده است، چرا که شورای شهر تهران قبلا 15 عضو داشته که به 31 نفر افزایش واکنون که به 21 عضو رسیده است نوعی میانه و اعتدال بین دو حالت قبلی رخ داده است، تعداد اعضا نه آنقدر کم است که امور کمیسیون‌ها معطل بماند و نه آنقدر زیاد که ازدحام در مباحث و تذکرات رخ بدهد.



- به نظر می‌رسد بی‌نظمی اعضا و جدی‌ نگرفتن جلسات یکی از مشکلات شورای شهر فعلی است؛ بارها شما تهدید کردید که بهتر است جلسه تعطیل شود؟ چرا جلسات جدی گرفته نمی‌شود؟


مقداری از این بی‌نظمی طبیعی است و در همه پارلمان‌های محلی وملی از جمله مجلس شورای اسلامی هم رخ می دهد، مقداری نیز ناشی از حجم بالای جلسات است چرا که قبل از جلسات علنی معمولا از هفت صبح جلسه هم اندیشی تشکیل می‌شود و مباحت در آن نیز مطرح می شود، امیدواریم در سال آینده نظم اعضای محترم شورا نیز احسن حال شود.


- با وجود اینکه در شورای سوم و چهارم شهردار وقت، همسو با اعضای شورای شهر بود، اما اعضا تذکرات جدی‌تری به شهردار می‌دادند، چرا اعضای این دوره، نسبت به دوره‌های قبل از ظرفیت‌های قانونی خود مثل تذکرات و سوالات از شهردار کمتر استفاده می‌کنند؟


هنوز زمان کوتاهی از انتصاب شهردار گذشته وطبیعی است اعضای شورا به شهردار منتخب خود فرصتی برای برنامه ریزی و انتصاب بدهند وقطعا در سال آینده رویکرد نظارتی شورا نسبت به شهردار تقویت خواهد شد.


- تجربه عید بدون حضور آیت‌الله چقدر متفاوت است؟


امسال دومین نوروز را بدون آیت الله هاشمی رفسنجانی در پیش داریم و طبیعتا زمان سال تحویل که شاید خوشحال کننده ترین زمان سال برای عموم مردم باشد ما بیشترین دلتنگی را نسبت به ایشان داریم و آرزو می‌کردیم که کاش حتی برای یک لحظه دیگر می‌توانستیم ایشان را ببنیم وبا ایشان حرف بزنیم، اما تقدیر چنین اقتضا می‌کرد و همه باید مشیت الهی را بپذیریم و امیدوار باشیم که از دعای خیر ایشان در جوار الهی بهرمند باشیم.


- آیت‌الله به شما و سایر فرزندان و نوه‌ها چه چیزی عیدی می‌دادند؟ آیا شما به عنوان پسر ارشد بر همان رسم پدر، عیدی می‌دهید؟ یا عیدی دادن متفاوت است؟


همانگونه که در خاطرات آیت الله هاشمی رفسنجانی ذکر شده است ایشان به پاسدارها و اعضای خانواده به صورت نمادین اسکناسی عیدی می‌دادند، بنده هم مانند سایر پدران اینکار را انشاله انجام خواهم داد.


- امسال که عید رئیس شورای شهر هستید، با عید دیگر برای شما تفاوتی دارد؟ برنامه‌ای دارید که در عید از بخش‌های مختلف شهر به خصوص کارگران شهرداری سرکشی کنید؟


طبیعی است که در دوران نوروز مدیریت شهری تعطیل نمی‌شود و تعداد زیادی از هموطنمان به صورت عبوری یا به عنوان مقصد از تهران بازدید خواهند داشت و کارگران و پرسنل شهرداری تهران بصورت شیفت بندی در نوروز فعال هستند که بنده نیز در کنار این عزیزان حضور خواهم داشت و به آنها خدا قوت و تبریک سال جدید را خواهم گفت.



- اگر مقابل خانه‌تان کثیف باشد، به شهردار منطقه تذکر می‌دهید؟


معمولا فعالیت شهرداری در نظافت محله ما، نیاز به تذکر ندارد و تاکنون اتفاق نیفتاده که بنده بخواهم برای نظافت اطراف منزل تذکر بدهم اما در مواردی که شکایت مردمی و اطلاعاتی از اشکالی در بخشی از شهر در حوزه خدمات شهری به بنده مراجعه شود به مسئولین مربوطه تذکر می‌دهم و پیگیری می کنم.


- شهرداری محل زندگی‌تان به کوچه شما بیشتر می‌رسند یا تفاوتی بین کوچه‌ها نیست؟


تفاوتی در وضعیت نظافت و رسیدگی به محله ما نسبت به قبل از انتخابات رخ نداده است و مانند سابق عوامل شهرداری به انجام وظایف مشغولند.


- حضور در کسوت رئیس شورای شهر سخت‌تر است یا زمانی که مدیرعامل مترو بودید؟ کار نظارتی سخت‌تر است یا کار اجرایی؟


کار کردن در مترو به دلیل انجام فعالیت‌های اجرایی و درگیر بودن با مسایل فنی برایم لذت بخش‌تر بود به ویژه آنکه پیشرفت پروژه را حس می‌کردیم و در کنار کارگران و مدیران، شاهد به ثمر نشستن تلاش‌ها واستفاده مردم بودیم و سخت‌ترین شرایط هم برایمان شیرین بود. البته فعالیت در شورا و حضور در کنار اعضا نیز جذابیت خود را دارد اما فعالیت شورا عمدتا ستادی و با کاغذ است و با فعالیت اجرایی و فنی متفاوت است.


انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب