دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
21 بهمن 1396 - 09:06
تحلیلگر سیاسی عراق در گفت وگو با آنا‌؛

احتمال پیروزی ائتلاف نصر العراق در انتخابات پارلمانی/ العبادی دیگر نمی‌خواهد نخست‌وزیر باشد

یک تحلیلگر سیاسی عراق گفت: چند شعبه شدن جریانات شیعه میان فتح، حکمت، استقامت و مستقل‌ها می‌تواند به زیان شیعیان تمام شود.
کد خبر : 258385

گروه بین‌الملل خبرگزاری آنا؛ به‌تدریج به 12 می (22 اردیبهشت 1397) یعنی زمان برگزاری انتخابات پارلمانی عراق نزدیک می‌شویم و این زمانی است که ساختار ائتلاف‌ها و گرایش‌های سیاسی در حال شکل‌گیری نهایی است. تاکنون 27 ائتلاف به صورت رسمی در کمیته عالی انتخابات عراق ثبت شده است، ولی ترکیب این ائتلاف‌ها هر روز دستخوش تغییر می‌شود.


در حال حاضر تمرکز اصلی بیشتر بر روی ائتلاف «نصر العراق» به ریاست حیدر العبادی، نخست‌وزیر عراق است که با دو جریان اصلی این کشور، یعنی ائتلاف فتح‌المبین از نیروهای حشد الشعبی و ائتلاف جریان حکمت به رهبری عمار حکیم کار خود را آغاز کرد، ولی این ائتلاف عمر زیادی نداشت و برخی از شخصیت‌های اصلی این ائتلاف از آن خارج شدند و در حال حاضر ائتلاف نصر موقعیت‌ ضعیف‌تری نسبت به گذشته دارد.


یحیی کبیسی، تحلیلگر سیاسی عراق در گفت‌وگو با خبرنگار گروه بین‌الملل خبرگزاری آنا درباره جریان‌شناسی و ائتلاف‌های انتخاباتی که تاکنون شکل گرفته‌اند، گفت:‌ «کمیته عالی برگزاری انتخابات تاکنون به‌طور رسمی بیش از 200 حزب سیاسی را ثبت‌نام کرده است که هر کدامشان برای خود ائتلاف‌های انتخاباتی تشکیل داده‌اند تا بتوانند جایگاه خود را از حیث کسب بیشترین تعداد ممکن کرسی‌های پارلمان تضمین کنند. از لحاظ موقعیت قومی و مذهبی می‌توان این آرایش سیاسی را به سه بخش احزاب کُرد، احزاب اهل سنت و احزاب شیعه تقسیم کرد.»


وی افزود: «حیدر العبادی، نخست‌وزیر عراق تصمیم گرفته است در این انتخابات جزئی از لیست آقای نوری مالکی، رئیس حزب الدعوه نباشد و به‌طور مستقل ائتلاف انتخاباتی خود را با عنوان نصر العراق تشکیل داده است. از سوی دیگر نوری مالکی با لیست دولت قانون وارد عرصه رقابت‌های انتخاباتی شده است. لیست مقتدا صدر، رهبر جریان صدر نیز با عنوان سائرون با حزب توده عراق هم‌پیمان و وارد انتخابات خواهد شد. سید عمار حکیم نیز با لیست مستقل جریان حکمت ملی در انتخابات شرکت خواهد کرد.


کبیسی درباره سناریوهای احزاب و گروه‌های مختلف برای شرکت در انتخابات به‌ویژه ائتلاف نصر العراق گفت:‌ «درست است که جریان‌های بزرگی همچون فتح و حکمت از ائتلاف با نصر خارج شدند ولی باید به آرایی که از سوی العبادی به سمت ائتلاف جذب می‌شود خوش‌بین بود. معتقدم که اگر این دو جریان در ائتلاف بودند باعث می‌شد تا میزان آرای ائتلاف بشکند و رای‌ها میان سه جریان بزرگ و قدرتمند تقسیم شود. در حال حاضر ما انتظار داریم حزب الدعوه که زیر فهرست ائتلاف نصر قرار دارد، بتواند تنها در بغداد دست کم سه کرسی و شاید شش تا هفت کرسی کسب کند.»


وی افزود:‌ «طبعا اگر دو جریان دیگر قدرتمند در این ائتلاف باقی می‌ماندند رای‌ها می‌شکست و تا این حد نمی‌توانست کرسی کسب کند. در حال حاضر تعداد نامزدهای نزدیک به نخست‌وزیر در حال افزایش است.»


این کارشناس عراقی درباره امکان پیروری ائتلاف نصر العراق در انتخابات پارلمانی گفت:‌ «طبعا نمی‌توانیم انتظار داشته باشیم که ائتلاف نصر انتظارات را همچون میزان آرایی که ائتلاف دولت قانون در انتخابات سال 2014 کسب کرد، برآورده کند. در آن سال ائتلاف دولت قانون 104 کرسی پارلمان را به دست آورد. ولی اکنون می‌توان انتظار داشت ائتلاف نصر اکثریت پارلمان را به دست آورد، زیرا بیشتر ائتلاف‌های دیگر از هم گسیخته شدند و مواضع دوپهلویی دارند. از سوی دیگر چند شعبه شدن جریانات شیعه میان فتح، حکمت، استقامت و مستقل‌ها و تقریبا واحد بودن جریان‌های اهل‌سنت می‌تواند به زیان شیعیان تمام شود. کردها نیز در این میان چند شاخه شده‌اند.»


کبیسی افزود: «گرچه ائتلاف نصر می‌تواند اکثریت پارلمان را به دست آورد ولی شاید نتواند حکومت تشکیل دهد، چرا که این موضوع نیاز به 165 کرسی پارلمان دارد و کسب این میزان آراء سخت به نظر می‌رسد، لذا باید فضا به سمت تشکیل ائتلاف‌ها بعد از انتخابات برود تا بتوان تشکیل حکومت را محقق کرد. معتقدم این موضوع نیز آسان نیست، بله نصر می‌تواند اکثریت پارلمان را به دست آورد ولی خرده کرسی‌‌های باقی‌مانده که شاید حدود 55 یا 56 کرسی باشد، شامل فهرست‌های زیادی می‌شود که هریک سودای خاص خود را دارند.»


وی درباره تشکیل ائتلاف‌های به رهبری ایاد علاوی و العبادی گفت: «برخی جریان‌ها به علاوی پیوسته‌اند چرا که معتقدند می‌تواند رای بالایی دست‌کم در بغداد کسب کند و آن‌ها با این آراء می‌توانند وارد پارلمان شوند. جریان‌های دیگری نیز هستند که به همین دلایل طرفدار العبادی شده‌اند و در مجموع همه آن‌ها برای کسب رای مردم می‌کوشند. معتقدم که در پس از ائتلاف‌ها دلایل مادی وجود دارد و ذی‌نفعانی هستند که نقش‌آفرینی می‌کنند.»


کبیسی درباره اینکه «چه گروه‌ها و طرف‌هایی به‌دنبال تاثیرگذاری بر روند انتخابات پارلمانی عراق هستند؟» گفت: «معتقدم نظام سیاسی عراق تصمیم گرفته است که پست نخست‌وزیری را به شیعیان اختصاص دهد و احتمال دارد این موضوع تا مدت‌های طولانی ادامه یابد کسی نتواند غیر از این را اجرایی کند. درواقع این پست منحصرا در اختیار دایره ائتلاف‌های شیعه قرار گرفته است.»


وی افزود:‌ «البته به زعم بنده، منصب نخست‌وزیری در میان شیعیان زیاد به تعداد آراء بستگی ندارد و به نوعی یک توافق بین‌المللی محسوب می‌شود. به‌عنوان نمونه در سال‌های 2010 و 2014 ایران نقش زیادی داشت چنانکه در سال 2014 ایران بعد از کنار رفتن نوری مالکی از نخست‌وزیری در انتخاب حیدر العبادی در این منصب تاثیرگذار بود.»


به باور این کارشناس عراقی، ایران درباره پست نخست‌وزیری عراق تاثیرگذار است و در صورت ائتلاف لیست‌های مورد حمایت ایران با العبادی، نشان می‌دهد تهران می‌خواهد العبادی همچنان نخست‌وزیر عراق باقی بماند. از سوی دیگر العبادی نمی‌خواهد بار دیگر نخست‌وزیر عراق شود، چرا که وتوی آیت‌الله سیستانی، مرجعیت عالی شیعه عراق را در پشت سر خود می‌بیند.»


کبیسی در پاسخ به این سوال که «با توجه به اوضاع سیاسی عراق شانس پیروزی کدام جریان‌ها بیشتر است؟» تصریح کرد: «بعید است کُردها بتوانند همان تعداد کرسی‌هایی را که در انتخابات 2014 کسب کرده بودند، در انتخابات پیش‌رو کسب کنند و احتمالا تعداد زیادی از کرسی‌های خود را به‌ویژه در کرکوک از دست می‌دهند و از هشت کرسی موجود به شش کرسی تنزل می‌یابند. از سوی دیگر اهل‌سنت همه تلاش خود را به کار بستند تا بلکه بتوانند انتخابات را به تعویق بیندازند، ولی پس از تصویب پیش‌نویس قانون انتخابات اعلام آمادگی کردند، زیرا متوجه شده‌اند که نمی‌توانند با شیعیان رقابت کنند.»


انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب