تشکیل کمیته مرکزی کرسیهای نظریهپردازی در دانشگاه آزاد به ریاست دکتر رهبر
به گزارش گروه دانشگاه خبرگزاری آنا به نقل از شورای عالی انقلاب فرهنگی، در این جلسه که به بررسی گزارش اهمیت نظریهپردازی در حوزه معماری و شهرسازی اسلامی و لزوم توجه به آن در دانشگاه اختصاص داشت، گزارشی از سوی مهندس عبدالحمید نقره کار رئیس شورای تخصصی معماری و شهرسازی دبیرخانه کرسیهای نظریهپردازی، نقد و مناظره ارائه شد.
نقرهکار با اشاره به اهمیت نظریهپردازی در حوزه معماری گفت: نظریهپردازی در حوزه معماری و شهرسازی دشوراتر از مباحث علوم دینی و علوم انسانی است. چرا که درعلوم انسانی مرزها روشنتر است و نظریهپردازی در معماری به عنوان یک علم میان دانشی امری دشوارتر به حساب میآید.
نقرهکار افزود: در حوزه نظریهپردازی اگر میخواهیم عمیق شویم نباید پیچدگی در مفاهیم ایجاد کنیم تا فهم پدیده دشوار شود.
رئیس شورای تخصصی معماری و شهرسازی با تشریح روند تکوین و شکلگیری مراحل پنجگانه در جهت تحقق تمدن نوین اسلامی در ایران از نظر مقام معظم رهبری گفت: مقام معظم رهبری پنج مرحله پیروزی انقلاب اسلامی، تثبیت نظام جمهوری اسلامی، تحقق دولت اسلامی، تحقق جامعه اسلامی و تحقق تمدن نوین اسلامی را به عنوان مراحل پنجگانه تمدن نوین اسلامی برشمردند که یکی از جلوههای این تمدن را میتوان در آثار هنری و معماری و شهرسازی ایران که دارای هویت اسلامی _ایرانی شوند یافت و براین اساس مسئله نظریه پردازی در حوزه معماری خصوصا در دانشگاهها بسیار اهمیت دارد.
عضو هیات علمی دانشگاه علم و صنعت با اشاره به لزوم تعریف معماری مبتنی بر فرهنگ اسلامی ادامه داد: با توجه به نکاتی که از آموزههای دین اسلام میتوان استخراج کرد، اگر بخواهیم یک تعریف جامع و مانع از معماری، (مبتنی بر فرهنگ اسلامی) بدهیم این است که معماری را بازآفرینی حکیمانه، عادلانه و مصلحانه فضا و محیط زیست انسانها با عناصر طبیعی و مصنوعی، متناسب با نیازهای مادی انسانها و بسترسازی نیازهای روحی و تکاملی آنها تعریف کنیم.
در ادامه این گزارش توضیحی درباره نظریه نسبت اسلام با فرایندهای انسانی که اخیرا با امتیاز 85 به عنوان پانزدهمین نظریه در دبیرخانه هیات حمایت به ثبت رسیده است توضیحاتی ارائه داد.
پس از ارائه این گزارش، اعضا به بیان نظرات و پیشنهادهای خود پرداختند، که اهم آن به شرح ذیل است: برگزاری جلسات و نشستهای تبیینی در حوزه نظریهپردازی در زمینه معماری و شهرسازی اسلامی، فعال شدن کمیته دستگاهی دانشگاه هنر تبریز در زمینه نظریهپردازی، حمایت از رسالهها و پایاننامههای دانشجویی با محوریت معماری اسلامی.
دکتر قنداقی نماینده دانشگاه عالی دفاع ملی، هم در این زمینه طی سخنانی گفت: نظریه ارائهشده از منظر هستیشناسی قابل بررسی است.
وی افزود: تعیین جایگاه نظریه در نظام علمی و در نظر گرفتن ماقبل و ما بعد این نظریه بسیار مهم است.
در ادامه جلسه دکتر حسن خیری رئیس پژوهشکده علوم اجتماعی و انقلاب و رئیس دبیرخانه مرکزی کمیته دستگاهی کرسیهای نظریهپردازی، نقد و مناظره این دانشگاه به تشریح اقدامات و برنامههای همایش آشنایی با کرسیهای نظریهپردازی پرداخت.
دانشگاه آزاد اسلامی کمیته مرکزی کرسیهای نظریه پردازی را به ریاست رئیس دانشگاه راه اندازی کرد و برنامه برگزاری 12 همایش منطقهای آشنایی با کرسیهای نظریه پردازی، نقد و مناظره ویژه اساتید و اعضای هیات علمی دانشگاهها در دستور کار و اجرا قرار دارد.
حجتالاسلاموالمسلمین دکتر خسرو پناه طی سخنانی گفت: خوشبختانه موضوع نظریهپردازی، نقد و مناظره در جامعه علمی کشور جا افتاده است و برگزاری کرسیهای فاخر علمی تایید کننده این سخن است.
وی افزود: موضوع دیگر رعایت ادب نقد علمی است که در این کرسیها بهخوبی مشاهده میشود.
دبیر هیات حمایت از کرسیهای نظریهپردازی، نقد و مناظره ادامه داد: در بررسی نظرات علمی فقط روش علمی بررسی میشود و محتوا اصلاً مورد بررسی قرار نمیگیرد.
عضو شورای تحول و ارتقا علوم انسانی هم تصریح کرد: کار هیات حمایت از کرسیهای نظریهپردازی یک کار مقدماتی است و ما امیدواریم روزی برسد که خود دانشگاهها، حمایت از کرسیها را بر عهده بگیرند.
خسروپناه گفت: همایشی که دانشگاه آزاد در اراک برگزار کرد به عنوان نخستین گام بسیار مطلوب بود و ما امیدواریم این نشست ها ادامه داشته باشد.
وی افزود: دبیرخانه هیات حمایت از کرسیهای نظریه پردازی برای رونق کرسیها در دانشگاه آزاد نهایت همکاری را خواهد داشت و آماده برگزاری کارگاه های تخصصی نیز می باشد.
پس از ارائه گزارشات و نظرات و پیشنهادهای اعضاء آیت الله رشاد طی سخنانی گفت: در ماه های گذشته دو تیم کاری که در دانشگاه علامه طباطبایی و دفاع ملی شکل گرفتهاند، بحث سیاستگذاری، شیوه اجرا و تعریف سرفصل درس نظریهپردازی را برعهده گرفتهاند که نیاز است دانشگاه آزاد نیز نمایندهای در این کارگروه معرفی کند تا بصورت سه جانبه این موضوع پیش رود
وی افزود: با توجه به رویکرد جدیدی که در دانشگاه آزاد اسلامی در حوزه نظریهپردازی شکل گرفته امیدواریم که مسئله نظریه پردازی در این دانشگاه به طور جدی دنبال شود.
آیتالله رشاد گفت: هماهنگی بین کمیتههای دستگاهی 12 منطقه استانی دانشگاه آزاد اسلامی بسیار مهم است.
انتهای پیام/